Цветните контактни лещи

CvetniС какво ще ви запознаем:

•    Видове цветни контактни лещи
•    Недостатъци
•    Нуждаете ли се от рецепта (Rx)?
•    Как да изберем цвят
Контактните лещи обикновено се предлагат в три варианта: тонирани, подсилващи естествения цвят и променящи изцяло цвета на окото.
Много от съвременните цветни контактни лещи се предлагат и без диоптри в Plano форма, както и във варианти за хора, които са с астигматизъм, нуждаят се от бифокал или искат еднократни еднодневни цветни контактни лещи.
Тонираните лещи обикновено са със светлосин или зелен нюанс добавен към тях, като целта е само  да ви помогне да ги видите по-добре по време на поставяне и изваждане, или ако изпуснете лещата. Тъй като нюансът е много лек не повлиява на цвета на очите. Тези лещи са диоптричните прозрачни лещи, коригиращи зрителни проблеми.
Подсилващите цвета на очите лещи са полупрозрачни, но променят цвета на ириса с един нюанс, подсилват го. Както подсказва името, това е за цел да подобри или подсили съществуващия цвят на очите ви. Тези видове цветни лещи обикновено са най-подходящи за хора, които са със светли очи и искат да направят по-интензивен цвета им. Обикновено те са с еднослойно оцветяване. Винаги питайте когато искате за себе си цветни лещи за технологията на оцветяване, за да сте сигурни, че лещите ще са подходящи точно за вашия цвят на очите.
Променящите цвета на окото лещи са с по-дълбоки, непрозрачни нюанси, така че да са в състояние да  променят напълно цвета на очите ви. Ако имате тъмни очи,  ще се нуждаете от този вид цветни контактни лещи, за да промените цвета на очите си. Цветните контактни лещи са в широка гама от цветове,  включително  лешников, зелен, син, виолетов, аква, кафяв и сив цвят или разновидности на тези цветове. Тези лещи са с трислойно или двуслойно оцветяване. Тази технология позволява промяна на естествения цвят на окото. Някои лещи даже имат и ирисов пръстен, оцветен в жълто, за да имитира напълно естествените краски на очите.
Фирмите, които произвеждат цветни контактни лещи се опитват максимално да имитират естествения вид на цветната част на окото, наречена ирис. Тъй като тази област е съставена от цветни фигури и линии, някои цветни контактни лещи са серия от малки цветни точици, за да изглеждат по-естествени в окото.
Но в централната си част лещата е прозрачна, така че да можете да виждате.
life_crazylensТеатралните или крейзи лещите също попадат в категорията на цветните лещи. Широко използвани във филмите, тези специални ефектни контактни лещи  сега са масово достъпни за  употреба. Може временно да се превърнете във вампир или ягуар.

При повечето цветни лещи се използват три отделни слоя, комбинирани върху една леща, за естествено изглеждащи цветове.

3sloqНякои недостатъци на цветните контакти лещи

Въпреки че има различни размери лещи (радиус, диаметър, кривина…) за по-добро напасване и комфорт, ще има някои случаи (като например по време на мигане), когато част от цветните контактни лещи може да покрие малка част от зеницата и това да замъгли зрението.
Също така размерът на зеницата се променя постоянно според различни светлинни условия – така понякога през нощта зеницата може да бъде по-голяма от центъра на лещата. В тези случаи зрението ви може да бъде леко засегнато.
Ако обаче имате постоянен проблем с контактните си лещи , вие обезателно трябва да посетите вашия очен лекар.
Представяме ви едно проучване относно избора на цвят на цветни контактни лещи и причината за предпочитанията към точно определен цвят.

tabl_bg

Споделяне на контактните лещи: лоша идея

Цветните контактни лещи могат да бъдат забавно нещо, но лекарите предупреждават потребителите, да не ги предоставят за носене на приятели.
Контактните лещи са медицински изделия и се напасват към спецификата на очите на всеки индивид. Обмяната на лещи може да предаде вредни бактерии, които могат да доведат до очна инфекция или други потенциални опасности за окото.
Цветните контактни лещи, както другите контактни лещи, трябва да бъдат добре почистени и дезинфекцирани с подходящи продукти за почистване. Попитайте вашия лекар кои почистващи препарати са най-добри за вашите лещи. Ползвайте по-леки, по възможност натурални продукти, както за лещите, така и з очите си. Така ще избегнете всички рискове, особено ако сте с чувствителни очи.

