Ски очила: наръчник на купувача скиор или сноубордист

Последният път, когато си купих ски очила, влязох в един магазин в планински курорт, погледнах моделите и взех един на случаен принцип.
Това беше наистина не особено умна покупка от моя страна. Защо? 1) Оказа се, че очилата не ми пасват много добре. 2) Цветът на плаките /стъклата на очилата/ е напълно неподходящ за облачни планини, където бях на ски. 3) Не са съвместими с моята каска. 4) Струват твърде много.
Ако искате да избегнете моя опит, прочетете тези съвети за защита на очите, без значение в кой зимен спорт практикувате:
Пазарувайте преди да стигнете до планината. Търсете в добре снабдени магазини за спортни стоки, магазин за ски и сноуборд или специални оптични магазини. Вероятно ще платите по-малко и ще имате повече време да направите точния избор, а ще има и кой да ви посъветва.
001

Yodai, от Adidas, има възможност за монтиране на диоптрични лещи, така че не трябва да носите очила.

Премерете толкова, колкото можете. Изпробвайте ги отвън , за да прецените как виждате на естествена светлина. Ако купувате с прозрачни плаки очила за нощно каране на ски или езда ги изпробвайте в тъмна стая с една лампичка. Убедете се, че няма да има изкривявания и отблясъци, когато гледате в светлини по пътя или препятствия.
Изберете подходящия цвят плаки. Времето, терена и дейността играят роля тук.
•    При слаба светлина и мъгла-жълто. Златно и кехлибар за синя светлина, които подчертават сенките в снега, а и можете да видите натрупванията по-добре. Също така са добри при умерена светлина.
•    Розовите плаки са отлични при слаба светлина в сиви дни.

002

•   Има модели, при които можете да сменяте няколко различни плаки, в зависимост от дейността и условията на осветеност.
При ярка светлина тъмните нюанси (особено зелени) са най-комфортни за очите.
•    Поляризираните лещи отразяват отблясъци от хоризонталната равнина и са страхотни, когато е светло вън. Но те не са подходящи в края на деня, когато се появяват дълги сенки в снега, защото обикновено са направени в по-тъмен нюанс.
•    Огледалните покрития блокират някои, но не всички отблясъци. Те по-скоро са с козметична, отколкото практична функция.
•    За нощна езда и ски каране използвайте само очила с прозрачни плаки.

Настоявайте за защита от ултравиолетова светлина, за да предотвратите UVA и UVB лъчите. Прекаленото излагане на UV в краткосрочен план може да доведе до болезнено слънчево изгаряне на очите, наречено фотокератит. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да увреди очите ви постоянно и да доведе до формирането на катаракта и други очни заболявания. Търсете слънчеви очила, които блокират най-малко 95% от тези лъчи. Имайте в предвид, че отблясъците от сняг в очите въздействат дори и в облачни дни.

Погледнете дали е добро периферното зрение. По-новите, с по-нисък профил стилове пасват по-добре с каска, отколкото традиционните стилове с големи плаки. Ако избирате с нисък профил се уверете, че имате достатъчно периферно зрение.

В идеалния случай би трябвало да можете да виждате 180 градуса наляво-надясно, за да имате възможност да избегнете други скиори и ездачи. Ако предпочитате слънчеви очила, изберете тип маска, най-плътно прилепващата от страни, която можете да намерите.

Уверете се, че очилата ви пасват. Отделете време за коригиране на лентата на главата. Ако лентата е опъната до болка, да се отпусне или ако е деформирана да се коригира и нагласи. Някои видове са по-меки, по-жилави ленти, които не се забиват в скалпа. По-широките са по-удобни, отколкото по-тесните. Дунапренената предпазва от вятър, лед и кал. Тя обаче трябва да бъде достатъчно дебела, за да смекчи удара на лицето при падане, но не много плътна. Продавачът трябва да бъде компетентен и да ви помогне да вземете решение.
Ако носите очила, уверете се, че очилата ще се поберат под ски-очилата. Много оптични магазини, особено тези близо до ски зони ще изпълнят рецептата за очила директно на скиорските, така че няма да има нужда от тях. Другият перфектен вариант е да ползвате лещи, когато спортувате.

