Компютърният синдром. Как да се справя?

komputaren_syndrom

Колкото и невероятно да звучи, ако използвате компютър редовно, вашето зрение почти сигурно страда от Синдрома на работещите с компютър. Трябва ли да се тревожите? Категорично НЕ: този синдром е само един от множеството болести и проблеми на зрението, свързани с употребата на компютър или монитор. Около 70% от работещите с компютър са го развили. Но все пак е необходимо да вземете определени мерки, за да облекчите симптомите, така че състоянието ви да не се влоши.

Симптомите на компютърната болест
Най-често срещаните симптоми на този синдром са: умора и напрежение в очите, сухота на очите, зачервяване, чувствителност към светлина, замъглено зрение, главоболие, болка в раменете, врата или гърба.

От какво се причинява Компютърният синдром?
От реакцията на очите и мозъка към изображенията на монитора. За разлика от печатните материали, при които изображенията са плътни и с добре дефинирани краища, изображенията на монитора не са със същия контраст и наситеност. Думите например, изобразени на монитора са създадени от комбинации на фини точки от светлина (пиксели), които са най-светли в центъра и изсветляват към краищата. Това затруднява очите при фокусиране. Отблясъците от мониторите също са проблем за очите.

Кой се нуждае от очила за компютър?
Повече от 70% от хората, работещи на компютър са засегнати от Компютърния синдром в някаква степен. Ако изпитвате един или повече от описаните симптоми, Вие определено сте от тези 70%.
Даже и да нямате нужда от корекция на зрението, Вие също може да страдате от Компютърен синдром. Вашите очни мускули се напрягат и уморяват все повече при всеки изминал час пред монитора. Това влошава продуктивността, остротата  и комфорта на очите. Очилата за компютър могат да намалят умората на очите и да подобрят продуктивността на зрението.

Причини и лечение
Причините за развитието на този синдром могат да бъдат много, ето защо специалистите предлагат цял арсенал от предпазни мерки срещу досадните и болезнени симптоми. Възникването на проблеми с очите (умора и изсушаване на очите, парене и чувствителност към светлина) може да се дължи на: недостатъчно количество сълзи, отделяни за окото, прекалено ярка светлина и отражение в монитора, неправилни настройки на монитора или нужда от очила (за първи път или просто от нови).

Така че, от къде да започнете?

Нека първо обърнем внимание на проблемите, които можем да разрешим на момента без дори да излизаме от стаята си:
Първо, излекувайте проблема, който засяга почти всеки работещ на компютър.

9 стъпки как да намалим преумората на очите

Преумората на очите при работа с компютър е на първо място сред здравословните проблеми и оплаквания във всеки офис. Но съществуват много неща, които служителите и работодателите биха могли да направят, за да намалят симптомите на компютърния синдром. Представяме ви девет лесни за изпълнение съвета:

1. Направете си компютърен тест на очите.
Това е най-важното нещо, което може да направите, за да се предпазите или излекувате от компютърния синдром. Според Националния институт по здраве и безопасност на труда, работещите с компютър трябва да си направят тест на очите преди да започнат работа на компютър както и веднъж на всяка година. За да научите повече се консултирайте с очен лекар, специализиращ в тази област.
2. Използвайте правилно осветление.
Преумората на очите често е причинена от изключително ярка светлина идваща отвън и изключително ярка светлина вътре. Когато използвате компютър, вашето настолно осветление трябва да бъде почти наполовина от обикновено. Премахнете външната светлина, като затворите завесите или щорите. Ограничете вътрешното осветление, като използвате няколко леки крушки или флоресцентни лампи. Ако има възможност, разположете вашия монитор така, че прозорците да са отстрани, а не пред или зад него.
3. Светлината на стените и гладките повърхности както и отражението на компютърния екран също могат да причинят преумора на очите. Можете да инсталирате допълнителен предпазен екран на вашия монитор или, ако е възможно, боядисайте снежнобелите стени по-тъмен цвят с матов завършек. Носете очила с антирефлексно покритие. То ще предпази очите ви от вредната светлина и отразените лъчи.
4. Регулирайте яркостта на компютърния монитор.
Опитайте приблизително да изравните яркостта на заобикалящата ви среда с тази на екрана, като използвате бутоните върху вашия монитор. Например, опитайте да се вгледате в белия фон на тази web-страница: ако ви изглежда като източник на светлина, значи е прекалено ярък; ако ви изглежда мрачен и сив, може би е твърде затъмнен. Също така регулирайте монитора, за да се уверите, че контраста между фона и символите е голям.
5. Мигайте по-често.
Примигването е много важно, когато работите на компютър – то овлажнява очите ви, като предотвратява изсушаването и дразненето. Според проучвания, когато работят на компютър, хората мигат по-рядко – около пет пъти по-малко от нормалното. Сълзите, овлажняващи очите, се изпаряват по-бързо по време на дълги фази без мигане и именно това причинява изсушаване на очите. В някои офис сгради поради тази причина се поддържа висока влажност на въздуха. Ако имате по-сериозни проблеми, попитайте очния си лекар за капки или изкуствени сълзи, които може да използвате през деня. Опитайте и следното упражнение: на всеки 30 минути мигайте 10 пъти, като затваряте очите си, сякаш заспивате, много бавно. Това ще помогне на очите ви да се овлажнят.
6. Упражнявайте и тренирайте очите си.
Гледайте встрани от вашия компютър всеки 30 минути, като за 5-10 секунди фокусирате погледа си върху отдалечен предмет. Друго подобно упражнение е да погледнете един предмет за около 10 – 15 секунди и после в продължение на 15 секунди да измествате погледа си напред и назад от далечен върху близък предмет. Направете това 10 пъти. И двете упражнения ще ви помогнат да се предпазите от преумора на очите и ще тренират вашите очни мускули.
7. Почивайте по-често.
Препоръчително е при възможност работещите на цял работен ден с компютър да си взимат 10 минутна почивка на всеки час, за да ограничат преумората на очите си. Почасовите работници трябва да почиват често след като седнат пред монитора за повече от час. Ако чувствате нужда от по-чести почивки, вие може би страдате от компютърния синдром и трябва да се консултирате със специалист.
8. Настанете се удобно.
Ако сте свикнали да гледате нагоре и надолу по страницата, изобразена на вашия компютър това маже да преумори очите ви. Поставете страниците на цял екран така, че да виждате добре символите. Добре осветете копираните страници. Ако имате нужда от настолна лампа, уверете се, че тя не свети директно във вашите очи или към екрана на компютъра. Настанете се удобно на вашия стол като обърнете специално внимание на правилната височина.
9. Упражнявайте се дори когато стоите.
Всеки работещ в статично положение, особено тези, които използват компютри трябва да се изправят, да се разхождат, да правят упражнения с ръцете, краката, гърба, врата и раменете си възможно най-често.

