Лещи за очила с висок индекс на рефракция. Тънки и леки

Hi_Index_frontПо-тънките и леки лещи с висок индекс на рефракция (nd) от висококачествени материали влияят на очилата по много важен начин. Тънките лещи са привлекателни,  докато дебелите не са. Леките очила са удобни, докато тежките не са. За това не е изненада, че повечето от нас искат възможно най-тънките и леки лещи. Това се отнася особено за тези, чиито диоптри са по-високи.
Повечето потребители на очила са късогледи. Лещите изписвани за корекция на късогледство са с по-дебели ръбове и по-тънки в центъра. Колкото по-високи са стойностите, толкова са по-дебели ръбовете.
Повечето от днешните модни рамки са изработени от пластмаса или метал с по-тънки кръжила, отколкото ръбовете на самата леща. Също така, при популярните глазанти (рамки без къжила о значава, че ръбовете на лещите са напълно непокрити. И в двата случая, краищата на лещата  са много видими. Тези дебели краища може да отвличат вниманието от външния вид на вашите очила и да не изглеждат добре.

По какво се различават лещите с висок индекс от стандартните

Лещите за очила са в състояние да коригират зрението, защото те пречупват светлината, която преминава през лещата. Количеството пречупена светлина, което е необходимо за осигуряване на добро зрение, се определя от  рецептата за очила, предоставена от вашия очен лекар.
За слаби очи, стойността на рецептата е по-висока, и лещите трябва да пречупят светлината повече, за да предоставят ясна визия. Предписанията за късогледи хора започнват със знак минус (-). Ако вашата рецепта е -5,00 диоптъра например, вие сте много късоглед и се нуждаете от по-силна леща, отколкото някой с рецепта -2,00 например.
За да пречупват повече светлина, по-високите минусови лещи притежават по-дебели ръбове от по-ниските стойности на минусовите лещи. Късогледството може да се влошава с течение на времето, което означава ръбовете на лещите ще стават все по-дебели с всяка промяна на рецептата.
За щастие химици са създали редица нови лещи от органични материали, при които пречупването на светлината е  по-ефективно от традиционните органични лещи, използвани за очила. Това означава използването на по-малко материал при лещи с висок индекс на рефракция за коригиране на същите стойности късогледство.

Предимства на лещи с висок индекс

Тънки. Благодарение на способността да се огъват по-ефективно, лещите за късогледство, изработени от висококачествени материали,  с висок индекс са с по-тънки ръбове от същите, направени от традиционните органични материали със същата стойност по рецепта.
Леки. Тънките краищата изискват по-малко материал, което намалява общото тегло на лещите. Органични лещи изработени с висок индекс са по-леки от същите  традиционни органични лещи, така че са по-удобни за носене. Минералните лещи с висок индекс също са с тънки ръбове, но минералният материал е по-тежък като цяло, така че не е толкова голяма разликата при тях, както е при органичните лещи.
Леките лещи са повече от полза при предписания за далекогледство, което може да направи стандартните лещи много тежки. Лещите с най-висок индекс също имат асферичен дизайн, което ги прави по-плоски и намалява уголемяването на окото, което предизвиква стандартната леща при високи диоптри за далекогледство.

Изборът на лещи с висок индекс

Различните варианти на тънки и леки с висок индекс лещи са класифицирани от това колко добре пречупват светлината. Способността да пречупват светлина се контролира от „индекс на рефракция“.Това е съотношението между скоростта на светлината, когато тя пътува по въздуха и скоростта на светлината, когато тя преминава през прозрачен материал. Ако даден материал пропуска повече светлина, скоростта се забавя, което е добре. Така че по-високият коефициент на пречупване на материал притежават изтънените лещи.

Илюстрация на видимата разлика в зависимост от индекса на рефракция на лещите за очила

Hi_IndexЛещите с висок индекс могат да бъдат много по-тънки и по-леки, дори и при висок диоптър. Трите основни типа лещи са: без корекция (например слънчеви очила), при далекогледство и късогледство, разбира се могат да бъдат прогресивни за корекция на пресбиопия.
За стандартните органични лещи индексът е 1.50, за стъкло е 1.52. Всяка леща с индекс на пречупване по-висок от тези се счита за висок индекс. Високо-индексните органични лещи вече са на разположение в широк спектър в диапазона от 1.523 до 1.78. Всяка компания има свои разработки. Световната тенденция е насочена към използване на лещи за очила с висок индекс на рефракция.
Всички други неща са равни, но леща направена с индекс 1.66 има по-тънки ръбове от леща, направена от материал 1.56. Лещи с индекс на пречупване  1.70 или по-висок са обикновено най-малко 50% по-тънки от стандартните органични лещи. Също така най-общо казано, колкото е по-висок индексът, толкова е по-висока и цената на лещите. Но естетиката, зрителното качество и визия, която получавате са несравними.
Вашата рецепта за очила също определя какъв вид материал и индекс е добре да са вашите лещи. Най-висок индекс на материал се използва предимно за най-високи предписания на диоптрите.
Ако искате висок индекс на лещите, не забравяйте да попитате за това. Но разчитайте на вашия очен лекар или оптик за съвети по отношение какъв индекс да изберете и каква марка. Вашият очен лекар или оптик може да ви обясни кой индекс е най-подходящ точно за вашата рецепта. Най-масовите лещи (еднофокусни, бифокални, прогресивни, фотохромични) се предлагат от материали с висок индекс. Но има и изключения, за които вашия лекар или оптик знае и ще ви предложи опции достъпни за вашата рецепта.