Имате ли нужда от рецепта за цветни лещи?

Не, нямате нужда от рецепта за цветни контактни лещи. Това е нужно само, ако имате проблем със зрението. А ако имате вече рецепта за диоптрични лещи, спокойно можете да ползвате същите диоптрични стойности и за цветните си лещи.
Как да изберете правилния цвят?
Това обикновено е най-трудният въпрос, когато ще ползвате за първи път цветни лещи. И всичко се свежда до това какво искате да постигнете? Помислете…
Искам хората да забележат новия цвят на очите и да ме питат за тях. Ако сте смели, драматични и желаете да сте център на вниманието.
•    Ако кожата, косата и очите са ви в естествени хладни цветове, може да изберете по-топли цветове контактни лещи като светло кафяв.
•    Ако кожата ви е тъмна, може да изберете по-ярки цветни лещи.
•    С грим на очите. Изберете цвят на контактните лещи, който ще се откроява от сянката и цвета на спиралата.
•    Ако вашият естествен цвят на очите е кафяв, може да изберете контактни лещи във виолетово, зелено или синьо.
Искам хората да забележат, че изглеждам различно, но да не знят точно защо. Ако сте срамежлив или просто искате естествен вид, може да бъдете различен с по-фини промени.
•    Единият вариант са подсилващите цвета на окото лещи. Основния цвят е като на очите ви, което ще определи краищата на ириса и задълбочи вашия естествен цвят, но без да го променя драстично.
•    Ако вашият естествен цвят на очите е син, може да изберете контактни лещи в сиво или зелено.
•    Ако вашата кожа, коса и естествен цвят на очите са топли, може да изберете контактни лещи цвят лешник.
Също така ще носите ли цветни контактни лещи всеки ден? Или просто за специални поводи? Ако е последното, може да искате цвят, който е много различен от нормалния цвят на вашите очи.

Хората с кафяви очи по-интелигентни ли са? Вие от кои сте?
Най-отличителна черта на личност с кафяви очи е интелигентността, според проучване на жени на възраст от 16 до 35г. Освен интелигентност (34%) кафявите очи също придават надеждност (16%) и доброта (13%), казват изследователите.
За синеоките хора се смята, че излъчват приветливост (42%), сексапил (21%) и доброта (10%). А зелените очи са свързани определено със сексапил (29%), творчество (25%) и непочтеност (20%).
60% от анкетираните казват, че искат да променят цвета на очите си. 27% избират цвят зелено, аметист (26%) и син (18%). Тюркоаз, сиво, кафяво и мед са следващия избор в този ред.
Помислете за тези неща преди да стигнете до очния кабинет, оптичния или онлайн магазин. Но ако все пак не можете да прецените кои лещи са най-подходящи за вас, не се притеснявайте: специалистите могат да ви помогнат да решите кои цветове са най-подходящи за вашата индивидуалност и външен вид. Не забравяйте, че винаги можете да преминете от един към друг цвят. Просто пробвайте смело. Но не пренебрегвайте и качеството на лещите, търсете цветни лещи не само с подходящи цветове, но и предоставящи комфорт и зрително качество.

Реклама

Еднодневните контактни лещи – здраве и комфорт

1DayЕднократните контактни лещи са за определен период от време най-често еднодневен, след което се изхвърлят след употреба и се заменят с нови. Много потребители, ползващи контактни лещи ги предпочитат заради удобството и здравето на очите си. Този вид лещи са се превърнали в най-предпочитаните в последно време.

Какво представляват еднократните контактни лещи?

Трябва да се разбере терминологията: Тези лещи обикновено се наричат “disposable”  или „разтворими”, защото те се разлагат след определен период на носене.
•    Лещите за еднократна употреба се сменят всеки ден, на всеки две седмици или по-рано
•    Лещите за периодична употреба се  заменят  на 1 или 3 месеца
•    Традиционните лещи за многократна  употреба се сменят на всеки шест месеца или по-дълго
Терминът „еднократна употреба“ се отнася и за двата вида контактни лещи – еднодневни или такива с периодична подмяна.

