Как се променя зрението с напредване на възрастта

•    Кога настъпват промени в зрението?
•    Основните заболявания, свързани с възрастта.
•    Как стареенето влияе и на останалите структури на очите.
•    Какво може да се направи?

Точно както нашите физически сили намаляват с възрастта, очите ни също отслабват с възрастта, особено след 60 години.
Някои свързани с възрастта промени в очите, като пресбиопия, са напълно нормални и не означават някакъв болестен процес. Докато катарактата например може да се счита, че е свързано с възрастта заболяване. То е изключително често срещано сред възрастните хора, но може лесно в днешни дни да бъде коригирано с операция.
Някои хора обаче развиват свързани с възрастта очни заболявания, които имат голям потенциал да влияят върху качеството на живот, докато остаряват. Това са глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия.
001age
Когато за първи път хората се сблъскат с пресбиопията, засягаща близкото виждане на около 40 годишна възраст, повечето от тях я компенсират чрез отдалечаване на материалите за четене на по-далеч т.н. „синдром на дългите ръце”. Но пресбиопията се влошава с възрастта и нуждата от корекция на зрението настъпва в даден момент.

Кога се появяват свързаните с възрастта промени?

Пресбиопия. След като човек премине на етап 40-годишна възраст ще забележи, че е по-трудно да се съсредоточи върху обекти наблизо поради пресбиопия. Това е напълно нормално и се дължи на загубата на способността за фокусиране поради втвърдяване на лещите вътре в окото.
За известно време тази промяна в способността за фокусиране може да бъде компенсирана само с отдалечаването на материалите за четене по-далеч от очите. Но в крайна сметка ще трябват очила за четене, мултифокални лещи или прогресивни очила. Някои коригиращи пресбиопия хирургични намеси също са опция.
С увеличаването на възрастта и особено след 50-те години, пресбиопията става все по-прогресираща. Може да се забележи необходимост от по-честа промяна в предписанието за очила или контактни лещи. Една рецепта вече не е най-доброто решение за всички зрителни нужди. Като пример може да се наложи един чифт очила за нормални ежедневни задачи и друг, който да е за междинни обхвати за по-удобна работа пред компютъра.
Катаракта. Въпреки че катарактата се счита за свързано със застаряването очно заболяване, то е толкова често срещано сред възрастните хора, че може да бъде класифицирано като нормално състояние на очите при стареене. Според клиника Maйo например, около половината от всички 65-годишни американци имат някаква степен на катаракта. Като се навлезе в 70-те години процентът е дори по-висок. Пресметнато е, че до 2020 година повече от 30 милиона американци ще са с катаракта.
За щастие, съвременната операция на катаракта е изключително безопасна и ефективна, така че 100% от зрителните загуби от катаракта обикновено се възстановяват. Ако се забележат зрителни промени, дължащи се на катаракта не трябва да има колебания да се обсъдят симптомите с очен лекар. По-добре е тези симптоми да се отстранят преди катарактата да стигне твърде далеч развитието си. Също така вече съществуват опции за импланти на мултифокална леща или вътреочни лещи, които потенциално може да възстановят всички диапазони на видимост, като по този начин намаляват нуждата от очила за четене.
002age
Независимо от някои промени в зрението свързани с възрастта, които са неизбежни, очите могат успешно доста често да се запазят здрави за цял живот.

Главните очни заболявания, свързани с възрастта

Макулна дегенерация. Макулната дегенерация е водеща причина за слепота сред повечето възрастни. Според Националния очен институт на САЩ (NEI) дегенерация на макулата засяга повече от 1,75 милиона души в Съединените щати. Населението на САЩ остарява бързо и този брой ще нарасне до почти три милиона до 2020 година. Аналогично това се отнася и за целия свят.
Глаукома. Риска от развитие на глаукома се увеличава на всеки десет години след 40 годишна възраст. От около 1% в 40-те до 12% в 80-те години. Броят на хората с глаукома ще се увеличи с 50% до 2020.
Диабетна ретинопатия. Според NEI за около 10,2 милиона американци на възраст над 40 години се знае, че имат диабет. Много експерти смятат, че до 30 на сто от хората, които имат диабет все още не са диагностицирани. Сред диабетиците на възраст над 40 години, NEI изчислява, че 40% имат някаква степен на диабетна ретинопатия, а един от всеки 12 души с диабет в тази възрастова група е по-застрашен от ретинопатия.