Слънчевите очила тип маска и ски очилата не винаги могат да се пригодят за диоптрични поради кривината на рамката. Оптикът ще знае какви рамки са подходящи за целта и може да ви препоръча.

Съвети за закупуване на ски очила:
•    Отделете малко време. Не вземайте прибързано решение, защото погрешно оборудване може да съсипе деня ви на снега.
•    Не пазарувайте в курорта освен, ако не се наложи. Има изключения, но много от курортните магазини имат ограничен избор на завишени цени.
•    Вижте характеристиките на плаките на първо място. Плаките са най-важната част, всичко останало е система за подпомагане. Помислете за цвета, материала, покритията и за периферното зрение, които предоставят.
•    Изпробвайте ги. И отвън, за да прецените как виждате на естествена светлина.
•    Попитайте за гаранция и връщане. Повечето магазини връщат само невредими очила, без каквато и е драскотина по плаките. Някои не приемат връщане изобщо.

•    Не се притеснявайте – задавайте въпроси. Има толкова много различни продукти и характеристики, че е трудно да се избере. Имате нужда от продавач, който е носил и познава очилата. Ако служителят изглежда неинформиран или не желае да отговори на въпросите, опитайте в друг магазин.

Погледнете за анти-замъгляващи покрития. Изберете очила с двойни плаки, които не създават кондензация при формирането на топлия въздух от дъха при контакт със студената леща. Анти-замъгляващото покритие помага вътре в очилата, докато цепнатините по протежение на страните отгоре и отдолу изчистват топлия въздух от вътрешността на очилата.
004

Има анти-замъляващи кърпички, като тези удобни опаковки за еднократна употреба.

Разширените отвори на очилата проветряват по-добре, отколкото тесните или малките вентилационни отвори. Но неудобството на широките отвори е, че лицето ви ще е изложено на студ.

Има и вариант с малък вентилатор, монтиран на очилата, той е отстрана на цепнатините и изпраща въздуха към най-горните отвори. Това е светлина, има две настройки за различни условия, работи с две батерии ААА. Звучи стойностно и си заслужава да опитате, ако замъгляването е голям проблем за вас.

Направете безопасността приоритет. Повечето очила за бързо движещи се екстремни зимни спортове са направени с поликарбонатни плаки.Този материал е много по-устойчив от стандартно стъкло или органика. Също така, се използват и по-гъвкави рамка и стъкла, което е по-малко вероятно да се счупят при лошо падане. Уплътненията са важни във всички точки.
Що се отнася до слънчеви очила, потърсете поликарбонат или друг устойчив материал на рамката, а не метали. Регулируемите каучукови ленти и наносници ще ги държат по-добре, когато се справяте с препятствия и ще са по-удобни, отколкото пластмасовите твърди рамки, които не се адаптирани.
005

006

Горе: Supersonic S с поликарбонатни плаки и отвор в горната страна, с по-нисък профил и съвместими с каска.

Долу: F501M – предлага широко поле на видимост, с пълно периферно вентилиране и съвместимост с каска. И двата модела са с двойни стъкла, с анти-замъгляващо и анти-надраскващи покрития от Uvex Sports.

Какво друго? Устойчивите на надраскване покрития ще помогнат на очилата за продължителност на техния живот, особено по писти, където има много триене или падате по-често. Винаги дръжте очилата си в калъф в случаите, когато не ги ползвате.

Някои ски очила предпазват носа. Проектирани са да задържат топлина и защитават носа в студа. Това може да допринесе за замъгляване и натрупване на сняг по повърхността. Така че помислете преди да купите този тип очила.

Разберете политиката за връщане. Повечето магазини връщат само неповредени очила, така че бъдете сигурни, че не са надраскани плаките още, когато ги купувате. Носете стар чифт със себе си, така че да можете да ги използвате за останалата част от деня, ако не ви харесват новите.
Някои производители ще заменят вашите плаки (обикновено срещу заплащане). Оптичните магазини обикновено също могат да заменят плаките.
Ще се видим по склоновете!