Период на подмяна и режим на носене

В двете понятия има разлика и не бива да се бъркат:
•    Период на подмяна – означава колко често лещите се изхвърлят и се заменят с нови – това е независимо дали те са за еднократна, периодична или многократна употреба.
•    Режимът на носене – отнася се до това колко често слагате и махате вашите контактни лещи от окото. Ежедневно носене означава, че ги сваляте всяка вечер и слагате сутрин. Удълженото носене означава, че може да спите с тях.
Еднократни контактни лещи могат да бъдат предписани за ежедневно или за удължено носене, в зависимост от вашата очна физиология и потребност.

Защо трябва да подменяме лещите?

Колкото по-често заменяте контактните лещи, толкова по-добре е това за здравето и удобството на очите ви.
Протеини, калций, липиди и други вещества, съдържащи се в естествения състав на сълзите, могат да се натрупат по лещите. Тези наноси по контактните лещи създават дискомфорт, повече отколкото когато те са били нови, а също така правят очите по-податливи на инфекции.

clip_image001Разбира се, лещите могат да се почистват, но това не е 100% ефективно. Някои наноси ще останат и ще се увеличават с времето.

Следвате ли указанията за почистване на вашия очен лекар? Ако не, можете да изберете като най-безопасен вариант еднодневните лещи.

Максимумът в доброто здраве и комфорт:

Еднодневни лещи

Има два начина да се избегнат почти всички досадни грижи за контактните лещи. Единият е да се преспива с лещите, като ги подменяте периодично, това, което могат да ви предложат новите разработки на лещите от силиконов хидрогел. За съжаление преспиването с контактни лещи не е добра идея за всички. Преспиването с контактните лещи леко увеличава риска от проблеми с очите. Другата алтернатива са еднодневните контактни лещи, които изхвърляте всяка вечер и на сутринта ги заменяте с нови. Много професионалисти очни лекари смятат, че този вариант предлага най-доброто решение. Еднодневните лещи са удобни, защото не изискват почистване. По-добри са за здравето, защото няма натрупване на наноси, не съществува повишен риск от проблеми с очите, защото не се преспивате с лещите.

Колко различни са еднократните от ежедневните лещи?

Още преди появата на еднократните лещи е добре известно, че честата подмяна на лещите е по-здравословна. Проблемът беше, че контактните лещи са твърде скъпи, за да се изхвърлят много често – използвани са различни решения за почистване, усъвършенстване и за удължаване живота на лещите. Тогава производителите разработват нови методи за производство на висококачествени лещи в по-голям обем на по-ниска цена. Този напредък доведе до по-ниски цени на лещите, което ги прави достъпни за смяна по-често. Някои от еднократните лещи днес са изработени от същите материали както традиционните лещи. Други лещи за еднократна употреба са изработени от нови материали, разработени специално за тях. И все пак, препоръчваме еднодневните лещи от големите производители на лещи, поради сигурността на материалите, дизайна на ръбчетата, заради комфорта, който предлагат и здравето, което със сигурност ще предложат. Всеки от доказаните производители на лещи има разработен свой материал и дизайн.

Разходите за еднодневни лещи срещу традиционните

Разходите за контактни лещи варират в широки граници, в зависимост от това къде живеете, кой очен лекар и марка ще изберете и колко сложна е вашата рецепта. Допълнителният разход при избор на еднократни (еднодневни) лещи в сравнение с традиционните е много малък и до известна степен се компенсира от липсата на продукти за почистване – разтвори, ензими, таблети, контейнери и др.
Еднодневните лещи са дори по-достъпни, отколкото много хора очакват. За около 2,60 – 4,00 лв на ден спокойно можете да носите 2 броя еднодневни контактни лещи. Също така, ползвайки еднодневните контактни лещи ще избегнете разходите за продуктите за почистване.

Мога ли да нося еднодневни контактни лещи?

На този въпрос очният ви лекар може да ви отговори със сигурност. Ключът е дали вашата конкретна рецепта е изпълнима като еднодневна леща. Днес има доста богат избор на еднодневни лещи, включително цветни, които променят цвета на очите ви. Други са за астигматизъм или могат да са бифокални или мултифокални еднодневни лещи.
Ако вашата рецепта е по-сложна, може да не бъде в състояние да се изпълни за еднодневни лещи, но периодичните лещи могат да бъдат достъпни за вас. При необичайна рецепта или специфичен продукт може да се наложи да носите традиционните лещи. Вашият очен лекар може да ви предложи съвет за това. Добрата новина – ако носите традиционни лещи почистването все пак вече е по-лесно от всякога.