Как стареенето влияе на други структури на очите

Докато мислим, че остаряването обикновено е свързано с пресбиопия и катаракта, в същото време по-незабележими промени в нашето зрение и очни структури могат да се появят. Тези промени включват:
003age
Не трябва да има колебание да се свържете с очен лекар, ако се забележи внезапна промяна в зрението.
•    Намален размер на зеницата (пупила). С напредване на възрастта мускулите, които контролират пупилния размер и реакция му към светлината губят част от силата. Зеницата става по-малка и по-малко чувствителна към промените в околното осветление.
Поради тези промени хора, които са над 60-те години се нуждаят от три пъти повече светлина за удобно четене от тези на 20 години. Освен това, възрастните хора е по-вероятно да бъдат заслепени от ярка слънчева светлина или отблясъци, когато излизат от слабо осветена сграда като кино или театър. Очила с фотохромични лещи и антирефлексно покритие могат да помогнат за намаляване на този проблем.
•    Сухота в очите. С напредване на възрастта нашите тела произвеждат по-малко сълзи, слъзен секрет. Това важи особено за жените след менопауза. Ако започне да се изпитва парене, смъдене или друг очен дискомфорт, свързани със сухота в очите, трябва да се използват изкуствени сълзи или натурални продукти капки за очи, ако е необходимо през целия ден, за да се повиши комфортът, или може да се наложи консултация с очен лекар за други варианти, като рецептурни лекарства за сухота в окото.
•    Загуба на периферно зрение. Стареенето също причинява загуба на нормалното периферно зрение. Размерът на зрителната (видимата) област намалява с около един до три градуса на десетилетие през живота. По времето, когато достигнете 70-те и 80-те години може да имате периферна загуба на зрителното поле от 20 до 30 градуса.
Заради загубата на зрително поле се увеличава и рискът от автомобилни произшествия. За да се увеличи обхвата на видимост, е препоръчително да се  обърне главата и да се гледа в двете посоки при наближаване на кръстовище например.
•    Намалено цветоусещане. Клетките в ретината, които са отговорни за нормалната цветова чувствителност на зрението намаляват своята активност с напредване на възрастта, което води до влошено възприемането на яркостта и контраста на цветовете. По-специално сините цветове се възприемат като по-бледи. Въпреки че няма лечение за тази нормална свързана с възрастта загуба на възприемане на цветовете, трябва да се отчита като факт, особено, ако дадена професия или дейност го изисква.
•    Отлепяне на стъкловидното тяло. С напредване на възрастта гелоподобното стъкловидно тяло във вътрешността на окото започва да се втечнява и отдалечава от ретината, което води до петна и проблясъци от светлина. Това състояние, наречено отлепяне на стъкловидното тяло, обикновено е безвредно. Но петната и проблясъците от светлина могат да се окажат сигнал за началото на отлепяне на ретината – един сериозен проблем, който може да доведе до слепота, ако не се лекува навреме. При подобни симптоми трябва де потърси помощта на очен лекар.
004age
С напредване на възрастта естествено се губят част от зрителните способности.

Какво може да се направи за свързаните с възрастта промени

Здравословна диета и избягване на тютюнопушенето са мъдър избор като начин на живот. Това са най-добрите и естествените защити срещу загубата на зрението с напредване на възрастта. Също така, разбира се, трябва да се преглеждат редовно очите.
Винаги трябва да се обсъждат с очен лекар всички възникнали проблеми на очите и зрението. Това безспорно ще помогне в съответните препоръки за очното здраве и функционирането му максимално оптимално.

Зрението и възрастта

Възраст

Проблеми с очите

Какво да се направи

40-те години Не може да се избяга от пресбиопията (затруднение с фокусирането на близко).
Повишен риск от сухота в очите и компютърния синдром.

Риск за катаракта, глаукома и макулна дегенерация.

Рутинни очни прегледи най-малко на всеки две години и проучване на възможностите за корекция на зрението.
Приемане на здравословна храна и омега3 мастни киселини и антиоксиданти.
50-те години Пресбиопията става все по-напреднала.
Риска от сухота в очите се увеличава за жените след менопауза.
Рутинни очни прегледи. В повечето случаи необходимост от прогресивни очила.

Споделяне с очния лекар за лекарства (някои могат да предизвикат неблагоприятни зрителни ефекти, включително и сухота в очите).

60-те години Рисковете се увеличават общо с възрастта (вижте 50-те години по-горе).
Способността да се вижда ясно в ниско осветена среда намалява. Възрастови промени на очите, свързани със зрителни нарушения, като например петна и проблясъци.
Освен редовните прегледи на очите, са необходими и годишни прегледи, за да се установят евентуални основни заболявания като диабет, който може да доведе до проблеми с очите.
Използване на ярка светлина при четене. Необходимо е повече време очите да се адаптират към променящата се светлина.
70 & 80-те години Повечето хора в тази възрастова група вече са развили или ще развиват катаракта.
Цветоусещането спада и визуалните граници и полета се стесняват.
Ако се появяват петна внезапно това може да е отлепване на ретината.

Операцията на катаракта е единствената възможност за коригиране на катарактата.
Консултации с очен лекар за очила или лещи за увеличаване на контраста. Повишено внимание при шофиране.

Реклама

Избор на очен лекар

ochen lekarИзбор на очен лекар е важно решение за здравеопазването изобщо. В крайна сметка вие се доверявате на вашия очен лекар да защитава ценните ви очи и да ви помага да поддържате максимално добро зрение.

Първата стъпка в решението ви е да разберете, че има няколко основни вида очни специалисти: оптометрист и офталмолог. Също така в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и така важният трети вид „О“:  ОПТИКЪТ. В крайна сметка това е последната най-важна стъпка при изработването на вашите очила. Това е мястото, от което вие можете да получите най-пълна информация за изделията, коригиращи и отнасящи се до  зрението-очила, лещи, слънчеви очила.

Какво е оптометрист?

Оптометристът е очен специалист, който е заслужил степента и е бил обучаван по оптометрия. Оптометристът  определя рефракцията и зрителните нужди и функции на окото при предписване на очила и контактни лещи, чрез използването на различни оптични средства-оптотипи (таблици), лещи, филтри и др. Някои оптометристи осигуряват грижа и разпознават влошено зрение и болестни отклонения. В определени държави оптометристите също така са лицензирани да предписват лечение на определени проблеми и зрителни отклонения. Това е относително ново разширяване на ролята на оптометриста в много държави, у нас това не се практикува. Оптометристите също могат да участват в пред-и постоперативни грижи, ако имате операция на очите. Обхватът на медицинските грижи, предоставени от отделните оптометристи се ограничава от държавния закон и практика и по преценка на конкретния очен лекар. Оптометристите можете да откриете в оптиките, там те обикновено извършват своята дейност.

Какво е офталмолог?

Офталмолог е лекар който, който е специалист по очни болести и грижа за зрението. Офталмолозите са обучени за извършване на очите прегледи, диагноза и лечение на болести, предписват лекарства и изпълняват операции на очите. Те също така предписват рецепти за очила и контактни лещи.

