Ски очила: наръчник на купувача скиор или сноубордист

Последният път, когато си купих ски очила, влязох в един магазин в планински курорт, погледнах моделите и взех един на случаен принцип.
Това беше наистина не особено умна покупка от моя страна. Защо? 1) Оказа се, че очилата не ми пасват много добре. 2) Цветът на плаките /стъклата на очилата/ е напълно неподходящ за облачни планини, където бях на ски. 3) Не са съвместими с моята каска. 4) Струват твърде много.
Ако искате да избегнете моя опит, прочетете тези съвети за защита на очите, без значение в кой зимен спорт практикувате:
Пазарувайте преди да стигнете до планината. Търсете в добре снабдени магазини за спортни стоки, магазин за ски и сноуборд или специални оптични магазини. Вероятно ще платите по-малко и ще имате повече време да направите точния избор, а ще има и кой да ви посъветва.
001

Yodai, от Adidas, има възможност за монтиране на диоптрични лещи, така че не трябва да носите очила.

Премерете толкова, колкото можете. Изпробвайте ги отвън , за да прецените как виждате на естествена светлина. Ако купувате с прозрачни плаки очила за нощно каране на ски или езда ги изпробвайте в тъмна стая с една лампичка. Убедете се, че няма да има изкривявания и отблясъци, когато гледате в светлини по пътя или препятствия.
Изберете подходящия цвят плаки. Времето, терена и дейността играят роля тук.
•    При слаба светлина и мъгла-жълто. Златно и кехлибар за синя светлина, които подчертават сенките в снега, а и можете да видите натрупванията по-добре. Също така са добри при умерена светлина.
•    Розовите плаки са отлични при слаба светлина в сиви дни.

002

•   Има модели, при които можете да сменяте няколко различни плаки, в зависимост от дейността и условията на осветеност.
При ярка светлина тъмните нюанси (особено зелени) са най-комфортни за очите.
•    Поляризираните лещи отразяват отблясъци от хоризонталната равнина и са страхотни, когато е светло вън. Но те не са подходящи в края на деня, когато се появяват дълги сенки в снега, защото обикновено са направени в по-тъмен нюанс.
•    Огледалните покрития блокират някои, но не всички отблясъци. Те по-скоро са с козметична, отколкото практична функция.
•    За нощна езда и ски каране използвайте само очила с прозрачни плаки.

Настоявайте за защита от ултравиолетова светлина, за да предотвратите UVA и UVB лъчите. Прекаленото излагане на UV в краткосрочен план може да доведе до болезнено слънчево изгаряне на очите, наречено фотокератит. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да увреди очите ви постоянно и да доведе до формирането на катаракта и други очни заболявания. Търсете слънчеви очила, които блокират най-малко 95% от тези лъчи. Имайте в предвид, че отблясъците от сняг в очите въздействат дори и в облачни дни.

Погледнете дали е добро периферното зрение. По-новите, с по-нисък профил стилове пасват по-добре с каска, отколкото традиционните стилове с големи плаки. Ако избирате с нисък профил се уверете, че имате достатъчно периферно зрение.

В идеалния случай би трябвало да можете да виждате 180 градуса наляво-надясно, за да имате възможност да избегнете други скиори и ездачи. Ако предпочитате слънчеви очила, изберете тип маска, най-плътно прилепващата от страни, която можете да намерите.

Уверете се, че очилата ви пасват. Отделете време за коригиране на лентата на главата. Ако лентата е опъната до болка, да се отпусне или ако е деформирана да се коригира и нагласи. Някои видове са по-меки, по-жилави ленти, които не се забиват в скалпа. По-широките са по-удобни, отколкото по-тесните. Дунапренената предпазва от вятър, лед и кал. Тя обаче трябва да бъде достатъчно дебела, за да смекчи удара на лицето при падане, но не много плътна. Продавачът трябва да бъде компетентен и да ви помогне да вземете решение.
Ако носите очила, уверете се, че очилата ще се поберат под ски-очилата. Много оптични магазини, особено тези близо до ски зони ще изпълнят рецептата за очила директно на скиорските, така че няма да има нужда от тях. Другият перфектен вариант е да ползвате лещи, когато спортувате.