Кой период на подмяна е подходящ за мен?

Това е по-важно и се предполага от спецификата на очите ви, отколкото за самите лещи.
Разбира се, несъмнено лещите са направени да бъдат заменени на определени интервали от време. Но честота на подмяна зависи по-скоро как се чувстват очите ви, докато носите лещи.
При някои  хора очите произвеждат повече протеини и липиди, отколкото при други и техните лещи може да се наложи да бъде заменяни по-често. Ако имате алергии може да откриете, че вашите лещи трябва да се заменят често, особено по време на пикови сезонни алергии. Чувствителните очи също предполагат по-честа подмяна на лещите.
А при задълбочена оценка и преглед от очен специалист може да се определи най-облекчен и подходящ за вас график на подмяна на лещите.

Реклама

Видове контактни лещи

kontaktni_leshtiКонтактните лещи, както очилата коригират късогледство, далекогледство и астигматизъм, също и пресбиопия. Хората,  нуждаещи се от корекция, около 20 процента носят контактни лещи.
Докато някои хора се радват на очилата като моден аксесоар, други предпочитат облика си без тях. Това може да се постигне с контактните лещи. Те могат да осигурят безпрепятствено зрение, което е чудесно за спорт или кратки пътувания, както и за парти вечери. Контактните лещи се използват в продължение на повече от сто години. През това време многобройните подобрения са позволили почти всички, нуждаещи се от очна корекция, да носят контактни лещи. Ако ви е било казано в миналото, че не можете да носите контактни лещи, поради спецификата на вашата корекция, не е вярно днес! Опциите за контактни лещи са по-разнообразни от всякога.
Ако не сте носили контактни лещи, първата стъпка е да ви прегледа очен лекар или контактолог. В Съединените щати например контактните лещи се продават с рецепта, точно като фармацевтични продукти. В България, това не е така, можете да си купите контактни лещи без рецепта, ако знаете точните си диоптри. Контактните лещи трябва да бъдат предвидени и добре съобразени с очите ви от медицински специалист. Вашият очен лекар ще оцени вашата визуална нужда, очната ви структура, сълзите, за да определи най-точния диоптър и вид лещи за вас.
В днешно време, благодарение на напредничавите технологии и нови разработки, се предлагат много видове контактни лещи. Те могат да се групират по различни начини в зависимост от:

• Материалът, от който са направени
• Режим на носене
• Период на подмяна
• Дизайн на лещите

Материали
Класифицирани по материал, има три основни вида контактни лещи:
• Твърдите лещи (rigid lenses) са изработени материала PMMA т.е. от плексиглас. Тези лещи са практически остарели и рядко се използват.
• Меките контактни лещи (soft lenses) са направени от гелообразни, съдържащи вода пластмаси и са най-чести като приложение. Те са малко по-големи по размер от вашия ирис.
• GP лещите, известни още като газопропускливи лещи или RGP се произвеждат от  твърди, хидрофобни пластмаси и се препоръчват за пресбиопия и висок астигматизъм. Тези лещи са обикновено около диаметър от 8 милиметра, който е по-малък от ириса на окото.
• Силикон-хидрогел лещите, вид меки контактни лещи, известни също и като „дишащи“ лещи, са изработени от силиконов полимер. Силикон-хидрогел лещите навлизат все повече в ежедневието на потребителите и се смятат за едно от най-добрите постижения в контактологията.

От въвеждането на меките контактни лещи през 1971 г. допреди няколко години, повечето марки лещи са произвеждани от хидрогел пластмаси. При въвеждането на силикон хидрогелните контактни лещи, те се превръщат в избор за много практикуващи очни специалисти, тъй като те позволяват повече кислород да преминава през лещата на окото, също така те са по-малко склонни към дехидратация и са по-здравословният избор.