Какво е оптик?

Оптикът не е очен лекар, но оптиците са основна и важна част от вашия екип за очна грижа. Оптиците използват рецептите, предписани от оптометрист или офталмолог, за да изработят очила, предложат контактни лещи или слънчеви очила и други. Много от оптиците са и оптометристи.
Оптикът трябва да премине форма на обучение, за  да бъде лицензиран. В нашата страна това образование все още се извършва в професионални средни гимназии и няма висша степен на обучение (висше образование).

Кой очен специалист трябва  да изберете: Оптометрист или Офталмолог?

Ако очите ви са здрави и не се нуждаят от специално медицинско лечение, видът на очния специалист, който избирате за рутинен преглед на очите е въпрос на лично предпочитание.

Офталмологът изпълнява рутинни прегледи на очите и е обучени за откриване и диагностициране на очни заболявания, които изискват медицинско лечение.
Оптометристът също може да диагностицира зрителната ви способност и нуждата от очила.

Ако вече имате медицински проблем като глаукома, макулна дегенерация и катаракта е важно да се търси помощ от очен лекар, който е високо квалифициран в мониторинга и лечението на състоянието ви. В много случаи това може да означава медицински или хирургични намеси на офталмолога в последователност. В такива случаи оптометристът или общопрактикуващ офталмолог могат да ви насочат към офталмолог, който е специалист по лечение на вашето конкретно състояние.
Много оптометристи са способни на медицинско лечение на често срещани проблеми на окото (като сухота в очите и очни инфекции) и на някои хронични заболявания на очите (като например глаукома), без помощ от офталмолог. Но само офталмолог може да предостави целия обхват на възможностите за лечение, включително и операция на очите за сложни очни заболявания.
Друга възможност за полагане на грижа за здравето на хронични проблеми на окото се нарича съвместен контрол. В съвместния контрол, първоначално грижата поема обикновено оптометристът, който се обръща към специалист (обикновено офталмолог) за окончателна диагноза и план на лечение за очния ви проблем. Офталмологът може да избере да лекува медицинския проблем или да извърши операция на очите или и двете. След като състоянието е контролирано или оперативно лекувано, специалистът ви изпраща обратно към първоначалния ви очен лекар, който продължава да ви наблюдава и да се грижи за вашето състояние или да извършва постоперативни грижи въз основа на препоръките на специалиста.
Съвместния контрол е особено добро решение, ако сте много доволни от качеството на грижата, която получавате от основния ви очен лекар, но имате някакви специфични заболявания на очите, лекувани от опитен специалист.
o4en lekar

Офталмолозите са очни лекари, които са лицензирани за извършване на операция на очите.

Фактори при избора на очен лекар

Когато търсите услугите, които предоставя даден очен лекар, попитайте как реагират в  ситуации, когато е открит проблем, който изисква лечение извън обхвата на лекаря. Дали има връзка с медицински и хирургически специалисти. Кои са тези специалисти, и къде се намират?
Не на последно място, трябва да имате предвид при избора на очен лекар препоръка от друг лекар, от приятели, семейство или колеги. От уста на уста референциите често са най-добрият начин да се намерят приятелски, компетентни  грижи на очен лекар и да се избегнат неприятни изненади, когато отидете да си прегледате очите.

Реклама

Компютърният синдром. Как да се справя?

komputaren_syndrom

Колкото и невероятно да звучи, ако използвате компютър редовно, вашето зрение почти сигурно страда от Синдрома на работещите с компютър. Трябва ли да се тревожите? Категорично НЕ: този синдром е само един от множеството болести и проблеми на зрението, свързани с употребата на компютър или монитор. Около 70% от работещите с компютър са го развили. Но все пак е необходимо да вземете определени мерки, за да облекчите симптомите, така че състоянието ви да не се влоши.

Симптомите на компютърната болест
Най-често срещаните симптоми на този синдром са: умора и напрежение в очите, сухота на очите, зачервяване, чувствителност към светлина, замъглено зрение, главоболие, болка в раменете, врата или гърба.

От какво се причинява Компютърният синдром?
От реакцията на очите и мозъка към изображенията на монитора. За разлика от печатните материали, при които изображенията са плътни и с добре дефинирани краища, изображенията на монитора не са със същия контраст и наситеност. Думите например, изобразени на монитора са създадени от комбинации на фини точки от светлина (пиксели), които са най-светли в центъра и изсветляват към краищата. Това затруднява очите при фокусиране. Отблясъците от мониторите също са проблем за очите.

Кой се нуждае от очила за компютър?
Повече от 70% от хората, работещи на компютър са засегнати от Компютърния синдром в някаква степен. Ако изпитвате един или повече от описаните симптоми, Вие определено сте от тези 70%.
Даже и да нямате нужда от корекция на зрението, Вие също може да страдате от Компютърен синдром. Вашите очни мускули се напрягат и уморяват все повече при всеки изминал час пред монитора. Това влошава продуктивността, остротата  и комфорта на очите. Очилата за компютър могат да намалят умората на очите и да подобрят продуктивността на зрението.

Причини и лечение
Причините за развитието на този синдром могат да бъдат много, ето защо специалистите предлагат цял арсенал от предпазни мерки срещу досадните и болезнени симптоми. Възникването на проблеми с очите (умора и изсушаване на очите, парене и чувствителност към светлина) може да се дължи на: недостатъчно количество сълзи, отделяни за окото, прекалено ярка светлина и отражение в монитора, неправилни настройки на монитора или нужда от очила (за първи път или просто от нови).

Така че, от къде да започнете?

Нека първо обърнем внимание на проблемите, които можем да разрешим на момента без дори да излизаме от стаята си:
Първо, излекувайте проблема, който засяга почти всеки работещ на компютър.

