Накратко за астигматизма

Астигматизмът е един от  най-често срещания проблем със зрението, който понякога неправилно е наричан “стигматизъм”. Астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство. Причината за появата му е неправилно оформената роговица. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия.
astigmatism
Симптоми на астигматизма
Леката форма на астигматизъм може дори да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да изкриви или замъгли вашето зрение.

ASTIGMATISM1
Ако оптичната ви рецепта съдържа три части, а не една, това значи, че имате някаква форма на астигматизъм. Предписание от три части изглежда подобно на това: -2.75 -1.25 x 180. Първата част представлява вашата основна сферична корекция (Sph), докато втората (Cyl.) и трета част (Ax) показват размера и разположението на вашия астигматазъм.
Или накратко: първата част е сферата, втората част е цилиндърът, а третата част е градусът. Съществува и т.н чист цилиндър, което се изписва така:
Sph. 0.00  Cyl.-1.25 х  180
Цилиндърът може да бъде изписван и със знак +, възможни са и двата варианта и означават една и съща корекция.

От какво се причинява астигматизмът?
Астигматизмът се появява, когато роговицата има форма, подобна повече на продълговата футболна топка, отколкото на сферична бейзболна, каквато е нормалната форма на роговицата. Продълговатата роговица поглъща светлинните лъчи, които се фокусират върху две точки в ретината на окото вместо само върху една. Много хора се раждат с продълговата роговица и това естествено довежда до зрителен проблем, който се влошава с течение на времето.

Корекция на астигматизма
Астигматизмът може да се коригира с очила или контактни лещи. Много хора с астигматизъм продължават да мислят, че не могат да носят контактни лещи или че само твърдите лещи могат да коригират астигматизма. Но това вече не е вярно – сега съществуват меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се торични контактни лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако се нуждаете от това. Материалите им са различни, дизайните също.
Очилата остават най-стандартният вариант за корекция на астигматизъм. Стъклата за очила, коригиращи астигматизъм се наричат астигматични стъкла. Те също могат да бъдат различни като материал, индекс на рефракция, цветове и изобщо всичко, което се предлага в областта на стъклата за очила.
Вие също така можете да изберете рефракционната хирургия за корекция на вашия астигматизъм. Обсъдете с офталмолога си коя процедура е най-подходяща за корекцията на вашия астигматизъм.

Реклама

Изкажете своете мнение