С какви очила бихте изглеждали най-добре?

За много от нас най-важно при избора на очила е това как те изглеждат на лицето ни. Бихте могли да изпробвате всички модели очила в магазина, за да разберете как ви стоят, но ако успеете да ограничите предпочитанията си предварително, това ще ви спести доста време и нерви. За да го направите, вие просто трябва да определите формата и тена на лицето си и да прочетете в следната статия кой стил и кои цветове рамки биха ви подхождали най-много. Разбира се, нашите съвети са препоръчителни.

Рамки, които подхождат на различни форми на лицето.
Според Американския оптичен съвет (VCA) Envision Yourself program, съществуват три ключа към това как да изберем правилните рамки според формата на лицето си.
1.    Формата на рамката трябва да контрастира на формата на лицето.
2.    Размерът на рамката трябва да е съобразен с размера на лицето.
3.    Очилата трябва да подчертават вашата най-отличителна черта (например както синята рамка подхожда на сини очи).
Съществуват седем основни форми на лицето: кръгло, овално, продълговато, триъгълно издължено надолу, триъгълно издължено нагоре, с диамантена форма и квадратно.Следва подробно описание на тези форми, както и на подходящите за тях рамки.

kraglo

Кръгло
Кръглото лице има криволинейни форми, като дължината и широчината му са еднакви и няма никакви ъгли. За да направите лицето да изглежда по-слабо и по-дълго, носете ъглови тесни очила, които уголемяват очите и рамки, които по-скоро да разширяват, а не да задълбочават, като например с правоъгълна форма.

ovalno

Овално
Овалното лице се смята за идеалната форма поради равномерните си пропорции. За да изразите естествения овален баланс, потърсете рамки за очила, които да са толкова широки(или по-широки), колкото най-голямата част от лицето или рамки с формата на орех, които да не са твърде дълбоки или твърде тесни.

prodalgovato

Продълговато

Продълговатото лице е по-дълго, отколкото широко, с дълги прави линии на страните и понякога дългичък нос. За да придадете на лицето вид на по-късо и с по-равномерни пропорции, пробвайте рамки , които са изцяло широки, декоративни или контрастни така, че да придават широчина на лицето и да намаляват дължината на носа.

Изострено към челото
Триъгълното лице е с тясно чело,което се разширява към бузите и брадичката. За да добавим широчина и да подчертаем тясната горна част на лицето, трябва да пробваме рамки с акцент върху цвета и с детайли в горната част или с форма на котешки очи.

Изострено към брадичката
Този тип лице има много широка горна част и твърде малка долна. За да намалите широчината на горната част на лицето, носете рамки, които са по-широки в долната част с много светли цветове, като например тип глазанти (те са много ефектни, защото стъклата просто са закрепени за рамките с малки болчета и нямат кръжила).

diamantena

С диамантена форма
Лицата с диамантена форма са тесни на линията на очите и на челюстта, а скулите често са доста изпъкнали. Това е най-рядката форма при човешките лица. За да подчертаете очите и да изразите скулите, изпробвайте рамки, които имат отличителни линии на веждите или глазанти с овални или котешки форми на стъклата.

kvadratno

Квадратно
Квадратното лице има силно изразена линия на челюстта и широко чело, като при това пропорциите на широчината и дължината са еднакви. За да придадете на квадратното лице по-издължена форма и да избегнете концентрацията върху ъглите, опитайте с тесни рамки или рамки, които са по-скоро издължени отколкото широки.

Анализ на цветовете
Трите ключа към анализа на цветовете според VCA са следните:
•    Всички хора имат или топло (на основата на жълтото), или студено (на основата на синьото) “оцветяване” на лицето.
•    Всеки изглежда най-добре в своята цветова гама.
•    Очилата трябва да допълват цветовото излъчване на всеки.
Основните фактори, определящи палитрата от най-подходящи цветове, са кожата, очите и косата.

