Храни и хранителни добавки за добро зрение

Hranene_OchiДобавките могат да ви помогнат да получите достатъчно количество от ценни хранителни вещества, необходими ежедневно за здравословното ви зрение. Но имайте предвид, че като приемате витамини всеки ден, не значи, че може да изоставите здравословната диета или да се отдадете на твърде много нездравословна храна.
Добавките са предназначени да направят това, което подсказва и името им: те допълват една здравословна диета, за да сте уверени, че приемате всички хранителни вещества, от които се нуждаете за добро зрение.

Какво е „Здравословно хранене“ за добро зрение?

•    Препоръчват се плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, без съдържание на мазнини, също и нискомаслено мляко и млечни продукти
•    Включва се месо, птици, риба, боб, яйца и ядки
•    Храни с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол, сол и  захар
Общоизвестен факт е, че повечето хора не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, а предпочитат  висококалорични храни, които могат да бъдат вредни за тялото, включително и очите.
Ежедневното приемане на мултивитамини и минерали може да помогне за попълването на празноти в хранителния режим. Може да помогне да се защитите от дегенеративни заболявания, включително и очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта.

Добавки за намаляване риска от макулна дегенерация

За произтичащото от  възрастта очно заболяване е направено голямо проучване свързано с храненето, проведено през 2000г., спонсорирано от Националния институт по здравеопазване  на САЩ.
То е имало за цел да:
•    Изследва естествения ход и рискови фактори, свързани с възрастовата дегенерация на макулата и катаракта.
•    Оцени ефекта на високи дози антиоксиданти и цинк върху прогресирането на макулната дегенерация и катаракта.
Резултатите от изследването са показали, че комбинацията от високи нива на антиоксидантни витамини А, С и Е (в комбинация с минерала цинк) значително намалява риска от дегенерация на макулата и свързаната с него загуба на зрението.

Режим на хранене, съдържащ изобилие от плодове и зеленчуци може да помогне да се радвате по-дълго през живота си на добро зрение.
Дозите, използвани в проучването са:
•    Витамин С – 250 мг
•    Витамин Е – 400 IU
•    Витамин А (като бета-каротин) – 15 мг
•    Цинк (като цинков оксид) – 80 мг
•    Мед (като меден оксид) – 2 мг
Мед е добавен към формулата, тъй като високите дози цинк са свързани с дефицит на мед.
Въпреки, че същите тези хранителни вещества не са имали значително влияние върху развитието и прогресирането на катаракта, в последните изследвания се предполага, че развитието на катаракта е свързано с оксидативни промени в очите и антиоксидантни витамини наистина могат да помогнат за намаляване на риска от катаракта.
За продължението на това изследване, свързано с възрастовото очно заболяване е осигурен нов мулти-център. Проучването има за цел да оцени ефекта на добавки, съдържащи високи дози лутеин, зеаксантин и / или омега-3 мастни киселини за лечение на макуларна дегенерация и катаракта.
Приблизително 4000 души на възраст между 50 и 85г. участват в продължението на изследването, започнало 2008г. и ще бъдат наблюдавани от пет до шест години.

Препоръчителни съставки на добавките

Както показаха изследванията, добавките за намаляване на риска от проблеми с очите (а може би и за оптимизирането на зрителната острота при здрави очи), изглежда трябва да допълват вашата диета с дневена доза мултивитамини, които съдържат много, ако не всички, от определени съставки.
Повечето от тези витамини и други хранителни вещества играят ключова роля за намаляване на риска или забавяне на прогресията на дегенеративни заболявания, включително и хронични проблеми с очите.

dobavkiДобавките могат да помогнат за попълване на хранителни пропуски и са по-добрата диета.
•    Витамин А и бета-каротин. Витамин А (и бета-каротин) са необходими за нощно виждане, зарастване на рани и правилното функциониране на имунната система.
•    Витамин Б комплекс (включително витамини В1, В2, B3, B5, В6, В12 фолиева киселина, биотин и холин). Б комплекс витамините могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление и предотвратяване на повишени нива на хомоцистеина в кръвта, които са свързани със съдови проблеми, които засягат ретината. Б витамини също могат да играят роля в намаляването на риска от дегенерация на макулата и в лечението на увеит – честа причина за слепота.
•    Витамин С. Този мощен антиоксидант е свързан с намаляване на риска от катаракта.
•    Витамин D. Последните изследвания показват, че дефицитът на витамин D е широко разпространен, особено през зимните месеци в студен климат. Проучванията показват, че витамин D е свързан с по-нисък риск от дегенерация на макулата.
•   Витамин Е. Витамин Е е свързан с намаляване на риска от катаракта.
•   Лутеин и зеаксантин. Тези каротеноиди и пигменти на макулата могат да намалят риска от макулна дегенерация и катаракта.
•    Фитохимикални антиоксиданти. Растителни екстракти, като тези от гинко билоба и боровинка, съдържат фитохимикали, които осигуряват защита срещу оксидативен стрес в цялото тяло, включително и на очите.
•   Омега-3 мастни киселини. Тези основни хранителни вещества, могат да намалят риска от сухота в очите и могат да имат други ползи за здравето на очите.
•    Биофлавоноиди. Намират се в много плодове и зеленчуци. Биофлавоноидите помогат на организма да абсорбира витамин С  по-продължително, за по-висока ефективност на антиоксиданта.

