Как се променя зрението с напредване на възрастта

•    Кога настъпват промени в зрението?
•    Основните заболявания, свързани с възрастта.
•    Как стареенето влияе и на останалите структури на очите.
•    Какво може да се направи?

Точно както нашите физически сили намаляват с възрастта, очите ни също отслабват с възрастта, особено след 60 години.
Някои свързани с възрастта промени в очите, като пресбиопия, са напълно нормални и не означават някакъв болестен процес. Докато катарактата например може да се счита, че е свързано с възрастта заболяване. То е изключително често срещано сред възрастните хора, но може лесно в днешни дни да бъде коригирано с операция.
Някои хора обаче развиват свързани с възрастта очни заболявания, които имат голям потенциал да влияят върху качеството на живот, докато остаряват. Това са глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия.
001age
Когато за първи път хората се сблъскат с пресбиопията, засягаща близкото виждане на около 40 годишна възраст, повечето от тях я компенсират чрез отдалечаване на материалите за четене на по-далеч т.н. „синдром на дългите ръце”. Но пресбиопията се влошава с възрастта и нуждата от корекция на зрението настъпва в даден момент.

Кога се появяват свързаните с възрастта промени?

Пресбиопия. След като човек премине на етап 40-годишна възраст ще забележи, че е по-трудно да се съсредоточи върху обекти наблизо поради пресбиопия. Това е напълно нормално и се дължи на загубата на способността за фокусиране поради втвърдяване на лещите вътре в окото.
За известно време тази промяна в способността за фокусиране може да бъде компенсирана само с отдалечаването на материалите за четене по-далеч от очите. Но в крайна сметка ще трябват очила за четене, мултифокални лещи или прогресивни очила. Някои коригиращи пресбиопия хирургични намеси също са опция.
С увеличаването на възрастта и особено след 50-те години, пресбиопията става все по-прогресираща. Може да се забележи необходимост от по-честа промяна в предписанието за очила или контактни лещи. Една рецепта вече не е най-доброто решение за всички зрителни нужди. Като пример може да се наложи един чифт очила за нормални ежедневни задачи и друг, който да е за междинни обхвати за по-удобна работа пред компютъра.
Катаракта. Въпреки че катарактата се счита за свързано със застаряването очно заболяване, то е толкова често срещано сред възрастните хора, че може да бъде класифицирано като нормално състояние на очите при стареене. Според клиника Maйo например, около половината от всички 65-годишни американци имат някаква степен на катаракта. Като се навлезе в 70-те години процентът е дори по-висок. Пресметнато е, че до 2020 година повече от 30 милиона американци ще са с катаракта.
За щастие, съвременната операция на катаракта е изключително безопасна и ефективна, така че 100% от зрителните загуби от катаракта обикновено се възстановяват. Ако се забележат зрителни промени, дължащи се на катаракта не трябва да има колебания да се обсъдят симптомите с очен лекар. По-добре е тези симптоми да се отстранят преди катарактата да стигне твърде далеч развитието си. Също така вече съществуват опции за импланти на мултифокална леща или вътреочни лещи, които потенциално може да възстановят всички диапазони на видимост, като по този начин намаляват нуждата от очила за четене.
002age
Независимо от някои промени в зрението свързани с възрастта, които са неизбежни, очите могат успешно доста често да се запазят здрави за цял живот.

Главните очни заболявания, свързани с възрастта

Макулна дегенерация. Макулната дегенерация е водеща причина за слепота сред повечето възрастни. Според Националния очен институт на САЩ (NEI) дегенерация на макулата засяга повече от 1,75 милиона души в Съединените щати. Населението на САЩ остарява бързо и този брой ще нарасне до почти три милиона до 2020 година. Аналогично това се отнася и за целия свят.
Глаукома. Риска от развитие на глаукома се увеличава на всеки десет години след 40 годишна възраст. От около 1% в 40-те до 12% в 80-те години. Броят на хората с глаукома ще се увеличи с 50% до 2020.
Диабетна ретинопатия. Според NEI за около 10,2 милиона американци на възраст над 40 години се знае, че имат диабет. Много експерти смятат, че до 30 на сто от хората, които имат диабет все още не са диагностицирани. Сред диабетиците на възраст над 40 години, NEI изчислява, че 40% имат някаква степен на диабетна ретинопатия, а един от всеки 12 души с диабет в тази възрастова група е по-застрашен от ретинопатия.

