Компютърният синдром. Как да се справя?

komputaren_syndrom

Колкото и невероятно да звучи, ако използвате компютър редовно, вашето зрение почти сигурно страда от Синдрома на работещите с компютър. Трябва ли да се тревожите? Категорично НЕ: този синдром е само един от множеството болести и проблеми на зрението, свързани с употребата на компютър или монитор. Около 70% от работещите с компютър са го развили. Но все пак е необходимо да вземете определени мерки, за да облекчите симптомите, така че състоянието ви да не се влоши.

Симптомите на компютърната болест
Най-често срещаните симптоми на този синдром са: умора и напрежение в очите, сухота на очите, зачервяване, чувствителност към светлина, замъглено зрение, главоболие, болка в раменете, врата или гърба.

От какво се причинява Компютърният синдром?
От реакцията на очите и мозъка към изображенията на монитора. За разлика от печатните материали, при които изображенията са плътни и с добре дефинирани краища, изображенията на монитора не са със същия контраст и наситеност. Думите например, изобразени на монитора са създадени от комбинации на фини точки от светлина (пиксели), които са най-светли в центъра и изсветляват към краищата. Това затруднява очите при фокусиране. Отблясъците от мониторите също са проблем за очите.

Кой се нуждае от очила за компютър?
Повече от 70% от хората, работещи на компютър са засегнати от Компютърния синдром в някаква степен. Ако изпитвате един или повече от описаните симптоми, Вие определено сте от тези 70%.
Даже и да нямате нужда от корекция на зрението, Вие също може да страдате от Компютърен синдром. Вашите очни мускули се напрягат и уморяват все повече при всеки изминал час пред монитора. Това влошава продуктивността, остротата  и комфорта на очите. Очилата за компютър могат да намалят умората на очите и да подобрят продуктивността на зрението.

Причини и лечение
Причините за развитието на този синдром могат да бъдат много, ето защо специалистите предлагат цял арсенал от предпазни мерки срещу досадните и болезнени симптоми. Възникването на проблеми с очите (умора и изсушаване на очите, парене и чувствителност към светлина) може да се дължи на: недостатъчно количество сълзи, отделяни за окото, прекалено ярка светлина и отражение в монитора, неправилни настройки на монитора или нужда от очила (за първи път или просто от нови).

Така че, от къде да започнете?

Нека първо обърнем внимание на проблемите, които можем да разрешим на момента без дори да излизаме от стаята си:
Първо, излекувайте проблема, който засяга почти всеки работещ на компютър.

9 стъпки как да намалим преумората на очите

Преумората на очите при работа с компютър е на първо място сред здравословните проблеми и оплаквания във всеки офис. Но съществуват много неща, които служителите и работодателите биха могли да направят, за да намалят симптомите на компютърния синдром. Представяме ви девет лесни за изпълнение съвета:

1. Направете си компютърен тест на очите.
Това е най-важното нещо, което може да направите, за да се предпазите или излекувате от компютърния синдром. Според Националния институт по здраве и безопасност на труда, работещите с компютър трябва да си направят тест на очите преди да започнат работа на компютър както и веднъж на всяка година. За да научите повече се консултирайте с очен лекар, специализиращ в тази област.
2. Използвайте правилно осветление.
Преумората на очите често е причинена от изключително ярка светлина идваща отвън и изключително ярка светлина вътре. Когато използвате компютър, вашето настолно осветление трябва да бъде почти наполовина от обикновено. Премахнете външната светлина, като затворите завесите или щорите. Ограничете вътрешното осветление, като използвате няколко леки крушки или флоресцентни лампи. Ако има възможност, разположете вашия монитор така, че прозорците да са отстрани, а не пред или зад него.
3. Светлината на стените и гладките повърхности както и отражението на компютърния екран също могат да причинят преумора на очите. Можете да инсталирате допълнителен предпазен екран на вашия монитор или, ако е възможно, боядисайте снежнобелите стени по-тъмен цвят с матов завършек. Носете очила с антирефлексно покритие. То ще предпази очите ви от вредната светлина и отразените лъчи.
4. Регулирайте яркостта на компютърния монитор.
Опитайте приблизително да изравните яркостта на заобикалящата ви среда с тази на екрана, като използвате бутоните върху вашия монитор. Например, опитайте да се вгледате в белия фон на тази web-страница: ако ви изглежда като източник на светлина, значи е прекалено ярък; ако ви изглежда мрачен и сив, може би е твърде затъмнен. Също така регулирайте монитора, за да се уверите, че контраста между фона и символите е голям.
5. Мигайте по-често.
Примигването е много важно, когато работите на компютър – то овлажнява очите ви, като предотвратява изсушаването и дразненето. Според проучвания, когато работят на компютър, хората мигат по-рядко – около пет пъти по-малко от нормалното. Сълзите, овлажняващи очите, се изпаряват по-бързо по време на дълги фази без мигане и именно това причинява изсушаване на очите. В някои офис сгради поради тази причина се поддържа висока влажност на въздуха. Ако имате по-сериозни проблеми, попитайте очния си лекар за капки или изкуствени сълзи, които може да използвате през деня. Опитайте и следното упражнение: на всеки 30 минути мигайте 10 пъти, като затваряте очите си, сякаш заспивате, много бавно. Това ще помогне на очите ви да се овлажнят.
6. Упражнявайте и тренирайте очите си.
Гледайте встрани от вашия компютър всеки 30 минути, като за 5-10 секунди фокусирате погледа си върху отдалечен предмет. Друго подобно упражнение е да погледнете един предмет за около 10 – 15 секунди и после в продължение на 15 секунди да измествате погледа си напред и назад от далечен върху близък предмет. Направете това 10 пъти. И двете упражнения ще ви помогнат да се предпазите от преумора на очите и ще тренират вашите очни мускули.
7. Почивайте по-често.
Препоръчително е при възможност работещите на цял работен ден с компютър да си взимат 10 минутна почивка на всеки час, за да ограничат преумората на очите си. Почасовите работници трябва да почиват често след като седнат пред монитора за повече от час. Ако чувствате нужда от по-чести почивки, вие може би страдате от компютърния синдром и трябва да се консултирате със специалист.
8. Настанете се удобно.
Ако сте свикнали да гледате нагоре и надолу по страницата, изобразена на вашия компютър това маже да преумори очите ви. Поставете страниците на цял екран така, че да виждате добре символите. Добре осветете копираните страници. Ако имате нужда от настолна лампа, уверете се, че тя не свети директно във вашите очи или към екрана на компютъра. Настанете се удобно на вашия стол като обърнете специално внимание на правилната височина.
9. Упражнявайте се дори когато стоите.
Всеки работещ в статично положение, особено тези, които използват компютри трябва да се изправят, да се разхождат, да правят упражнения с ръцете, краката, гърба, врата и раменете си възможно най-често.