Кожата
Тенът на лицето е главният елемент при определянето на преобладаващите цветове. Всички цветове на лицето спадат към един от двата базисни цвята – синьо (студено) или жълто (топло). Студеният цвят има сини или розови оттенъци, а топлият има “прасковени или кремави” или жълтеникави. (В САЩ например студените, сините цветове са по-често срещани сред хората, отколкото топлите. Около 60% от населението са със “студени” цветове).

Очи
Тъй като съществува огромно разнообразие при цветовете на очите, това обикновено е вторият елемент при определянето на основните тонове на лицето. Например, сините очи могат да варират от студено, почти виолетово до бледо синьо-сиво, което всъщност е топъл цвят. Кафявите очи също варират от светло ябълково, през умерено кафяво до студено, почти черно.

Коса
Цветовете на косата също се делят на топли и студени. Ягодово русото, платиненото, синьо-черното, бялото, русо пепелявото и тъмнокафявото са студени цветове.Топлите цветове включват златно русото, тъмно черното, златисто кестенявото и сивото.

Цветовете на рамките
След като веднъж сте определили себе си като “топъл” или “студен” цветови тип, вие трябва да откриете кои цветове на рамките ще ви отиват най-много. Например подходящи рамки за хора с топли цветове са: карамеленото, златното, медното, прасковеното, портокаловото, кораловото, огненочервеното, топло синьото и тюркоазеното. За студените типове подходящи са рамки с цветове: черно, пепеляво розово, синьо-сиво, розово, синьо, пурпурно и кехлибарено.

Реклама

Очилата са отново на мода!

th2Изборът на нови очила може да се окаже непосилна задача, независимо дали това ще бъде вашият първи чифт или сте носили очила почти през целия си живот. Огромният избор от очила в повечето оптики наистина може да ви измъчи, ако нямате никаква представа какво точно търсите.
Съществуват не само различни форми и цветове на рамките за очила, но напредналата технология е осигурила и богат избор от материали, както за рамките, така и за стъклата, които всъщност правят очилата по-устойчиви, по-леки и по-удобни. Рамките за очила сега се произвеждат от висококачествени материали като титан, джениум и „метал с памет” („memory metal“) за постигането на изключителна здравина и завладяващ стил. Новото при стъклата е, че са по-тънки и по-леки, отколкото преди (това се вижда най-вече при високите диоптри). А покритията вече наистина бележат голям напредък-почистват се по-лесно, по-здрави и устойчиви са, удължават живота на стъклата.
Разнообразието при стъклата, например на тези с антирефлексно покритие, с преливащи се цветове, с прогресивни стъкла или произведени от поликарбонатен или трайвекс материали, ви предоставя възможността да изберете очилата, които коригират вашето зрение без значение с какво се занимавате, те ще отговорят на всички нужди и дейности. Вече всеки проблем е решен.

Рамките за очила и разнообразието на материалите.
Научете как да изберете материала, който да ви даде това, което най-много искате. Без значение какво точно очаквате от рамките за очила – лекота, гъвкавост, здравина или неалергичност на материала — вие можете да откриете рамки, които да задоволят нуждите ви.

КОИ РАМКИ БИХА ВИ ПОДХОЖДАЛИ НАЙ-ДОБРЕ?
Този анализ на формата и цвета на рамките ще ви помогне да изберете най-подходящата форма на очилата в зависимост от формата на вашето лице, както и цветовете, които биха ви стояли най-добре.
Нека изберем очила, които да подхождат на вашата индивидуалност и на начина ви на живот.
Искате ли вашият гардероб да вземе думата? Могат ли очила с чудновати форми и цветове да ви подхождат? Предимно по време на работа ли носите очилата си? Или може би имате нужда от устойчиви спортни очила? Без значение личността ви или начина ви на живот, тази статия ще ви помогне да откриете очилата, които искате.