9 стъпки как да намалим преумората на очите

Преумората на очите при работа с компютър е на първо място сред здравословните проблеми и оплаквания във всеки офис. Но съществуват много неща, които служителите и работодателите биха могли да направят, за да намалят симптомите на компютърния синдром. Представяме ви девет лесни за изпълнение съвета:

1. Направете си компютърен тест на очите.
Това е най-важното нещо, което може да направите, за да се предпазите или излекувате от компютърния синдром. Според Националния институт по здраве и безопасност на труда, работещите с компютър трябва да си направят тест на очите преди да започнат работа на компютър както и веднъж на всяка година. За да научите повече се консултирайте с очен лекар, специализиращ в тази област.
2. Използвайте правилно осветление.
Преумората на очите често е причинена от изключително ярка светлина идваща отвън и изключително ярка светлина вътре. Когато използвате компютър, вашето настолно осветление трябва да бъде почти наполовина от обикновено. Премахнете външната светлина, като затворите завесите или щорите. Ограничете вътрешното осветление, като използвате няколко леки крушки или флоресцентни лампи. Ако има възможност, разположете вашия монитор така, че прозорците да са отстрани, а не пред или зад него.
3. Светлината на стените и гладките повърхности както и отражението на компютърния екран също могат да причинят преумора на очите. Можете да инсталирате допълнителен предпазен екран на вашия монитор или, ако е възможно, боядисайте снежнобелите стени по-тъмен цвят с матов завършек. Носете очила с антирефлексно покритие. То ще предпази очите ви от вредната светлина и отразените лъчи.
4. Регулирайте яркостта на компютърния монитор.
Опитайте приблизително да изравните яркостта на заобикалящата ви среда с тази на екрана, като използвате бутоните върху вашия монитор. Например, опитайте да се вгледате в белия фон на тази web-страница: ако ви изглежда като източник на светлина, значи е прекалено ярък; ако ви изглежда мрачен и сив, може би е твърде затъмнен. Също така регулирайте монитора, за да се уверите, че контраста между фона и символите е голям.
5. Мигайте по-често.
Примигването е много важно, когато работите на компютър – то овлажнява очите ви, като предотвратява изсушаването и дразненето. Според проучвания, когато работят на компютър, хората мигат по-рядко – около пет пъти по-малко от нормалното. Сълзите, овлажняващи очите, се изпаряват по-бързо по време на дълги фази без мигане и именно това причинява изсушаване на очите. В някои офис сгради поради тази причина се поддържа висока влажност на въздуха. Ако имате по-сериозни проблеми, попитайте очния си лекар за капки или изкуствени сълзи, които може да използвате през деня. Опитайте и следното упражнение: на всеки 30 минути мигайте 10 пъти, като затваряте очите си, сякаш заспивате, много бавно. Това ще помогне на очите ви да се овлажнят.
6. Упражнявайте и тренирайте очите си.
Гледайте встрани от вашия компютър всеки 30 минути, като за 5-10 секунди фокусирате погледа си върху отдалечен предмет. Друго подобно упражнение е да погледнете един предмет за около 10 – 15 секунди и после в продължение на 15 секунди да измествате погледа си напред и назад от далечен върху близък предмет. Направете това 10 пъти. И двете упражнения ще ви помогнат да се предпазите от преумора на очите и ще тренират вашите очни мускули.
7. Почивайте по-често.
Препоръчително е при възможност работещите на цял работен ден с компютър да си взимат 10 минутна почивка на всеки час, за да ограничат преумората на очите си. Почасовите работници трябва да почиват често след като седнат пред монитора за повече от час. Ако чувствате нужда от по-чести почивки, вие може би страдате от компютърния синдром и трябва да се консултирате със специалист.
8. Настанете се удобно.
Ако сте свикнали да гледате нагоре и надолу по страницата, изобразена на вашия компютър това маже да преумори очите ви. Поставете страниците на цял екран така, че да виждате добре символите. Добре осветете копираните страници. Ако имате нужда от настолна лампа, уверете се, че тя не свети директно във вашите очи или към екрана на компютъра. Настанете се удобно на вашия стол като обърнете специално внимание на правилната височина.
9. Упражнявайте се дори когато стоите.
Всеки работещ в статично положение, особено тези, които използват компютри трябва да се изправят, да се разхождат, да правят упражнения с ръцете, краката, гърба, врата и раменете си възможно най-често.

Нуждата от нови очила за компютър е по-честа, отколкото хората могат да предполагат или по-точно са способни да признаят. Може ли това да сте и Вие? Ако усещате преумора или други раздразнения на очите – може би. Ако имате замъглено зрение – вероятно…
Повечето хора, чието зрение се замъглява, когато са пред компютъра, са на средна възраст или по-стари. Каква е причината? С течение на годините става все по-трудно за вашите очи да виждат неща, които попадат в междинната зрителна зона. Как всъщност очилата за компютър могат да помогнат? Те не само коригират замъгленото зрение, причинено от неспособността да виждате в междинната зона (в която попада и компютърният монитор), но също така облекчават и симптомите на компютърния синдром като преумора на очите и зачервяване.

Вече нося очила. Наистина ли имам нужда и от такива за компютър?

Ако вече имате обикновени очила или очила за четене вие може би сте склонни да пренебрегнете съвета за компютърни очила. За нещастие, вашите обикновени очила не са съвсем подходящи за работа на компютър. Защо? Повечето хора използват очила, които изобщо не коригират междинната зона: очилата за четене коригират близкото зрение, а бифокалните стъкла коригират само близко и далечно. Без подходящи очила работещите на компютър завършват със замъглено зрение, преумора на очите, а често и дори и главоболие. Скоро направени проучвания подкрепят твърдението, че очилата за компютър могат да повишат продуктивността на всеки работник, но дори и малка неточност в рецептата може да я намали.

