Лещи за очила с висок индекс на рефракция. Тънки и леки

Hi_Index_frontПо-тънките и леки лещи с висок индекс на рефракция (nd) от висококачествени материали влияят на очилата по много важен начин. Тънките лещи са привлекателни,  докато дебелите не са. Леките очила са удобни, докато тежките не са. За това не е изненада, че повечето от нас искат възможно най-тънките и леки лещи. Това се отнася особено за тези, чиито диоптри са по-високи.
Повечето потребители на очила са късогледи. Лещите изписвани за корекция на късогледство са с по-дебели ръбове и по-тънки в центъра. Колкото по-високи са стойностите, толкова са по-дебели ръбовете.
Повечето от днешните модни рамки са изработени от пластмаса или метал с по-тънки кръжила, отколкото ръбовете на самата леща. Също така, при популярните глазанти (рамки без къжила о значава, че ръбовете на лещите са напълно непокрити. И в двата случая, краищата на лещата  са много видими. Тези дебели краища може да отвличат вниманието от външния вид на вашите очила и да не изглеждат добре.

По какво се различават лещите с висок индекс от стандартните

Лещите за очила са в състояние да коригират зрението, защото те пречупват светлината, която преминава през лещата. Количеството пречупена светлина, което е необходимо за осигуряване на добро зрение, се определя от  рецептата за очила, предоставена от вашия очен лекар.
За слаби очи, стойността на рецептата е по-висока, и лещите трябва да пречупят светлината повече, за да предоставят ясна визия. Предписанията за късогледи хора започнват със знак минус (-). Ако вашата рецепта е -5,00 диоптъра например, вие сте много късоглед и се нуждаете от по-силна леща, отколкото някой с рецепта -2,00 например.
За да пречупват повече светлина, по-високите минусови лещи притежават по-дебели ръбове от по-ниските стойности на минусовите лещи. Късогледството може да се влошава с течение на времето, което означава ръбовете на лещите ще стават все по-дебели с всяка промяна на рецептата.
За щастие химици са създали редица нови лещи от органични материали, при които пречупването на светлината е  по-ефективно от традиционните органични лещи, използвани за очила. Това означава използването на по-малко материал при лещи с висок индекс на рефракция за коригиране на същите стойности късогледство.

Предимства на лещи с висок индекс

Тънки. Благодарение на способността да се огъват по-ефективно, лещите за късогледство, изработени от висококачествени материали,  с висок индекс са с по-тънки ръбове от същите, направени от традиционните органични материали със същата стойност по рецепта.
Леки. Тънките краищата изискват по-малко материал, което намалява общото тегло на лещите. Органични лещи изработени с висок индекс са по-леки от същите  традиционни органични лещи, така че са по-удобни за носене. Минералните лещи с висок индекс също са с тънки ръбове, но минералният материал е по-тежък като цяло, така че не е толкова голяма разликата при тях, както е при органичните лещи.
Леките лещи са повече от полза при предписания за далекогледство, което може да направи стандартните лещи много тежки. Лещите с най-висок индекс също имат асферичен дизайн, което ги прави по-плоски и намалява уголемяването на окото, което предизвиква стандартната леща при високи диоптри за далекогледство.

Изборът на лещи с висок индекс

Различните варианти на тънки и леки с висок индекс лещи са класифицирани от това колко добре пречупват светлината. Способността да пречупват светлина се контролира от „индекс на рефракция“.Това е съотношението между скоростта на светлината, когато тя пътува по въздуха и скоростта на светлината, когато тя преминава през прозрачен материал. Ако даден материал пропуска повече светлина, скоростта се забавя, което е добре. Така че по-високият коефициент на пречупване на материал притежават изтънените лещи.

Илюстрация на видимата разлика в зависимост от индекса на рефракция на лещите за очила

Hi_IndexЛещите с висок индекс могат да бъдат много по-тънки и по-леки, дори и при висок диоптър. Трите основни типа лещи са: без корекция (например слънчеви очила), при далекогледство и късогледство, разбира се могат да бъдат прогресивни за корекция на пресбиопия.
За стандартните органични лещи индексът е 1.50, за стъкло е 1.52. Всяка леща с индекс на пречупване по-висок от тези се счита за висок индекс. Високо-индексните органични лещи вече са на разположение в широк спектър в диапазона от 1.523 до 1.78. Всяка компания има свои разработки. Световната тенденция е насочена към използване на лещи за очила с висок индекс на рефракция.
Всички други неща са равни, но леща направена с индекс 1.66 има по-тънки ръбове от леща, направена от материал 1.56. Лещи с индекс на пречупване  1.70 или по-висок са обикновено най-малко 50% по-тънки от стандартните органични лещи. Също така най-общо казано, колкото е по-висок индексът, толкова е по-висока и цената на лещите. Но естетиката, зрителното качество и визия, която получавате са несравними.
Вашата рецепта за очила също определя какъв вид материал и индекс е добре да са вашите лещи. Най-висок индекс на материал се използва предимно за най-високи предписания на диоптрите.
Ако искате висок индекс на лещите, не забравяйте да попитате за това. Но разчитайте на вашия очен лекар или оптик за съвети по отношение какъв индекс да изберете и каква марка. Вашият очен лекар или оптик може да ви обясни кой индекс е най-подходящ точно за вашата рецепта. Най-масовите лещи (еднофокусни, бифокални, прогресивни, фотохромични) се предлагат от материали с висок индекс. Но има и изключения, за които вашия лекар или оптик знае и ще ви предложи опции достъпни за вашата рецепта.

Антирефлексни Покрития – идеалният избор за лещи с висок индекс

Всички материали за лещи блокират част от светлината преминаваща през тях. Тази светлина се отразява обратно от повърхността на лещата, като това води до отвличане на вниманието и намалява яснотата при нощно виждане.
Традиционните минерални или органични лещи отразяват около 8% от светлината, която в противен случай ще достига до окото. Високо-индексните лещи отразяват до 50% повече светлина, отколкото традиционните минерални или органични лещи. Когато едно анти-рефлексно покритие (AR покритие) се прилага, лещата с висок индекс пропуска 99,5% от светлината. И като позволява повече светлина да влезе в окото, AR покритията предоставят по-отчетливо нощно виждане с по-малко отблясъци – истински предимство за нощно шофиране и не само – като цяла анти-рефлексните покрития предоставят по-ясно и по-здравословно зрение и по-добра визия.
Анти-рефлексните покрития също елиминират отраженията, това прави лещите с висок индекс да изглеждат дори по-тънки. Това е голям плюс, ако искате да подобрите външния си вид с очила.
В тази област оптичните компании също се отличават доста. Около 3-4 компании в световен мащаб държат първите места по собствени разработки на покрития. Един от световните лидери е японската компания HOYA.