Подмяна и режим на носене на контактните лещи
До 1979г. всички, които са носели контактни лещи са ги сваляли вечер, за да ги почистят и са ги поставяли отново сутрин . С въвеждането на лещите с „удължено носене“ се предостави възможност  вече и да се спи с контактни лещи. Понастоящем, има 2 типа лещи според времето за носене:
•    Ежедневно носене – Трябва да бъдат сваляни и почиствани вечер
•    Удължено носене – Може да се спи с лещите през нощта, обикновено до седем или 30 дни последователно без сваляне на лещите от очите
„Удължено носене“ е термин, който се използва за лещи, които могат да се ползват без да се свалят до 30 последователни дни  – това е максимално позволеното време, одобрено от FDA (Американска Агенция по Храни и Лекарства) за някои марки лещи.
Време на подмяна на контактните лещи
Дори и с правилна грижа, контактните лещи (особено меките) трябва да бъдат подменяни през определен интервал от време, за да се предотврати образуването на депозити и замърсявания, които увеличават риска от очни инфекции.
Класифициране на меките контактни лещи, въз основа на това на какъв интервал от време трябва да бъдат подменяни (режим на подмяна)
•    Еднодневни – Изхвърлят се след един ден носене и се заменят с нови.
•    Ежедневно носене – Слагат се сутрин и се свалят вечер, могат да бъдат от 1 до 2 седмици, едномесечни, след което се заменят с нови.
•    С удължено носене “overnight” – Изхвърлят се след една седмица непрекъснато носене, без сваляне, след което се заменят с нови.
•    Непрекъснато носене – Изхвърлят се след 30 дневно месечно непрекъснато носене и се заменят с нови.
•    Планирана подмяна – Изхвърлят се месечно, тримесечно или по-рядко, годишно например, и се заменят с нови.
Газ пропускливите  (GP) контактни лещи са по-устойчиви на депозити и не трябва да бъдат подменяни толкова често, колкото меките контактни лещи. Често, носенето на GP лещите може да продължи една година или повече, преди те да бъдат заменени с нови.
Дизайни на контактните лещи
Съществуват много разработени дизайни на контактните лещи с цел да коригират различните нужди и зрителни проблеми на очите:
•    Сферични – това са стандартни контактни лещи, със заоблен дизайн, които могат да коригират миопия (късогледство) или хиперметропия (далекогледство).
•    Бифокални – контактни лещи с различни зони за близко и далечно виждане за коригиране на пресбиопия.
•    Мултифокални – специален осъвременен дизайн на лещите за корекция на пресбиопия, при които зоните за близко и далече обикновено са в лява или дясна леща, в зависимост от доминантно и недоминантно око.
•    Ортопедични (Orthokeratology) – лещи, специално разработени за възстановяване формата на роговицата по време на сън, не се носят през деня.
•    Торични –  контактни лещи, коригиращи астигматизъм ( вкл. и за късогледство и далекогледство).
Всички тези лещи могат да бъдат дизайнвани ръчно, за да се напаснат към очи, трудно възприемащи контактни лещи. Съществуват много други допълнителни специализирани дизайни на лещите. Обикновено те са по-редки и произведени за използване в специални ситуации, като например коригиране на кератоконус (keratoconus).
Още характеристики на лещите
Цветни лещи. Повечето от видовете лещи, описани по-горе също могат да са и цветни за подобряване на естествения цвят на очите – например зеленият ви цвят да стане още по-зелен или лещи, които могат да променят изцяло цвета на окото – от кафяво на синьо например.
Лещи със специален ефект. Също се наричат и театрални. Те са оцветени, по скоро нарисувани, така че да придадат на очите по-интересен вид, например очите да приличат на котка, зомби, или друга интересна идея.
Prosthetic лещи. Вид цветни контактни лещи, които се използват повече за медицински цели. Хората с видимо наранени очи, в резултат на аварии или болест, могат да използват една или две лещи, непрозрачни цветни лещи например, за да се прикрие обезобразяване и да се постигне същия вид като на другото здраво око, за да не личат пораженията на засегнатото око.
Клиентски лещи (по поръчка). Ако традиционните контактни лещи не са подходящи за вас, може да бъдете кандидат за персонализиран дизайн.
UV лещи. Днес, много контактни лещи да включват и защита от ултравиолетовите лъчи в материала си. Така се ограничава ултравиолетовата светлина, която евентуално може да предизвика катаракта или други проблеми с очите. Вие обаче не можете да видите този защитен UV блокер на самата леща. И тъй като лещите не покриват цялото око, UV-блокерите не могат да заменят традиционните средства за защита от слънцето – слънчевите очила.
Хибридни лещи. Лещи, комбиниращи характеристиките на GP газопропускливи лещи, като предоставят на потребителите зрителната острота на твърдите лещи и по-добрия комфорт на меките лещи.