Реклама

Как да купите онлайн контакти лещи

lenses_onlineЗакупуването на контактни лещи онлайн е вече доста разпространено явление и в нашата страна. То е сравнително лесно и бързо, но ще ги получите ли на най-добрата цена и условия? Ето нашите съвети, които ще ви помогнат да решите откъде да ги купите.
Поръчката на контактни лещи онлайн е много удобна: тя става само с няколко щраквания на мишката. Но преди да поръчате онлайн, помислете дали това е наистина най-добрият вариант за вас. Наясно ли сте какво точно искате и търсите? Оптичните магазини и вашият очен лекар продават също контактни лещи.
Ако сте готови да купувате онлайн, първото нещо, което трябва да знаете е, че има не един онлайн магазини за контактни лещи и те са различни. В България само през последната 1 година се появиха около десетина.
Дори когато уебсайта изглежда надежден, понякога е трудно да разбереш кой стои зад него. Интернет магазини за контактни лещи притежават големите компании, както и неизвестни малки продавачи. Въпреки че по-малките търговци могат да разпространяват атрактивни цени на своите интернет страници, те не винаги могат да предлагат услугата и изборът, който търсите. Някои имат малък или никакъв запас и закупуват лещи от вносителя, едва след като направите поръчка. Това е несериозно и понякога води до неудовлетворяване на поръчката, забавяне, несигурност.

Използването на онлайн магазини за контактни лещи

Можете да сравните цени за контактни лещи с помощта на онлайн сравнение в сайтове като BizRate, MySimon, Shopping.com, Google търсене на продукти и Yahoo! Shopping. Въвеждането на дадена марка, ще изтегли списъците с цени, както и връзки към продавачите. Бъдете внимателни – вижте дали предлаганите продукти наистина са налични, дали предлаганата разфасовка, макар и с ниска цена, наистина ви удовлетворява или цената всъщност е добра, но само при закупуването на голямо количество в опаковка-примерно 3, 6 или даже 10 лещи!
Недостатъци при търсене онлайн: Всички онлайн магазини не могат да бъдат включени в списъците. Може да не се отразяват последните промени в цените, отстъпки или наличност. Също така при покупка на по-голямо количество (като например лещи за една година) ще е по-евтино, от колкото ако поръчвате само за три месеца, а това няма как да се отрази в сравнителните списъци. Трябва да влезнете в самия магазин.
Сравняването на цени на контактни лещи онлайн може да бъде трудно, защото понякога цените включват отстъпки, а понякога не. Също така понякога включват транспортните разходи в цената, а те могат да варират значително между онлайн търговците на контактни лещи. Трябва да преглеждате внимателно условията на магазините. Някои магазини даже не обявяват явно отстъпките, които ще ви предоставят след като поръчате.
Едно от предимствата при сравнение на цените използвайки интернет търсачки е, че те могат да ви посочат продавачи на контактни лещи, които иначе не бихте намерили. Голямо предимство е включването на потребителски мнения, които ви помагат да съдите за непознатите продавачи. Разбира се, при онлайн търсачките, както знаем, за да се класира сайтът на предни позиции се изисква оптимизиране на самия магазин, което означава, че класиралите се на първите места сайтове не винаги са най-добрите магазини, просто са по-добре оптимизирани и индексирани. Вие можете да търсите по име, марка, режим на носене и изобщо по всички критерии.
Форумите също са източник на мнения. Но, както всички знаем, в тях не винаги са изразени обективни разсъждения, доста често има скрита реклама, публикувана от самите сайтове. Най-добре в този случай е да четете мненията на отдавна регистрирали се потребители или такива, които явно не защитават (коментират) само и единствено една марка или магазин, въпреки че всеки наистина си има предпочитания.