Нуждата от нови очила за компютър е по-честа, отколкото хората могат да предполагат или по-точно са способни да признаят. Може ли това да сте и Вие? Ако усещате преумора или други раздразнения на очите – може би. Ако имате замъглено зрение – вероятно…
Повечето хора, чието зрение се замъглява, когато са пред компютъра, са на средна възраст или по-стари. Каква е причината? С течение на годините става все по-трудно за вашите очи да виждат неща, които попадат в междинната зрителна зона. Как всъщност очилата за компютър могат да помогнат? Те не само коригират замъгленото зрение, причинено от неспособността да виждате в междинната зона (в която попада и компютърният монитор), но също така облекчават и симптомите на компютърния синдром като преумора на очите и зачервяване.

Вече нося очила. Наистина ли имам нужда и от такива за компютър?

Ако вече имате обикновени очила или очила за четене вие може би сте склонни да пренебрегнете съвета за компютърни очила. За нещастие, вашите обикновени очила не са съвсем подходящи за работа на компютър. Защо? Повечето хора използват очила, които изобщо не коригират междинната зона: очилата за четене коригират близкото зрение, а бифокалните стъкла коригират само близко и далечно. Без подходящи очила работещите на компютър завършват със замъглено зрение, преумора на очите, а често и дори и главоболие. Скоро направени проучвания подкрепят твърдението, че очилата за компютър могат да повишат продуктивността на всеки работник, но дори и малка неточност в рецептата може да я намали.

Дори ако носите очила, които коригират тази зона (например с прогресивни стъкла), вие все още може да имате проблеми при употребата на компютър.

Всичко, което трябва да знаете преди да си купите очила за компютър.
Ако зрението ви в другите две зони освен междинната е наред, вие можете да си купите очила за компютър и без консултация от специалист. Трикът при избора на такива очила е да ги изпробвате, като четете символи, отдалечени на повече от 40 см. от очите ви. С други думи – не си купувайте очила за компютър плюс диоптрите, изписани ви за корекция при четене. Ако все пак си закупите такива очила, запомнете, че трябва да посещавате очния си лекар редовно, за да ви прави компютърен тест, с който да забележи евентуално заболяване още в ранна фаза.

Мултифокалните очила (прогресивни стъкла, трифокали или бифокали) имат варианти и като компютърни очила. Тяхното предимство е, че можете да виждате ясно едновременно във всички зони. Тъй като те са пригодени за вашите очи, единственото място, откъдето можете да си ги купите са повечето оптики в страната, не забравяйте преди това да се консултирате с очния ви лекар или с оптометрист. Важно е да уточните, че имате нужда от очила за компютър, така че вашият доктор или оптик да ви изпише стъкла с достатъчно регулирана междинна зона. Помнете, че обикновените мултифокали имат по-малка междинна зона, което ги прави неподходящи за работа с компютър.
Употребата на такива очила често разрешава проблема с главоболието и с болките в раменете и врата. Защо? Много хора, страдащи от компютърния синдром, изкривяват главата и дори цялото си тяло, заемайки неудобна позиция само за да виждат по-добре. Но често се случва болките да са резултат и от неудобни мебели.

Реклама

Катаракта

kataraktaКатарактата представлява затъмнение на естествения кристалин на окото, който се намира зад ириса и зеницата. Кристалинът служи повече като леща, която фокусира светлината върху ретината от задната страна на окото. Кристалинът също така регулира способността на окото да фокусира, като ни помага да виждаме ясно едновременно в близост и в далечина. Кристалинът е съставен предимно от вода и протеин. Протеинът е структуриран по определен начин, така че да поддържа лещата на окото ясна и да пропуска светлина през нея. Но с течение на времето някои от протеините е възможно да образуват съсиреци, които замъгляват малка част от лещата на окото. Това заболяване се нарича катаракта. С течение на годините съсирекът може да нараства и да затъмнява все по-голяма част от кристалина, ограничавайки все повече зрителната ни способност.

katarakta-1
Катарактата се класифицира в три типа:
Ядрена, ципеста или субкапсоларна.
Ядрената катаракта се среща под различни форми. Това заболяване се заражда в ядрото, в центъра на кристалина и се дължи на промените, които настъпват в процеса на стареенето.
Ципестата катаракта, която се заражда в кората на кристалина, постепенно се разпространява от външната страна на лещата към центъра й. Много диабетици заболяват от ципеста катаракта.
Субкапсоларната катаракта се заражда от вътрешната страна на кристалина. Хората с диабетично заболяване, силно изразено далекогледство или хора, приемащи големи дози стероиди, могат да развият субкапсоларна катаракта.
Симптоми на катарактата
Катарактата се развива постепенно, като първоначално оказва леко влияние на зрението. Може да забележите, че зрението ви е леко замъглено като че ли гледате през матирано стъкло. Това заболяване може да доведе до свръхчувствителност към слънчева или изкуствена светлина и те да ви се струват прекалено ярки и дразнещи. Също така може да ви направи впечатление, когато карате нощем, че светлините на насрещните автомобили изглеждат по-ярки, отколкото преди и отколкото в действителност са. Вероятно е цветовете да не ви изглеждат толкова наситени колкото преди.
Видът на катарактата, от която страдате, ще покаже точно какви симптоми и колко скоро ще се появят те. Когато ядрената катаракта е още в начален стадий, временно може да се подобри способността ви да виждате близко разположените обекти (така нареченото “второ зрение”). За нещастие подобрението е краткотрайно и скоро ще изчезне напълно, като едновременно с това катарактата се влоши. Същевременно, субкапсуларната катаракта има голяма вероятност да не прояви никакви симптоми преди да се развие напълно.
От какво причинява катарактата
Никой не знае със сигурност защо кристалинът на окото се променя с течение на годините, причинявайки ни катаракта. Изследователите постепенно дефинират причините, които могат да развият катаракта, както и съвети как да се предпазим от тях. Много изследвания констатират, че излагането на ултравиолетова светлина се свързва със заболяването от катаракта. Ето защо оптиците ни препоръчват да използваме слънчеви очила, за да намалим риска. Други изследвания показват, че диабетиците са с по-висок рисков фактор за развитие на катаракта. Същото важи за хората, използващи стероиди, диуретични средства и силни успокояващи. Но повечето проучвания не обръщат достатъчно внимание на разликата между последиците от болестта и тези от самите лекарства. Някои очни лекари са на мнение, че диета, богата на антиоксиданти (като витамин А, селениум, витамини С и E), може да предотврати появата на катаракта. Същевременно консумирането на голямо количество сол може да увеличи риска.
Други рискови фактори са: цигареният дим, замърсеният въздух и тежките алкохолни нощи.
Лечение на катаракта
Когато първите симптоми са налице, единствените възможности да подобрите зрението си за кратко време са да смените очилата си с нови, да използвате подходящо осветление или други средства, препоръчани от оптичния ви лекар.
Замислете се за оперативна намеса едва когато вашата катаракта е узряла толкова много, че възпрепятства вашето зрение и афектира ежедневието ви. Много хора смятат, че слабото зрение е неизбежен факт, произтичащ от зрялата възраст, но оперативната намеса е проста, сравнително безболезнена процедура, която ще ви върне зрението.
Всъщност този вид хирургия е и най-често извършваната  (над 1.5 милиона оперирани пациенти ежегодно само в Америка). 9 от 10 хора подложили се на такъв тип операция възстановяват зрението си.
По време на операцията хирургът отстранява замъгления кристалин и в повечето случаи го заменя с чиста, гъвкава вътреочна леща. Производството на този тип лещи се развива ежегодно с цел улеснението на катарактовата хирургия.