Реклама

Компютърният синдром. Как да се справя?

komputaren_syndrom

Колкото и невероятно да звучи, ако използвате компютър редовно, вашето зрение почти сигурно страда от Синдрома на работещите с компютър. Трябва ли да се тревожите? Категорично НЕ: този синдром е само един от множеството болести и проблеми на зрението, свързани с употребата на компютър или монитор. Около 70% от работещите с компютър са го развили. Но все пак е необходимо да вземете определени мерки, за да облекчите симптомите, така че състоянието ви да не се влоши.

Симптомите на компютърната болест
Най-често срещаните симптоми на този синдром са: умора и напрежение в очите, сухота на очите, зачервяване, чувствителност към светлина, замъглено зрение, главоболие, болка в раменете, врата или гърба.

От какво се причинява Компютърният синдром?
От реакцията на очите и мозъка към изображенията на монитора. За разлика от печатните материали, при които изображенията са плътни и с добре дефинирани краища, изображенията на монитора не са със същия контраст и наситеност. Думите например, изобразени на монитора са създадени от комбинации на фини точки от светлина (пиксели), които са най-светли в центъра и изсветляват към краищата. Това затруднява очите при фокусиране. Отблясъците от мониторите също са проблем за очите.

Кой се нуждае от очила за компютър?
Повече от 70% от хората, работещи на компютър са засегнати от Компютърния синдром в някаква степен. Ако изпитвате един или повече от описаните симптоми, Вие определено сте от тези 70%.
Даже и да нямате нужда от корекция на зрението, Вие също може да страдате от Компютърен синдром. Вашите очни мускули се напрягат и уморяват все повече при всеки изминал час пред монитора. Това влошава продуктивността, остротата  и комфорта на очите. Очилата за компютър могат да намалят умората на очите и да подобрят продуктивността на зрението.

Причини и лечение
Причините за развитието на този синдром могат да бъдат много, ето защо специалистите предлагат цял арсенал от предпазни мерки срещу досадните и болезнени симптоми. Възникването на проблеми с очите (умора и изсушаване на очите, парене и чувствителност към светлина) може да се дължи на: недостатъчно количество сълзи, отделяни за окото, прекалено ярка светлина и отражение в монитора, неправилни настройки на монитора или нужда от очила (за първи път или просто от нови).

Така че, от къде да започнете?

Нека първо обърнем внимание на проблемите, които можем да разрешим на момента без дори да излизаме от стаята си:
Първо, излекувайте проблема, който засяга почти всеки работещ на компютър.

9 стъпки как да намалим преумората на очите

Преумората на очите при работа с компютър е на първо място сред здравословните проблеми и оплаквания във всеки офис. Но съществуват много неща, които служителите и работодателите биха могли да направят, за да намалят симптомите на компютърния синдром. Представяме ви девет лесни за изпълнение съвета:

1. Направете си компютърен тест на очите.
Това е най-важното нещо, което може да направите, за да се предпазите или излекувате от компютърния синдром. Според Националния институт по здраве и безопасност на труда, работещите с компютър трябва да си направят тест на очите преди да започнат работа на компютър както и веднъж на всяка година. За да научите повече се консултирайте с очен лекар, специализиращ в тази област.
2. Използвайте правилно осветление.
Преумората на очите често е причинена от изключително ярка светлина идваща отвън и изключително ярка светлина вътре. Когато използвате компютър, вашето настолно осветление трябва да бъде почти наполовина от обикновено. Премахнете външната светлина, като затворите завесите или щорите. Ограничете вътрешното осветление, като използвате няколко леки крушки или флоресцентни лампи. Ако има възможност, разположете вашия монитор така, че прозорците да са отстрани, а не пред или зад него.
3. Светлината на стените и гладките повърхности както и отражението на компютърния екран също могат да причинят преумора на очите. Можете да инсталирате допълнителен предпазен екран на вашия монитор или, ако е възможно, боядисайте снежнобелите стени по-тъмен цвят с матов завършек. Носете очила с антирефлексно покритие. То ще предпази очите ви от вредната светлина и отразените лъчи.
4. Регулирайте яркостта на компютърния монитор.
Опитайте приблизително да изравните яркостта на заобикалящата ви среда с тази на екрана, като използвате бутоните върху вашия монитор. Например, опитайте да се вгледате в белия фон на тази web-страница: ако ви изглежда като източник на светлина, значи е прекалено ярък; ако ви изглежда мрачен и сив, може би е твърде затъмнен. Също така регулирайте монитора, за да се уверите, че контраста между фона и символите е голям.
5. Мигайте по-често.
Примигването е много важно, когато работите на компютър – то овлажнява очите ви, като предотвратява изсушаването и дразненето. Според проучвания, когато работят на компютър, хората мигат по-рядко – около пет пъти по-малко от нормалното. Сълзите, овлажняващи очите, се изпаряват по-бързо по време на дълги фази без мигане и именно това причинява изсушаване на очите. В някои офис сгради поради тази причина се поддържа висока влажност на въздуха. Ако имате по-сериозни проблеми, попитайте очния си лекар за капки или изкуствени сълзи, които може да използвате през деня. Опитайте и следното упражнение: на всеки 30 минути мигайте 10 пъти, като затваряте очите си, сякаш заспивате, много бавно. Това ще помогне на очите ви да се овлажнят.
6. Упражнявайте и тренирайте очите си.
Гледайте встрани от вашия компютър всеки 30 минути, като за 5-10 секунди фокусирате погледа си върху отдалечен предмет. Друго подобно упражнение е да погледнете един предмет за около 10 – 15 секунди и после в продължение на 15 секунди да измествате погледа си напред и назад от далечен върху близък предмет. Направете това 10 пъти. И двете упражнения ще ви помогнат да се предпазите от преумора на очите и ще тренират вашите очни мускули.
7. Почивайте по-често.
Препоръчително е при възможност работещите на цял работен ден с компютър да си взимат 10 минутна почивка на всеки час, за да ограничат преумората на очите си. Почасовите работници трябва да почиват често след като седнат пред монитора за повече от час. Ако чувствате нужда от по-чести почивки, вие може би страдате от компютърния синдром и трябва да се консултирате със специалист.
8. Настанете се удобно.
Ако сте свикнали да гледате нагоре и надолу по страницата, изобразена на вашия компютър това маже да преумори очите ви. Поставете страниците на цял екран така, че да виждате добре символите. Добре осветете копираните страници. Ако имате нужда от настолна лампа, уверете се, че тя не свети директно във вашите очи или към екрана на компютъра. Настанете се удобно на вашия стол като обърнете специално внимание на правилната височина.
9. Упражнявайте се дори когато стоите.
Всеки работещ в статично положение, особено тези, които използват компютри трябва да се изправят, да се разхождат, да правят упражнения с ръцете, краката, гърба, врата и раменете си възможно най-често.