Дамски рамки за очила: Влюбете се в новия си външен вид!
Когато жените си купуват очила, те обикновено са загрижени за това как изглеждат с тях, след което идват удобството и размерът. Открийте и се посъветвайте как да се сдобиете с уникална външност, чрез която най-добре ще изразявате себе си.
Мъжки рамки за очила или където модата и функционалността се срещат.
Мъжете изискват комфорт и здравина, без да жертват стила. В днешно време очилата могат да задоволят тези изисквания… и не само.

kidsДетските рамки за очила.
Те са точно като вашите, но малко по-забавни. Съществува голямо разнообразие на цветове и форми. Стъклата е добре да са здрави, материалът е важен тук.

Специални очила : за всички сезони, за всички поводи.
Специалните очила включват богат избор от оптически и слънчеви очила, които са създадени със специална цел. Например за работа с компютър, шофиране, спорт, хобита и др. Имате ли полза от специалните очила? Със сигурност да, ако извършвате по-специални дейности и търсите комфорт и сигурност.

За всичко това можете да се посъветвате с вашия оптик или да потърсите по-подробна информация в ОПТОбг.

Реклама

Диоптричните очила

A27_printОчилата са с много древен произход. Но в много отношения, в днешно време те са по-популярни от всякога, въпреки последните иновации при контактните лещи и хирургията за корекция на зрението.
Диоптричните рамки, брандирани с различни дизайнерски имена продължат да бъдат все още непрестанно търсени. И дори за младежите, които обикновено изпитват ужас от носенето на очила, популярни фантастични герои като очилатият млад магьосник Хари Потър, станаха модели за подражание.

Очила. Рамки. Материали.

Материалите за рамки на очилата също претърпяват революция с появата на нови пластмаси и различни видове метали. Рамките обикновено са произведени от пластмаса или метал, но могат да бъдат направени и от всеки материал. За предпазни очила, може да се изисква допълнително подобрена или подсилена пластмаса, като поликарбонат. Пластмасовите рамки се наричат целулоидни. Ако страдате от кожни алергии, може да се наложи хипоалергенни материали като титан, джениум или неръждаема стомана, за да се избегне състоянието на кожата, известен като контактен дерматит. Титана и джениума (titan, genium)сай едни от най-новите материали и са изключително качествени, хипоалергенни, леки и естетични.
Съвременните рамки са изключително гъвкави, което намалява възможността от лесно счупване. Тези видове рамки са идеални за очила за деца, тъй като издръжливостта е фактор.
Подобряването на дизайна на наносниците, частта която придържа очилата на носа, също допринася за комфорта и начина покойто очилата са разположени в предната част на лицето. Новите силиконови наносници например могат да попречат на нестабилността, а са толкова леки и меки, че са трудно забележими.
Докато избирате диоптрични или слънчеви очила, попитайте Вашия оптик за съвети относно разнообразие в цветове, издръжливост, лекота, любимите марки, хипоалергенни материали, уникалност и цена разбира се.
В действителност, намирането на очила с качествата, които са най-важни за ва,с може да се окаже просто добрият и правилен избор на подходящия материал на рамката, тъй като всеки вид има свои собствени уникални и силни страни.

Пластмасови

Ако искате цветовете на дъгата, тогава Zyl (целулоид, или целулозен ацетат) е вашият материал. Целулоидът е много рентабилна и творческа опция за очила и е изключително лека като материал. Особено популярни в момента са ламинираните  целулоидни рамки, които са с пластове цветове. От вътрешната страна рамките са в светли цветове, за да не пречат на периферното Ви зрение и просто да са „невидими”, а от външната може да са с най-разнообразни цветове. Една изцяло черна рамка например, от друга страна, се вижда по всяко време и от вътрешната страна и от външната.
Някои производители също така да използвате целулозен ацетат пропионат (cellulose acetate propionate). Пластмаса, базирана на найлно, която е хипоалергенна. Това е лек материал и има по-голяма прозрачност и блясък в сравнение с другите пластмаси. Ако вашият основен критерий за рамка е лекота, тогава определено помислете за целулозен ацетат пропионат рамки.
Очила, изработени от найлон първо са въведени в края на 1940г. Поради крехкост и други проблеми, производителите на очила преминават към материали от съчетание, смесване на найлони (polyamides, co-polyamides and gliamides). Рамките от комбинацията на тези пластмаси ги прави по-здрави и леки.
Найлонът като пластмаса в неговите разновидности е предпочитан материал за производството на спортни рамки, което ги прави много устойчиви на топла и студена температура. Те са по-гъвкави, но също така и твърди. Найлонът позволява лесно моделиране на различни стилове и форми, които биха се произвеждали много трудно от други материали.
Пластмасовите рамки обаче имат някои недостатъци: По-лесно се чупят от металните рамки, по-податливи са на топли температури (но не са лесно запалими), както и стареят по-бързо при излагането им на слънчева светлина, при което цветът им може да изсветлее леко. Но днес по скоро цветът може да избледнее с времето, а не толковазаради материалите, ако те са съвременни и качествени.