Реклама

Витамин А и кератините: Антиоксиданти за по-добро зрение

vitaminaВитамин А е антиоксидант, който се съдържа в животински храни като черен дроб, масло или в растения, които са източници на кератини. Но какво точно представляват кератините? Това са просто червени и жълти пигменти при растенията и животните. Освен че са известни като източници на цвят, те също така изпълняват ролята на антиоксиданти и тялото ви превръща някои от тях (най-често бета-каротина) във витамин А. Този витамин, както и някои от кератините, са важни за здравето на очите.
Витамин А: достатъчен е половин морков на ден.
Нека да видим как витамин А помага на вашето зрение. Първо той предотвратява нощната слепота. Ако недостигът на витамин А не се коригира, това може да предизвика заболяването ксерофталмия, чиито симптоми са сухота в очите, язвички по роговицата и подути клепачи. Нелекуваната ксерофталмия може да доведе до цялостна слепота. Всъщност, недостигът на витамин А е на първо място сред причините, довели до загуба на зрение във всички развиващи се страни. Научно доказано е, че витамин А предпазва от формирането на катаракта.
От какво количество витамин А се нуждаете?
Препоръчителната дневна доза за мъже над 11г. е 1000RE; за жени над 11г. е 800 RE. Vitamin A се измерва също и в международни единици (IU): 1 RE = 10 IU за растителните продукти и 1 RE = 3.3 IU за животинските.
Ако пушите или пиете, трябва да поемате по-голямо количество витамин А, защото тютюнът затруднява поглъщането му от тялото ви, а алкохолът изчерпва приетото вече количество. Но внимавайте за бета-кератиновите добавки: изследвания сочат, че те повишават опасността от заболяване от рак на белите дробове. Вместо това, снабдете се с необходимото ви количество витамин А от хранителни продукти.

В тази таблица са изброени примерни храни, които са добри източници на витамин A:

Храни,богати на витамин А

RE в 100g порция

RE в нормална порция

Рибено масло

30,003

4,080 (1 с.лъжица)

Телешки черен дроб

10,503

11,868 ( 113 g)

Пилешки черен дроб

6,165

1,973 (1 бр.)

Моркови

2,813

2,025 (1 морков)

Сладки картофи

2,006

2,668 (1 сладък картоф)

Зеле

890

596 (1 купичка, нарязано)

Фъстъчено масло

780

1,092 (1 лъжица)

Червени чушки (сладки)

570

849 (1 купичка, нарязани)

Манго

389

806 (1 манго)

Горепосочените стойности се отнасят за суровите храни. Готвенето им може да промени тези стойности, тъй като високата температура унищожава витамин А и бета-каротина в храните. Също така, ако нямате възможност да си набавите пресни плодове, по-добре е да си вземете замразени, отколкото консервирани, защото консервирането отнема много по-голямо количество витамин А.
Зеленчуци като зеле, маруля, люцерна подобряват зрението ви. Различни проучвания са доказали, че някои плодове и зеленчуци могат да намалят риска от заболяване от катаракта, както и от няколко други често срещани болести. От съществено значение за това действие на зеленчуците са съдържащите се в тях лютеин и зеаксантин. Тези вещества все още не са добре познати, но вие се нуждаете ежедневно от тях, тъй като човешкото тяло не ги произвежда.
Най-добрият източник на лютеин и зеаксантин са зеленчуците под формата на листа и в частност спанака. Зелевите зеленчуци също са подходящи. Тези полезни вещества се съдържат и в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци (например царевица). Сготвените зеленчуци са по-добър източник на лютеин отколкото суровите, тъй като високата температура унищожава клетъчните стени, които задържат лютеина.

Реклама

Очни проблеми и заболявания

Публикувано от на ноември 20, 2009 · 6 коментара 

zaboliavania_oko

Тук накратко ще ви запознаем с различни очни проблеми и заболявания, свързани със зрението.