Нуждата от нови очила за компютър е по-честа, отколкото хората могат да предполагат или по-точно са способни да признаят. Може ли това да сте и Вие? Ако усещате преумора или други раздразнения на очите – може би. Ако имате замъглено зрение – вероятно…
Повечето хора, чието зрение се замъглява, когато са пред компютъра, са на средна възраст или по-стари. Каква е причината? С течение на годините става все по-трудно за вашите очи да виждат неща, които попадат в междинната зрителна зона. Как всъщност очилата за компютър могат да помогнат? Те не само коригират замъгленото зрение, причинено от неспособността да виждате в междинната зона (в която попада и компютърният монитор), но също така облекчават и симптомите на компютърния синдром като преумора на очите и зачервяване.

Вече нося очила. Наистина ли имам нужда и от такива за компютър?

Ако вече имате обикновени очила или очила за четене вие може би сте склонни да пренебрегнете съвета за компютърни очила. За нещастие, вашите обикновени очила не са съвсем подходящи за работа на компютър. Защо? Повечето хора използват очила, които изобщо не коригират междинната зона: очилата за четене коригират близкото зрение, а бифокалните стъкла коригират само близко и далечно. Без подходящи очила работещите на компютър завършват със замъглено зрение, преумора на очите, а често и дори и главоболие. Скоро направени проучвания подкрепят твърдението, че очилата за компютър могат да повишат продуктивността на всеки работник, но дори и малка неточност в рецептата може да я намали.

Дори ако носите очила, които коригират тази зона (например с прогресивни стъкла), вие все още може да имате проблеми при употребата на компютър.

Всичко, което трябва да знаете преди да си купите очила за компютър.
Ако зрението ви в другите две зони освен междинната е наред, вие можете да си купите очила за компютър и без консултация от специалист. Трикът при избора на такива очила е да ги изпробвате, като четете символи, отдалечени на повече от 40 см. от очите ви. С други думи – не си купувайте очила за компютър плюс диоптрите, изписани ви за корекция при четене. Ако все пак си закупите такива очила, запомнете, че трябва да посещавате очния си лекар редовно, за да ви прави компютърен тест, с който да забележи евентуално заболяване още в ранна фаза.

Мултифокалните очила (прогресивни стъкла, трифокали или бифокали) имат варианти и като компютърни очила. Тяхното предимство е, че можете да виждате ясно едновременно във всички зони. Тъй като те са пригодени за вашите очи, единственото място, откъдето можете да си ги купите са повечето оптики в страната, не забравяйте преди това да се консултирате с очния ви лекар или с оптометрист. Важно е да уточните, че имате нужда от очила за компютър, така че вашият доктор или оптик да ви изпише стъкла с достатъчно регулирана междинна зона. Помнете, че обикновените мултифокали имат по-малка междинна зона, което ги прави неподходящи за работа с компютър.
Употребата на такива очила често разрешава проблема с главоболието и с болките в раменете и врата. Защо? Много хора, страдащи от компютърния синдром, изкривяват главата и дори цялото си тяло, заемайки неудобна позиция само за да виждат по-добре. Но често се случва болките да са резултат и от неудобни мебели.

Реклама

Видове оптични стъкла

optical_lens1

Можете да научите повече за диоптричните очила от тази статия, отнасяща се до стъклата за очила. Тук можете да почерпите и основни идеи за това как да изберете подходящите стъкла за вашите очила и да се консултирате с вашия оптик.

Краткото описание по-долу предоставя информация за наличните покрития, дизайн и материали. Като тук те се разглеждат по скоро информативно, отколкото подробно. Можете да намерите в други статии по-подробно описание на видовете стъкла за очила.

Стъкла с висок индекс (на рефракция)
Ако не харесвате дебелите и неестетични диоптрични стъкла за очила, опитайте стъклата с по-висок индекс на материала. Те са чувствително по-тънки и по-леки. Индексите варират и могат да са nd=1.5, 1,523, 1.56, 1,6, 1,61, 1.67, 1,7, 1,74, 1.76…Тези обозначения търсете на опаковките на стъклата. Подходящи са за високи диоптри.
high_index
Асферични стъкла
Асферичните стъкла са идеални за високи диоптри, защото те са по-плоски и по-тънки. Те също така предоставят по-добра визия от обикновените сферични стъкла и с тях изглеждате по-добре, защото те не смаляват окото. Подходящи са за плюсови стъкла за очила.
asph.
Покрития
Антирефлексното покритие (AR), устойчивото на надраскване твърдо покритие и UV покритието са възможностите, които подобряват зрението ви и външния вид, увеличават устойчивостта на вашите очила и защитата на очите от вредните слънчеви лъчи.
coatings
Фотохромични и оцветени стъкла
Фотохромичните стъкла потъмняват на слънце и са удобни за хора, които прекарват много време на открито. Също така козметични оцветени стъкла могат да се направят допълнително като вариант за вашите очила. Бели органични стъкла, които могат да бъдат тонирани по ваш избор на нюанс.
photo Мултифокални стъкла
Бифокални и трифокални стъкла се произвеждат в много различни варианти, в зависимост от това дали ще сте пред компютъра по цял ден или играете голф, работите като автомонтьор, рисувате или др. Ето какво трябва да знаете, за да изберете правилните бифокални или трифокални стъкла, подходящи вашата пресбиопия.

