Диоптричните очила

A27_printОчилата са с много древен произход. Но в много отношения, в днешно време те са по-популярни от всякога, въпреки последните иновации при контактните лещи и хирургията за корекция на зрението.
Диоптричните рамки, брандирани с различни дизайнерски имена продължат да бъдат все още непрестанно търсени. И дори за младежите, които обикновено изпитват ужас от носенето на очила, популярни фантастични герои като очилатият млад магьосник Хари Потър, станаха модели за подражание.

Очила. Рамки. Материали.

Материалите за рамки на очилата също претърпяват революция с появата на нови пластмаси и различни видове метали. Рамките обикновено са произведени от пластмаса или метал, но могат да бъдат направени и от всеки материал. За предпазни очила, може да се изисква допълнително подобрена или подсилена пластмаса, като поликарбонат. Пластмасовите рамки се наричат целулоидни. Ако страдате от кожни алергии, може да се наложи хипоалергенни материали като титан, джениум или неръждаема стомана, за да се избегне състоянието на кожата, известен като контактен дерматит. Титана и джениума (titan, genium)сай едни от най-новите материали и са изключително качествени, хипоалергенни, леки и естетични.
Съвременните рамки са изключително гъвкави, което намалява възможността от лесно счупване. Тези видове рамки са идеални за очила за деца, тъй като издръжливостта е фактор.
Подобряването на дизайна на наносниците, частта която придържа очилата на носа, също допринася за комфорта и начина покойто очилата са разположени в предната част на лицето. Новите силиконови наносници например могат да попречат на нестабилността, а са толкова леки и меки, че са трудно забележими.
Докато избирате диоптрични или слънчеви очила, попитайте Вашия оптик за съвети относно разнообразие в цветове, издръжливост, лекота, любимите марки, хипоалергенни материали, уникалност и цена разбира се.
В действителност, намирането на очила с качествата, които са най-важни за ва,с може да се окаже просто добрият и правилен избор на подходящия материал на рамката, тъй като всеки вид има свои собствени уникални и силни страни.

Пластмасови

Ако искате цветовете на дъгата, тогава Zyl (целулоид, или целулозен ацетат) е вашият материал. Целулоидът е много рентабилна и творческа опция за очила и е изключително лека като материал. Особено популярни в момента са ламинираните  целулоидни рамки, които са с пластове цветове. От вътрешната страна рамките са в светли цветове, за да не пречат на периферното Ви зрение и просто да са „невидими”, а от външната може да са с най-разнообразни цветове. Една изцяло черна рамка например, от друга страна, се вижда по всяко време и от вътрешната страна и от външната.
Някои производители също така да използвате целулозен ацетат пропионат (cellulose acetate propionate). Пластмаса, базирана на найлно, която е хипоалергенна. Това е лек материал и има по-голяма прозрачност и блясък в сравнение с другите пластмаси. Ако вашият основен критерий за рамка е лекота, тогава определено помислете за целулозен ацетат пропионат рамки.
Очила, изработени от найлон първо са въведени в края на 1940г. Поради крехкост и други проблеми, производителите на очила преминават към материали от съчетание, смесване на найлони (polyamides, co-polyamides and gliamides). Рамките от комбинацията на тези пластмаси ги прави по-здрави и леки.
Найлонът като пластмаса в неговите разновидности е предпочитан материал за производството на спортни рамки, което ги прави много устойчиви на топла и студена температура. Те са по-гъвкави, но също така и твърди. Найлонът позволява лесно моделиране на различни стилове и форми, които биха се произвеждали много трудно от други материали.
Пластмасовите рамки обаче имат някои недостатъци: По-лесно се чупят от металните рамки, по-податливи са на топли температури (но не са лесно запалими), както и стареят по-бързо при излагането им на слънчева светлина, при което цветът им може да изсветлее леко. Но днес по скоро цветът може да избледнее с времето, а не толковазаради материалите, ако те са съвременни и качествени.

Метал

Монел-метал е смес от широк кръг от метали и е най-широко използвания материал за производство на диоптрични рамки за очила. Неговата лесна податливост на изработка и устойчивост на корозия са плюсове. Все пак, това не е прави тези рамки 100% устойчиви на корозия: При някои хора, монел-металът може химически да реагира при допир с кожата. Но това е предотвратимо, ако се използва правилният вид обшивка, като паладий или други подходящи материали, но без никел.
Untitled-1

2Горе: Wasty рамка от Immagine Design са сложно проектирани в комбинация от пластмаса и метал.
Долу: кристали изобилстват в тази рамка Даниел Сваровски.
Много производители предлагат в наши дни рамки от титан и бета-титан. Титан е сребристо-сив метал, който е лек, издръжлив, силен и устойчив на корозия. Този материал е бил използван от Gemini и Apollo космически капсули за медицински импланти като сърдечни клапи.
Титановите очила могат да се произвеждат в различни цветове за изчистена, модерна визия, с намек за цвят. Те са също и хипоалергенни.
Някои от титан рамките са направени от сплав, която е комбинация от титан и други метали, като например никел или мед. Като цяло, рамките от титанови сплави са доста по-евтини от рамките от 100% титан.
Берилий – стоманено-сив метал, който е с по-ниска цена  и е алтернатива на титановите очила. Той се противопоставя на корозия и омазняване, което го прави един отличен избор за хората, които имат висока киселинност на кожата или прекарват повече време в или около солена вода.
Берилий е лек, много здрав и гъвкав, което го прави лесен за оптика да коригира очилата. Материалът се предлагат и в широка гама от цветове.