Дори ако носите очила, които коригират тази зона (например с прогресивни стъкла), вие все още може да имате проблеми при употребата на компютър.

Всичко, което трябва да знаете преди да си купите очила за компютър.
Ако зрението ви в другите две зони освен междинната е наред, вие можете да си купите очила за компютър и без консултация от специалист. Трикът при избора на такива очила е да ги изпробвате, като четете символи, отдалечени на повече от 40 см. от очите ви. С други думи – не си купувайте очила за компютър плюс диоптрите, изписани ви за корекция при четене. Ако все пак си закупите такива очила, запомнете, че трябва да посещавате очния си лекар редовно, за да ви прави компютърен тест, с който да забележи евентуално заболяване още в ранна фаза.

Мултифокалните очила (прогресивни стъкла, трифокали или бифокали) имат варианти и като компютърни очила. Тяхното предимство е, че можете да виждате ясно едновременно във всички зони. Тъй като те са пригодени за вашите очи, единственото място, откъдето можете да си ги купите са повечето оптики в страната, не забравяйте преди това да се консултирате с очния ви лекар или с оптометрист. Важно е да уточните, че имате нужда от очила за компютър, така че вашият доктор или оптик да ви изпише стъкла с достатъчно регулирана междинна зона. Помнете, че обикновените мултифокали имат по-малка междинна зона, което ги прави неподходящи за работа с компютър.
Употребата на такива очила често разрешава проблема с главоболието и с болките в раменете и врата. Защо? Много хора, страдащи от компютърния синдром, изкривяват главата и дори цялото си тяло, заемайки неудобна позиция само за да виждат по-добре. Но често се случва болките да са резултат и от неудобни мебели.

Реклама

Катаракта

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

kataraktaКатарактата представлява затъмнение на естествения кристалин на окото, който се намира зад ириса и зеницата. Кристалинът служи повече като леща, която фокусира светлината върху ретината от задната страна на окото. Кристалинът също така регулира способността на окото да фокусира, като ни помага да виждаме ясно едновременно в близост и в далечина. Кристалинът е съставен предимно от вода и протеин. Протеинът е структуриран по определен начин, така че да поддържа лещата на окото ясна и да пропуска светлина през нея. Но с течение на времето някои от протеините е възможно да образуват съсиреци, които замъгляват малка част от лещата на окото. Това заболяване се нарича катаракта. С течение на годините съсирекът може да нараства и да затъмнява все по-голяма част от кристалина, ограничавайки все повече зрителната ни способност.

katarakta-1
Катарактата се класифицира в три типа:
Ядрена, ципеста или субкапсоларна.
Ядрената катаракта се среща под различни форми. Това заболяване се заражда в ядрото, в центъра на кристалина и се дължи на промените, които настъпват в процеса на стареенето.
Ципестата катаракта, която се заражда в кората на кристалина, постепенно се разпространява от външната страна на лещата към центъра й. Много диабетици заболяват от ципеста катаракта.
Субкапсоларната катаракта се заражда от вътрешната страна на кристалина. Хората с диабетично заболяване, силно изразено далекогледство или хора, приемащи големи дози стероиди, могат да развият субкапсоларна катаракта.
Симптоми на катарактата
Катарактата се развива постепенно, като първоначално оказва леко влияние на зрението. Може да забележите, че зрението ви е леко замъглено като че ли гледате през матирано стъкло. Това заболяване може да доведе до свръхчувствителност към слънчева или изкуствена светлина и те да ви се струват прекалено ярки и дразнещи. Също така може да ви направи впечатление, когато карате нощем, че светлините на насрещните автомобили изглеждат по-ярки, отколкото преди и отколкото в действителност са. Вероятно е цветовете да не ви изглеждат толкова наситени колкото преди.
Видът на катарактата, от която страдате, ще покаже точно какви симптоми и колко скоро ще се появят те. Когато ядрената катаракта е още в начален стадий, временно може да се подобри способността ви да виждате близко разположените обекти (така нареченото “второ зрение”). За нещастие подобрението е краткотрайно и скоро ще изчезне напълно, като едновременно с това катарактата се влоши. Същевременно, субкапсуларната катаракта има голяма вероятност да не прояви никакви симптоми преди да се развие напълно.
От какво причинява катарактата
Никой не знае със сигурност защо кристалинът на окото се променя с течение на годините, причинявайки ни катаракта. Изследователите постепенно дефинират причините, които могат да развият катаракта, както и съвети как да се предпазим от тях. Много изследвания констатират, че излагането на ултравиолетова светлина се свързва със заболяването от катаракта. Ето защо оптиците ни препоръчват да използваме слънчеви очила, за да намалим риска. Други изследвания показват, че диабетиците са с по-висок рисков фактор за развитие на катаракта. Същото важи за хората, използващи стероиди, диуретични средства и силни успокояващи. Но повечето проучвания не обръщат достатъчно внимание на разликата между последиците от болестта и тези от самите лекарства. Някои очни лекари са на мнение, че диета, богата на антиоксиданти (като витамин А, селениум, витамини С и E), може да предотврати появата на катаракта. Същевременно консумирането на голямо количество сол може да увеличи риска.
Други рискови фактори са: цигареният дим, замърсеният въздух и тежките алкохолни нощи.
Лечение на катаракта
Когато първите симптоми са налице, единствените възможности да подобрите зрението си за кратко време са да смените очилата си с нови, да използвате подходящо осветление или други средства, препоръчани от оптичния ви лекар.
Замислете се за оперативна намеса едва когато вашата катаракта е узряла толкова много, че възпрепятства вашето зрение и афектира ежедневието ви. Много хора смятат, че слабото зрение е неизбежен факт, произтичащ от зрялата възраст, но оперативната намеса е проста, сравнително безболезнена процедура, която ще ви върне зрението.
Всъщност този вид хирургия е и най-често извършваната  (над 1.5 милиона оперирани пациенти ежегодно само в Америка). 9 от 10 хора подложили се на такъв тип операция възстановяват зрението си.
По време на операцията хирургът отстранява замъгления кристалин и в повечето случаи го заменя с чиста, гъвкава вътреочна леща. Производството на този тип лещи се развива ежегодно с цел улеснението на катарактовата хирургия.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, Зрението над 40 · Ключови моменти , , , ,