BiFocalПрофесионален бифокал и трифокал.
Със специалното си предназначение мултифокалните стъкла могат да помогнат на хората над 40-годишна възраст да изпълнят определени задачи у дома или на работното място по-удобно.

Очила за четене
Когато достигнете 40-годишна възраст и зрението ви е все още задоволително, най-вероятно ще се нуждаете от специални очила за четене, които да ви помогнат да видите дребния шрифт в менюто.

Прогресивни стъкла
Прогресивните стъкла могат да направят всичко, което едни бифокални или трифокални не могат. Те са стъпка напред. Трябва да ги вземете в предвид, ако имате пресбиопия.
progressive
Поликарбонатни стъкла за очила
Поликарбонатните стъкла са много устойчиви на въздействие и по-тънки в сравнение с обикновените органични стъкла. Те са много добро предложение за активните хора – особено децата.
Стъклата за очила от материала трайвекс са още по-здрави и устойчиви.

Wavefront стъкла
Тези стъкла, създадени по Wavefront технологии могат да коригират по-добре специфични зрителни проблеми. Една забележителна полза е възможността за по-добро виждане през нощта.

Търсете в другите статии по-подробна информация за видовете стъкла за очила, покрития и технологии.

Реклама

С какви очила бихте изглеждали най-добре?

Публикувано от на ноември 20, 2009 · 3 коментара 

За много от нас най-важно при избора на очила е това как те изглеждат на лицето ни. Бихте могли да изпробвате всички модели очила в магазина, за да разберете как ви стоят, но ако успеете да ограничите предпочитанията си предварително, това ще ви спести доста време и нерви. За да го направите, вие просто трябва да определите формата и тена на лицето си и да прочетете в следната статия кой стил и кои цветове рамки биха ви подхождали най-много. Разбира се, нашите съвети са препоръчителни.

Рамки, които подхождат на различни форми на лицето.
Според Американския оптичен съвет (VCA) Envision Yourself program, съществуват три ключа към това как да изберем правилните рамки според формата на лицето си.
1.    Формата на рамката трябва да контрастира на формата на лицето.
2.    Размерът на рамката трябва да е съобразен с размера на лицето.
3.    Очилата трябва да подчертават вашата най-отличителна черта (например както синята рамка подхожда на сини очи).
Съществуват седем основни форми на лицето: кръгло, овално, продълговато, триъгълно издължено надолу, триъгълно издължено нагоре, с диамантена форма и квадратно.Следва подробно описание на тези форми, както и на подходящите за тях рамки.

kraglo

Кръгло
Кръглото лице има криволинейни форми, като дължината и широчината му са еднакви и няма никакви ъгли. За да направите лицето да изглежда по-слабо и по-дълго, носете ъглови тесни очила, които уголемяват очите и рамки, които по-скоро да разширяват, а не да задълбочават, като например с правоъгълна форма.

ovalno

Овално
Овалното лице се смята за идеалната форма поради равномерните си пропорции. За да изразите естествения овален баланс, потърсете рамки за очила, които да са толкова широки(или по-широки), колкото най-голямата част от лицето или рамки с формата на орех, които да не са твърде дълбоки или твърде тесни.

prodalgovato

Продълговато

Продълговатото лице е по-дълго, отколкото широко, с дълги прави линии на страните и понякога дългичък нос. За да придадете на лицето вид на по-късо и с по-равномерни пропорции, пробвайте рамки , които са изцяло широки, декоративни или контрастни така, че да придават широчина на лицето и да намаляват дължината на носа.

Изострено към челото
Триъгълното лице е с тясно чело,което се разширява към бузите и брадичката. За да добавим широчина и да подчертаем тясната горна част на лицето, трябва да пробваме рамки с акцент върху цвета и с детайли в горната част или с форма на котешки очи.

Изострено към брадичката
Този тип лице има много широка горна част и твърде малка долна. За да намалите широчината на горната част на лицето, носете рамки, които са по-широки в долната част с много светли цветове, като например тип глазанти (те са много ефектни, защото стъклата просто са закрепени за рамките с малки болчета и нямат кръжила).

diamantena

С диамантена форма
Лицата с диамантена форма са тесни на линията на очите и на челюстта, а скулите често са доста изпъкнали. Това е най-рядката форма при човешките лица. За да подчертаете очите и да изразите скулите, изпробвайте рамки, които имат отличителни линии на веждите или глазанти с овални или котешки форми на стъклата.

kvadratno

Квадратно
Квадратното лице има силно изразена линия на челюстта и широко чело, като при това пропорциите на широчината и дължината са еднакви. За да придадете на квадратното лице по-издължена форма и да избегнете концентрацията върху ъглите, опитайте с тесни рамки или рамки, които са по-скоро издължени отколкото широки.

Анализ на цветовете
Трите ключа към анализа на цветовете според VCA са следните:
•    Всички хора имат или топло (на основата на жълтото), или студено (на основата на синьото) “оцветяване” на лицето.
•    Всеки изглежда най-добре в своята цветова гама.
•    Очилата трябва да допълват цветовото излъчване на всеки.
Основните фактори, определящи палитрата от най-подходящи цветове, са кожата, очите и косата.

Кожата
Тенът на лицето е главният елемент при определянето на преобладаващите цветове. Всички цветове на лицето спадат към един от двата базисни цвята – синьо (студено) или жълто (топло). Студеният цвят има сини или розови оттенъци, а топлият има “прасковени или кремави” или жълтеникави. (В САЩ например студените, сините цветове са по-често срещани сред хората, отколкото топлите. Около 60% от населението са със “студени” цветове).

Очи
Тъй като съществува огромно разнообразие при цветовете на очите, това обикновено е вторият елемент при определянето на основните тонове на лицето. Например, сините очи могат да варират от студено, почти виолетово до бледо синьо-сиво, което всъщност е топъл цвят. Кафявите очи също варират от светло ябълково, през умерено кафяво до студено, почти черно.