Рамките от Неръждаемата стомана са друга алтернатива на титана. Качествата на рамките от неръждаема стомана ги правят леки, с ниска токсичност. Много рамки от неръждаема стомана също са без никелни примеси, което ги прави също хипоалергични.
Рамките от неръждаема стомана са лесно достъпни и на разумни цени. Това е сплав от стомана и хром, кат може да съдържа и друг елемент. Повечето рамки от неръждаема стомана съдържат от 10 до 30% хром, което осигурява отлична устойчивост на корозия, износване и топлина.
Flexon е сплав, базирана на титан. Този уникален и популярен материал се нарича още и „метал с памет“. Рамките, изработени от Flexon възвръщат формата си дори и след извъртане, огъване и смачкване. Flexon рамките са леки, хипоалергенни и устойчиви на корозия.
Рамките, направени от алуминий са леки и много устойчиви на корозия. Алуминият се използва предимно за рамки от висок клас, като по този начин се създава дизайнерски уникален вид и качество.
Разновидност е материалът от най-висок клас – джениума, който е най-лек, хипоалергенен и предимно се използва за диоптрични рамки.
Алуминият е не само най-често срещан, но също и най-широко използван и като цветен материал. Чистият алуминий в действителност е мек и слаб, но алуминият за производство на рамки с малки количества силиций и желязо е твърд и силен.

Необичайни материали за рамки

Искате ли да сте различни? Готови ли сте да платите за това? Пробвайте диоптрични рамки или слънчеви очила с дизайн акценти от интересни и необичайни материали. Висок клас оптични бутици са бъдат най-добрите места, където да намерите тези уникални, а понякога и доста скъпи очила.
Твърдото сребро или чистото сребро не се използва често като основен материал за рамки, защото среброто не прави рамката много удобна за носене. Понякога среброто обаче се използва като един от микроелементите в металните и алуминиевите рамки и често под формата на бижута-като акцент върху пластмасови рамки например.
4Очила, изработени от дърво.

Някои компании правят очила от злато, по скоро със златно покритие отколкото от чисто злато. Подобно на среброто, златото може да се използва за акцент еднакво добре на пластмасови и на метални рамки.
Дървен материал, кости и биволски рог – рамките от тези материали обикновено са ръчна изработка, като рамката се изработва от няколко парчета от материала. Дървото и костите обаче са по-твърди, по-трудно се напасват и съответно са и много по-скъпи в сравнение с други материали за рамки, но пък са изключително ценени заради уникалната си красота. Рамките от биволски рога например имат елегантен външен вид и се затоплят до телесната ви температура. С тях можете да се почувствате разликата от всички други рамки, които някога сте носили.
Често се използва на дръжките на рамките кожа, която обаче не е толкова трайна и практична като другите материали, използвани за акцент, но това дава една интересна и модерна визия на рамките.
Полускъпоценни и скъпоценни камъни и кристали понякога се използват като акценти в рамките, особено инкрустирани на дръжките. Популярен избор са оникс, тюркоаз и кристали Сваровски, дори и диаманти може да се използват като едно  луксозно докосване. Такива дизайнерски изпълнения обикновено се носят на официална бизнес проява или по други шикозни поводи. Кристалите са по-малко скъпа алтернатива и често са използват за създаване на по-блестящ или ретро външен вид.

Очила. Рамка. Стилове.

Очилата вече са изключително стилен и моден аксесоар, особено сред почитателите на големите дизайнери. Много от хората променят техните очила по същия начин, както обувки и чанти, с различни цветове и стилове, за да отговарят на техните гардероби и вкусове.
Многолики инкрустации, композитни материали, дизайнерски емблеми и подобрения, като например прибавяне на скъпоценни камъни могат да бъдат намерени в популярните рамки, включително даже и изображения на татуировки.
Глазантите са станали по-популярни през последните години. Глазантите са вид очила, които са без кръжила на стъклата и са главно свързани с пластмаса или метал директно върху стъклата, а не върху рамката. С една дума, стъклата за очила са без заобикалящите ги рамки. Глазантите имат само дръжки и наносник.
Нови стилове рамки непрекъснато се обновяват и разнообразяват. Иновации в технологиите и дизайните включват въвеждането на дърво или бамбук в рамките като материали.
Тенденциите на рамките при жените е да имат много орнаменти, ярки цветове,кристали и офорт. Други са изчистени в свободен стил.
5

Горе : Рамка на Кевин Клайн модел 484 е глазант с множество пластмасови и метални връзки и е показана в тюркоаз.

Долу: Рамка Fendi F684R в кафяво е лазерно гравирана, с иридесцентна дантела, нитове и кристали.

При дамските модели рамките вече се включват и кристали, заедно с цветни ивици и животински кожи.
Рамките за очила при мъжете са преминали към ретрото с връщане в някои модели на оцветените в черно и квадратната форма.
Унисекс рамките за мъже и жени включват изобилие от стилове, които са популярни като най-добри през годните за двата пола.
Детските рамки може да приличат много на тези носени от възрастните, но често са по-колоритни.

Реклама

Изкажете своете мнение