Метал

Монел-метал е смес от широк кръг от метали и е най-широко използвания материал за производство на диоптрични рамки за очила. Неговата лесна податливост на изработка и устойчивост на корозия са плюсове. Все пак, това не е прави тези рамки 100% устойчиви на корозия: При някои хора, монел-металът може химически да реагира при допир с кожата. Но това е предотвратимо, ако се използва правилният вид обшивка, като паладий или други подходящи материали, но без никел.
Untitled-1

2Горе: Wasty рамка от Immagine Design са сложно проектирани в комбинация от пластмаса и метал.
Долу: кристали изобилстват в тази рамка Даниел Сваровски.
Много производители предлагат в наши дни рамки от титан и бета-титан. Титан е сребристо-сив метал, който е лек, издръжлив, силен и устойчив на корозия. Този материал е бил използван от Gemini и Apollo космически капсули за медицински импланти като сърдечни клапи.
Титановите очила могат да се произвеждат в различни цветове за изчистена, модерна визия, с намек за цвят. Те са също и хипоалергенни.
Някои от титан рамките са направени от сплав, която е комбинация от титан и други метали, като например никел или мед. Като цяло, рамките от титанови сплави са доста по-евтини от рамките от 100% титан.
Берилий – стоманено-сив метал, който е с по-ниска цена  и е алтернатива на титановите очила. Той се противопоставя на корозия и омазняване, което го прави един отличен избор за хората, които имат висока киселинност на кожата или прекарват повече време в или около солена вода.
Берилий е лек, много здрав и гъвкав, което го прави лесен за оптика да коригира очилата. Материалът се предлагат и в широка гама от цветове.

Рамките от Неръждаемата стомана са друга алтернатива на титана. Качествата на рамките от неръждаема стомана ги правят леки, с ниска токсичност. Много рамки от неръждаема стомана също са без никелни примеси, което ги прави също хипоалергични.
Рамките от неръждаема стомана са лесно достъпни и на разумни цени. Това е сплав от стомана и хром, кат може да съдържа и друг елемент. Повечето рамки от неръждаема стомана съдържат от 10 до 30% хром, което осигурява отлична устойчивост на корозия, износване и топлина.
Flexon е сплав, базирана на титан. Този уникален и популярен материал се нарича още и „метал с памет“. Рамките, изработени от Flexon възвръщат формата си дори и след извъртане, огъване и смачкване. Flexon рамките са леки, хипоалергенни и устойчиви на корозия.
Рамките, направени от алуминий са леки и много устойчиви на корозия. Алуминият се използва предимно за рамки от висок клас, като по този начин се създава дизайнерски уникален вид и качество.
Разновидност е материалът от най-висок клас – джениума, който е най-лек, хипоалергенен и предимно се използва за диоптрични рамки.
Алуминият е не само най-често срещан, но също и най-широко използван и като цветен материал. Чистият алуминий в действителност е мек и слаб, но алуминият за производство на рамки с малки количества силиций и желязо е твърд и силен.

Необичайни материали за рамки

Искате ли да сте различни? Готови ли сте да платите за това? Пробвайте диоптрични рамки или слънчеви очила с дизайн акценти от интересни и необичайни материали. Висок клас оптични бутици са бъдат най-добрите места, където да намерите тези уникални, а понякога и доста скъпи очила.
Твърдото сребро или чистото сребро не се използва често като основен материал за рамки, защото среброто не прави рамката много удобна за носене. Понякога среброто обаче се използва като един от микроелементите в металните и алуминиевите рамки и често под формата на бижута-като акцент върху пластмасови рамки например.
4Очила, изработени от дърво.

