Катаракта

kataraktaКатарактата представлява затъмнение на естествения кристалин на окото, който се намира зад ириса и зеницата. Кристалинът служи повече като леща, която фокусира светлината върху ретината от задната страна на окото. Кристалинът също така регулира способността на окото да фокусира, като ни помага да виждаме ясно едновременно в близост и в далечина. Кристалинът е съставен предимно от вода и протеин. Протеинът е структуриран по определен начин, така че да поддържа лещата на окото ясна и да пропуска светлина през нея. Но с течение на времето някои от протеините е възможно да образуват съсиреци, които замъгляват малка част от лещата на окото. Това заболяване се нарича катаракта. С течение на годините съсирекът може да нараства и да затъмнява все по-голяма част от кристалина, ограничавайки все повече зрителната ни способност.

katarakta-1
Катарактата се класифицира в три типа:
Ядрена, ципеста или субкапсоларна.
Ядрената катаракта се среща под различни форми. Това заболяване се заражда в ядрото, в центъра на кристалина и се дължи на промените, които настъпват в процеса на стареенето.
Ципестата катаракта, която се заражда в кората на кристалина, постепенно се разпространява от външната страна на лещата към центъра й. Много диабетици заболяват от ципеста катаракта.
Субкапсоларната катаракта се заражда от вътрешната страна на кристалина. Хората с диабетично заболяване, силно изразено далекогледство или хора, приемащи големи дози стероиди, могат да развият субкапсоларна катаракта.
Симптоми на катарактата
Катарактата се развива постепенно, като първоначално оказва леко влияние на зрението. Може да забележите, че зрението ви е леко замъглено като че ли гледате през матирано стъкло. Това заболяване може да доведе до свръхчувствителност към слънчева или изкуствена светлина и те да ви се струват прекалено ярки и дразнещи. Също така може да ви направи впечатление, когато карате нощем, че светлините на насрещните автомобили изглеждат по-ярки, отколкото преди и отколкото в действителност са. Вероятно е цветовете да не ви изглеждат толкова наситени колкото преди.
Видът на катарактата, от която страдате, ще покаже точно какви симптоми и колко скоро ще се появят те. Когато ядрената катаракта е още в начален стадий, временно може да се подобри способността ви да виждате близко разположените обекти (така нареченото “второ зрение”). За нещастие подобрението е краткотрайно и скоро ще изчезне напълно, като едновременно с това катарактата се влоши. Същевременно, субкапсуларната катаракта има голяма вероятност да не прояви никакви симптоми преди да се развие напълно.
От какво причинява катарактата
Никой не знае със сигурност защо кристалинът на окото се променя с течение на годините, причинявайки ни катаракта. Изследователите постепенно дефинират причините, които могат да развият катаракта, както и съвети как да се предпазим от тях. Много изследвания констатират, че излагането на ултравиолетова светлина се свързва със заболяването от катаракта. Ето защо оптиците ни препоръчват да използваме слънчеви очила, за да намалим риска. Други изследвания показват, че диабетиците са с по-висок рисков фактор за развитие на катаракта. Същото важи за хората, използващи стероиди, диуретични средства и силни успокояващи. Но повечето проучвания не обръщат достатъчно внимание на разликата между последиците от болестта и тези от самите лекарства. Някои очни лекари са на мнение, че диета, богата на антиоксиданти (като витамин А, селениум, витамини С и E), може да предотврати появата на катаракта. Същевременно консумирането на голямо количество сол може да увеличи риска.
Други рискови фактори са: цигареният дим, замърсеният въздух и тежките алкохолни нощи.
Лечение на катаракта
Когато първите симптоми са налице, единствените възможности да подобрите зрението си за кратко време са да смените очилата си с нови, да използвате подходящо осветление или други средства, препоръчани от оптичния ви лекар.
Замислете се за оперативна намеса едва когато вашата катаракта е узряла толкова много, че възпрепятства вашето зрение и афектира ежедневието ви. Много хора смятат, че слабото зрение е неизбежен факт, произтичащ от зрялата възраст, но оперативната намеса е проста, сравнително безболезнена процедура, която ще ви върне зрението.
Всъщност този вид хирургия е и най-често извършваната  (над 1.5 милиона оперирани пациенти ежегодно само в Америка). 9 от 10 хора подложили се на такъв тип операция възстановяват зрението си.
По време на операцията хирургът отстранява замъгления кристалин и в повечето случаи го заменя с чиста, гъвкава вътреочна леща. Производството на този тип лещи се развива ежегодно с цел улеснението на катарактовата хирургия.

Реклама

Изкажете своете мнение