Реклама

Витамин А и кератините: Антиоксиданти за по-добро зрение

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

vitaminaВитамин А е антиоксидант, който се съдържа в животински храни като черен дроб, масло или в растения, които са източници на кератини. Но какво точно представляват кератините? Това са просто червени и жълти пигменти при растенията и животните. Освен че са известни като източници на цвят, те също така изпълняват ролята на антиоксиданти и тялото ви превръща някои от тях (най-често бета-каротина) във витамин А. Този витамин, както и някои от кератините, са важни за здравето на очите.
Витамин А: достатъчен е половин морков на ден.
Нека да видим как витамин А помага на вашето зрение. Първо той предотвратява нощната слепота. Ако недостигът на витамин А не се коригира, това може да предизвика заболяването ксерофталмия, чиито симптоми са сухота в очите, язвички по роговицата и подути клепачи. Нелекуваната ксерофталмия може да доведе до цялостна слепота. Всъщност, недостигът на витамин А е на първо място сред причините, довели до загуба на зрение във всички развиващи се страни. Научно доказано е, че витамин А предпазва от формирането на катаракта.
От какво количество витамин А се нуждаете?
Препоръчителната дневна доза за мъже над 11г. е 1000RE; за жени над 11г. е 800 RE. Vitamin A се измерва също и в международни единици (IU): 1 RE = 10 IU за растителните продукти и 1 RE = 3.3 IU за животинските.
Ако пушите или пиете, трябва да поемате по-голямо количество витамин А, защото тютюнът затруднява поглъщането му от тялото ви, а алкохолът изчерпва приетото вече количество. Но внимавайте за бета-кератиновите добавки: изследвания сочат, че те повишават опасността от заболяване от рак на белите дробове. Вместо това, снабдете се с необходимото ви количество витамин А от хранителни продукти.

В тази таблица са изброени примерни храни, които са добри източници на витамин A:

Храни,богати на витамин А

RE в 100g порция

RE в нормална порция

Рибено масло

30,003

4,080 (1 с.лъжица)

Телешки черен дроб

10,503

11,868 ( 113 g)

Пилешки черен дроб

6,165

1,973 (1 бр.)

Моркови

2,813

2,025 (1 морков)

Сладки картофи

2,006

2,668 (1 сладък картоф)

Зеле

890

596 (1 купичка, нарязано)

Фъстъчено масло

780

1,092 (1 лъжица)

Червени чушки (сладки)

570

849 (1 купичка, нарязани)

Манго

389

806 (1 манго)

Горепосочените стойности се отнасят за суровите храни. Готвенето им може да промени тези стойности, тъй като високата температура унищожава витамин А и бета-каротина в храните. Също така, ако нямате възможност да си набавите пресни плодове, по-добре е да си вземете замразени, отколкото консервирани, защото консервирането отнема много по-голямо количество витамин А.
Зеленчуци като зеле, маруля, люцерна подобряват зрението ви. Различни проучвания са доказали, че някои плодове и зеленчуци могат да намалят риска от заболяване от катаракта, както и от няколко други често срещани болести. От съществено значение за това действие на зеленчуците са съдържащите се в тях лютеин и зеаксантин. Тези вещества все още не са добре познати, но вие се нуждаете ежедневно от тях, тъй като човешкото тяло не ги произвежда.
Най-добрият източник на лютеин и зеаксантин са зеленчуците под формата на листа и в частност спанака. Зелевите зеленчуци също са подходящи. Тези полезни вещества се съдържат и в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци (например царевица). Сготвените зеленчуци са по-добър източник на лютеин отколкото суровите, тъй като високата температура унищожава клетъчните стени, които задържат лютеина.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, Продукти в помощ · Ключови моменти , , , ,

Реклама

Очни проблеми и заболявания

Публикувано от на ноември 20, 2009 · 6 коментара 

zaboliavania_oko

Тук накратко ще ви запознаем с различни очни проблеми и заболявания, свързани със зрението.

