С какви очила бихте изглеждали най-добре?

За много от нас най-важно при избора на очила е това как те изглеждат на лицето ни. Бихте могли да изпробвате всички модели очила в магазина, за да разберете как ви стоят, но ако успеете да ограничите предпочитанията си предварително, това ще ви спести доста време и нерви. За да го направите, вие просто трябва да определите формата и тена на лицето си и да прочетете в следната статия кой стил и кои цветове рамки биха ви подхождали най-много. Разбира се, нашите съвети са препоръчителни.

Рамки, които подхождат на различни форми на лицето.
Според Американския оптичен съвет (VCA) Envision Yourself program, съществуват три ключа към това как да изберем правилните рамки според формата на лицето си.
1.    Формата на рамката трябва да контрастира на формата на лицето.
2.    Размерът на рамката трябва да е съобразен с размера на лицето.
3.    Очилата трябва да подчертават вашата най-отличителна черта (например както синята рамка подхожда на сини очи).
Съществуват седем основни форми на лицето: кръгло, овално, продълговато, триъгълно издължено надолу, триъгълно издължено нагоре, с диамантена форма и квадратно.Следва подробно описание на тези форми, както и на подходящите за тях рамки.

kraglo

Кръгло
Кръглото лице има криволинейни форми, като дължината и широчината му са еднакви и няма никакви ъгли. За да направите лицето да изглежда по-слабо и по-дълго, носете ъглови тесни очила, които уголемяват очите и рамки, които по-скоро да разширяват, а не да задълбочават, като например с правоъгълна форма.

ovalno

Овално
Овалното лице се смята за идеалната форма поради равномерните си пропорции. За да изразите естествения овален баланс, потърсете рамки за очила, които да са толкова широки(или по-широки), колкото най-голямата част от лицето или рамки с формата на орех, които да не са твърде дълбоки или твърде тесни.

prodalgovato

Продълговато

Продълговатото лице е по-дълго, отколкото широко, с дълги прави линии на страните и понякога дългичък нос. За да придадете на лицето вид на по-късо и с по-равномерни пропорции, пробвайте рамки , които са изцяло широки, декоративни или контрастни така, че да придават широчина на лицето и да намаляват дължината на носа.

Изострено към челото
Триъгълното лице е с тясно чело,което се разширява към бузите и брадичката. За да добавим широчина и да подчертаем тясната горна част на лицето, трябва да пробваме рамки с акцент върху цвета и с детайли в горната част или с форма на котешки очи.

Изострено към брадичката
Този тип лице има много широка горна част и твърде малка долна. За да намалите широчината на горната част на лицето, носете рамки, които са по-широки в долната част с много светли цветове, като например тип глазанти (те са много ефектни, защото стъклата просто са закрепени за рамките с малки болчета и нямат кръжила).

diamantena

С диамантена форма
Лицата с диамантена форма са тесни на линията на очите и на челюстта, а скулите често са доста изпъкнали. Това е най-рядката форма при човешките лица. За да подчертаете очите и да изразите скулите, изпробвайте рамки, които имат отличителни линии на веждите или глазанти с овални или котешки форми на стъклата.

kvadratno

Квадратно
Квадратното лице има силно изразена линия на челюстта и широко чело, като при това пропорциите на широчината и дължината са еднакви. За да придадете на квадратното лице по-издължена форма и да избегнете концентрацията върху ъглите, опитайте с тесни рамки или рамки, които са по-скоро издължени отколкото широки.

Анализ на цветовете
Трите ключа към анализа на цветовете според VCA са следните:
•    Всички хора имат или топло (на основата на жълтото), или студено (на основата на синьото) “оцветяване” на лицето.
•    Всеки изглежда най-добре в своята цветова гама.
•    Очилата трябва да допълват цветовото излъчване на всеки.
Основните фактори, определящи палитрата от най-подходящи цветове, са кожата, очите и косата.

