Как да купите онлайн контакти лещи

lenses_onlineЗакупуването на контактни лещи онлайн е вече доста разпространено явление и в нашата страна. То е сравнително лесно и бързо, но ще ги получите ли на най-добрата цена и условия? Ето нашите съвети, които ще ви помогнат да решите откъде да ги купите.
Поръчката на контактни лещи онлайн е много удобна: тя става само с няколко щраквания на мишката. Но преди да поръчате онлайн, помислете дали това е наистина най-добрият вариант за вас. Наясно ли сте какво точно искате и търсите? Оптичните магазини и вашият очен лекар продават също контактни лещи.
Ако сте готови да купувате онлайн, първото нещо, което трябва да знаете е, че има не един онлайн магазини за контактни лещи и те са различни. В България само през последната 1 година се появиха около десетина.
Дори когато уебсайта изглежда надежден, понякога е трудно да разбереш кой стои зад него. Интернет магазини за контактни лещи притежават големите компании, както и неизвестни малки продавачи. Въпреки че по-малките търговци могат да разпространяват атрактивни цени на своите интернет страници, те не винаги могат да предлагат услугата и изборът, който търсите. Някои имат малък или никакъв запас и закупуват лещи от вносителя, едва след като направите поръчка. Това е несериозно и понякога води до неудовлетворяване на поръчката, забавяне, несигурност.

Използването на онлайн магазини за контактни лещи

Можете да сравните цени за контактни лещи с помощта на онлайн сравнение в сайтове като BizRate, MySimon, Shopping.com, Google търсене на продукти и Yahoo! Shopping. Въвеждането на дадена марка, ще изтегли списъците с цени, както и връзки към продавачите. Бъдете внимателни – вижте дали предлаганите продукти наистина са налични, дали предлаганата разфасовка, макар и с ниска цена, наистина ви удовлетворява или цената всъщност е добра, но само при закупуването на голямо количество в опаковка-примерно 3, 6 или даже 10 лещи!
Недостатъци при търсене онлайн: Всички онлайн магазини не могат да бъдат включени в списъците. Може да не се отразяват последните промени в цените, отстъпки или наличност. Също така при покупка на по-голямо количество (като например лещи за една година) ще е по-евтино, от колкото ако поръчвате само за три месеца, а това няма как да се отрази в сравнителните списъци. Трябва да влезнете в самия магазин.
Сравняването на цени на контактни лещи онлайн може да бъде трудно, защото понякога цените включват отстъпки, а понякога не. Също така понякога включват транспортните разходи в цената, а те могат да варират значително между онлайн търговците на контактни лещи. Трябва да преглеждате внимателно условията на магазините. Някои магазини даже не обявяват явно отстъпките, които ще ви предоставят след като поръчате.
Едно от предимствата при сравнение на цените използвайки интернет търсачки е, че те могат да ви посочат продавачи на контактни лещи, които иначе не бихте намерили. Голямо предимство е включването на потребителски мнения, които ви помагат да съдите за непознатите продавачи. Разбира се, при онлайн търсачките, както знаем, за да се класира сайтът на предни позиции се изисква оптимизиране на самия магазин, което означава, че класиралите се на първите места сайтове не винаги са най-добрите магазини, просто са по-добре оптимизирани и индексирани. Вие можете да търсите по име, марка, режим на носене и изобщо по всички критерии.
Форумите също са източник на мнения. Но, както всички знаем, в тях не винаги са изразени обективни разсъждения, доста често има скрита реклама, публикувана от самите сайтове. Най-добре в този случай е да четете мненията на отдавна регистрирали се потребители или такива, които явно не защитават (коментират) само и единствено една марка или магазин, въпреки че всеки наистина си има предпочитания.