Реклама

Здравейте:)

Публикувано от на ноември 17, 2009 · Остави коментар 

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Публикувано в Анатомия на окото, Видове, Грижа за контактните лещи, Диоптричните очила, Заблуждениятa, Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, Зрението над 40, Интересно?, Кой е моят продукт?, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ, КУПУВАЙТЕ УМНО, Оптики и очни центрове, Откъде да купя?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила, Продукти в помощ, РЕВЮ, Слънчевите очила, Стъклата за очила, СЪБИТИЯ · Ключови моменти

Реклама

Грижа за контактните лещи

Публикувано от на ноември 17, 2009 · Остави коментар 

Контактните лещи, разтворите и капките за очи – една цяла система

contact-lens_grija Ако обърнете внимание в оптиките, онлайн магазините, офталмологичните кабинети и аптеките, ще забележите без съмнение колко много разтвори за контактни лещи, капки за очи и други почистващи продукти се предлагат. Това не е случайно! Този факт просто ви напомня, че грижата за вашите контактни лещи и очи е изключително важна. В противен случай рискувате да се сдобиете с множество очни инфекции, включително и такива, които водят до слепота.
Всъщност, почистването и грижата за контактните лещи е много лесна и безпроблемна. Разтворите за поддръжка на контактни лещи във флакони (бутилки) позволяват правилно и бързо почистване на лещите. С тях почистването на лещите е по-евтино и не създава проблеми, както се случваше преди години.
Преди да започнете с поддържането на контактните лещи е добре да знаете, че някои продукти не са съвместими с определени контактни лещи. Използвайки несъвместими разтвори, можете да разрушите вашите контактни лещи или да нараните очите си.
За да придобият смисъл всички тези флакони, шишенца и бутилки за вас, е добре да знаете стъпките, които следва да направите при грижата за контактните лещи.
Особено важно е да следвате напътствията за безопасно напасване на меките контактни лещи, за да избегнете сериозни гъбични инфекции например.

Основите на грижата за меки контактни лещи: Почистване, Изплакване и Дезинфекциране
● Преди да докосвате контактните лещи, винаги измивайте ръцете си с мек сапун и ги подсушавайте с кърпа, която не оставя по ръцете ви власинки.
● Слагайте или сваляйте контактните лещи в същия ред (лявата, после дясната или обратно), за да предотвратите объркването на лещите – лява с дясна.
● Почиствайте, изплаквайте и дезинфекцирайте контактните лещи, когато ги сваляте, спазвайки инструкциите както са описани.
● Дръжте затворени флаконите на разтворите за контактни лещи, когато не ги използвате.
● Почиствайте контейнера за контактни лещи веднъж дневно.
● Подменяйте контейнера за контактни лещи веднъж на три месеца.
● Сваляйте контактните лещи преди плуване.
● Не позволявате на сапун, козметика или други субстанции да влизат в контакт с контактните лещи.
● Не пипате отвора на флакона на разтвора за контактни лещи.
● Не разреждайте или добавяйте допълнителен разтвор към стар разтвор в контейнера за контактни лещи.
● Не носете лещите за по-дълъг период от колкото ви е препоръчал вашият очен специалист.
● Не използвате разтвора след срока, посочен на флакона.

Отвъд Почистването, Изплакването и Дезинфекцирането
Протеинови наноси. В зависимост от вида на контактните лещи, които използвате и колко протеини отлагат на контактните лещи вашите очи, вашият контактолог може да ви препоръча да ползвате разтвор, който ефективно премахва протеиновите наноси.
Многофункционалният разтвор поддържа контактните лещи по-лесно от всякога.
Докато почиствате лещите, някои протеинови наноси се отстраняват, но това може също така да промени структурата на лещите и да ги направи некомфортни. Ето защо колкото по-дълго носите лещите преди да ги замените с други, толкова повече ще се нуждаят те от премахване на протеиновите наноси.
Примерно, ако вие ползвате еднодневни лещи не се нуждаете от почистващи разтвори, но ако ползвате лещи, които са с период на подмяна от 1, 3, 6 или 12 месеца, вие задължително се нуждаете от разтвори, които премахват ефективно протеиновите наноси. Разтворите за премахване на протеините съдържат почистващи ензими и течност, премахваща протеините.