Състояния на очите

Кератит
Лошата хигиена на контактните лещи често причинява тази рядка, но сериозна очна инфекция.
Алергии
Сърбеж, зачервеняване, подуване, сълзене на очите може да означава очни алергии.
Амблиопия (мързеливо око)
Амблиопия обикновено се развива при малки деца и може да означава постоянни проблеми със зрението, ако не се лекува навреме.
Парализа
Това състояние причинява внезапно парализа на едната страна на лицето. Поради невъзможността да се мига, може да се развие тежка сухота в очите.
Блефарит
Възпаление на клепачите може да предизвика хронично възпаление на очите, сълзене, усещане за чуждо тяло.
Катаракта
С настъпване на възрастта в крайна сметка ще имате замъглено виждане, причинено от катаракта. Научете повече за причините и за операция на катаракта, при която се замества естествената очна леща с вътреочна изкуствена.
Chalazion
Подуване на клепачите може да се дължи на chalazion.
Цветна слепота
Това е зрителен проблем, свързан с дефицит при получаването и разпознаването на цветовете.
Язва на роговицата
Язвите на роговицата започват внезапно със силно  зачервяване на окото.
Отлепена Ретина
Светкавици на светлината и плаващи петна са класически предупредителни признаци на отлепена ретината.
Синдром „сухо око”
Защо изсъхват очите? При такъв синдром ползвайте капки за очи, изкуствени сълзи или подходящи хранителни добавки, доставящи повече влага за окото. Посъветвайте се с лекар кое точно е подходящо за вас.
Очни инсулти
Внезапна загуба на зрение може да възникне, когато съсирек или запушване прекъсва притока на кръв до жизненоважни структури на окото.
Потрепване на очите
Потрепване на клепачите, тикове и спазми могат да бъдат предизвикани от най-различни общи причини.
Мътнини, светкавици и точки
Плуващи светлинки, завеса пред очите и точки могат да бъдат безвредни или да са сигнал за сериозен проблем, като отлепена ретина. Потърсете очен лекар.
Макулна Дупка
Внезапно замъглено зрение особено при възрастните хора или диабетици, може да означава макулна дупка.
Нистагъм (nistagmus)
Неконтролирани движения на очите от нистагъм често имат неврологични причини.
Очна Мигрена
Очната мигрена предизвиква усещане за виждане през разбити стъкла.
Оптичен неврит и оптична невропатия
Възпаление на зрителния нерв може да причини замъглено зрение и слепи петна.
Фотофобия (чувствителност към светлина)
Много условия могат да предизвикат проблемна чувствителност на окото към светлината.
Pinguecula и Pterygium
Pingueculae и pterygia са новообразувания на окото. Дали са сериозни? Посъветвайте се с вашия очен лекар.
Птоза (спадане на клепача)
Увиснали клепачи могат да бъдат коригирани с блефаропластика.
Синдром на Sjogren
Сухота в очите е чест симптом на това автоимунно заболяване.
Кривогледство
Кривогледството е зрително нарушение, при което едно от очите се отклонява от общата точка на фиксация и се нарушава двуочното зрение.
Ечемик на окото
Ечемикът представлява малък абсцес на клепача, който причинява болка и оток.
Кръвоизлив на конюнктивата
Внезапно зачервяване в бялата част на окото може да е симптом за кръвоизлив.
Увеит
Болезнено възпаление на увеята причинява чувствителност към светлина, замъглено зрение и мътнини.

Заболявания на очите

CMV Retinitis
Около 80 процента от възрастните са изложени на цитомегаловирус (CMV), но това засяга предимно хора с ниска имунна система, като болни от СПИН.
Конюнктивит (Pink Eye)
Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, като причините са многобройни. Състоянието най-често се включва в понятието червено око.
Диабетна ретинопатия
Диабетната ретинопатия е увреждане на малките съдове на ретината – капилярите.
Очен херпес
Очният херпес е повтаряща се вирусна инфекция, която може да доведе до сериозна загуба на зрението.
Глаукома
Глаукомата  е резултат от увреждане на очния нерв.
Кератоконус
Специални очила могат да коригират заболяването кератоконус.
Макулна дегенерация (ВМД)
Заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата. Макулната дегенерация е нарушение в централното зрение.
Очна Хипертония
Повишеното вътрешноочно налягане е основен симптом на глаукома – очна хипертония с увреждащо въздействие върху очния нерв и ретината.
Ретинитис пигментоза
Това е рядко заболяване, което атакува фоторецепторните клетки в окото и  често води до слепота.
Болест на Stargardt (STGD)
Децата и младите хора могат да развият болестта на Stargardt, която често води до загуба на централното зрение.

Хирургически процедури

Операция на катаракта
Операцията се извършва по безкръвна и безшевна методика с помощта на ултразвук.
Трансплантация на роговица
Очните наранявания и заболявания, като кератоконус може да изискват трансплантация на роговица, като се използват здрави тъкани от донори.
Глаукома хирургия
Съществуват нови възможности за контрол на глаукома с операция.
Intacs за Кератоконус
Имплантите Intacs за роговица са хирургическо решение за корекция на късогледство без лазер.
Кривогледство – хирургия
Тези процедури коригират двигателите на очите (очните мускули), с което се засилва или отслабва действието им.
Vitrectomy & Vitreoretinal Процедури
Тези деликатни хирургически процедури се отнасят за макулата и ретината и се извършват дълбоко във вътрешността на окото.

Зрителни проблеми

Астигматизъм
Астигматизмът е често срещано очно заболяване, което лесно може да се коригира с очила, контактни лещи или оперативна намеса. Дължи се на неправилна форма на роговицата, поради което светлинните лъчи преминават през продълговатата роговица, пречупвайки се неравномерно, което причинява две фокусни точки. Това води до размазано, нефокусирано зрение на различните разстояния.
Двойно виждане (диплопия)
Много условия могат да причинят двойно виждане, включително инсулт и катаракта.
Изкривявания на образите (HOAs)
Изкривяванията на образите в периферното зрение са грешки, които причиняват недобро нощно виждане или двоен образ.
Далекогледство (Hyperopia)
При далекогледство хората могат да имат лошо зрение на близо до замъглено зрение на всички разстояния.
Късогледство (Myopia)
При късогледство хората могат да виждат на близо, но отдалечените обекти са мъгливи.
Периферно зрение. Проблеми
Повишеното вътреочно налягане уврежда зрителния нерв, при което периферното зрение намалява.
Пресбиопия (Presbyopia)
Пресбиопията означава затруднено зрение за хората над 40 и повече години. Очният мускул отслабва и фокусирането на близо и далече става все по-трудно.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , , , , , ,

Реклама

Накратко за астигматизма

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

Астигматизмът е един от  най-често срещания проблем със зрението, който понякога неправилно е наричан “стигматизъм”. Астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство. Причината за появата му е неправилно оформената роговица. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия.
astigmatism
Симптоми на астигматизма
Леката форма на астигматизъм може дори да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да изкриви или замъгли вашето зрение.