Коса
Цветовете на косата също се делят на топли и студени. Ягодово русото, платиненото, синьо-черното, бялото, русо пепелявото и тъмнокафявото са студени цветове.Топлите цветове включват златно русото, тъмно черното, златисто кестенявото и сивото.

Цветовете на рамките
След като веднъж сте определили себе си като “топъл” или “студен” цветови тип, вие трябва да откриете кои цветове на рамките ще ви отиват най-много. Например подходящи рамки за хора с топли цветове са: карамеленото, златното, медното, прасковеното, портокаловото, кораловото, огненочервеното, топло синьото и тюркоазеното. За студените типове подходящи са рамки с цветове: черно, пепеляво розово, синьо-сиво, розово, синьо, пурпурно и кехлибарено.

Публикувано в Диоптричните очила, Кой е моят продукт?, КУПУВАЙТЕ УМНО, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила, Слънчевите очила · Ключови моменти , , , , ,

Реклама

Как да изберете очилата, които най-добре подхождат на вашата личност и начин на живот?

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

За разлика от новия ви чифт обувки, вашите очила неизбежно ще бъдат забелязани: те са на лицето ви всеки ден. Ако не сте убедени, че очилата могат да ви променят, само погледнете Кларк Кент (“Супермен”). Едни обикновени очила как драстично променят външния вид на Кларк Кент, така че никой не разпознава супергероя зад рамките.

Кой всъщност сте вие?
Щом като този трик работи при супермен, той може да проработи и при вас. Ключът към създаването на образ, който харесвате, се крие в избора на правилните очила, които да подхождат на самите вас и на начина ви на живот. Първата стъпка към това според експертите е да определим различните аспекти от всекидневието си.
„За какво всъщност са ви необходими очилата?” пита г-н Маркс, дизайнер на очила и президент на една от най-големите вериги оптики в Ню Йорк. “В какви мероприятия участвате? Каква точно е работата ви? Спортен тип ли сте?”- това са въпросите, които трябва да си зададете сами.
Повечето хора биха имали нужда от няколко чифта очила. Един чифт обувки не би ви служил еднакво добре на коктейлно парти, на волейболното игрище, на плажа или в офиса. Ако животът ви има една страна и сте ангажирани само с една дейност е по-лесно, защото се нуждаете само от един чифт очила.
Можете да започнете процеса, като първо определите начина си на живот и от какво точно се нуждаете, за да го запълните. Добре е да си зададете въпроса: Как използвам очилата си? С какво се занимавам в работата си? Какви са моите интереси?
От голямо значение е дали сте ангажиран бизнесмен, човек с активен спортен дух, отговорна майка, пенсионер, ученик или творческа личност като художник, архитект или писател. Всеки един от тези профили на хора предпочита различен модел очила, а понякога и няколко чифта, които подхождат на собствените специфични нужди. Ето какво съветват оптичните специалисти относно стила, цвета, материала и размера при различните стилове на живот.

rabotoholik1Очила за консервативния работохолик
Ако спадате към тази категория, добре е да се придържате към стандартните забележими форми – овални, продълговати или с формата на бадемови ядки. За този тип “класически” хора тези непретенциозни, стилни модели на рамки са по-добрият избор в сравнение с новите, шокиращите и предизвикателно необикновени форми и цветове. По отношение на материала препоръчителни са фината пластмаса и металът.
Титаният и неръждаемата стомана също са подходящи, както глазантите (рамките без кръжила, само стъкла) и рамките тип корда (стъклата на определено място са захваните с корда, без кръжило). По отношение на цвета сребристото, металика, кафявото и черното са подходящи за мъже, защото са консервативни, леки тонове. Кафявото, златистото, сребристото, виненочервеното и кафеното са предпочитани от жените в тази категория.

Творческата личност
Модерните форми (геометричните) с по-плътни и по-широки пластмасови рамки са добър избор за всеки творец, въпреки че и металните също могат да бъдат интересно разрешение.
Съвременните модерни очила с широки стъкла са друга възможност. Те привличат с нестандартните си цветове като синьо, зелено, пурпурно, както и комбинации от различни оттенъци, също и детайлите с лазерен ефект.

baba s o4ilaПо-възрастните
Изборът на модерен външен вид, постигнат благодарение на очилата, ви „предпазва” също и  от стареене.
Всеки би искал да изглежда млад и в крак с модата. Препоръчват се рамки с повдигаща очите форма като издължен правоъгълник за мъжете и котешки очи за жените.
Някои цветове могат също така да те направят да изглеждаш даже и по-млад. Такива са тъмният метал, кафявото и виненочервеното за мъжете и всичко светло и лъскаво за жените. Блясъкът придава повече жизненост на женското лице. Тази категория хора също така трябва да избягват сребристото, черното, както и всички тъмни и мрачни цветове.

Ученикът
Освободени от задръжките, които налага консервативната обстановка в един офис, вие имате много по-широк избор от стилове, включително цвят и форма. Оптичните експерти съветват да се възползвате от тази свобода. Необикновени форми, ярки цветове, големи размери и интересни детайли като цветни оттенъци вече са достъпни на различни цени и от различни производители.

Заета майка или татенце
За отговорните майки (татковци), ангажирани с непрекъснатите грижи за децата си и разполагащи с недостатъчно време да се погрижат за гардероба или за очилата си, ще свърши най-добра работа един класически модел очила.
Овалните, продълговатите или котешките форми са едновременно функционални и изглеждат чудесно. В зависимост от вашия личен стил вие можете да решите да засилите модерния елемент при класическите очила с детайли, наподобяващи бижута, като камъни или дори перли.
Интересните цветове като плодовосиньо, тъмночервено, светлозелено и черно също могат да придадат модерен акцент на всяка класическа рамка.

sport1Активната и атлетична личност
Ако спадате към някоя от вече изброените категории, но все пак намирате време за спортни занимания, изборът на подходящи за вас очила се усложнява още повече. Вие се нуждаете от едни очила, за да изпълнявате дневните си задължения и от други, подходящи за спортните ви занимания в свободното време. На пазара има много модели спортни очила, които осигуряват комфорт, функционалност и подобряват представянето ви.