Сравнение на онлайн търговците

При сравняване на онлайн магазините за контактни лещи, голямото предлагане на продуктите има значение, поради две причини:
•    Големите продавачи на контактни лещи обикновено ги имат в наличност, така че те могат да ги доставят по-бързо. Също така те предлагат и доста съпътстващи продукти – контейнери за съхранение на лещи, разтвори, капки и овлажнители за лещи и очи.
•    Зад големите магазини за контактни лещи обикновено стоят по-стабилни компании. Вие искате да сте сигурни във фирмата, от която купувате, в случай че трябва да се върне или замени продукт или имате затруднения с транзакция с плащане или просто искате съвет.
Фирмата, от която избирате да си купите контактни лещи не трябва да бъде непременно огромна, най-голямата. Просто се уверете, че правят легален бизнес и то не от вчера. Имайте предвид, че ако имате необичайна рецепта за лещи, примерно торични лещи за корекция на астигматизъм или мултифокални за корекция на пресбиопия, дори и най-големите магазини едва ли подържат на склад вашите лещи. Тъй като контактните лещи са в хиляди комбинации от стойност, кривина и диаметър, не всяка компания може да ги има на склад.
Проверете всеки магазин, от който мислите да поръчвате по следния начин:
1.    Дали приемат поръчки по телефон? Имат ли обявен телефон? Това е показател за един истински онлайн магазин, а не само за един човек с един уеб сайт. Най-вероятно ще ви помолят да направите самата поръчка в магазина, за да се регистрира, но обявеният телефон е знак за откритост и професионализъм.
2.    Ще ми изпълнят ли поръчката най-скоро? Малки компании може да подържат на склад само най-търсените продукти. Ако те трябва да поръчат от друго място вашите лещи, след като вие сте ги поръчали, срокът на доставка може да бъде по-дълъг, отколкото очаквате. По време на процеса на поръчка, продавачът трябва да ви отговори, ако продуктът е на склад и да ви даде дата на доставка с обратен имейл. Преглеждайте пощата си още същия ден за отговор.
3.    Трябва ли да се доверите на онлайн магазина за информацията от кредитната ви карта? Винаги има известен риск при закупуване от компании, с които нямате никакъв опит или никога не сте чували. Старателно изследвайте всяка компания и обмисляйте покупката да е от сайтове, които предоставят задоволителен рейтинг и добри коментари от потребителите.
4.    Има ли готовност за обслужване на клиенти? Ако има проблем с поръчката, тогава е хубаво да знаете, че можете лесно да получите незабавна помощ. Продавачът следва да предостави телефонен номер на уебсайта за обратна връзка. Можете и предварително да се обадите, за да поискате информация.
5.    Каква е политиката за връщане? Ако купите лещи за една година и промените стойностите във времето, се уверете, че компанията ще приеме и замени неотворени кутии. Също така, да поискате рекламация, ако вашата пратка е повредена при транспорт, разбира се след протокол от куриерската компания. Изобщо, доколко ще бъдат удовлетворени вашите искания, разбира се без да се прекалява, ако например сте отворили цветните си лещи, сложили сте си ги и просто не харесвате цвета им.
6.    Има ли в сайта описание за компанията собственик на магазина? Тя трябва да предостави достоверна информация за компанията, име, адрес, телефон, а не просто неясно изявление за начина, по който иска да ви обслужи с голям избор и перфектно отношение.
7.    Имат ли личните ви данни защита? Проверете дали компанията, собственик на магазина е регистрирана в Комисията по защита на личните данни, както трябва да е! Вие попълвате лични данни при регистрация и тази регистрация за компанията, която ги събира е задължителна. Можете да направите запитване до самата Комисия или да потърсите в самия сайт информация.
8.    Има ли достатъчно допълнителна информация в магазина? Има ли достатъчно описание на продуктите, за кой са подходящи?. Допълнителна информация за лещите изобщо, как да се грижите за тях, информация за различните зрителни проблеми, която ще ви помогне да изберете правилния продукт за вас например. Някои онлайн магазини предлагат и форуми или блогове, които са доста полезни и самите вие можете да се включите или да прочетете доста полезна информация в тях. Всичко това прави магазинът по-сериозен, достъпен и доверен. Явно е, че стремежът на екипа е да се помогне на потребителите като те са по-информирани. Оценявайте това.