Кожата
Тенът на лицето е главният елемент при определянето на преобладаващите цветове. Всички цветове на лицето спадат към един от двата базисни цвята – синьо (студено) или жълто (топло). Студеният цвят има сини или розови оттенъци, а топлият има “прасковени или кремави” или жълтеникави. (В САЩ например студените, сините цветове са по-често срещани сред хората, отколкото топлите. Около 60% от населението са със “студени” цветове).

Очи
Тъй като съществува огромно разнообразие при цветовете на очите, това обикновено е вторият елемент при определянето на основните тонове на лицето. Например, сините очи могат да варират от студено, почти виолетово до бледо синьо-сиво, което всъщност е топъл цвят. Кафявите очи също варират от светло ябълково, през умерено кафяво до студено, почти черно.

Коса
Цветовете на косата също се делят на топли и студени. Ягодово русото, платиненото, синьо-черното, бялото, русо пепелявото и тъмнокафявото са студени цветове.Топлите цветове включват златно русото, тъмно черното, златисто кестенявото и сивото.

Цветовете на рамките
След като веднъж сте определили себе си като “топъл” или “студен” цветови тип, вие трябва да откриете кои цветове на рамките ще ви отиват най-много. Например подходящи рамки за хора с топли цветове са: карамеленото, златното, медното, прасковеното, портокаловото, кораловото, огненочервеното, топло синьото и тюркоазеното. За студените типове подходящи са рамки с цветове: черно, пепеляво розово, синьо-сиво, розово, синьо, пурпурно и кехлибарено.

Реклама

Как да изберете очилата, които най-добре подхождат на вашата личност и начин на живот?

За разлика от новия ви чифт обувки, вашите очила неизбежно ще бъдат забелязани: те са на лицето ви всеки ден. Ако не сте убедени, че очилата могат да ви променят, само погледнете Кларк Кент (“Супермен”). Едни обикновени очила как драстично променят външния вид на Кларк Кент, така че никой не разпознава супергероя зад рамките.

Кой всъщност сте вие?
Щом като този трик работи при супермен, той може да проработи и при вас. Ключът към създаването на образ, който харесвате, се крие в избора на правилните очила, които да подхождат на самите вас и на начина ви на живот. Първата стъпка към това според експертите е да определим различните аспекти от всекидневието си.
„За какво всъщност са ви необходими очилата?” пита г-н Маркс, дизайнер на очила и президент на една от най-големите вериги оптики в Ню Йорк. “В какви мероприятия участвате? Каква точно е работата ви? Спортен тип ли сте?”- това са въпросите, които трябва да си зададете сами.
Повечето хора биха имали нужда от няколко чифта очила. Един чифт обувки не би ви служил еднакво добре на коктейлно парти, на волейболното игрище, на плажа или в офиса. Ако животът ви има една страна и сте ангажирани само с една дейност е по-лесно, защото се нуждаете само от един чифт очила.
Можете да започнете процеса, като първо определите начина си на живот и от какво точно се нуждаете, за да го запълните. Добре е да си зададете въпроса: Как използвам очилата си? С какво се занимавам в работата си? Какви са моите интереси?
От голямо значение е дали сте ангажиран бизнесмен, човек с активен спортен дух, отговорна майка, пенсионер, ученик или творческа личност като художник, архитект или писател. Всеки един от тези профили на хора предпочита различен модел очила, а понякога и няколко чифта, които подхождат на собствените специфични нужди. Ето какво съветват оптичните специалисти относно стила, цвета, материала и размера при различните стилове на живот.

rabotoholik1Очила за консервативния работохолик
Ако спадате към тази категория, добре е да се придържате към стандартните забележими форми – овални, продълговати или с формата на бадемови ядки. За този тип “класически” хора тези непретенциозни, стилни модели на рамки са по-добрият избор в сравнение с новите, шокиращите и предизвикателно необикновени форми и цветове. По отношение на материала препоръчителни са фината пластмаса и металът.
Титаният и неръждаемата стомана също са подходящи, както глазантите (рамките без кръжила, само стъкла) и рамките тип корда (стъклата на определено място са захваните с корда, без кръжило). По отношение на цвета сребристото, металика, кафявото и черното са подходящи за мъже, защото са консервативни, леки тонове. Кафявото, златистото, сребристото, виненочервеното и кафеното са предпочитани от жените в тази категория.