Съвети при закупуване на добавки

Като цяло ще спестите пари, когато избирате добавки, ако купувате мултивитамини, отколкото всеки витамин или хранително вещество поотделно.
При избора на добавки, не забравяйте да четете етикетите внимателно и следвайте тези указания:
1.    Проверете за срока на годност.
2.    Проверете препоръчителната дневна доза.
3.    Капсулите често се абсорбират по-добре, отколкото твърди таблетки.
4.    Най-добрите добавки съдържат съставки, които имат висока бионаличност, което означава, че тялото ви може да ги абсорбира лесно.
5.    Избягвайте добавки, които съдържат млечни продукти, царевица или пшеница, особено ако имате алергии или непоносимост.
За да сте сигурни, че ще получите по-качествена добавка, изберете популярна марка или се консултирайте с опитен служител, диетолог или здравен специалист.

Предпазни мерки при приема на добавки

Хранителните добавки, включително и тези за очи, обикновено са безопасни и полезни, но трябва да следвате няколко предпазни мерки. Ако сте бременна или кърмите, или приемате антикоагуланти, обърнете се към вашия лекар преди да използвате всякакъв вид хранителни добавки.
Въпреки че добавките са без рецепта, не превишавайте дозата от инструкциите на опаковката, за да се намали риска от токсичност или лекарствени реакции.

Реклама

Витамин А и кератините: Антиоксиданти за по-добро зрение

vitaminaВитамин А е антиоксидант, който се съдържа в животински храни като черен дроб, масло или в растения, които са източници на кератини. Но какво точно представляват кератините? Това са просто червени и жълти пигменти при растенията и животните. Освен че са известни като източници на цвят, те също така изпълняват ролята на антиоксиданти и тялото ви превръща някои от тях (най-често бета-каротина) във витамин А. Този витамин, както и някои от кератините, са важни за здравето на очите.
Витамин А: достатъчен е половин морков на ден.
Нека да видим как витамин А помага на вашето зрение. Първо той предотвратява нощната слепота. Ако недостигът на витамин А не се коригира, това може да предизвика заболяването ксерофталмия, чиито симптоми са сухота в очите, язвички по роговицата и подути клепачи. Нелекуваната ксерофталмия може да доведе до цялостна слепота. Всъщност, недостигът на витамин А е на първо място сред причините, довели до загуба на зрение във всички развиващи се страни. Научно доказано е, че витамин А предпазва от формирането на катаракта.
От какво количество витамин А се нуждаете?
Препоръчителната дневна доза за мъже над 11г. е 1000RE; за жени над 11г. е 800 RE. Vitamin A се измерва също и в международни единици (IU): 1 RE = 10 IU за растителните продукти и 1 RE = 3.3 IU за животинските.
Ако пушите или пиете, трябва да поемате по-голямо количество витамин А, защото тютюнът затруднява поглъщането му от тялото ви, а алкохолът изчерпва приетото вече количество. Но внимавайте за бета-кератиновите добавки: изследвания сочат, че те повишават опасността от заболяване от рак на белите дробове. Вместо това, снабдете се с необходимото ви количество витамин А от хранителни продукти.

В тази таблица са изброени примерни храни, които са добри източници на витамин A:

Храни,богати на витамин А

RE в 100g порция

RE в нормална порция

Рибено масло

30,003

4,080 (1 с.лъжица)

Телешки черен дроб

10,503

11,868 ( 113 g)

Пилешки черен дроб

6,165

1,973 (1 бр.)

Моркови

2,813

2,025 (1 морков)

Сладки картофи

2,006

2,668 (1 сладък картоф)

Зеле

890

596 (1 купичка, нарязано)

Фъстъчено масло

780

1,092 (1 лъжица)

Червени чушки (сладки)

570

849 (1 купичка, нарязани)

Манго

389

806 (1 манго)

Горепосочените стойности се отнасят за суровите храни. Готвенето им може да промени тези стойности, тъй като високата температура унищожава витамин А и бета-каротина в храните. Също така, ако нямате възможност да си набавите пресни плодове, по-добре е да си вземете замразени, отколкото консервирани, защото консервирането отнема много по-голямо количество витамин А.
Зеленчуци като зеле, маруля, люцерна подобряват зрението ви. Различни проучвания са доказали, че някои плодове и зеленчуци могат да намалят риска от заболяване от катаракта, както и от няколко други често срещани болести. От съществено значение за това действие на зеленчуците са съдържащите се в тях лютеин и зеаксантин. Тези вещества все още не са добре познати, но вие се нуждаете ежедневно от тях, тъй като човешкото тяло не ги произвежда.
Най-добрият източник на лютеин и зеаксантин са зеленчуците под формата на листа и в частност спанака. Зелевите зеленчуци също са подходящи. Тези полезни вещества се съдържат и в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци (например царевица). Сготвените зеленчуци са по-добър източник на лютеин отколкото суровите, тъй като високата температура унищожава клетъчните стени, които задържат лютеина.

Реклама

Здравейте:)

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Реклама