Закупуването на контактни лещи онлайн е лесно и достъпно, но се уверете, че сте намерили най-добрият магазин!

Сравняване на цените онлайн

След оценката на онлайн магазините на контактни лещи за надеждност и обслужване на клиентите, вие ще искате да се уверете, че плащате реална цена за вашите лещи. Когато сравнявате цени:
•    Не забравяйте да сравните общите разходи, включително доставка и такси обработка. Може да се наложи да добавите продукта към количката, след това да кликнете на „Поръчка“, за да направите това. Така ще видите общата сума за плащане.
•    Опитайте с цените на по-големи количества (като осем кутии/бройки вместо две) за намаляване или премахване на транспортните разходи. Повечето сайтове ще ви подканят да направите това във всеки случай. Каква е сумата, над която транспортът е безплатен? Това обикновено е обявено.
•    Преди финализирането на онлайн поръчката, проверете сумата на последната страница на пазарската количка. Уверете се, че няма скрити разходи без обяснения в общата сума.
И не на последно място може да сравните цените с традиционните оптични магазини и очни лекарски кабинети.
Като цяло, онлайн търговията ще нализа все повече в нашия живот. Няма нищо по-хубаво наистина в забързаното ежедневие да спестяваш време и пари, купувайки онлайн. Но не забравяйте, че в онлайн пространството може да има всякакви предложения, някои, от които и не толкова добри и безопасни. Трябва да сте сигурни в произхода на продуктите, които закупувате.
Препоръчваме ви също така да купувате вече изпробвани контактни лещи или такива, към които ви е насочил вашият контактолог или ви препоръчат от самия магазин. Разбира се, има марки, на които почти винаги можете да се доверите.

Реклама

С какви очила бихте изглеждали най-добре?

За много от нас най-важно при избора на очила е това как те изглеждат на лицето ни. Бихте могли да изпробвате всички модели очила в магазина, за да разберете как ви стоят, но ако успеете да ограничите предпочитанията си предварително, това ще ви спести доста време и нерви. За да го направите, вие просто трябва да определите формата и тена на лицето си и да прочетете в следната статия кой стил и кои цветове рамки биха ви подхождали най-много. Разбира се, нашите съвети са препоръчителни.

Рамки, които подхождат на различни форми на лицето.
Според Американския оптичен съвет (VCA) Envision Yourself program, съществуват три ключа към това как да изберем правилните рамки според формата на лицето си.
1.    Формата на рамката трябва да контрастира на формата на лицето.
2.    Размерът на рамката трябва да е съобразен с размера на лицето.
3.    Очилата трябва да подчертават вашата най-отличителна черта (например както синята рамка подхожда на сини очи).
Съществуват седем основни форми на лицето: кръгло, овално, продълговато, триъгълно издължено надолу, триъгълно издължено нагоре, с диамантена форма и квадратно.Следва подробно описание на тези форми, както и на подходящите за тях рамки.

kraglo

Кръгло
Кръглото лице има криволинейни форми, като дължината и широчината му са еднакви и няма никакви ъгли. За да направите лицето да изглежда по-слабо и по-дълго, носете ъглови тесни очила, които уголемяват очите и рамки, които по-скоро да разширяват, а не да задълбочават, като например с правоъгълна форма.

ovalno

Овално
Овалното лице се смята за идеалната форма поради равномерните си пропорции. За да изразите естествения овален баланс, потърсете рамки за очила, които да са толкова широки(или по-широки), колкото най-голямата част от лицето или рамки с формата на орех, които да не са твърде дълбоки или твърде тесни.

prodalgovato

Продълговато

Продълговатото лице е по-дълго, отколкото широко, с дълги прави линии на страните и понякога дългичък нос. За да придадете на лицето вид на по-късо и с по-равномерни пропорции, пробвайте рамки , които са изцяло широки, декоративни или контрастни така, че да придават широчина на лицето и да намаляват дължината на носа.