Как стареенето влияе на други структури на очите

Докато мислим, че остаряването обикновено е свързано с пресбиопия и катаракта, в същото време по-незабележими промени в нашето зрение и очни структури могат да се появят. Тези промени включват:
003age
Не трябва да има колебание да се свържете с очен лекар, ако се забележи внезапна промяна в зрението.
•    Намален размер на зеницата (пупила). С напредване на възрастта мускулите, които контролират пупилния размер и реакция му към светлината губят част от силата. Зеницата става по-малка и по-малко чувствителна към промените в околното осветление.
Поради тези промени хора, които са над 60-те години се нуждаят от три пъти повече светлина за удобно четене от тези на 20 години. Освен това, възрастните хора е по-вероятно да бъдат заслепени от ярка слънчева светлина или отблясъци, когато излизат от слабо осветена сграда като кино или театър. Очила с фотохромични лещи и антирефлексно покритие могат да помогнат за намаляване на този проблем.
•    Сухота в очите. С напредване на възрастта нашите тела произвеждат по-малко сълзи, слъзен секрет. Това важи особено за жените след менопауза. Ако започне да се изпитва парене, смъдене или друг очен дискомфорт, свързани със сухота в очите, трябва да се използват изкуствени сълзи или натурални продукти капки за очи, ако е необходимо през целия ден, за да се повиши комфортът, или може да се наложи консултация с очен лекар за други варианти, като рецептурни лекарства за сухота в окото.
•    Загуба на периферно зрение. Стареенето също причинява загуба на нормалното периферно зрение. Размерът на зрителната (видимата) област намалява с около един до три градуса на десетилетие през живота. По времето, когато достигнете 70-те и 80-те години може да имате периферна загуба на зрителното поле от 20 до 30 градуса.
Заради загубата на зрително поле се увеличава и рискът от автомобилни произшествия. За да се увеличи обхвата на видимост, е препоръчително да се  обърне главата и да се гледа в двете посоки при наближаване на кръстовище например.
•    Намалено цветоусещане. Клетките в ретината, които са отговорни за нормалната цветова чувствителност на зрението намаляват своята активност с напредване на възрастта, което води до влошено възприемането на яркостта и контраста на цветовете. По-специално сините цветове се възприемат като по-бледи. Въпреки че няма лечение за тази нормална свързана с възрастта загуба на възприемане на цветовете, трябва да се отчита като факт, особено, ако дадена професия или дейност го изисква.
•    Отлепяне на стъкловидното тяло. С напредване на възрастта гелоподобното стъкловидно тяло във вътрешността на окото започва да се втечнява и отдалечава от ретината, което води до петна и проблясъци от светлина. Това състояние, наречено отлепяне на стъкловидното тяло, обикновено е безвредно. Но петната и проблясъците от светлина могат да се окажат сигнал за началото на отлепяне на ретината – един сериозен проблем, който може да доведе до слепота, ако не се лекува навреме. При подобни симптоми трябва де потърси помощта на очен лекар.
004age
С напредване на възрастта естествено се губят част от зрителните способности.

Какво може да се направи за свързаните с възрастта промени

Здравословна диета и избягване на тютюнопушенето са мъдър избор като начин на живот. Това са най-добрите и естествените защити срещу загубата на зрението с напредване на възрастта. Също така, разбира се, трябва да се преглеждат редовно очите.
Винаги трябва да се обсъждат с очен лекар всички възникнали проблеми на очите и зрението. Това безспорно ще помогне в съответните препоръки за очното здраве и функционирането му максимално оптимално.

Зрението и възрастта

Възраст

Проблеми с очите

Какво да се направи

40-те години Не може да се избяга от пресбиопията (затруднение с фокусирането на близко).
Повишен риск от сухота в очите и компютърния синдром.

Риск за катаракта, глаукома и макулна дегенерация.

Рутинни очни прегледи най-малко на всеки две години и проучване на възможностите за корекция на зрението.
Приемане на здравословна храна и омега3 мастни киселини и антиоксиданти.
50-те години Пресбиопията става все по-напреднала.
Риска от сухота в очите се увеличава за жените след менопауза.
Рутинни очни прегледи. В повечето случаи необходимост от прогресивни очила.

Споделяне с очния лекар за лекарства (някои могат да предизвикат неблагоприятни зрителни ефекти, включително и сухота в очите).

60-те години Рисковете се увеличават общо с възрастта (вижте 50-те години по-горе).
Способността да се вижда ясно в ниско осветена среда намалява. Възрастови промени на очите, свързани със зрителни нарушения, като например петна и проблясъци.
Освен редовните прегледи на очите, са необходими и годишни прегледи, за да се установят евентуални основни заболявания като диабет, който може да доведе до проблеми с очите.
Използване на ярка светлина при четене. Необходимо е повече време очите да се адаптират към променящата се светлина.
70 & 80-те години Повечето хора в тази възрастова група вече са развили или ще развиват катаракта.
Цветоусещането спада и визуалните граници и полета се стесняват.
Ако се появяват петна внезапно това може да е отлепване на ретината.