Възпалени и сухи очи. Използвайте задължително капки за очи, за да овлажнявате очите и лещите си. Има много подходящи предложения от натурални продукти на нашия пазар.
Чувствителни и алергични очи. Един малък процент от потребителите на контактни лещи имат очна алергия към химикалите в някои разтвори за лещи и капки за очи. Ако и вие сте сред тях, трябва задължително да ползвате натурални, щадящи окото продукти – разтвори и капки за очи. На тези продукти обикновено има индикация, че те са за чувствителни очи и са без консерванти.

Продуктите: Почистващи, Овлажняващи, Изплакващи и Дезинфекциращи разтвори и капки за очи
Saline solution физиологичен серум. Той служи за изплакването и съхраняването на контактните лещи. Също така можете да го използвате и с ензимни почистващи таблети или с почистващи/дезинфекциращи средства. Никога не използвайте физиологичен серум за почистване и дезинфекция.
Ежедневният разтвор е за почистване на вашите контактни лещи. Слагате няколко капки в дланта на ръката си и внимателно разтърквате лещата за около 20 секунди от двете страни. Използвайте други продукти за изплакване и дезинфекциране.
Мултифункционалният разтвор служи за почистване, изплакване, дезинфекциране и съхраняване на контактните лещи. Почистете лещите като с ежедневния разтвор, след това ги изплакнете (колкото е необходимо) и ги дезинфекцирайте – всичко това с един единствен разтвор. Можете да изплакнете лещите два пъти, след това да ги поставите в чист контейнер със същия разтвор, за да ги почистите и дезинфекцирате. Когато сте готови да поставите лещите, изплакнете ги отново с разтвора. Когато използвате мултифункционален разтвор, не са ви необходими други продукти.

Разтворите с Hydrogen peroxide могат да помогнат на потребителите, които са чувствителни към консервантите в мултифункционалните разтвори. Hydrogen peroxide физиологичен разтвор служи за почистване, дезинфекциране, изплакване и съхраняване на контактни лещи. С този разтвор например, вие поставяте контактните лещи в кошничка пълна с разтвора и я завъртате докато лещите са вътре и по този начин ги изплаквате, почиствате и дезинфекцирате.
Някои контейнери за лещи за Hydrogen peroxide физиологичен разтвор имат неутрализатор (който превръща hydrogen peroxide във вода, така че да не ви щипе на очите). Но при други е необходимо да добавите неутрализиращи таблети.
Изплакнете лещите (с друг продукт) преди да ги ползвате.

Инструкциите за използване на разтворите се различават малко. Основно, вие първо изплаквате лещите, като използвате директно физиологичен разтвор или мултифункционален разтвор. Някои марки разтвори препоръчват да търкате лещите, но при повечето това не е необходимо.
След това, поставяте лещите в контейнера за лещи и го пълните със същия вид разтвор. Затваряте контейнера и така вие ще почистите и дезинфекцирате лещите.
Продуктите: За премахване на протеинови наноси, Капки за очи и Опции за чувствителни очи
Ензимното почистване отстранява протеините от контактните лещи, обикновено на седмична база. Използват се таблети с физиологичен разтвор (saline solution), мултифункционален разтвор или hydrogen peroxide разтвор.
Преди да се използва ензимното почистване, трябва да почистите и изплакнете лещите като използвате други продукти. Напълнете контейнера с разтвора, след това сложете ензимната таблета във всяко от отделенията за лещи. Изчакайте докато се разтвори таблетката и сложете лещите вътре. Оставете ги за известно време, около 15 минути.
След това, дезинфекцирайте с друг продукт ако е необходимо.