Сравнение на онлайн търговците

При сравняване на онлайн магазините за контактни лещи, голямото предлагане на продуктите има значение, поради две причини:
•    Големите продавачи на контактни лещи обикновено ги имат в наличност, така че те могат да ги доставят по-бързо. Също така те предлагат и доста съпътстващи продукти – контейнери за съхранение на лещи, разтвори, капки и овлажнители за лещи и очи.
•    Зад големите магазини за контактни лещи обикновено стоят по-стабилни компании. Вие искате да сте сигурни във фирмата, от която купувате, в случай че трябва да се върне или замени продукт или имате затруднения с транзакция с плащане или просто искате съвет.
Фирмата, от която избирате да си купите контактни лещи не трябва да бъде непременно огромна, най-голямата. Просто се уверете, че правят легален бизнес и то не от вчера. Имайте предвид, че ако имате необичайна рецепта за лещи, примерно торични лещи за корекция на астигматизъм или мултифокални за корекция на пресбиопия, дори и най-големите магазини едва ли подържат на склад вашите лещи. Тъй като контактните лещи са в хиляди комбинации от стойност, кривина и диаметър, не всяка компания може да ги има на склад.
Проверете всеки магазин, от който мислите да поръчвате по следния начин:
1.    Дали приемат поръчки по телефон? Имат ли обявен телефон? Това е показател за един истински онлайн магазин, а не само за един човек с един уеб сайт. Най-вероятно ще ви помолят да направите самата поръчка в магазина, за да се регистрира, но обявеният телефон е знак за откритост и професионализъм.
2.    Ще ми изпълнят ли поръчката най-скоро? Малки компании може да подържат на склад само най-търсените продукти. Ако те трябва да поръчат от друго място вашите лещи, след като вие сте ги поръчали, срокът на доставка може да бъде по-дълъг, отколкото очаквате. По време на процеса на поръчка, продавачът трябва да ви отговори, ако продуктът е на склад и да ви даде дата на доставка с обратен имейл. Преглеждайте пощата си още същия ден за отговор.
3.    Трябва ли да се доверите на онлайн магазина за информацията от кредитната ви карта? Винаги има известен риск при закупуване от компании, с които нямате никакъв опит или никога не сте чували. Старателно изследвайте всяка компания и обмисляйте покупката да е от сайтове, които предоставят задоволителен рейтинг и добри коментари от потребителите.
4.    Има ли готовност за обслужване на клиенти? Ако има проблем с поръчката, тогава е хубаво да знаете, че можете лесно да получите незабавна помощ. Продавачът следва да предостави телефонен номер на уебсайта за обратна връзка. Можете и предварително да се обадите, за да поискате информация.
5.    Каква е политиката за връщане? Ако купите лещи за една година и промените стойностите във времето, се уверете, че компанията ще приеме и замени неотворени кутии. Също така, да поискате рекламация, ако вашата пратка е повредена при транспорт, разбира се след протокол от куриерската компания. Изобщо, доколко ще бъдат удовлетворени вашите искания, разбира се без да се прекалява, ако например сте отворили цветните си лещи, сложили сте си ги и просто не харесвате цвета им.
6.    Има ли в сайта описание за компанията собственик на магазина? Тя трябва да предостави достоверна информация за компанията, име, адрес, телефон, а не просто неясно изявление за начина, по който иска да ви обслужи с голям избор и перфектно отношение.
7.    Имат ли личните ви данни защита? Проверете дали компанията, собственик на магазина е регистрирана в Комисията по защита на личните данни, както трябва да е! Вие попълвате лични данни при регистрация и тази регистрация за компанията, която ги събира е задължителна. Можете да направите запитване до самата Комисия или да потърсите в самия сайт информация.
8.    Има ли достатъчно допълнителна информация в магазина? Има ли достатъчно описание на продуктите, за кой са подходящи?. Допълнителна информация за лещите изобщо, как да се грижите за тях, информация за различните зрителни проблеми, която ще ви помогне да изберете правилния продукт за вас например. Някои онлайн магазини предлагат и форуми или блогове, които са доста полезни и самите вие можете да се включите или да прочетете доста полезна информация в тях. Всичко това прави магазинът по-сериозен, достъпен и доверен. Явно е, че стремежът на екипа е да се помогне на потребителите като те са по-информирани. Оценявайте това.

Закупуването на контактни лещи онлайн е лесно и достъпно, но се уверете, че сте намерили най-добрият магазин!

Сравняване на цените онлайн

След оценката на онлайн магазините на контактни лещи за надеждност и обслужване на клиентите, вие ще искате да се уверете, че плащате реална цена за вашите лещи. Когато сравнявате цени:
•    Не забравяйте да сравните общите разходи, включително доставка и такси обработка. Може да се наложи да добавите продукта към количката, след това да кликнете на „Поръчка“, за да направите това. Така ще видите общата сума за плащане.
•    Опитайте с цените на по-големи количества (като осем кутии/бройки вместо две) за намаляване или премахване на транспортните разходи. Повечето сайтове ще ви подканят да направите това във всеки случай. Каква е сумата, над която транспортът е безплатен? Това обикновено е обявено.
•    Преди финализирането на онлайн поръчката, проверете сумата на последната страница на пазарската количка. Уверете се, че няма скрити разходи без обяснения в общата сума.
И не на последно място може да сравните цените с традиционните оптични магазини и очни лекарски кабинети.
Като цяло, онлайн търговията ще нализа все повече в нашия живот. Няма нищо по-хубаво наистина в забързаното ежедневие да спестяваш време и пари, купувайки онлайн. Но не забравяйте, че в онлайн пространството може да има всякакви предложения, някои, от които и не толкова добри и безопасни. Трябва да сте сигурни в произхода на продуктите, които закупувате.
Препоръчваме ви също така да купувате вече изпробвани контактни лещи или такива, към които ви е насочил вашият контактолог или ви препоръчат от самия магазин. Разбира се, има марки, на които почти винаги можете да се доверите.

Реклама

Изкажете своете мнение