Моделите варират от очила тип маска до такива, които приличат повече на обикновени оптични или слънчеви очила. Важен фактор при спортните модели очила са стъклата: поляризираните могат да предотвратят отражението на светлината от водата, поликарбонатните стъкла и тези от материала трайвекс са нечупливи и са подходящи за спортове в затворени помещения, както и за такива, при които понякога силната светлина се оказва проблем за доброто зрение.

Изборът наистина ви затруднява?
Много хора спадат към повече от една от тези категории. Ако това важи и за вас, може би вече сте решени да си купите няколко чифта очила, които да допълват всеки тоалет от гардероба ви и всеки аспект на живота ви. Клиентите наистина вече често сменят очилата си, съобразявайки се с това къде са – на плажа, на работа, в спортната зала или на вечерна разходка. Новите очила са практичен и лесен начин да осъвремените гардероба си без изцяло да го подменяте!

Публикувано в Кой е моят продукт?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила · Ключови моменти , ,

Реклама

Очилата са отново на мода!

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

th2Изборът на нови очила може да се окаже непосилна задача, независимо дали това ще бъде вашият първи чифт или сте носили очила почти през целия си живот. Огромният избор от очила в повечето оптики наистина може да ви измъчи, ако нямате никаква представа какво точно търсите.
Съществуват не само различни форми и цветове на рамките за очила, но напредналата технология е осигурила и богат избор от материали, както за рамките, така и за стъклата, които всъщност правят очилата по-устойчиви, по-леки и по-удобни. Рамките за очила сега се произвеждат от висококачествени материали като титан, джениум и „метал с памет” („memory metal“) за постигането на изключителна здравина и завладяващ стил. Новото при стъклата е, че са по-тънки и по-леки, отколкото преди (това се вижда най-вече при високите диоптри). А покритията вече наистина бележат голям напредък-почистват се по-лесно, по-здрави и устойчиви са, удължават живота на стъклата.
Разнообразието при стъклата, например на тези с антирефлексно покритие, с преливащи се цветове, с прогресивни стъкла или произведени от поликарбонатен или трайвекс материали, ви предоставя възможността да изберете очилата, които коригират вашето зрение без значение с какво се занимавате, те ще отговорят на всички нужди и дейности. Вече всеки проблем е решен.

Рамките за очила и разнообразието на материалите.
Научете как да изберете материала, който да ви даде това, което най-много искате. Без значение какво точно очаквате от рамките за очила – лекота, гъвкавост, здравина или неалергичност на материала — вие можете да откриете рамки, които да задоволят нуждите ви.

КОИ РАМКИ БИХА ВИ ПОДХОЖДАЛИ НАЙ-ДОБРЕ?
Този анализ на формата и цвета на рамките ще ви помогне да изберете най-подходящата форма на очилата в зависимост от формата на вашето лице, както и цветовете, които биха ви стояли най-добре.
Нека изберем очила, които да подхождат на вашата индивидуалност и на начина ви на живот.
Искате ли вашият гардероб да вземе думата? Могат ли очила с чудновати форми и цветове да ви подхождат? Предимно по време на работа ли носите очилата си? Или може би имате нужда от устойчиви спортни очила? Без значение личността ви или начина ви на живот, тази статия ще ви помогне да откриете очилата, които искате.

Дамски рамки за очила: Влюбете се в новия си външен вид!
Когато жените си купуват очила, те обикновено са загрижени за това как изглеждат с тях, след което идват удобството и размерът. Открийте и се посъветвайте как да се сдобиете с уникална външност, чрез която най-добре ще изразявате себе си.
Мъжки рамки за очила или където модата и функционалността се срещат.
Мъжете изискват комфорт и здравина, без да жертват стила. В днешно време очилата могат да задоволят тези изисквания… и не само.

kidsДетските рамки за очила.
Те са точно като вашите, но малко по-забавни. Съществува голямо разнообразие на цветове и форми. Стъклата е добре да са здрави, материалът е важен тук.

Специални очила : за всички сезони, за всички поводи.
Специалните очила включват богат избор от оптически и слънчеви очила, които са създадени със специална цел. Например за работа с компютър, шофиране, спорт, хобита и др. Имате ли полза от специалните очила? Със сигурност да, ако извършвате по-специални дейности и търсите комфорт и сигурност.

За всичко това можете да се посъветвате с вашия оптик или да потърсите по-подробна информация в ОПТОбг.

Публикувано в Диоптричните очила, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила · Ключови моменти , , , , ,

Реклама

Диоптричните очила

Публикувано от на ноември 19, 2009 · Остави коментар 

A27_printОчилата са с много древен произход. Но в много отношения, в днешно време те са по-популярни от всякога, въпреки последните иновации при контактните лещи и хирургията за корекция на зрението.
Диоптричните рамки, брандирани с различни дизайнерски имена продължат да бъдат все още непрестанно търсени. И дори за младежите, които обикновено изпитват ужас от носенето на очила, популярни фантастични герои като очилатият млад магьосник Хари Потър, станаха модели за подражание.

Очила. Рамки. Материали.

Материалите за рамки на очилата също претърпяват революция с появата на нови пластмаси и различни видове метали. Рамките обикновено са произведени от пластмаса или метал, но могат да бъдат направени и от всеки материал. За предпазни очила, може да се изисква допълнително подобрена или подсилена пластмаса, като поликарбонат. Пластмасовите рамки се наричат целулоидни. Ако страдате от кожни алергии, може да се наложи хипоалергенни материали като титан, джениум или неръждаема стомана, за да се избегне състоянието на кожата, известен като контактен дерматит. Титана и джениума (titan, genium)сай едни от най-новите материали и са изключително качествени, хипоалергенни, леки и естетични.
Съвременните рамки са изключително гъвкави, което намалява възможността от лесно счупване. Тези видове рамки са идеални за очила за деца, тъй като издръжливостта е фактор.
Подобряването на дизайна на наносниците, частта която придържа очилата на носа, също допринася за комфорта и начина покойто очилата са разположени в предната част на лицето. Новите силиконови наносници например могат да попречат на нестабилността, а са толкова леки и меки, че са трудно забележими.
Докато избирате диоптрични или слънчеви очила, попитайте Вашия оптик за съвети относно разнообразие в цветове, издръжливост, лекота, любимите марки, хипоалергенни материали, уникалност и цена разбира се.
В действителност, намирането на очила с качествата, които са най-важни за ва,с може да се окаже просто добрият и правилен избор на подходящия материал на рамката, тъй като всеки вид има свои собствени уникални и силни страни.