Състояния на очите

Кератит
Лошата хигиена на контактните лещи често причинява тази рядка, но сериозна очна инфекция.
Алергии
Сърбеж, зачервеняване, подуване, сълзене на очите може да означава очни алергии.
Амблиопия (мързеливо око)
Амблиопия обикновено се развива при малки деца и може да означава постоянни проблеми със зрението, ако не се лекува навреме.
Парализа
Това състояние причинява внезапно парализа на едната страна на лицето. Поради невъзможността да се мига, може да се развие тежка сухота в очите.
Блефарит
Възпаление на клепачите може да предизвика хронично възпаление на очите, сълзене, усещане за чуждо тяло.
Катаракта
С настъпване на възрастта в крайна сметка ще имате замъглено виждане, причинено от катаракта. Научете повече за причините и за операция на катаракта, при която се замества естествената очна леща с вътреочна изкуствена.
Chalazion
Подуване на клепачите може да се дължи на chalazion.
Цветна слепота
Това е зрителен проблем, свързан с дефицит при получаването и разпознаването на цветовете.
Язва на роговицата
Язвите на роговицата започват внезапно със силно  зачервяване на окото.
Отлепена Ретина
Светкавици на светлината и плаващи петна са класически предупредителни признаци на отлепена ретината.
Синдром „сухо око”
Защо изсъхват очите? При такъв синдром ползвайте капки за очи, изкуствени сълзи или подходящи хранителни добавки, доставящи повече влага за окото. Посъветвайте се с лекар кое точно е подходящо за вас.
Очни инсулти
Внезапна загуба на зрение може да възникне, когато съсирек или запушване прекъсва притока на кръв до жизненоважни структури на окото.
Потрепване на очите
Потрепване на клепачите, тикове и спазми могат да бъдат предизвикани от най-различни общи причини.
Мътнини, светкавици и точки
Плуващи светлинки, завеса пред очите и точки могат да бъдат безвредни или да са сигнал за сериозен проблем, като отлепена ретина. Потърсете очен лекар.
Макулна Дупка
Внезапно замъглено зрение особено при възрастните хора или диабетици, може да означава макулна дупка.
Нистагъм (nistagmus)
Неконтролирани движения на очите от нистагъм често имат неврологични причини.
Очна Мигрена
Очната мигрена предизвиква усещане за виждане през разбити стъкла.
Оптичен неврит и оптична невропатия
Възпаление на зрителния нерв може да причини замъглено зрение и слепи петна.
Фотофобия (чувствителност към светлина)
Много условия могат да предизвикат проблемна чувствителност на окото към светлината.
Pinguecula и Pterygium
Pingueculae и pterygia са новообразувания на окото. Дали са сериозни? Посъветвайте се с вашия очен лекар.
Птоза (спадане на клепача)
Увиснали клепачи могат да бъдат коригирани с блефаропластика.
Синдром на Sjogren
Сухота в очите е чест симптом на това автоимунно заболяване.
Кривогледство
Кривогледството е зрително нарушение, при което едно от очите се отклонява от общата точка на фиксация и се нарушава двуочното зрение.
Ечемик на окото
Ечемикът представлява малък абсцес на клепача, който причинява болка и оток.
Кръвоизлив на конюнктивата
Внезапно зачервяване в бялата част на окото може да е симптом за кръвоизлив.
Увеит
Болезнено възпаление на увеята причинява чувствителност към светлина, замъглено зрение и мътнини.

Заболявания на очите

CMV Retinitis
Около 80 процента от възрастните са изложени на цитомегаловирус (CMV), но това засяга предимно хора с ниска имунна система, като болни от СПИН.
Конюнктивит (Pink Eye)
Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, като причините са многобройни. Състоянието най-често се включва в понятието червено око.
Диабетна ретинопатия
Диабетната ретинопатия е увреждане на малките съдове на ретината – капилярите.
Очен херпес
Очният херпес е повтаряща се вирусна инфекция, която може да доведе до сериозна загуба на зрението.
Глаукома
Глаукомата  е резултат от увреждане на очния нерв.
Кератоконус
Специални очила могат да коригират заболяването кератоконус.
Макулна дегенерация (ВМД)
Заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата. Макулната дегенерация е нарушение в централното зрение.
Очна Хипертония
Повишеното вътрешноочно налягане е основен симптом на глаукома – очна хипертония с увреждащо въздействие върху очния нерв и ретината.
Ретинитис пигментоза
Това е рядко заболяване, което атакува фоторецепторните клетки в окото и  често води до слепота.
Болест на Stargardt (STGD)
Децата и младите хора могат да развият болестта на Stargardt, която често води до загуба на централното зрение.

Хирургически процедури

Операция на катаракта
Операцията се извършва по безкръвна и безшевна методика с помощта на ултразвук.
Трансплантация на роговица
Очните наранявания и заболявания, като кератоконус може да изискват трансплантация на роговица, като се използват здрави тъкани от донори.
Глаукома хирургия
Съществуват нови възможности за контрол на глаукома с операция.
Intacs за Кератоконус
Имплантите Intacs за роговица са хирургическо решение за корекция на късогледство без лазер.
Кривогледство – хирургия
Тези процедури коригират двигателите на очите (очните мускули), с което се засилва или отслабва действието им.
Vitrectomy & Vitreoretinal Процедури
Тези деликатни хирургически процедури се отнасят за макулата и ретината и се извършват дълбоко във вътрешността на окото.

Зрителни проблеми

Астигматизъм
Астигматизмът е често срещано очно заболяване, което лесно може да се коригира с очила, контактни лещи или оперативна намеса. Дължи се на неправилна форма на роговицата, поради което светлинните лъчи преминават през продълговатата роговица, пречупвайки се неравномерно, което причинява две фокусни точки. Това води до размазано, нефокусирано зрение на различните разстояния.
Двойно виждане (диплопия)
Много условия могат да причинят двойно виждане, включително инсулт и катаракта.
Изкривявания на образите (HOAs)
Изкривяванията на образите в периферното зрение са грешки, които причиняват недобро нощно виждане или двоен образ.
Далекогледство (Hyperopia)
При далекогледство хората могат да имат лошо зрение на близо до замъглено зрение на всички разстояния.
Късогледство (Myopia)
При късогледство хората могат да виждат на близо, но отдалечените обекти са мъгливи.
Периферно зрение. Проблеми
Повишеното вътреочно налягане уврежда зрителния нерв, при което периферното зрение намалява.
Пресбиопия (Presbyopia)
Пресбиопията означава затруднено зрение за хората над 40 и повече години. Очният мускул отслабва и фокусирането на близо и далече става все по-трудно.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , , , , , ,

Реклама

Накратко за астигматизма

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

Астигматизмът е един от  най-често срещания проблем със зрението, който понякога неправилно е наричан “стигматизъм”. Астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство. Причината за появата му е неправилно оформената роговица. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия.
astigmatism
Симптоми на астигматизма
Леката форма на астигматизъм може дори да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да изкриви или замъгли вашето зрение.