Ежедневно премахване на протеините също отстранява протеините от лещите, но то е под формата на течност и можете да го използвате ежедневно, когато дезинфекцирате лещите с мултифункционален разтвор.
Преди да използвате средства за премахване на протеините, трябва да почистите и изплакнете лещите с други продукти. Напълнете добре и двете отделения на контейнера с мултифункционален разтвор, след това прибавете от ежедневния разтвор (течност) за отстраняване на протеините към всяко отделение. Дезинфекцирайте контактните лещи, ако е необходимо.
Ако чувствате очите си сухи е необходимо да овлажнявате по-често контактните лещи с лубрикиращи капки.

Капките за контактни лещи и очи служат за лубрикиране на очите и овлажняване на контактните лещи. Трябва да сте сигурни, че избирате и ползвате марка, която е подходяща и пази не само за очите ви, но и контактните лещи. Капките за очи, които не са за контактни лещи могат временно да променят комфорта на лещите или да ги обезцветят.

Продуктите за чувствителни очи помагат на хората, които имат алергични реакции към разтворите за контактни лещи. Тези реакции могат да се появят даже и към продукти, които ползвате от години и не сте имали проблеми с тях. Симптомите могат да са сърбеж, сълзене, чувство на чуждо тяло в окото, парене, зачервяване и секретиране на окото. Важно е да посетите очен лекар, ако изпитвате тези симптоми.
Оказа се, че консервантът, наречен thimerosal, причинява такива проблеми на 10% от пациентите, поради което повечето марки не го използват в днешно време. Разтворите без този консервант thimerosal обикновено имат индикация на опаковките „за чувствителни очи”.
Обаче, хората имат негативни реакции и от други съставки-консерванти в разтворите, което също налага преминаване към използването на разтвори за чувствителни очи, без консерванти, например натурални. Някои от тези разтвори за чувствителни очи се наричат с „изчезващи” консерванти, тъй като те се изпаряват, изчезват преди разтворът да попадне в окото. Hydrogen peroxide например е консервант, но неутрализиращата стъпка в Hydrogen peroxide дезинфекцията го прави щадящ и „приятелски” за очите.
Други продукти са изцяло освободени от консерванти, но са с по-кратък срок на ползване. Неаерозолните консерванти-свободни от физиологичен разтвор например, са със срок на годност около 2 седмици след отваряне.
Какво е най-популярно? Лесно за използване
В днешно време, повечето хора избягват използването на отделни разтвори, таблети и течности за лещите си. Предпочитат се мултифункционалните разтвори за почистване, дезинфекциране и изплакване. Ако все пак се изпитва някакъв дискомфорт или неудовлетворение се търсят и други продуктови алтернативи. Натуралните продукти придобиват все по-голяма известност и положителна потребителска оценка.
Какво трябва да знаем още за грижата за контактните лещи?
След като вече веднъж сте избрали кой продукт ще ползвате, можете да го обсъдите с вашия очен лекар или оптик. Не сменяйте марките на продуктите, ако не сте сигурни, че новите продукти са по-добри и сте се уверили в това, благодарение на правилни и обективни съвети. Също и че те ще са съвместими както с контактните лещи, така и безопасни за очите ви.
Независимо какъв режим относно грижа за контактните лещи ползвате или марка, запомнете:
● Никога не докосвайте отвора на флакона, тъй като можете да замърсите разтвора.
● Избягвайте да изплаквате контактните лещи и аксесоари с вода от чешмата, тъй като това може да пренесе микроорганизми, наречени Acanthamoeba, които причиняват сериозни очни инфекции. Процедурите при обикновената дезинфекция на контактните лещи убива Acanthamoeba, но те не убиват кистите.
● Не забравяйте да почиствате аксесоарите за контактни лещи добре (контейнери, почистващи и дезинфекциращи средства, ензимни почистващи съдове и други).
● Контейнерите за контактни лещи трябва да бъдат изплаквани с преварена вода и да бъдат сухи и почистени, когато не ги ползвате.
● Сменяйте с нов контейнера за лещи веднъж месечно, за да предотвратите риска от инфекции.

Най-важното, почиствайте и дезинфекцирайте вашите контактни лещи веднъж дневно (тези с удължен срок на носене трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани, когато ги сваляте, докато не измине срока им на ползване). Така не само вашите очи ще бъдат по-защитени и здрави, но и контактните лещи ще са по-комфортни при носене.

Публикувано в Грижа за контактните лещи, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ · Ключови моменти , , , , , ,

Реклама