Цветът на очите – може ли да се предвиди?

baby Цветът на очите е генетична черта, вълнуваща родителите на повечето бебета докато се развиват. Дали очите на детето ще са черни, кафяви, сини, сиви, зелени, лешник или някаква комбинация от цветове?
Как изглежда едно дете зависи от генетичния материал на  всеки от родителите. Но гените на родителите могат да се смесват по много различни начини. Въздействията на всеки родител не са известни докато детето не се роди!

Как се оформя цветът на очите?

Цветната част на окото се нарича ирис, чиято пигментация определя нашия цвят на очите.
Цветът на очите на човека се формира от три гена, два от които са добре известни. Тези гени допринасят за най-честите цветове – зелено, кафяво и синьо. За другите цветове, като сиво, лешник и множество комбинации няма напълно обяснение до този момент.

Очите могат да бъдат само временно сини. Очите на бебета могат да променят цвета си, ако кафевият пигмент меланин се развива докато те растат.
До сега се смяташе, че кафявото е „доминантно“, а синьото е „пасивно”. Но съвременната наука е показала, че цветът на очите не е толкова просто нещо.
Също така, цветовете на очите не са като смес от цветовете на двамата родители, както е в смесването при боята например. Всяка майка има две двойки от гените на всяка хромозома. Така че съществуват множество възможности, в зависимост от това как „Колелото на късмета“ се завърти.
Повечето бебета се раждат със сини очи, които могат да потъмнеят в първите три години. Помътняване възниква, ако меланинът – кафяв пигмент, обикновено присъстващ при раждането, се развива с възрастта. Децата могат да са с напълно различни цветове на очите, да не са с на никой от техните родители. Но ако и двамата родители са с кафяви очи най-вероятно и техните деца също ще имат кафяви очи.
По-тъмните цветове са склонни да доминират, така кафявото измества зеленото, и зеленото измества синьото. Въпреки това микс от кафяво и синьо при родителите не означава автоматично дете с кафяви очи.
Някои деца се раждат с ириси, които не съвпадат по цвят. Обикновено това е причинено от неправилно развитие на пигмента, местна травма или в утробата, или скоро след раждането, или доброкачествено генетично разстройство. Други причини могат да бъдат възпаление, лунички (дифузен невус) на ириса и синдром на Horner’s.

Ето и повече информация.

baby_mamaКакъв цвят ще бъдат очите на вашето бебе

● Как се наследява цветът на очите е въпрос много по-сложен от това, което се е смятало в миналото, когато се е предполагало, че може да се предскаже цветът на очите на децата въз основа на цвета на очите на родителите.

•    Като цяло обаче е далеч по-голяма вероятността за двама родителите с кафяви очи да имат синеоки деца, отколкото за двама синеоки родители да имат деца с кафяви очи.
•    Двама синеоки родители от друга страна е много по-малко вероятно да имат тъмнооки деца.
•    Все пак поради сложността на генетичните характеристики е напълно възможно за двама синеоки родители да имат  дете с кафяви очи.

Промените в цвета на очите

Ирисът е мускул, който разширява и контролира размера на зеницата. Зеницата се разширява при слабо осветление и се свива при ярко осветление. Тя също така се свива, когато се фокусира върху близки обекти като книга, която четете.
Когато се промени размерът на зеницата, пигменти в ириса се компресират или разпространяват и настъпва лека промяна на цвета на очите. Някои емоции могат да променят както размера на зеницата, така и цвета на ириса. Ето защо някои хора казват, че техните очи променят цвета си, когато са ядосани или влюбени, или на слънце.
Цветът на очите също може да се промени с възрастта. Това се случва при 10-15% от кавказкото население (хора, които по принцип имат по-светли цветове на очите). Така например тъмно кафяви очи са лешник след време, комбинация от кафяво и зелено. Както и някои лешникови очи потъмняват с възрастта.
Имайте предвид, че ако с възрастта промените на цвета на очите са доста резки или ако едното око се промени от кафяво до зелено или от синьо до кафяво (т.нар. хетерохромия), трябва да бъдете прегледан от вашия очен лекар. Промените в цвета на очите може да бъде предупредителен знак на някои болести, като хетерохромичен иридоциклит, синдром на Хорнер или пигментна глаукома.
В крайна сметка, ако не ви харесва цветът на очите, който сте наследил,  винаги можете да го промените с цветни контактни лещи.

Реклама

Коментари

20 коментара в “Цветът на очите – може ли да се предвиди?”
 1. yana каза:

  ЗАЩО мъж и жена с кафеви очи могат да имат дете със сини , а мъж и жена със сини очи не могат да имат дете с кафеви ???

 2. генетика каза:

  Мъж и жена със сини очи биха могли да имат дете с кафяви в редки случаи, поради мутации в ембрионалното развитие при смесване на гените!

 3. Мина каза:

  Защото кафевия цвят е доминантен, тоест по-силен от синия. Понякога когато единия родител е с кафяви очи, а другия със сини, детето може да е и с двата цвята, зависи кой цвят е доминантен. По принцип момчето прилича на майката а момичето на бащата и очите се кръстосват между половете. Например, ако майката е със сини а бащата със зелени, детето не може да е с кафяви -трябва или със сини или със зелени. :]

 4. kika каза:

  Mila yana mislia 4e ne si pro4ela statiata po gore, kadeto pi6e 4e e malko veroiatno no ne i nevazmojno. Yveriavam te 4e kolkoto i da e malka veraitnosta e vazmojno. Nie sme jivia primer az i majat mi sme sas sini a da6teriani sas kafiavi o4i.

