Избор на очен лекар

ochen lekarИзбор на очен лекар е важно решение за здравеопазването изобщо. В крайна сметка вие се доверявате на вашия очен лекар да защитава ценните ви очи и да ви помага да поддържате максимално добро зрение.

Първата стъпка в решението ви е да разберете, че има няколко основни вида очни специалисти: оптометрист и офталмолог. Също така в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и така важният трети вид „О“:  ОПТИКЪТ. В крайна сметка това е последната най-важна стъпка при изработването на вашите очила. Това е мястото, от което вие можете да получите най-пълна информация за изделията, коригиращи и отнасящи се до  зрението-очила, лещи, слънчеви очила.

Какво е оптометрист?

Оптометристът е очен специалист, който е заслужил степента и е бил обучаван по оптометрия. Оптометристът  определя рефракцията и зрителните нужди и функции на окото при предписване на очила и контактни лещи, чрез използването на различни оптични средства-оптотипи (таблици), лещи, филтри и др. Някои оптометристи осигуряват грижа и разпознават влошено зрение и болестни отклонения. В определени държави оптометристите също така са лицензирани да предписват лечение на определени проблеми и зрителни отклонения. Това е относително ново разширяване на ролята на оптометриста в много държави, у нас това не се практикува. Оптометристите също могат да участват в пред-и постоперативни грижи, ако имате операция на очите. Обхватът на медицинските грижи, предоставени от отделните оптометристи се ограничава от държавния закон и практика и по преценка на конкретния очен лекар. Оптометристите можете да откриете в оптиките, там те обикновено извършват своята дейност.

Какво е офталмолог?

Офталмолог е лекар който, който е специалист по очни болести и грижа за зрението. Офталмолозите са обучени за извършване на очите прегледи, диагноза и лечение на болести, предписват лекарства и изпълняват операции на очите. Те също така предписват рецепти за очила и контактни лещи.

Какво е оптик?

Оптикът не е очен лекар, но оптиците са основна и важна част от вашия екип за очна грижа. Оптиците използват рецептите, предписани от оптометрист или офталмолог, за да изработят очила, предложат контактни лещи или слънчеви очила и други. Много от оптиците са и оптометристи.
Оптикът трябва да премине форма на обучение, за  да бъде лицензиран. В нашата страна това образование все още се извършва в професионални средни гимназии и няма висша степен на обучение (висше образование).

Кой очен специалист трябва  да изберете: Оптометрист или Офталмолог?

Ако очите ви са здрави и не се нуждаят от специално медицинско лечение, видът на очния специалист, който избирате за рутинен преглед на очите е въпрос на лично предпочитание.

Офталмологът изпълнява рутинни прегледи на очите и е обучени за откриване и диагностициране на очни заболявания, които изискват медицинско лечение.
Оптометристът също може да диагностицира зрителната ви способност и нуждата от очила.

Ако вече имате медицински проблем като глаукома, макулна дегенерация и катаракта е важно да се търси помощ от очен лекар, който е високо квалифициран в мониторинга и лечението на състоянието ви. В много случаи това може да означава медицински или хирургични намеси на офталмолога в последователност. В такива случаи оптометристът или общопрактикуващ офталмолог могат да ви насочат към офталмолог, който е специалист по лечение на вашето конкретно състояние.
Много оптометристи са способни на медицинско лечение на често срещани проблеми на окото (като сухота в очите и очни инфекции) и на някои хронични заболявания на очите (като например глаукома), без помощ от офталмолог. Но само офталмолог може да предостави целия обхват на възможностите за лечение, включително и операция на очите за сложни очни заболявания.
Друга възможност за полагане на грижа за здравето на хронични проблеми на окото се нарича съвместен контрол. В съвместния контрол, първоначално грижата поема обикновено оптометристът, който се обръща към специалист (обикновено офталмолог) за окончателна диагноза и план на лечение за очния ви проблем. Офталмологът може да избере да лекува медицинския проблем или да извърши операция на очите или и двете. След като състоянието е контролирано или оперативно лекувано, специалистът ви изпраща обратно към първоначалния ви очен лекар, който продължава да ви наблюдава и да се грижи за вашето състояние или да извършва постоперативни грижи въз основа на препоръките на специалиста.
Съвместния контрол е особено добро решение, ако сте много доволни от качеството на грижата, която получавате от основния ви очен лекар, но имате някакви специфични заболявания на очите, лекувани от опитен специалист.
o4en lekar

Офталмолозите са очни лекари, които са лицензирани за извършване на операция на очите.

Фактори при избора на очен лекар

Когато търсите услугите, които предоставя даден очен лекар, попитайте как реагират в  ситуации, когато е открит проблем, който изисква лечение извън обхвата на лекаря. Дали има връзка с медицински и хирургически специалисти. Кои са тези специалисти, и къде се намират?
Не на последно място, трябва да имате предвид при избора на очен лекар препоръка от друг лекар, от приятели, семейство или колеги. От уста на уста референциите често са най-добрият начин да се намерят приятелски, компетентни  грижи на очен лекар и да се избегнат неприятни изненади, когато отидете да си прегледате очите.

Реклама

Коментари

2 коментара в “Избор на очен лекар”
  1. Rado каза:

    Оптометристът не е очен лекар! Изписването на лекарства и провеждането на лечение не е в правомощията на оптометриста. Оптометристът измерва и коригира чрез оптични средства (очила, контактни лещи, лупи, филтри и др.) зрителните функции на окото (зрителна острота, зрително поле, контрастна сетивност, цветно зрение…). Оптометристът е обучен да разпознава болестни отклонения свързани със зрението, но не и да ги лекува.

  2. ОПТОбг каза:

    Здравейте Rado, благодарим Ви за коментара. Имайки предвид, че статията не описва само нашите условия в България, оптометристът в определени страни, САЩ например, изпълнява и някои по-разширени функции, затова е и наречен в статията очен лекар. Но в действителност Вие сте прав – няма да бъде правилно и коректно представено това определение пред нашите читатели, които все пак са предимно български граждани, а и у нас практиката е доста по-различна, така както Вие я описвате. Затова променихме определението на оптометрист, като оставихме все пак и информацията, свързана с възможностите и действията на оптометристите в някои страни.

Изкажете своете мнение