Реклама

Грижа за контактните лещи

Контактните лещи, разтворите и капките за очи – една цяла система

contact-lens_grija Ако обърнете внимание в оптиките, онлайн магазините, офталмологичните кабинети и аптеките, ще забележите без съмнение колко много разтвори за контактни лещи, капки за очи и други почистващи продукти се предлагат. Това не е случайно! Този факт просто ви напомня, че грижата за вашите контактни лещи и очи е изключително важна. В противен случай рискувате да се сдобиете с множество очни инфекции, включително и такива, които водят до слепота.
Всъщност, почистването и грижата за контактните лещи е много лесна и безпроблемна. Разтворите за поддръжка на контактни лещи във флакони (бутилки) позволяват правилно и бързо почистване на лещите. С тях почистването на лещите е по-евтино и не създава проблеми, както се случваше преди години.
Преди да започнете с поддържането на контактните лещи е добре да знаете, че някои продукти не са съвместими с определени контактни лещи. Използвайки несъвместими разтвори, можете да разрушите вашите контактни лещи или да нараните очите си.
За да придобият смисъл всички тези флакони, шишенца и бутилки за вас, е добре да знаете стъпките, които следва да направите при грижата за контактните лещи.
Особено важно е да следвате напътствията за безопасно напасване на меките контактни лещи, за да избегнете сериозни гъбични инфекции например.

Основите на грижата за меки контактни лещи: Почистване, Изплакване и Дезинфекциране
● Преди да докосвате контактните лещи, винаги измивайте ръцете си с мек сапун и ги подсушавайте с кърпа, която не оставя по ръцете ви власинки.
● Слагайте или сваляйте контактните лещи в същия ред (лявата, после дясната или обратно), за да предотвратите объркването на лещите – лява с дясна.
● Почиствайте, изплаквайте и дезинфекцирайте контактните лещи, когато ги сваляте, спазвайки инструкциите както са описани.
● Дръжте затворени флаконите на разтворите за контактни лещи, когато не ги използвате.
● Почиствайте контейнера за контактни лещи веднъж дневно.
● Подменяйте контейнера за контактни лещи веднъж на три месеца.
● Сваляйте контактните лещи преди плуване.
● Не позволявате на сапун, козметика или други субстанции да влизат в контакт с контактните лещи.
● Не пипате отвора на флакона на разтвора за контактни лещи.
● Не разреждайте или добавяйте допълнителен разтвор към стар разтвор в контейнера за контактни лещи.
● Не носете лещите за по-дълъг период от колкото ви е препоръчал вашият очен специалист.
● Не използвате разтвора след срока, посочен на флакона.

Отвъд Почистването, Изплакването и Дезинфекцирането
Протеинови наноси. В зависимост от вида на контактните лещи, които използвате и колко протеини отлагат на контактните лещи вашите очи, вашият контактолог може да ви препоръча да ползвате разтвор, който ефективно премахва протеиновите наноси.
Многофункционалният разтвор поддържа контактните лещи по-лесно от всякога.
Докато почиствате лещите, някои протеинови наноси се отстраняват, но това може също така да промени структурата на лещите и да ги направи некомфортни. Ето защо колкото по-дълго носите лещите преди да ги замените с други, толкова повече ще се нуждаят те от премахване на протеиновите наноси.
Примерно, ако вие ползвате еднодневни лещи не се нуждаете от почистващи разтвори, но ако ползвате лещи, които са с период на подмяна от 1, 3, 6 или 12 месеца, вие задължително се нуждаете от разтвори, които премахват ефективно протеиновите наноси. Разтворите за премахване на протеините съдържат почистващи ензими и течност, премахваща протеините.