Нуждата от нови очила за компютър е по-честа, отколкото хората могат да предполагат или по-точно са способни да признаят. Може ли това да сте и Вие? Ако усещате преумора или други раздразнения на очите – може би. Ако имате замъглено зрение – вероятно…
Повечето хора, чието зрение се замъглява, когато са пред компютъра, са на средна възраст или по-стари. Каква е причината? С течение на годините става все по-трудно за вашите очи да виждат неща, които попадат в междинната зрителна зона. Как всъщност очилата за компютър могат да помогнат? Те не само коригират замъгленото зрение, причинено от неспособността да виждате в междинната зона (в която попада и компютърният монитор), но също така облекчават и симптомите на компютърния синдром като преумора на очите и зачервяване.

Вече нося очила. Наистина ли имам нужда и от такива за компютър?

Ако вече имате обикновени очила или очила за четене вие може би сте склонни да пренебрегнете съвета за компютърни очила. За нещастие, вашите обикновени очила не са съвсем подходящи за работа на компютър. Защо? Повечето хора използват очила, които изобщо не коригират междинната зона: очилата за четене коригират близкото зрение, а бифокалните стъкла коригират само близко и далечно. Без подходящи очила работещите на компютър завършват със замъглено зрение, преумора на очите, а често и дори и главоболие. Скоро направени проучвания подкрепят твърдението, че очилата за компютър могат да повишат продуктивността на всеки работник, но дори и малка неточност в рецептата може да я намали.

Дори ако носите очила, които коригират тази зона (например с прогресивни стъкла), вие все още може да имате проблеми при употребата на компютър.

Всичко, което трябва да знаете преди да си купите очила за компютър.
Ако зрението ви в другите две зони освен междинната е наред, вие можете да си купите очила за компютър и без консултация от специалист. Трикът при избора на такива очила е да ги изпробвате, като четете символи, отдалечени на повече от 40 см. от очите ви. С други думи – не си купувайте очила за компютър плюс диоптрите, изписани ви за корекция при четене. Ако все пак си закупите такива очила, запомнете, че трябва да посещавате очния си лекар редовно, за да ви прави компютърен тест, с който да забележи евентуално заболяване още в ранна фаза.

Мултифокалните очила (прогресивни стъкла, трифокали или бифокали) имат варианти и като компютърни очила. Тяхното предимство е, че можете да виждате ясно едновременно във всички зони. Тъй като те са пригодени за вашите очи, единственото място, откъдето можете да си ги купите са повечето оптики в страната, не забравяйте преди това да се консултирате с очния ви лекар или с оптометрист. Важно е да уточните, че имате нужда от очила за компютър, така че вашият доктор или оптик да ви изпише стъкла с достатъчно регулирана междинна зона. Помнете, че обикновените мултифокали имат по-малка междинна зона, което ги прави неподходящи за работа с компютър.
Употребата на такива очила често разрешава проблема с главоболието и с болките в раменете и врата. Защо? Много хора, страдащи от компютърния синдром, изкривяват главата и дори цялото си тяло, заемайки неудобна позиция само за да виждат по-добре. Но често се случва болките да са резултат и от неудобни мебели.

Реклама

Коментари

Един коментар в “Компютърният синдром. Как да се справя?”
  1. tanju каза:

    poprincip az stoq 24 4asa pred konpitora no nikoga ne sam use6tal bolka v ramene v girba i v o4ite
    i sam s konpitor pove4e ot 6 7 godini MOJELI SLU4AINO organizma mi da e sviknal s tova i da ne mi stane ni6to ???

Изкажете своете мнение