ASTIGMATISM1
Ако оптичната ви рецепта съдържа три части, а не една, това значи, че имате някаква форма на астигматизъм. Предписание от три части изглежда подобно на това: -2.75 -1.25 x 180. Първата част представлява вашата основна сферична корекция (Sph), докато втората (Cyl.) и трета част (Ax) показват размера и разположението на вашия астигматазъм.
Или накратко: първата част е сферата, втората част е цилиндърът, а третата част е градусът. Съществува и т.н чист цилиндър, което се изписва така:
Sph. 0.00  Cyl.-1.25 х  180
Цилиндърът може да бъде изписван и със знак +, възможни са и двата варианта и означават една и съща корекция.

От какво се причинява астигматизмът?
Астигматизмът се появява, когато роговицата има форма, подобна повече на продълговата футболна топка, отколкото на сферична бейзболна, каквато е нормалната форма на роговицата. Продълговатата роговица поглъща светлинните лъчи, които се фокусират върху две точки в ретината на окото вместо само върху една. Много хора се раждат с продълговата роговица и това естествено довежда до зрителен проблем, който се влошава с течение на времето.

Корекция на астигматизма
Астигматизмът може да се коригира с очила или контактни лещи. Много хора с астигматизъм продължават да мислят, че не могат да носят контактни лещи или че само твърдите лещи могат да коригират астигматизма. Но това вече не е вярно – сега съществуват меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се торични контактни лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако се нуждаете от това. Материалите им са различни, дизайните също.
Очилата остават най-стандартният вариант за корекция на астигматизъм. Стъклата за очила, коригиращи астигматизъм се наричат астигматични стъкла. Те също могат да бъдат различни като материал, индекс на рефракция, цветове и изобщо всичко, което се предлага в областта на стъклата за очила.
Вие също така можете да изберете рефракционната хирургия за корекция на вашия астигматизъм. Обсъдете с офталмолога си коя процедура е най-подходяща за корекцията на вашия астигматизъм.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , ,

Реклама

Анатомия на човешкото око

Публикувано от на ноември 20, 2009 · 2 коментара 

Части на окото
Човешкото око е най-сложният орган в тялото ни. Това е удивително, че нещо толкова малко, може да има толкова много работни части.
Както се вижда от схемата, човешкото око е като камера. Светлината преминава през роговицата, ясно покритие, което е като чаша с отвора на фотоапарата. Количеството светлина, която преминава се контролира от пупилен отвор, който се отваря и затваря като камера.
Светлината се фокусира върху ретината, серия от светлочувствителни клетки – облицовка на задната част на окото. Ретината действа като филм на камера, реагира на входящата светлина и изпраща запис от него чрез зрителния нерв към мозъка.

anatomia

Частите на окото

Страничен естествен мускул
(lateral rectus muscle)
Мускул на окото, които го отдалечава от носа.

Склера
(sclera)
Външната обвивка на очната ябълка, която формира „бялото” на окото и заобикаля зрителния нерв в задната част на очната ябълка.

Хориоидея
(choroid)
Слоеве от кръвоносни съдове, локализирани между склерата и ретината, които осигуряват изхранването на задната част на окото.

Ретина
(retina)
Сетивна мембрана, която покрива окото от вътре, получава образ формиран от лещата, превръща го в сигнал, който достига мозъка чрез зрителния нерв.

Макула
(macula)
Част от окото близо до централната ретина; макулата ни позволява да видим обектите с големи подробности.

Фовеята
(fovea)
Депресия в ретината, която съдържа само колбички (без пръчици) и представлява място на най-остро зрение.

Oптичен нерв
(optic nerve)
Провежда електрическите импулси от фоторецепторните клетки (пръчици и колбички) в ретината към зрителния кортекс в мозъка.

Глава на зрителния нерв
(optic nerve head)
Така нареченият оптичен диск. Циркулярна област, в която зрителният нерв навлиза в ретината, локализация на сляпото петно в ретината.

Стъкловидно тяло
(vitreous body)
Част от окото между лещата и ретината, което съдържа прозрачно желе наречено витриална течност.

Медиален прав мускул
(redial rectus muscle)
Мускулът, който движи окото навътре към носа.

Цилиарно тяло
(ciliary body)
Част от окото между ириса и хориоидеята, трите формират увеята. Основните функции на цилиарното тяло са акомодация, производство на вътреочна течност и поддържане на лещата.

Суспензорен апарат
(suspensory ligament zonules)
Така наречени зонули на Цин. Мембрани от фибри (зонули), които поддържат човешката леща на мястото и.

Конюнктива
(conjuctiva)
Мукозна мембрана, която покрива видимата част от окото и вътрешната повърхност на клепачите.

Ирис
(iris)
Цветната част от вашето око, обграждаща зеницата. Тази пигментна мембрана лежи между роговицата и лещата. Функционира като диафрагма, която разширява или стеснява отвора наречен зеница, като така контролира количеството светлина навлизащо в окото.

Вътреочна течност
(aqueous humor)
Чиста течност пред окото между корнеята и ириса, която доставя хранителни вещества до роговицата и лещата. Течността се произвежда от цилиарното тяло.
Глаукомата е затруднение в дренажа на тази течност, което води до повишаване на вътреочното налягане. Резултатът е увреждане на зрителния нерв и загуба на зрението.

Зеница
(pupil)
Кръгъл тъмен център в окото, който се отваря и затрваря, за да регулира количеството светлина достигащо до ретината.

Роговица
(cornea)
Прозрачна част от окото, покриваща ириса и зеницата пречупваща светлината, която провежда към окото.

Преднокамерен ъгъл (камера)
(anterior chamber)
Част от окото зад корнеята и пред ириса и лещата.

Заднокамерен ъгъл (камера)
(posterior chamber)
Част от окото зад ириса и пред лещата.

Леща
(lens)
Приблизително сферично тяло в окото, разположено зад роговицата, което фокусира светлинните лъчи към ретината.

Други части на човешкото око в подкрепа на основната дейност на очите:
• Някои течности (като сълзи и кръв), които смазват или подхранват окото.
• Други мускули, които позволяват на окото да се движи.
• Части, защитаващи очите от нараняване (като клепачи и епитела на роговицата).
• Такива, които изпращат сензорна информация към мозъка (като нервите, чувстващи болка, нервите на роговицата и на зрителния нерв зад ретината).