Антирефлексни Покрития – идеалният избор за лещи с висок индекс

Всички материали за лещи блокират част от светлината преминаваща през тях. Тази светлина се отразява обратно от повърхността на лещата, като това води до отвличане на вниманието и намалява яснотата при нощно виждане.
Традиционните минерални или органични лещи отразяват около 8% от светлината, която в противен случай ще достига до окото. Високо-индексните лещи отразяват до 50% повече светлина, отколкото традиционните минерални или органични лещи. Когато едно анти-рефлексно покритие (AR покритие) се прилага, лещата с висок индекс пропуска 99,5% от светлината. И като позволява повече светлина да влезе в окото, AR покритията предоставят по-отчетливо нощно виждане с по-малко отблясъци – истински предимство за нощно шофиране и не само – като цяла анти-рефлексните покрития предоставят по-ясно и по-здравословно зрение и по-добра визия.
Анти-рефлексните покрития също елиминират отраженията, това прави лещите с висок индекс да изглеждат дори по-тънки. Това е голям плюс, ако искате да подобрите външния си вид с очила.
В тази област оптичните компании също се отличават доста. Около 3-4 компании в световен мащаб държат първите места по собствени разработки на покрития. Един от световните лидери е японската компания HOYA.

Реклама

Видове оптични стъкла

optical_lens1

Можете да научите повече за диоптричните очила от тази статия, отнасяща се до стъклата за очила. Тук можете да почерпите и основни идеи за това как да изберете подходящите стъкла за вашите очила и да се консултирате с вашия оптик.

Краткото описание по-долу предоставя информация за наличните покрития, дизайн и материали. Като тук те се разглеждат по скоро информативно, отколкото подробно. Можете да намерите в други статии по-подробно описание на видовете стъкла за очила.

Стъкла с висок индекс (на рефракция)
Ако не харесвате дебелите и неестетични диоптрични стъкла за очила, опитайте стъклата с по-висок индекс на материала. Те са чувствително по-тънки и по-леки. Индексите варират и могат да са nd=1.5, 1,523, 1.56, 1,6, 1,61, 1.67, 1,7, 1,74, 1.76…Тези обозначения търсете на опаковките на стъклата. Подходящи са за високи диоптри.
high_index
Асферични стъкла
Асферичните стъкла са идеални за високи диоптри, защото те са по-плоски и по-тънки. Те също така предоставят по-добра визия от обикновените сферични стъкла и с тях изглеждате по-добре, защото те не смаляват окото. Подходящи са за плюсови стъкла за очила.
asph.
Покрития
Антирефлексното покритие (AR), устойчивото на надраскване твърдо покритие и UV покритието са възможностите, които подобряват зрението ви и външния вид, увеличават устойчивостта на вашите очила и защитата на очите от вредните слънчеви лъчи.
coatings
Фотохромични и оцветени стъкла
Фотохромичните стъкла потъмняват на слънце и са удобни за хора, които прекарват много време на открито. Също така козметични оцветени стъкла могат да се направят допълнително като вариант за вашите очила. Бели органични стъкла, които могат да бъдат тонирани по ваш избор на нюанс.
photo Мултифокални стъкла
Бифокални и трифокални стъкла се произвеждат в много различни варианти, в зависимост от това дали ще сте пред компютъра по цял ден или играете голф, работите като автомонтьор, рисувате или др. Ето какво трябва да знаете, за да изберете правилните бифокални или трифокални стъкла, подходящи вашата пресбиопия.

BiFocalПрофесионален бифокал и трифокал.
Със специалното си предназначение мултифокалните стъкла могат да помогнат на хората над 40-годишна възраст да изпълнят определени задачи у дома или на работното място по-удобно.

Очила за четене
Когато достигнете 40-годишна възраст и зрението ви е все още задоволително, най-вероятно ще се нуждаете от специални очила за четене, които да ви помогнат да видите дребния шрифт в менюто.

Прогресивни стъкла
Прогресивните стъкла могат да направят всичко, което едни бифокални или трифокални не могат. Те са стъпка напред. Трябва да ги вземете в предвид, ако имате пресбиопия.
progressive
Поликарбонатни стъкла за очила
Поликарбонатните стъкла са много устойчиви на въздействие и по-тънки в сравнение с обикновените органични стъкла. Те са много добро предложение за активните хора – особено децата.
Стъклата за очила от материала трайвекс са още по-здрави и устойчиви.

Wavefront стъкла
Тези стъкла, създадени по Wavefront технологии могат да коригират по-добре специфични зрителни проблеми. Една забележителна полза е възможността за по-добро виждане през нощта.

Търсете в другите статии по-подробна информация за видовете стъкла за очила, покрития и технологии.

Реклама

Здравейте:)

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Реклама