Възпалени и сухи очи. Използвайте задължително капки за очи, за да овлажнявате очите и лещите си. Има много подходящи предложения от натурални продукти на нашия пазар.
Чувствителни и алергични очи. Един малък процент от потребителите на контактни лещи имат очна алергия към химикалите в някои разтвори за лещи и капки за очи. Ако и вие сте сред тях, трябва задължително да ползвате натурални, щадящи окото продукти – разтвори и капки за очи. На тези продукти обикновено има индикация, че те са за чувствителни очи и са без консерванти.

Продуктите: Почистващи, Овлажняващи, Изплакващи и Дезинфекциращи разтвори и капки за очи
Saline solution физиологичен серум. Той служи за изплакването и съхраняването на контактните лещи. Също така можете да го използвате и с ензимни почистващи таблети или с почистващи/дезинфекциращи средства. Никога не използвайте физиологичен серум за почистване и дезинфекция.
Ежедневният разтвор е за почистване на вашите контактни лещи. Слагате няколко капки в дланта на ръката си и внимателно разтърквате лещата за около 20 секунди от двете страни. Използвайте други продукти за изплакване и дезинфекциране.
Мултифункционалният разтвор служи за почистване, изплакване, дезинфекциране и съхраняване на контактните лещи. Почистете лещите като с ежедневния разтвор, след това ги изплакнете (колкото е необходимо) и ги дезинфекцирайте – всичко това с един единствен разтвор. Можете да изплакнете лещите два пъти, след това да ги поставите в чист контейнер със същия разтвор, за да ги почистите и дезинфекцирате. Когато сте готови да поставите лещите, изплакнете ги отново с разтвора. Когато използвате мултифункционален разтвор, не са ви необходими други продукти.

Разтворите с Hydrogen peroxide могат да помогнат на потребителите, които са чувствителни към консервантите в мултифункционалните разтвори. Hydrogen peroxide физиологичен разтвор служи за почистване, дезинфекциране, изплакване и съхраняване на контактни лещи. С този разтвор например, вие поставяте контактните лещи в кошничка пълна с разтвора и я завъртате докато лещите са вътре и по този начин ги изплаквате, почиствате и дезинфекцирате.
Някои контейнери за лещи за Hydrogen peroxide физиологичен разтвор имат неутрализатор (който превръща hydrogen peroxide във вода, така че да не ви щипе на очите). Но при други е необходимо да добавите неутрализиращи таблети.
Изплакнете лещите (с друг продукт) преди да ги ползвате.

Инструкциите за използване на разтворите се различават малко. Основно, вие първо изплаквате лещите, като използвате директно физиологичен разтвор или мултифункционален разтвор. Някои марки разтвори препоръчват да търкате лещите, но при повечето това не е необходимо.
След това, поставяте лещите в контейнера за лещи и го пълните със същия вид разтвор. Затваряте контейнера и така вие ще почистите и дезинфекцирате лещите.
Продуктите: За премахване на протеинови наноси, Капки за очи и Опции за чувствителни очи
Ензимното почистване отстранява протеините от контактните лещи, обикновено на седмична база. Използват се таблети с физиологичен разтвор (saline solution), мултифункционален разтвор или hydrogen peroxide разтвор.
Преди да се използва ензимното почистване, трябва да почистите и изплакнете лещите като използвате други продукти. Напълнете контейнера с разтвора, след това сложете ензимната таблета във всяко от отделенията за лещи. Изчакайте докато се разтвори таблетката и сложете лещите вътре. Оставете ги за известно време, около 15 минути.
След това, дезинфекцирайте с друг продукт ако е необходимо.

Ежедневно премахване на протеините също отстранява протеините от лещите, но то е под формата на течност и можете да го използвате ежедневно, когато дезинфекцирате лещите с мултифункционален разтвор.
Преди да използвате средства за премахване на протеините, трябва да почистите и изплакнете лещите с други продукти. Напълнете добре и двете отделения на контейнера с мултифункционален разтвор, след това прибавете от ежедневния разтвор (течност) за отстраняване на протеините към всяко отделение. Дезинфекцирайте контактните лещи, ако е необходимо.
Ако чувствате очите си сухи е необходимо да овлажнявате по-често контактните лещи с лубрикиращи капки.