Изострено към челото
Триъгълното лице е с тясно чело,което се разширява към бузите и брадичката. За да добавим широчина и да подчертаем тясната горна част на лицето, трябва да пробваме рамки с акцент върху цвета и с детайли в горната част или с форма на котешки очи.

Изострено към брадичката
Този тип лице има много широка горна част и твърде малка долна. За да намалите широчината на горната част на лицето, носете рамки, които са по-широки в долната част с много светли цветове, като например тип глазанти (те са много ефектни, защото стъклата просто са закрепени за рамките с малки болчета и нямат кръжила).

diamantena

С диамантена форма
Лицата с диамантена форма са тесни на линията на очите и на челюстта, а скулите често са доста изпъкнали. Това е най-рядката форма при човешките лица. За да подчертаете очите и да изразите скулите, изпробвайте рамки, които имат отличителни линии на веждите или глазанти с овални или котешки форми на стъклата.

kvadratno

Квадратно
Квадратното лице има силно изразена линия на челюстта и широко чело, като при това пропорциите на широчината и дължината са еднакви. За да придадете на квадратното лице по-издължена форма и да избегнете концентрацията върху ъглите, опитайте с тесни рамки или рамки, които са по-скоро издължени отколкото широки.

Анализ на цветовете
Трите ключа към анализа на цветовете според VCA са следните:
•    Всички хора имат или топло (на основата на жълтото), или студено (на основата на синьото) “оцветяване” на лицето.
•    Всеки изглежда най-добре в своята цветова гама.
•    Очилата трябва да допълват цветовото излъчване на всеки.
Основните фактори, определящи палитрата от най-подходящи цветове, са кожата, очите и косата.

Кожата
Тенът на лицето е главният елемент при определянето на преобладаващите цветове. Всички цветове на лицето спадат към един от двата базисни цвята – синьо (студено) или жълто (топло). Студеният цвят има сини или розови оттенъци, а топлият има “прасковени или кремави” или жълтеникави. (В САЩ например студените, сините цветове са по-често срещани сред хората, отколкото топлите. Около 60% от населението са със “студени” цветове).

Очи
Тъй като съществува огромно разнообразие при цветовете на очите, това обикновено е вторият елемент при определянето на основните тонове на лицето. Например, сините очи могат да варират от студено, почти виолетово до бледо синьо-сиво, което всъщност е топъл цвят. Кафявите очи също варират от светло ябълково, през умерено кафяво до студено, почти черно.

Коса
Цветовете на косата също се делят на топли и студени. Ягодово русото, платиненото, синьо-черното, бялото, русо пепелявото и тъмнокафявото са студени цветове.Топлите цветове включват златно русото, тъмно черното, златисто кестенявото и сивото.

Цветовете на рамките
След като веднъж сте определили себе си като “топъл” или “студен” цветови тип, вие трябва да откриете кои цветове на рамките ще ви отиват най-много. Например подходящи рамки за хора с топли цветове са: карамеленото, златното, медното, прасковеното, портокаловото, кораловото, огненочервеното, топло синьото и тюркоазеното. За студените типове подходящи са рамки с цветове: черно, пепеляво розово, синьо-сиво, розово, синьо, пурпурно и кехлибарено.

Реклама

Как да изберете очилата, които най-добре подхождат на вашата личност и начин на живот?

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

За разлика от новия ви чифт обувки, вашите очила неизбежно ще бъдат забелязани: те са на лицето ви всеки ден. Ако не сте убедени, че очилата могат да ви променят, само погледнете Кларк Кент (“Супермен”). Едни обикновени очила как драстично променят външния вид на Кларк Кент, така че никой не разпознава супергероя зад рамките.