Пластмасови

Ако искате цветовете на дъгата, тогава Zyl (целулоид, или целулозен ацетат) е вашият материал. Целулоидът е много рентабилна и творческа опция за очила и е изключително лека като материал. Особено популярни в момента са ламинираните  целулоидни рамки, които са с пластове цветове. От вътрешната страна рамките са в светли цветове, за да не пречат на периферното Ви зрение и просто да са „невидими”, а от външната може да са с най-разнообразни цветове. Една изцяло черна рамка например, от друга страна, се вижда по всяко време и от вътрешната страна и от външната.
Някои производители също така да използвате целулозен ацетат пропионат (cellulose acetate propionate). Пластмаса, базирана на найлно, която е хипоалергенна. Това е лек материал и има по-голяма прозрачност и блясък в сравнение с другите пластмаси. Ако вашият основен критерий за рамка е лекота, тогава определено помислете за целулозен ацетат пропионат рамки.
Очила, изработени от найлон първо са въведени в края на 1940г. Поради крехкост и други проблеми, производителите на очила преминават към материали от съчетание, смесване на найлони (polyamides, co-polyamides and gliamides). Рамките от комбинацията на тези пластмаси ги прави по-здрави и леки.
Найлонът като пластмаса в неговите разновидности е предпочитан материал за производството на спортни рамки, което ги прави много устойчиви на топла и студена температура. Те са по-гъвкави, но също така и твърди. Найлонът позволява лесно моделиране на различни стилове и форми, които биха се произвеждали много трудно от други материали.
Пластмасовите рамки обаче имат някои недостатъци: По-лесно се чупят от металните рамки, по-податливи са на топли температури (но не са лесно запалими), както и стареят по-бързо при излагането им на слънчева светлина, при което цветът им може да изсветлее леко. Но днес по скоро цветът може да избледнее с времето, а не толковазаради материалите, ако те са съвременни и качествени.

Метал

Монел-метал е смес от широк кръг от метали и е най-широко използвания материал за производство на диоптрични рамки за очила. Неговата лесна податливост на изработка и устойчивост на корозия са плюсове. Все пак, това не е прави тези рамки 100% устойчиви на корозия: При някои хора, монел-металът може химически да реагира при допир с кожата. Но това е предотвратимо, ако се използва правилният вид обшивка, като паладий или други подходящи материали, но без никел.
Untitled-1

2Горе: Wasty рамка от Immagine Design са сложно проектирани в комбинация от пластмаса и метал.
Долу: кристали изобилстват в тази рамка Даниел Сваровски.
Много производители предлагат в наши дни рамки от титан и бета-титан. Титан е сребристо-сив метал, който е лек, издръжлив, силен и устойчив на корозия. Този материал е бил използван от Gemini и Apollo космически капсули за медицински импланти като сърдечни клапи.
Титановите очила могат да се произвеждат в различни цветове за изчистена, модерна визия, с намек за цвят. Те са също и хипоалергенни.
Някои от титан рамките са направени от сплав, която е комбинация от титан и други метали, като например никел или мед. Като цяло, рамките от титанови сплави са доста по-евтини от рамките от 100% титан.
Берилий – стоманено-сив метал, който е с по-ниска цена  и е алтернатива на титановите очила. Той се противопоставя на корозия и омазняване, което го прави един отличен избор за хората, които имат висока киселинност на кожата или прекарват повече време в или около солена вода.
Берилий е лек, много здрав и гъвкав, което го прави лесен за оптика да коригира очилата. Материалът се предлагат и в широка гама от цветове.

Рамките от Неръждаемата стомана са друга алтернатива на титана. Качествата на рамките от неръждаема стомана ги правят леки, с ниска токсичност. Много рамки от неръждаема стомана също са без никелни примеси, което ги прави също хипоалергични.
Рамките от неръждаема стомана са лесно достъпни и на разумни цени. Това е сплав от стомана и хром, кат може да съдържа и друг елемент. Повечето рамки от неръждаема стомана съдържат от 10 до 30% хром, което осигурява отлична устойчивост на корозия, износване и топлина.
Flexon е сплав, базирана на титан. Този уникален и популярен материал се нарича още и „метал с памет“. Рамките, изработени от Flexon възвръщат формата си дори и след извъртане, огъване и смачкване. Flexon рамките са леки, хипоалергенни и устойчиви на корозия.
Рамките, направени от алуминий са леки и много устойчиви на корозия. Алуминият се използва предимно за рамки от висок клас, като по този начин се създава дизайнерски уникален вид и качество.
Разновидност е материалът от най-висок клас – джениума, който е най-лек, хипоалергенен и предимно се използва за диоптрични рамки.
Алуминият е не само най-често срещан, но също и най-широко използван и като цветен материал. Чистият алуминий в действителност е мек и слаб, но алуминият за производство на рамки с малки количества силиций и желязо е твърд и силен.

Необичайни материали за рамки

Искате ли да сте различни? Готови ли сте да платите за това? Пробвайте диоптрични рамки или слънчеви очила с дизайн акценти от интересни и необичайни материали. Висок клас оптични бутици са бъдат най-добрите места, където да намерите тези уникални, а понякога и доста скъпи очила.
Твърдото сребро или чистото сребро не се използва често като основен материал за рамки, защото среброто не прави рамката много удобна за носене. Понякога среброто обаче се използва като един от микроелементите в металните и алуминиевите рамки и често под формата на бижута-като акцент върху пластмасови рамки например.
4Очила, изработени от дърво.