Слънчевите очила тип маска и ски очилата не винаги могат да се пригодят за диоптрични поради кривината на рамката. Оптикът ще знае какви рамки са подходящи за целта и може да ви препоръча.

Съвети за закупуване на ски очила:
•    Отделете малко време. Не вземайте прибързано решение, защото погрешно оборудване може да съсипе деня ви на снега.
•    Не пазарувайте в курорта освен, ако не се наложи. Има изключения, но много от курортните магазини имат ограничен избор на завишени цени.
•    Вижте характеристиките на плаките на първо място. Плаките са най-важната част, всичко останало е система за подпомагане. Помислете за цвета, материала, покритията и за периферното зрение, които предоставят.
•    Изпробвайте ги. И отвън, за да прецените как виждате на естествена светлина.
•    Попитайте за гаранция и връщане. Повечето магазини връщат само невредими очила, без каквато и е драскотина по плаките. Някои не приемат връщане изобщо.

•    Не се притеснявайте – задавайте въпроси. Има толкова много различни продукти и характеристики, че е трудно да се избере. Имате нужда от продавач, който е носил и познава очилата. Ако служителят изглежда неинформиран или не желае да отговори на въпросите, опитайте в друг магазин.

Погледнете за анти-замъгляващи покрития. Изберете очила с двойни плаки, които не създават кондензация при формирането на топлия въздух от дъха при контакт със студената леща. Анти-замъгляващото покритие помага вътре в очилата, докато цепнатините по протежение на страните отгоре и отдолу изчистват топлия въздух от вътрешността на очилата.
004

Има анти-замъляващи кърпички, като тези удобни опаковки за еднократна употреба.

Разширените отвори на очилата проветряват по-добре, отколкото тесните или малките вентилационни отвори. Но неудобството на широките отвори е, че лицето ви ще е изложено на студ.

Има и вариант с малък вентилатор, монтиран на очилата, той е отстрана на цепнатините и изпраща въздуха към най-горните отвори. Това е светлина, има две настройки за различни условия, работи с две батерии ААА. Звучи стойностно и си заслужава да опитате, ако замъгляването е голям проблем за вас.

Направете безопасността приоритет. Повечето очила за бързо движещи се екстремни зимни спортове са направени с поликарбонатни плаки.Този материал е много по-устойчив от стандартно стъкло или органика. Също така, се използват и по-гъвкави рамка и стъкла, което е по-малко вероятно да се счупят при лошо падане. Уплътненията са важни във всички точки.
Що се отнася до слънчеви очила, потърсете поликарбонат или друг устойчив материал на рамката, а не метали. Регулируемите каучукови ленти и наносници ще ги държат по-добре, когато се справяте с препятствия и ще са по-удобни, отколкото пластмасовите твърди рамки, които не се адаптирани.
005

006

Горе: Supersonic S с поликарбонатни плаки и отвор в горната страна, с по-нисък профил и съвместими с каска.

Долу: F501M – предлага широко поле на видимост, с пълно периферно вентилиране и съвместимост с каска. И двата модела са с двойни стъкла, с анти-замъгляващо и анти-надраскващи покрития от Uvex Sports.

Какво друго? Устойчивите на надраскване покрития ще помогнат на очилата за продължителност на техния живот, особено по писти, където има много триене или падате по-често. Винаги дръжте очилата си в калъф в случаите, когато не ги ползвате.

Някои ски очила предпазват носа. Проектирани са да задържат топлина и защитават носа в студа. Това може да допринесе за замъгляване и натрупване на сняг по повърхността. Така че помислете преди да купите този тип очила.

Разберете политиката за връщане. Повечето магазини връщат само неповредени очила, така че бъдете сигурни, че не са надраскани плаките още, когато ги купувате. Носете стар чифт със себе си, така че да можете да ги използвате за останалата част от деня, ако не ви харесват новите.
Някои производители ще заменят вашите плаки (обикновено срещу заплащане). Оптичните магазини обикновено също могат да заменят плаките.
Ще се видим по склоновете!

Реклама

Коментари

2 коментара в “Ски очила: наръчник на купувача скиор или сноубордист”
  1. escort каза:

    Хей! Готино! Хайде към Узанааа!!! :)

  2. Много добре написан наръчник,съгласен съм с колегата веднага всички натам

Изкажете своете мнение