 5. sisanata каза:

  o4ite na maika mi i ba6ta mi sa kafiavi a moite o4i sa sas nqkakva kombinaciq!

 6. фасиле каза:

  На майка ми очите са сини а на баща ми кафеви.Моите очи пък са променливи понякога сини понякога зелени но най-често са зелени със кафява шарка…

 7. Миряна каза:

  Двамата с мъжът ми сме с кафяви очи, но на детето ни са сиво-сини.
  Много ще ми е интересно второто :)))))))

 8. Natali каза:

  ami az iskam da popitam ako maikata ima zelenikavo kafqvi o4i a ba6tata ima qrko sivi o4i kakuv bi trqbvalo da bude cvetat v po golqma dozaa mnogo mi e interesno ?

 9. Natali каза:

  ako maikata ima kafqvo zelenikavi o4i a ba6tata qrko sivi kakvi bi trqbvalo da sa o4ite na beebeto v po golqma doza ?

 10. една българка каза:

  Моят 20 годишен син вече е със зелени очи, а аз със светло кафяви, а мъжът ми с тъмно кафяви, но четете очите генетично се наследяват, тоест моя баща е с водно сини очи, а майка ми с черни и ето как, ние с мъжа ми сме с тъмни очи, но моето дете наследява ген от моя баща ……. затова не се чудете кое, как, защо …

 11. един бьлгарин каза:

  При мене е интересен случай имам 2 деца… аз сам с кафяви очи и жена ми с кафяви… Момичето ми е с сини очи а момчето с кафяви как така ?????

 12. венков каза:

  Детето в 90% от случаите е с цвета на очите на майката защото женското ДНК е по силно от мъжкото.Освен това детето носи ДНК освен на родителите си и на баба си и дядо си,пра баби пра дядовци,т.е ако 2мата родители са с кафяви очи а детето със сини то е наследило ДНК на свой по -далечен роднина,но това са по -редки случаи.Както вече казах цветът на майката доминира!

 13. Я.Н. каза:

  Унаследяването на цвета на очите е доста сложно и включва повече от това какъв е цвета на очите на родителите. Ето примерна разработка с допълнителни линкове, обясняваши част от въпросите: http://genetics.thetech.org/online-exhibits/what-color-eyes-will-your-children-have Забавлявайте се! :)

 14. Аннджи каза:

  Веднъж снимах окото си и на снимката беше светло кафяв,след няколко часа отново го снимах и отвътре беше кафяв ,а отвън нещо като тъмно зелен……с времето разбрах ,че очите ми се променят в тези две форми постоянно

 15. Цецо каза:

  Общо взето всичко си е късмет според мен. Баща ми е с сини очи, майка ми с кафяви, аз съм с кафяви очи, а сестра ми е с зелени :)

 16. Росица каза:

  По този начин ще си го разберете:

  А – доминантен ген, определящ кафяв цвят на очите
  а – рецесивен ген, определящ син цвят на очите
  Възможни варианти на генотипа:

  АА – хомозиготен, кафяви очи
  Аа – хетерозиготен, кафяви очи
  aа – хомозиготен, сини очи

  Примери :

  Жена АА – хомозиготна, кафяви очи и двата гена са доминантни

  Мъж аа – хомозиготен, сини очи и двата гена са рецесивни

  Жена АА + Мъж аа

  Гамети: А А а а

  Дете: Аа Аа Аа Аа

  По този начин, в дадената ситуация 100% от децата ще имат кафяви очи и ще са хетерозиготни по този признак.

  Жена Аа – хетерозиготна, кафяви очи

  Мъж Аа – хетерозиготен, кафяви очи

  Жена Аа + Мъж Аа

  Гамети: А а А а

  Дете: АА , Аа, Аа, аа

  В този случай вероятността при раждането на детето е: 25% с кафяви очи (хомозиготно), 50% с кафяви очи хетерозиготно, 25% сини очи (хомозиготно).

  Жена Аа – хетерозиготна, кафяви очи

  Мъж аа – хомозиготен, сини очи

  Жена Аа + Мъж аа

  Гамети: А а а а

  Дете: Аа , Аа, аа , аа

  В този случай 50% от децата имат кафяви очи и се явяват хетерозиготни и 50% имат сини очи (хомозиготни).

 17. maria каза:

  Мама има като жълто-зелени с малко като оранжево-кафяво във средата.Тате има кафяви,но светло и не знам дали имат зелено вътре.Мойте очи сега да кехлибарени,но мама каза че със имала като малка тъмно,като маслина кафяви.И по-форма са като на мама…Въпроса ми е дали ще станат зелени?П.с сега имат като зелени черти отдолу на окото.

 18. maria каза:

  съм имала*

 19. maria каза:

  очите*

 20. maria каза:

  И ако мога да попитам смяната на цвета на очите колко време отнема?Една приятелка е имала кафяви и за няколко години и са се променили на зелено.

Изкажете своете мнение