Някои компании правят очила от злато, по скоро със златно покритие отколкото от чисто злато. Подобно на среброто, златото може да се използва за акцент еднакво добре на пластмасови и на метални рамки.
Дървен материал, кости и биволски рог – рамките от тези материали обикновено са ръчна изработка, като рамката се изработва от няколко парчета от материала. Дървото и костите обаче са по-твърди, по-трудно се напасват и съответно са и много по-скъпи в сравнение с други материали за рамки, но пък са изключително ценени заради уникалната си красота. Рамките от биволски рога например имат елегантен външен вид и се затоплят до телесната ви температура. С тях можете да се почувствате разликата от всички други рамки, които някога сте носили.
Често се използва на дръжките на рамките кожа, която обаче не е толкова трайна и практична като другите материали, използвани за акцент, но това дава една интересна и модерна визия на рамките.
Полускъпоценни и скъпоценни камъни и кристали понякога се използват като акценти в рамките, особено инкрустирани на дръжките. Популярен избор са оникс, тюркоаз и кристали Сваровски, дори и диаманти може да се използват като едно  луксозно докосване. Такива дизайнерски изпълнения обикновено се носят на официална бизнес проява или по други шикозни поводи. Кристалите са по-малко скъпа алтернатива и често са използват за създаване на по-блестящ или ретро външен вид.

Очила. Рамка. Стилове.

Очилата вече са изключително стилен и моден аксесоар, особено сред почитателите на големите дизайнери. Много от хората променят техните очила по същия начин, както обувки и чанти, с различни цветове и стилове, за да отговарят на техните гардероби и вкусове.
Многолики инкрустации, композитни материали, дизайнерски емблеми и подобрения, като например прибавяне на скъпоценни камъни могат да бъдат намерени в популярните рамки, включително даже и изображения на татуировки.
Глазантите са станали по-популярни през последните години. Глазантите са вид очила, които са без кръжила на стъклата и са главно свързани с пластмаса или метал директно върху стъклата, а не върху рамката. С една дума, стъклата за очила са без заобикалящите ги рамки. Глазантите имат само дръжки и наносник.
Нови стилове рамки непрекъснато се обновяват и разнообразяват. Иновации в технологиите и дизайните включват въвеждането на дърво или бамбук в рамките като материали.
Тенденциите на рамките при жените е да имат много орнаменти, ярки цветове,кристали и офорт. Други са изчистени в свободен стил.
5

Горе : Рамка на Кевин Клайн модел 484 е глазант с множество пластмасови и метални връзки и е показана в тюркоаз.

Долу: Рамка Fendi F684R в кафяво е лазерно гравирана, с иридесцентна дантела, нитове и кристали.

При дамските модели рамките вече се включват и кристали, заедно с цветни ивици и животински кожи.
Рамките за очила при мъжете са преминали към ретрото с връщане в някои модели на оцветените в черно и квадратната форма.
Унисекс рамките за мъже и жени включват изобилие от стилове, които са популярни като най-добри през годните за двата пола.
Детските рамки може да приличат много на тези носени от възрастните, но често са по-колоритни.

Публикувано в Диоптричните очила, ОЧИЛАТА · Ключови моменти , ,

Реклама

За най-малките

Публикувано от на ноември 19, 2009 · Остави коментар 

Информация за най-малките

little-girlОчилата

Въпрос: Защо трябва да нося очила? Как ми помагат да виждам по-добре?
Отговор:
Съществуват безброй неща, които трябва да правим за очите си, за да имаме перфектно зрение. А също така има и много неща, които очите ни трябва да правят за нас.
Ако само едно от тези неща не е изцяло наред, имаме нужда от очила. Но очилата трябва да бъдат направени специално за вас и конкретно за вашите очи.
Очилата действат като пречупват слънчевите лъчи, така че да се срещат точно зад очните ябълки на ретината (RET-in-ah). Ретината изменя светлината и я превръща в сигнали, които се отпращат към мозъка.

1ПОГЛЕД ВЪТРЕ В ПОГЛЕДА
Очните ябълки на очите функционират подобно на малки камерки. Съществуват стъкла, които фокусират светлината. Светлината трябва да се фокусира точно върху ретината, така че зрението ви да бъде ясно.

Първото нещо, на което може да се дължи нуждата от корекция е дължината на очната ябълка. Тя може да бъде твърде къса или твърде дълга. Или роговицата може да е с неправилна форма. Стъклата за очила облекчават работата на естествените лещи на очите ви. Те осигуряват фокусът на лъчите да бъде точно върху ретината, така че да виждаме ясно.

2

3

Когато наблюдаваме отдалечени предмети, лещата на окото естествено приема плоска форма, благодарение на очната мускулатура. На рисунката по-горе сините стрелки означават посоката на движение на малките мускулчета. Когато наблюдаваме близки предмети, очната леща се удебелява и приема обла форма. Причината за всичко това се крие в стремежа за фокусиране.
Различните очила коригират различни проблеми.

ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕТЕ?
Няколко приятели, които да носят очила (най-вероятно вашите съученици).

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?
Вземете нечий очила и погледнете през стъклата. Направете същото с няколко различни чифта.
Внимавайте да не повредите очилата. Хората, които ги носят се нуждаят от тях. Не пренебрегвайте този факт.

ОЧИЛА ЗА КЪСОГЛЕДСТВО
Техните стъкла би трябвало да смалят предметите, които наблюдавате.

4
Когато човек е късоглед, той вижда добре на къси разстояния. Но не може да вижда ясно, когато обектите са отдалечени.

ОЧИЛА ЗА ДАЛЕКОГЛЕДСТВО
Техните стъкла биха уголемили предметите, които наблюдавате през тях, а в някои случаи дори могат да ги обърнат обратно.
Когато човек страда от далекогледство, той вижда ясно отдалечените обекти. Но не може да вижда близкостоящите. Причина за това могат да бъдат късите очни ябълки.

Очила, предназначени за хора, страдащи от астигматизъм
Тези стъкла биха изменили формата на обектите, които наблюдавате – ще ги разтегнат или изкривят.

Роговицата на хората, страдащи от астигматизъм е с променена форма.
Това могат да коригират само т.нар. “астигматични” стъкла.

Публикувано в ОЧИЛАТА · Ключови моменти , ,

Реклама

Здравейте:)

Публикувано от на ноември 17, 2009 · Остави коментар 

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Публикувано в Анатомия на окото, Видове, Грижа за контактните лещи, Диоптричните очила, Заблуждениятa, Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, Зрението над 40, Интересно?, Кой е моят продукт?, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ, КУПУВАЙТЕ УМНО, Оптики и очни центрове, Откъде да купя?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила, Продукти в помощ, РЕВЮ, Слънчевите очила, Стъклата за очила, СЪБИТИЯ · Ключови моменти

Реклама