ASTIGMATISM1
Ако оптичната ви рецепта съдържа три части, а не една, това значи, че имате някаква форма на астигматизъм. Предписание от три части изглежда подобно на това: -2.75 -1.25 x 180. Първата част представлява вашата основна сферична корекция (Sph), докато втората (Cyl.) и трета част (Ax) показват размера и разположението на вашия астигматазъм.
Или накратко: първата част е сферата, втората част е цилиндърът, а третата част е градусът. Съществува и т.н чист цилиндър, което се изписва така:
Sph. 0.00  Cyl.-1.25 х  180
Цилиндърът може да бъде изписван и със знак +, възможни са и двата варианта и означават една и съща корекция.

От какво се причинява астигматизмът?
Астигматизмът се появява, когато роговицата има форма, подобна повече на продълговата футболна топка, отколкото на сферична бейзболна, каквато е нормалната форма на роговицата. Продълговатата роговица поглъща светлинните лъчи, които се фокусират върху две точки в ретината на окото вместо само върху една. Много хора се раждат с продълговата роговица и това естествено довежда до зрителен проблем, който се влошава с течение на времето.

Корекция на астигматизма
Астигматизмът може да се коригира с очила или контактни лещи. Много хора с астигматизъм продължават да мислят, че не могат да носят контактни лещи или че само твърдите лещи могат да коригират астигматизма. Но това вече не е вярно – сега съществуват меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се торични контактни лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако се нуждаете от това. Материалите им са различни, дизайните също.
Очилата остават най-стандартният вариант за корекция на астигматизъм. Стъклата за очила, коригиращи астигматизъм се наричат астигматични стъкла. Те също могат да бъдат различни като материал, индекс на рефракция, цветове и изобщо всичко, което се предлага в областта на стъклата за очила.
Вие също така можете да изберете рефракционната хирургия за корекция на вашия астигматизъм. Обсъдете с офталмолога си коя процедура е най-подходяща за корекцията на вашия астигматизъм.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , ,

Реклама

Как да се справите със слабото зрение?

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

kakdase“Слабото зрение” е термин, използван често от очните лекари, за да дефинират частичното зрение или заболяване на очите, което не може изцяло да се коригира чрез операция, лекарствени средства, контактни лещи или очила.
Слабото зрение може да варира от средно (частично) недовиждане като например т. нар. “зрение в тунел” или черните петна, до почти цялостна слепота.
Причините за появата на слабо зрение са разнообразни, включително нараняване на окото, различни болести или по наследство. Понякога слабото зрение е причина за неспособността на очите да фокусират различни предмети.
В други случаи това заболяване предизвиква и води до неспособност за различаване на цветовете, за долавяне на контрасти или за определяне на пространствените връзки между обектите.
Зрението е замъглено при заболелите от катаракта, неясно и объркано при дегенарация на макулата (петнисто опетнено изображение), и изкривено или замъглено при диабетичната ретинопатия. Хората, заболели от глаукома, могат да загубят периферното си зрение или да се затрудняват да виждат нощем.
Както възрастните, така и децата могат да имат понижено зрение, но при тях този проблем е твърде рядко срещан. Загубата на зрение може да бъде травмираща, водейки дори до психично разстройство или депресия. Много хора губят работата си поради това заболяване. Проучвания сочат, че от хората със зрителни проблеми на възраст между 21 и 64 години с диагноза “слабо зрение” само 43.7% са назначени на работа, а от хората в същата възрастова група без този зрителен проблем 80% са назначавани.
Загубата на способността да шофират безопасно, да четат бързо или лесно да се съсредоточават върху екрана на телевизора или компютъра, кара много хора със слабо зрение да се чувстват изолирани от света. Те може дори да са неспособни да излязат навън без придружител, сами да си изкарват прехраната или поне да си осигуряват най-необходимото. Някои лишени от добро зрение хора стават изцяло зависими от приятелите и роднините си, а други страдат сами.
Това наистина е тъжно, тъй като съществуват много добри устройства и приспособления за слабо зрение, които могат да помогнат на тези хора да преодолеят зрителния си проблем и да живеят независими. Първата им стъпка трябва да е да посетят очен лекар, който специализира в областта на слабото зрение. Той може да определи степента и вида на зрителната загуба, като предпише на заболелия подходящи помощни уреди като увеличителни стъкла, телескопни и видео стъкла, както и да обучи пациента как да ги използва.
Също така много е важно специалистът да препоръча на пациентите си личен помощник или съветник, който да им помогне да се справят с новия си начин на живот.
Ако срещате някакво затруднение – имате замъглено или неясно зрение, чувствителност към светлината, загуба на периферно зрение, нощна слепота, нужда от по-силна светлина, плуващи или обикновени петна, или се затруднявате да четете – посетете очен лекар, който да прегледа очите ви. Това може да са първите симптоми на сериозно очно заболяване. Трябва да предприемете мерки преди да е станало късно и да сте придобили слабо зрение.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , ,

Реклама

Здравейте:)

Публикувано от на ноември 17, 2009 · Остави коментар 

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Публикувано в Анатомия на окото, Видове, Грижа за контактните лещи, Диоптричните очила, Заблуждениятa, Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, Зрението над 40, Интересно?, Кой е моят продукт?, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ, КУПУВАЙТЕ УМНО, Оптики и очни центрове, Откъде да купя?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила, Продукти в помощ, РЕВЮ, Слънчевите очила, Стъклата за очила, СЪБИТИЯ · Ключови моменти

Реклама