Операцията на катаракта е единствената възможност за коригиране на катарактата.
Консултации с очен лекар за очила или лещи за увеличаване на контраста. Повишено внимание при шофиране.

Реклама

Катаракта

kataraktaКатарактата представлява затъмнение на естествения кристалин на окото, който се намира зад ириса и зеницата. Кристалинът служи повече като леща, която фокусира светлината върху ретината от задната страна на окото. Кристалинът също така регулира способността на окото да фокусира, като ни помага да виждаме ясно едновременно в близост и в далечина. Кристалинът е съставен предимно от вода и протеин. Протеинът е структуриран по определен начин, така че да поддържа лещата на окото ясна и да пропуска светлина през нея. Но с течение на времето някои от протеините е възможно да образуват съсиреци, които замъгляват малка част от лещата на окото. Това заболяване се нарича катаракта. С течение на годините съсирекът може да нараства и да затъмнява все по-голяма част от кристалина, ограничавайки все повече зрителната ни способност.

katarakta-1
Катарактата се класифицира в три типа:
Ядрена, ципеста или субкапсоларна.
Ядрената катаракта се среща под различни форми. Това заболяване се заражда в ядрото, в центъра на кристалина и се дължи на промените, които настъпват в процеса на стареенето.
Ципестата катаракта, която се заражда в кората на кристалина, постепенно се разпространява от външната страна на лещата към центъра й. Много диабетици заболяват от ципеста катаракта.
Субкапсоларната катаракта се заражда от вътрешната страна на кристалина. Хората с диабетично заболяване, силно изразено далекогледство или хора, приемащи големи дози стероиди, могат да развият субкапсоларна катаракта.
Симптоми на катарактата
Катарактата се развива постепенно, като първоначално оказва леко влияние на зрението. Може да забележите, че зрението ви е леко замъглено като че ли гледате през матирано стъкло. Това заболяване може да доведе до свръхчувствителност към слънчева или изкуствена светлина и те да ви се струват прекалено ярки и дразнещи. Също така може да ви направи впечатление, когато карате нощем, че светлините на насрещните автомобили изглеждат по-ярки, отколкото преди и отколкото в действителност са. Вероятно е цветовете да не ви изглеждат толкова наситени колкото преди.
Видът на катарактата, от която страдате, ще покаже точно какви симптоми и колко скоро ще се появят те. Когато ядрената катаракта е още в начален стадий, временно може да се подобри способността ви да виждате близко разположените обекти (така нареченото “второ зрение”). За нещастие подобрението е краткотрайно и скоро ще изчезне напълно, като едновременно с това катарактата се влоши. Същевременно, субкапсуларната катаракта има голяма вероятност да не прояви никакви симптоми преди да се развие напълно.
От какво причинява катарактата
Никой не знае със сигурност защо кристалинът на окото се променя с течение на годините, причинявайки ни катаракта. Изследователите постепенно дефинират причините, които могат да развият катаракта, както и съвети как да се предпазим от тях. Много изследвания констатират, че излагането на ултравиолетова светлина се свързва със заболяването от катаракта. Ето защо оптиците ни препоръчват да използваме слънчеви очила, за да намалим риска. Други изследвания показват, че диабетиците са с по-висок рисков фактор за развитие на катаракта. Същото важи за хората, използващи стероиди, диуретични средства и силни успокояващи. Но повечето проучвания не обръщат достатъчно внимание на разликата между последиците от болестта и тези от самите лекарства. Някои очни лекари са на мнение, че диета, богата на антиоксиданти (като витамин А, селениум, витамини С и E), може да предотврати появата на катаракта. Същевременно консумирането на голямо количество сол може да увеличи риска.
Други рискови фактори са: цигареният дим, замърсеният въздух и тежките алкохолни нощи.
Лечение на катаракта
Когато първите симптоми са налице, единствените възможности да подобрите зрението си за кратко време са да смените очилата си с нови, да използвате подходящо осветление или други средства, препоръчани от оптичния ви лекар.
Замислете се за оперативна намеса едва когато вашата катаракта е узряла толкова много, че възпрепятства вашето зрение и афектира ежедневието ви. Много хора смятат, че слабото зрение е неизбежен факт, произтичащ от зрялата възраст, но оперативната намеса е проста, сравнително безболезнена процедура, която ще ви върне зрението.
Всъщност този вид хирургия е и най-често извършваната  (над 1.5 милиона оперирани пациенти ежегодно само в Америка). 9 от 10 хора подложили се на такъв тип операция възстановяват зрението си.
По време на операцията хирургът отстранява замъгления кристалин и в повечето случаи го заменя с чиста, гъвкава вътреочна леща. Производството на този тип лещи се развива ежегодно с цел улеснението на катарактовата хирургия.

Реклама

Здравейте:)

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Реклама