Творческата личност
Модерните форми (геометричните) с по-плътни и по-широки пластмасови рамки са добър избор за всеки творец, въпреки че и металните също могат да бъдат интересно разрешение.
Съвременните модерни очила с широки стъкла са друга възможност. Те привличат с нестандартните си цветове като синьо, зелено, пурпурно, както и комбинации от различни оттенъци, също и детайлите с лазерен ефект.

baba s o4ilaПо-възрастните
Изборът на модерен външен вид, постигнат благодарение на очилата, ви „предпазва” също и  от стареене.
Всеки би искал да изглежда млад и в крак с модата. Препоръчват се рамки с повдигаща очите форма като издължен правоъгълник за мъжете и котешки очи за жените.
Някои цветове могат също така да те направят да изглеждаш даже и по-млад. Такива са тъмният метал, кафявото и виненочервеното за мъжете и всичко светло и лъскаво за жените. Блясъкът придава повече жизненост на женското лице. Тази категория хора също така трябва да избягват сребристото, черното, както и всички тъмни и мрачни цветове.

Ученикът
Освободени от задръжките, които налага консервативната обстановка в един офис, вие имате много по-широк избор от стилове, включително цвят и форма. Оптичните експерти съветват да се възползвате от тази свобода. Необикновени форми, ярки цветове, големи размери и интересни детайли като цветни оттенъци вече са достъпни на различни цени и от различни производители.

Заета майка или татенце
За отговорните майки (татковци), ангажирани с непрекъснатите грижи за децата си и разполагащи с недостатъчно време да се погрижат за гардероба или за очилата си, ще свърши най-добра работа един класически модел очила.
Овалните, продълговатите или котешките форми са едновременно функционални и изглеждат чудесно. В зависимост от вашия личен стил вие можете да решите да засилите модерния елемент при класическите очила с детайли, наподобяващи бижута, като камъни или дори перли.
Интересните цветове като плодовосиньо, тъмночервено, светлозелено и черно също могат да придадат модерен акцент на всяка класическа рамка.

sport1Активната и атлетична личност
Ако спадате към някоя от вече изброените категории, но все пак намирате време за спортни занимания, изборът на подходящи за вас очила се усложнява още повече. Вие се нуждаете от едни очила, за да изпълнявате дневните си задължения и от други, подходящи за спортните ви занимания в свободното време. На пазара има много модели спортни очила, които осигуряват комфорт, функционалност и подобряват представянето ви.

Моделите варират от очила тип маска до такива, които приличат повече на обикновени оптични или слънчеви очила. Важен фактор при спортните модели очила са стъклата: поляризираните могат да предотвратят отражението на светлината от водата, поликарбонатните стъкла и тези от материала трайвекс са нечупливи и са подходящи за спортове в затворени помещения, както и за такива, при които понякога силната светлина се оказва проблем за доброто зрение.

Изборът наистина ви затруднява?
Много хора спадат към повече от една от тези категории. Ако това важи и за вас, може би вече сте решени да си купите няколко чифта очила, които да допълват всеки тоалет от гардероба ви и всеки аспект на живота ви. Клиентите наистина вече често сменят очилата си, съобразявайки се с това къде са – на плажа, на работа, в спортната зала или на вечерна разходка. Новите очила са практичен и лесен начин да осъвремените гардероба си без изцяло да го подменяте!

Реклама

Здравейте:)

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Реклама