Кой всъщност сте вие?
Щом като този трик работи при супермен, той може да проработи и при вас. Ключът към създаването на образ, който харесвате, се крие в избора на правилните очила, които да подхождат на самите вас и на начина ви на живот. Първата стъпка към това според експертите е да определим различните аспекти от всекидневието си.
„За какво всъщност са ви необходими очилата?” пита г-н Маркс, дизайнер на очила и президент на една от най-големите вериги оптики в Ню Йорк. “В какви мероприятия участвате? Каква точно е работата ви? Спортен тип ли сте?”- това са въпросите, които трябва да си зададете сами.
Повечето хора биха имали нужда от няколко чифта очила. Един чифт обувки не би ви служил еднакво добре на коктейлно парти, на волейболното игрище, на плажа или в офиса. Ако животът ви има една страна и сте ангажирани само с една дейност е по-лесно, защото се нуждаете само от един чифт очила.
Можете да започнете процеса, като първо определите начина си на живот и от какво точно се нуждаете, за да го запълните. Добре е да си зададете въпроса: Как използвам очилата си? С какво се занимавам в работата си? Какви са моите интереси?
От голямо значение е дали сте ангажиран бизнесмен, човек с активен спортен дух, отговорна майка, пенсионер, ученик или творческа личност като художник, архитект или писател. Всеки един от тези профили на хора предпочита различен модел очила, а понякога и няколко чифта, които подхождат на собствените специфични нужди. Ето какво съветват оптичните специалисти относно стила, цвета, материала и размера при различните стилове на живот.

rabotoholik1Очила за консервативния работохолик
Ако спадате към тази категория, добре е да се придържате към стандартните забележими форми – овални, продълговати или с формата на бадемови ядки. За този тип “класически” хора тези непретенциозни, стилни модели на рамки са по-добрият избор в сравнение с новите, шокиращите и предизвикателно необикновени форми и цветове. По отношение на материала препоръчителни са фината пластмаса и металът.
Титаният и неръждаемата стомана също са подходящи, както глазантите (рамките без кръжила, само стъкла) и рамките тип корда (стъклата на определено място са захваните с корда, без кръжило). По отношение на цвета сребристото, металика, кафявото и черното са подходящи за мъже, защото са консервативни, леки тонове. Кафявото, златистото, сребристото, виненочервеното и кафеното са предпочитани от жените в тази категория.

Творческата личност
Модерните форми (геометричните) с по-плътни и по-широки пластмасови рамки са добър избор за всеки творец, въпреки че и металните също могат да бъдат интересно разрешение.
Съвременните модерни очила с широки стъкла са друга възможност. Те привличат с нестандартните си цветове като синьо, зелено, пурпурно, както и комбинации от различни оттенъци, също и детайлите с лазерен ефект.

baba s o4ilaПо-възрастните
Изборът на модерен външен вид, постигнат благодарение на очилата, ви „предпазва” също и  от стареене.
Всеки би искал да изглежда млад и в крак с модата. Препоръчват се рамки с повдигаща очите форма като издължен правоъгълник за мъжете и котешки очи за жените.
Някои цветове могат също така да те направят да изглеждаш даже и по-млад. Такива са тъмният метал, кафявото и виненочервеното за мъжете и всичко светло и лъскаво за жените. Блясъкът придава повече жизненост на женското лице. Тази категория хора също така трябва да избягват сребристото, черното, както и всички тъмни и мрачни цветове.

Ученикът
Освободени от задръжките, които налага консервативната обстановка в един офис, вие имате много по-широк избор от стилове, включително цвят и форма. Оптичните експерти съветват да се възползвате от тази свобода. Необикновени форми, ярки цветове, големи размери и интересни детайли като цветни оттенъци вече са достъпни на различни цени и от различни производители.

Заета майка или татенце
За отговорните майки (татковци), ангажирани с непрекъснатите грижи за децата си и разполагащи с недостатъчно време да се погрижат за гардероба или за очилата си, ще свърши най-добра работа един класически модел очила.
Овалните, продълговатите или котешките форми са едновременно функционални и изглеждат чудесно. В зависимост от вашия личен стил вие можете да решите да засилите модерния елемент при класическите очила с детайли, наподобяващи бижута, като камъни или дори перли.
Интересните цветове като плодовосиньо, тъмночервено, светлозелено и черно също могат да придадат модерен акцент на всяка класическа рамка.

sport1Активната и атлетична личност
Ако спадате към някоя от вече изброените категории, но все пак намирате време за спортни занимания, изборът на подходящи за вас очила се усложнява още повече. Вие се нуждаете от едни очила, за да изпълнявате дневните си задължения и от други, подходящи за спортните ви занимания в свободното време. На пазара има много модели спортни очила, които осигуряват комфорт, функционалност и подобряват представянето ви.