Окото може да се оприличи на фото-камера. Светлината преминава през предната част на окото – през роговицата, зеницата и вътреочната течност и попада върху лещата. Тогава лещата я пречупва и по този начин обектите се фокусират върху ретината в задната част на окото. От ретината през оптичния нерв информацията попада в мозъка, където се осъзнават  обектите и се формира зрението.
Лещата е прозрачно двойно изпъкнало образувание, намиращо се зад зеницата и ириса и пред стъкловидното тяло. Тя няма собствени кръвоносни съдове и се изхранва от вътреочната течност. Лещата пречупва и пропуска светлинните лъчи, има способност да променя своята оптична мощ, благодарение на което очите виждат обекти на различни разстояния. Лещата филтрира ултравиолетовите лъчи и синята светлина, която е част от слънчевата радиация и изкуствената светлина.

Публикувано в Анатомия на окото, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , , , , , , , ,

Реклама

Видове оптични стъкла

Публикувано от на ноември 20, 2009 · 1 коментар 

optical_lens1

Можете да научите повече за диоптричните очила от тази статия, отнасяща се до стъклата за очила. Тук можете да почерпите и основни идеи за това как да изберете подходящите стъкла за вашите очила и да се консултирате с вашия оптик.

Краткото описание по-долу предоставя информация за наличните покрития, дизайн и материали. Като тук те се разглеждат по скоро информативно, отколкото подробно. Можете да намерите в други статии по-подробно описание на видовете стъкла за очила.

Стъкла с висок индекс (на рефракция)
Ако не харесвате дебелите и неестетични диоптрични стъкла за очила, опитайте стъклата с по-висок индекс на материала. Те са чувствително по-тънки и по-леки. Индексите варират и могат да са nd=1.5, 1,523, 1.56, 1,6, 1,61, 1.67, 1,7, 1,74, 1.76…Тези обозначения търсете на опаковките на стъклата. Подходящи са за високи диоптри.
high_index
Асферични стъкла
Асферичните стъкла са идеални за високи диоптри, защото те са по-плоски и по-тънки. Те също така предоставят по-добра визия от обикновените сферични стъкла и с тях изглеждате по-добре, защото те не смаляват окото. Подходящи са за плюсови стъкла за очила.
asph.
Покрития
Антирефлексното покритие (AR), устойчивото на надраскване твърдо покритие и UV покритието са възможностите, които подобряват зрението ви и външния вид, увеличават устойчивостта на вашите очила и защитата на очите от вредните слънчеви лъчи.
coatings
Фотохромични и оцветени стъкла
Фотохромичните стъкла потъмняват на слънце и са удобни за хора, които прекарват много време на открито. Също така козметични оцветени стъкла могат да се направят допълнително като вариант за вашите очила. Бели органични стъкла, които могат да бъдат тонирани по ваш избор на нюанс.
photo Мултифокални стъкла
Бифокални и трифокални стъкла се произвеждат в много различни варианти, в зависимост от това дали ще сте пред компютъра по цял ден или играете голф, работите като автомонтьор, рисувате или др. Ето какво трябва да знаете, за да изберете правилните бифокални или трифокални стъкла, подходящи вашата пресбиопия.

BiFocalПрофесионален бифокал и трифокал.
Със специалното си предназначение мултифокалните стъкла могат да помогнат на хората над 40-годишна възраст да изпълнят определени задачи у дома или на работното място по-удобно.

Очила за четене
Когато достигнете 40-годишна възраст и зрението ви е все още задоволително, най-вероятно ще се нуждаете от специални очила за четене, които да ви помогнат да видите дребния шрифт в менюто.

Прогресивни стъкла
Прогресивните стъкла могат да направят всичко, което едни бифокални или трифокални не могат. Те са стъпка напред. Трябва да ги вземете в предвид, ако имате пресбиопия.
progressive
Поликарбонатни стъкла за очила
Поликарбонатните стъкла са много устойчиви на въздействие и по-тънки в сравнение с обикновените органични стъкла. Те са много добро предложение за активните хора – особено децата.
Стъклата за очила от материала трайвекс са още по-здрави и устойчиви.

Wavefront стъкла
Тези стъкла, създадени по Wavefront технологии могат да коригират по-добре специфични зрителни проблеми. Една забележителна полза е възможността за по-добро виждане през нощта.

Търсете в другите статии по-подробна информация за видовете стъкла за очила, покрития и технологии.

Публикувано в ОЧИЛАТА, Стъклата за очила · Ключови моменти , , , , , , , , , , , ,

Реклама

С какви очила бихте изглеждали най-добре?

Публикувано от на ноември 20, 2009 · 3 коментара 

За много от нас най-важно при избора на очила е това как те изглеждат на лицето ни. Бихте могли да изпробвате всички модели очила в магазина, за да разберете как ви стоят, но ако успеете да ограничите предпочитанията си предварително, това ще ви спести доста време и нерви. За да го направите, вие просто трябва да определите формата и тена на лицето си и да прочетете в следната статия кой стил и кои цветове рамки биха ви подхождали най-много. Разбира се, нашите съвети са препоръчителни.

Рамки, които подхождат на различни форми на лицето.
Според Американския оптичен съвет (VCA) Envision Yourself program, съществуват три ключа към това как да изберем правилните рамки според формата на лицето си.
1.    Формата на рамката трябва да контрастира на формата на лицето.
2.    Размерът на рамката трябва да е съобразен с размера на лицето.
3.    Очилата трябва да подчертават вашата най-отличителна черта (например както синята рамка подхожда на сини очи).
Съществуват седем основни форми на лицето: кръгло, овално, продълговато, триъгълно издължено надолу, триъгълно издължено нагоре, с диамантена форма и квадратно.Следва подробно описание на тези форми, както и на подходящите за тях рамки.

kraglo

Кръгло
Кръглото лице има криволинейни форми, като дължината и широчината му са еднакви и няма никакви ъгли. За да направите лицето да изглежда по-слабо и по-дълго, носете ъглови тесни очила, които уголемяват очите и рамки, които по-скоро да разширяват, а не да задълбочават, като например с правоъгълна форма.

ovalno

Овално
Овалното лице се смята за идеалната форма поради равномерните си пропорции. За да изразите естествения овален баланс, потърсете рамки за очила, които да са толкова широки(или по-широки), колкото най-голямата част от лицето или рамки с формата на орех, които да не са твърде дълбоки или твърде тесни.

prodalgovato

Продълговато

Продълговатото лице е по-дълго, отколкото широко, с дълги прави линии на страните и понякога дългичък нос. За да придадете на лицето вид на по-късо и с по-равномерни пропорции, пробвайте рамки , които са изцяло широки, декоративни или контрастни така, че да придават широчина на лицето и да намаляват дължината на носа.