Някои компании правят очила от злато, по скоро със златно покритие отколкото от чисто злато. Подобно на среброто, златото може да се използва за акцент еднакво добре на пластмасови и на метални рамки.
Дървен материал, кости и биволски рог – рамките от тези материали обикновено са ръчна изработка, като рамката се изработва от няколко парчета от материала. Дървото и костите обаче са по-твърди, по-трудно се напасват и съответно са и много по-скъпи в сравнение с други материали за рамки, но пък са изключително ценени заради уникалната си красота. Рамките от биволски рога например имат елегантен външен вид и се затоплят до телесната ви температура. С тях можете да се почувствате разликата от всички други рамки, които някога сте носили.
Често се използва на дръжките на рамките кожа, която обаче не е толкова трайна и практична като другите материали, използвани за акцент, но това дава една интересна и модерна визия на рамките.
Полускъпоценни и скъпоценни камъни и кристали понякога се използват като акценти в рамките, особено инкрустирани на дръжките. Популярен избор са оникс, тюркоаз и кристали Сваровски, дори и диаманти може да се използват като едно  луксозно докосване. Такива дизайнерски изпълнения обикновено се носят на официална бизнес проява или по други шикозни поводи. Кристалите са по-малко скъпа алтернатива и често са използват за създаване на по-блестящ или ретро външен вид.

Очила. Рамка. Стилове.

Очилата вече са изключително стилен и моден аксесоар, особено сред почитателите на големите дизайнери. Много от хората променят техните очила по същия начин, както обувки и чанти, с различни цветове и стилове, за да отговарят на техните гардероби и вкусове.
Многолики инкрустации, композитни материали, дизайнерски емблеми и подобрения, като например прибавяне на скъпоценни камъни могат да бъдат намерени в популярните рамки, включително даже и изображения на татуировки.
Глазантите са станали по-популярни през последните години. Глазантите са вид очила, които са без кръжила на стъклата и са главно свързани с пластмаса или метал директно върху стъклата, а не върху рамката. С една дума, стъклата за очила са без заобикалящите ги рамки. Глазантите имат само дръжки и наносник.
Нови стилове рамки непрекъснато се обновяват и разнообразяват. Иновации в технологиите и дизайните включват въвеждането на дърво или бамбук в рамките като материали.
Тенденциите на рамките при жените е да имат много орнаменти, ярки цветове,кристали и офорт. Други са изчистени в свободен стил.
5

Горе : Рамка на Кевин Клайн модел 484 е глазант с множество пластмасови и метални връзки и е показана в тюркоаз.

Долу: Рамка Fendi F684R в кафяво е лазерно гравирана, с иридесцентна дантела, нитове и кристали.

При дамските модели рамките вече се включват и кристали, заедно с цветни ивици и животински кожи.
Рамките за очила при мъжете са преминали към ретрото с връщане в някои модели на оцветените в черно и квадратната форма.
Унисекс рамките за мъже и жени включват изобилие от стилове, които са популярни като най-добри през годните за двата пола.
Детските рамки може да приличат много на тези носени от възрастните, но често са по-колоритни.

Реклама

Здравейте:)

Публикувано от на ноември 17, 2009 · Остави коментар 

Вече с нов дизайн. Очаквайте скоро….Всичко за света на оптиката и очите!

Публикувано в Анатомия на окото, Видове, Грижа за контактните лещи, Диоптричните очила, Заблуждениятa, Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, Зрението над 40, Интересно?, Кой е моят продукт?, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ, КУПУВАЙТЕ УМНО, Оптики и очни центрове, Откъде да купя?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила, Продукти в помощ, РЕВЮ, Слънчевите очила, Стъклата за очила, СЪБИТИЯ · Ключови моменти

Реклама