Моделите варират от очила тип маска до такива, които приличат повече на обикновени оптични или слънчеви очила. Важен фактор при спортните модели очила са стъклата: поляризираните могат да предотвратят отражението на светлината от водата, поликарбонатните стъкла и тези от материала трайвекс са нечупливи и са подходящи за спортове в затворени помещения, както и за такива, при които понякога силната светлина се оказва проблем за доброто зрение.

Изборът наистина ви затруднява?
Много хора спадат към повече от една от тези категории. Ако това важи и за вас, може би вече сте решени да си купите няколко чифта очила, които да допълват всеки тоалет от гардероба ви и всеки аспект на живота ви. Клиентите наистина вече често сменят очилата си, съобразявайки се с това къде са – на плажа, на работа, в спортната зала или на вечерна разходка. Новите очила са практичен и лесен начин да осъвремените гардероба си без изцяло да го подменяте!

Публикувано в Кой е моят продукт?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила · Ключови моменти , ,

Реклама

Марките и продуктите контактни лещи – да се доверяваме ли на всички и доколко?

Публикувано от на ноември 19, 2009 · Остави коментар 

no-brand-t-shirtМоже би знаете, че много от продуктите-разтвори, контактни лещи, цветни лещи и капки за очи даже, се предлагат от определени фирми под някаква марка, но те не са произведени от тези компании, а само брандирани (надписани с лого, име) от тях с техни имена. Те обикновено са по-евтини от марковите оригинални продукти. Дали да ги използвате?
Тези продукти са безопасни и одобрени за употреба щом вече се предлагат. Но има потенциални проблеми. Почти винаги тези марки продукти са произведени от по-стари технологични материали (при лещите това е например т.н. материал ХЕММА), което няма как да ви предложи същото качество като на по-новите продукти.
Но има и по-голям проблем: Както знаете, не бива да сменяте продуктите си без консултация с очен лекар или контактолог, за да сте сигурни, че новият продукт ще е подходящ за вас и съвместим с контактните ви лещи. Тези марки обикновено са съвсем непознати и не обследвани от лекарите. Също така, следващия път, когато купувате от същата марка не е сигурно, че продуктът ще е същият! Ако компанията, която го предлага, е сменила доставчика, продуктът няма как да е същият, ще е същата само марката! Продуктът може вече да не е подходящ за вашите очи или контактни лещи. Нашият съвет е: не винаги цената е определяща, особено, когато се касае за здравето на вашите очи. Не правете компромис, консултирайте се винаги с вашия контактолог, офталмолог или оптик относно продуктите за очи. Това важи най-вече за контактните лещи, разтворите и капките за очи. Продукти, които слагате във вашите очи! Също така, спокойно можете да погледнете и в интернет – има много информация, както за производителите, така и за самите продукти. Посетете оригиналните страници на производителите, ориентирайте се в новите технологии и предложения.

Публикувано в Заблуждениятa, КУПУВАЙТЕ УМНО · Ключови моменти , , , , ,

Реклама

Здравейте:)

Публикувано от на ноември 17, 2009 · Остави коментар 

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Публикувано в Анатомия на окото, Видове, Грижа за контактните лещи, Диоптричните очила, Заблуждениятa, Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, Зрението над 40, Интересно?, Кой е моят продукт?, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ, КУПУВАЙТЕ УМНО, Оптики и очни центрове, Откъде да купя?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила, Продукти в помощ, РЕВЮ, Слънчевите очила, Стъклата за очила, СЪБИТИЯ · Ключови моменти

Реклама