Изострено към челото
Триъгълното лице е с тясно чело,което се разширява към бузите и брадичката. За да добавим широчина и да подчертаем тясната горна част на лицето, трябва да пробваме рамки с акцент върху цвета и с детайли в горната част или с форма на котешки очи.

Изострено към брадичката
Този тип лице има много широка горна част и твърде малка долна. За да намалите широчината на горната част на лицето, носете рамки, които са по-широки в долната част с много светли цветове, като например тип глазанти (те са много ефектни, защото стъклата просто са закрепени за рамките с малки болчета и нямат кръжила).

diamantena

С диамантена форма
Лицата с диамантена форма са тесни на линията на очите и на челюстта, а скулите често са доста изпъкнали. Това е най-рядката форма при човешките лица. За да подчертаете очите и да изразите скулите, изпробвайте рамки, които имат отличителни линии на веждите или глазанти с овални или котешки форми на стъклата.

kvadratno

Квадратно
Квадратното лице има силно изразена линия на челюстта и широко чело, като при това пропорциите на широчината и дължината са еднакви. За да придадете на квадратното лице по-издължена форма и да избегнете концентрацията върху ъглите, опитайте с тесни рамки или рамки, които са по-скоро издължени отколкото широки.

Анализ на цветовете
Трите ключа към анализа на цветовете според VCA са следните:
•    Всички хора имат или топло (на основата на жълтото), или студено (на основата на синьото) “оцветяване” на лицето.
•    Всеки изглежда най-добре в своята цветова гама.
•    Очилата трябва да допълват цветовото излъчване на всеки.
Основните фактори, определящи палитрата от най-подходящи цветове, са кожата, очите и косата.

Кожата
Тенът на лицето е главният елемент при определянето на преобладаващите цветове. Всички цветове на лицето спадат към един от двата базисни цвята – синьо (студено) или жълто (топло). Студеният цвят има сини или розови оттенъци, а топлият има “прасковени или кремави” или жълтеникави. (В САЩ например студените, сините цветове са по-често срещани сред хората, отколкото топлите. Около 60% от населението са със “студени” цветове).

Очи
Тъй като съществува огромно разнообразие при цветовете на очите, това обикновено е вторият елемент при определянето на основните тонове на лицето. Например, сините очи могат да варират от студено, почти виолетово до бледо синьо-сиво, което всъщност е топъл цвят. Кафявите очи също варират от светло ябълково, през умерено кафяво до студено, почти черно.

Коса
Цветовете на косата също се делят на топли и студени. Ягодово русото, платиненото, синьо-черното, бялото, русо пепелявото и тъмнокафявото са студени цветове.Топлите цветове включват златно русото, тъмно черното, златисто кестенявото и сивото.

Цветовете на рамките
След като веднъж сте определили себе си като “топъл” или “студен” цветови тип, вие трябва да откриете кои цветове на рамките ще ви отиват най-много. Например подходящи рамки за хора с топли цветове са: карамеленото, златното, медното, прасковеното, портокаловото, кораловото, огненочервеното, топло синьото и тюркоазеното. За студените типове подходящи са рамки с цветове: черно, пепеляво розово, синьо-сиво, розово, синьо, пурпурно и кехлибарено.

Публикувано в Диоптричните очила, Кой е моят продукт?, КУПУВАЙТЕ УМНО, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила, Слънчевите очила · Ключови моменти , , , , ,

Реклама

Как да изберете очилата, които най-добре подхождат на вашата личност и начин на живот?

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

За разлика от новия ви чифт обувки, вашите очила неизбежно ще бъдат забелязани: те са на лицето ви всеки ден. Ако не сте убедени, че очилата могат да ви променят, само погледнете Кларк Кент (“Супермен”). Едни обикновени очила как драстично променят външния вид на Кларк Кент, така че никой не разпознава супергероя зад рамките.

Кой всъщност сте вие?
Щом като този трик работи при супермен, той може да проработи и при вас. Ключът към създаването на образ, който харесвате, се крие в избора на правилните очила, които да подхождат на самите вас и на начина ви на живот. Първата стъпка към това според експертите е да определим различните аспекти от всекидневието си.
„За какво всъщност са ви необходими очилата?” пита г-н Маркс, дизайнер на очила и президент на една от най-големите вериги оптики в Ню Йорк. “В какви мероприятия участвате? Каква точно е работата ви? Спортен тип ли сте?”- това са въпросите, които трябва да си зададете сами.
Повечето хора биха имали нужда от няколко чифта очила. Един чифт обувки не би ви служил еднакво добре на коктейлно парти, на волейболното игрище, на плажа или в офиса. Ако животът ви има една страна и сте ангажирани само с една дейност е по-лесно, защото се нуждаете само от един чифт очила.
Можете да започнете процеса, като първо определите начина си на живот и от какво точно се нуждаете, за да го запълните. Добре е да си зададете въпроса: Как използвам очилата си? С какво се занимавам в работата си? Какви са моите интереси?
От голямо значение е дали сте ангажиран бизнесмен, човек с активен спортен дух, отговорна майка, пенсионер, ученик или творческа личност като художник, архитект или писател. Всеки един от тези профили на хора предпочита различен модел очила, а понякога и няколко чифта, които подхождат на собствените специфични нужди. Ето какво съветват оптичните специалисти относно стила, цвета, материала и размера при различните стилове на живот.

rabotoholik1Очила за консервативния работохолик
Ако спадате към тази категория, добре е да се придържате към стандартните забележими форми – овални, продълговати или с формата на бадемови ядки. За този тип “класически” хора тези непретенциозни, стилни модели на рамки са по-добрият избор в сравнение с новите, шокиращите и предизвикателно необикновени форми и цветове. По отношение на материала препоръчителни са фината пластмаса и металът.
Титаният и неръждаемата стомана също са подходящи, както глазантите (рамките без кръжила, само стъкла) и рамките тип корда (стъклата на определено място са захваните с корда, без кръжило). По отношение на цвета сребристото, металика, кафявото и черното са подходящи за мъже, защото са консервативни, леки тонове. Кафявото, златистото, сребристото, виненочервеното и кафеното са предпочитани от жените в тази категория.

