За най-малките

Информация за най-малките

little-girlОчилата

Въпрос: Защо трябва да нося очила? Как ми помагат да виждам по-добре?
Отговор:
Съществуват безброй неща, които трябва да правим за очите си, за да имаме перфектно зрение. А също така има и много неща, които очите ни трябва да правят за нас.
Ако само едно от тези неща не е изцяло наред, имаме нужда от очила. Но очилата трябва да бъдат направени специално за вас и конкретно за вашите очи.
Очилата действат като пречупват слънчевите лъчи, така че да се срещат точно зад очните ябълки на ретината (RET-in-ah). Ретината изменя светлината и я превръща в сигнали, които се отпращат към мозъка.

1ПОГЛЕД ВЪТРЕ В ПОГЛЕДА
Очните ябълки на очите функционират подобно на малки камерки. Съществуват стъкла, които фокусират светлината. Светлината трябва да се фокусира точно върху ретината, така че зрението ви да бъде ясно.

Първото нещо, на което може да се дължи нуждата от корекция е дължината на очната ябълка. Тя може да бъде твърде къса или твърде дълга. Или роговицата може да е с неправилна форма. Стъклата за очила облекчават работата на естествените лещи на очите ви. Те осигуряват фокусът на лъчите да бъде точно върху ретината, така че да виждаме ясно.

2

3

Когато наблюдаваме отдалечени предмети, лещата на окото естествено приема плоска форма, благодарение на очната мускулатура. На рисунката по-горе сините стрелки означават посоката на движение на малките мускулчета. Когато наблюдаваме близки предмети, очната леща се удебелява и приема обла форма. Причината за всичко това се крие в стремежа за фокусиране.
Различните очила коригират различни проблеми.

ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕТЕ?
Няколко приятели, които да носят очила (най-вероятно вашите съученици).

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?
Вземете нечий очила и погледнете през стъклата. Направете същото с няколко различни чифта.
Внимавайте да не повредите очилата. Хората, които ги носят се нуждаят от тях. Не пренебрегвайте този факт.

ОЧИЛА ЗА КЪСОГЛЕДСТВО
Техните стъкла би трябвало да смалят предметите, които наблюдавате.

4
Когато човек е късоглед, той вижда добре на къси разстояния. Но не може да вижда ясно, когато обектите са отдалечени.

ОЧИЛА ЗА ДАЛЕКОГЛЕДСТВО
Техните стъкла биха уголемили предметите, които наблюдавате през тях, а в някои случаи дори могат да ги обърнат обратно.
Когато човек страда от далекогледство, той вижда ясно отдалечените обекти. Но не може да вижда близкостоящите. Причина за това могат да бъдат късите очни ябълки.

Очила, предназначени за хора, страдащи от астигматизъм
Тези стъкла биха изменили формата на обектите, които наблюдавате – ще ги разтегнат или изкривят.

Роговицата на хората, страдащи от астигматизъм е с променена форма.
Това могат да коригират само т.нар. “астигматични” стъкла.

Реклама

Изкажете своете мнение