Капките за контактни лещи и очи служат за лубрикиране на очите и овлажняване на контактните лещи. Трябва да сте сигурни, че избирате и ползвате марка, която е подходяща и пази не само за очите ви, но и контактните лещи. Капките за очи, които не са за контактни лещи могат временно да променят комфорта на лещите или да ги обезцветят.

Продуктите за чувствителни очи помагат на хората, които имат алергични реакции към разтворите за контактни лещи. Тези реакции могат да се появят даже и към продукти, които ползвате от години и не сте имали проблеми с тях. Симптомите могат да са сърбеж, сълзене, чувство на чуждо тяло в окото, парене, зачервяване и секретиране на окото. Важно е да посетите очен лекар, ако изпитвате тези симптоми.
Оказа се, че консервантът, наречен thimerosal, причинява такива проблеми на 10% от пациентите, поради което повечето марки не го използват в днешно време. Разтворите без този консервант thimerosal обикновено имат индикация на опаковките „за чувствителни очи”.
Обаче, хората имат негативни реакции и от други съставки-консерванти в разтворите, което също налага преминаване към използването на разтвори за чувствителни очи, без консерванти, например натурални. Някои от тези разтвори за чувствителни очи се наричат с „изчезващи” консерванти, тъй като те се изпаряват, изчезват преди разтворът да попадне в окото. Hydrogen peroxide например е консервант, но неутрализиращата стъпка в Hydrogen peroxide дезинфекцията го прави щадящ и „приятелски” за очите.
Други продукти са изцяло освободени от консерванти, но са с по-кратък срок на ползване. Неаерозолните консерванти-свободни от физиологичен разтвор например, са със срок на годност около 2 седмици след отваряне.
Какво е най-популярно? Лесно за използване
В днешно време, повечето хора избягват използването на отделни разтвори, таблети и течности за лещите си. Предпочитат се мултифункционалните разтвори за почистване, дезинфекциране и изплакване. Ако все пак се изпитва някакъв дискомфорт или неудовлетворение се търсят и други продуктови алтернативи. Натуралните продукти придобиват все по-голяма известност и положителна потребителска оценка.
Какво трябва да знаем още за грижата за контактните лещи?
След като вече веднъж сте избрали кой продукт ще ползвате, можете да го обсъдите с вашия очен лекар или оптик. Не сменяйте марките на продуктите, ако не сте сигурни, че новите продукти са по-добри и сте се уверили в това, благодарение на правилни и обективни съвети. Също и че те ще са съвместими както с контактните лещи, така и безопасни за очите ви.
Независимо какъв режим относно грижа за контактните лещи ползвате или марка, запомнете:
● Никога не докосвайте отвора на флакона, тъй като можете да замърсите разтвора.
● Избягвайте да изплаквате контактните лещи и аксесоари с вода от чешмата, тъй като това може да пренесе микроорганизми, наречени Acanthamoeba, които причиняват сериозни очни инфекции. Процедурите при обикновената дезинфекция на контактните лещи убива Acanthamoeba, но те не убиват кистите.
● Не забравяйте да почиствате аксесоарите за контактни лещи добре (контейнери, почистващи и дезинфекциращи средства, ензимни почистващи съдове и други).
● Контейнерите за контактни лещи трябва да бъдат изплаквани с преварена вода и да бъдат сухи и почистени, когато не ги ползвате.
● Сменяйте с нов контейнера за лещи веднъж месечно, за да предотвратите риска от инфекции.

Най-важното, почиствайте и дезинфекцирайте вашите контактни лещи веднъж дневно (тези с удължен срок на носене трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани, когато ги сваляте, докато не измине срока им на ползване). Така не само вашите очи ще бъдат по-защитени и здрави, но и контактните лещи ще са по-комфортни при носене.

Реклама