Творческата личност
Модерните форми (геометричните) с по-плътни и по-широки пластмасови рамки са добър избор за всеки творец, въпреки че и металните също могат да бъдат интересно разрешение.
Съвременните модерни очила с широки стъкла са друга възможност. Те привличат с нестандартните си цветове като синьо, зелено, пурпурно, както и комбинации от различни оттенъци, също и детайлите с лазерен ефект.

baba s o4ilaПо-възрастните
Изборът на модерен външен вид, постигнат благодарение на очилата, ви „предпазва” също и  от стареене.
Всеки би искал да изглежда млад и в крак с модата. Препоръчват се рамки с повдигаща очите форма като издължен правоъгълник за мъжете и котешки очи за жените.
Някои цветове могат също така да те направят да изглеждаш даже и по-млад. Такива са тъмният метал, кафявото и виненочервеното за мъжете и всичко светло и лъскаво за жените. Блясъкът придава повече жизненост на женското лице. Тази категория хора също така трябва да избягват сребристото, черното, както и всички тъмни и мрачни цветове.

Ученикът
Освободени от задръжките, които налага консервативната обстановка в един офис, вие имате много по-широк избор от стилове, включително цвят и форма. Оптичните експерти съветват да се възползвате от тази свобода. Необикновени форми, ярки цветове, големи размери и интересни детайли като цветни оттенъци вече са достъпни на различни цени и от различни производители.

Заета майка или татенце
За отговорните майки (татковци), ангажирани с непрекъснатите грижи за децата си и разполагащи с недостатъчно време да се погрижат за гардероба или за очилата си, ще свърши най-добра работа един класически модел очила.
Овалните, продълговатите или котешките форми са едновременно функционални и изглеждат чудесно. В зависимост от вашия личен стил вие можете да решите да засилите модерния елемент при класическите очила с детайли, наподобяващи бижута, като камъни или дори перли.
Интересните цветове като плодовосиньо, тъмночервено, светлозелено и черно също могат да придадат модерен акцент на всяка класическа рамка.

sport1Активната и атлетична личност
Ако спадате към някоя от вече изброените категории, но все пак намирате време за спортни занимания, изборът на подходящи за вас очила се усложнява още повече. Вие се нуждаете от едни очила, за да изпълнявате дневните си задължения и от други, подходящи за спортните ви занимания в свободното време. На пазара има много модели спортни очила, които осигуряват комфорт, функционалност и подобряват представянето ви.

Моделите варират от очила тип маска до такива, които приличат повече на обикновени оптични или слънчеви очила. Важен фактор при спортните модели очила са стъклата: поляризираните могат да предотвратят отражението на светлината от водата, поликарбонатните стъкла и тези от материала трайвекс са нечупливи и са подходящи за спортове в затворени помещения, както и за такива, при които понякога силната светлина се оказва проблем за доброто зрение.

Изборът наистина ви затруднява?
Много хора спадат към повече от една от тези категории. Ако това важи и за вас, може би вече сте решени да си купите няколко чифта очила, които да допълват всеки тоалет от гардероба ви и всеки аспект на живота ви. Клиентите наистина вече често сменят очилата си, съобразявайки се с това къде са – на плажа, на работа, в спортната зала или на вечерна разходка. Новите очила са практичен и лесен начин да осъвремените гардероба си без изцяло да го подменяте!

Публикувано в Кой е моят продукт?, ОЧИЛАТА, Подходящите за мен очила · Ключови моменти , ,

Реклама

Как да се справите със слабото зрение?

Публикувано от на ноември 20, 2009 · Остави коментар 

kakdase“Слабото зрение” е термин, използван често от очните лекари, за да дефинират частичното зрение или заболяване на очите, което не може изцяло да се коригира чрез операция, лекарствени средства, контактни лещи или очила.
Слабото зрение може да варира от средно (частично) недовиждане като например т. нар. “зрение в тунел” или черните петна, до почти цялостна слепота.
Причините за появата на слабо зрение са разнообразни, включително нараняване на окото, различни болести или по наследство. Понякога слабото зрение е причина за неспособността на очите да фокусират различни предмети.
В други случаи това заболяване предизвиква и води до неспособност за различаване на цветовете, за долавяне на контрасти или за определяне на пространствените връзки между обектите.
Зрението е замъглено при заболелите от катаракта, неясно и объркано при дегенарация на макулата (петнисто опетнено изображение), и изкривено или замъглено при диабетичната ретинопатия. Хората, заболели от глаукома, могат да загубят периферното си зрение или да се затрудняват да виждат нощем.
Както възрастните, така и децата могат да имат понижено зрение, но при тях този проблем е твърде рядко срещан. Загубата на зрение може да бъде травмираща, водейки дори до психично разстройство или депресия. Много хора губят работата си поради това заболяване. Проучвания сочат, че от хората със зрителни проблеми на възраст между 21 и 64 години с диагноза “слабо зрение” само 43.7% са назначени на работа, а от хората в същата възрастова група без този зрителен проблем 80% са назначавани.
Загубата на способността да шофират безопасно, да четат бързо или лесно да се съсредоточават върху екрана на телевизора или компютъра, кара много хора със слабо зрение да се чувстват изолирани от света. Те може дори да са неспособни да излязат навън без придружител, сами да си изкарват прехраната или поне да си осигуряват най-необходимото. Някои лишени от добро зрение хора стават изцяло зависими от приятелите и роднините си, а други страдат сами.
Това наистина е тъжно, тъй като съществуват много добри устройства и приспособления за слабо зрение, които могат да помогнат на тези хора да преодолеят зрителния си проблем и да живеят независими. Първата им стъпка трябва да е да посетят очен лекар, който специализира в областта на слабото зрение. Той може да определи степента и вида на зрителната загуба, като предпише на заболелия подходящи помощни уреди като увеличителни стъкла, телескопни и видео стъкла, както и да обучи пациента как да ги използва.
Също така много е важно специалистът да препоръча на пациентите си личен помощник или съветник, който да им помогне да се справят с новия си начин на живот.
Ако срещате някакво затруднение – имате замъглено или неясно зрение, чувствителност към светлината, загуба на периферно зрение, нощна слепота, нужда от по-силна светлина, плуващи или обикновени петна, или се затруднявате да четете – посетете очен лекар, който да прегледа очите ви. Това може да са първите симптоми на сериозно очно заболяване. Трябва да предприемете мерки преди да е станало късно и да сте придобили слабо зрение.

Публикувано в Заболявания и състояния, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , ,

Реклама