Цветните контактни лещи

CvetniС какво ще ви запознаем:

•    Видове цветни контактни лещи
•    Недостатъци
•    Нуждаете ли се от рецепта (Rx)?
•    Как да изберем цвят
Контактните лещи обикновено се предлагат в три варианта: тонирани, подсилващи естествения цвят и променящи изцяло цвета на окото.
Много от съвременните цветни контактни лещи се предлагат и без диоптри в Plano форма, както и във варианти за хора, които са с астигматизъм, нуждаят се от бифокал или искат еднократни еднодневни цветни контактни лещи.
Тонираните лещи обикновено са със светлосин или зелен нюанс добавен към тях, като целта е само  да ви помогне да ги видите по-добре по време на поставяне и изваждане, или ако изпуснете лещата. Тъй като нюансът е много лек не повлиява на цвета на очите. Тези лещи са диоптричните прозрачни лещи, коригиращи зрителни проблеми.
Подсилващите цвета на очите лещи са полупрозрачни, но променят цвета на ириса с един нюанс, подсилват го. Както подсказва името, това е за цел да подобри или подсили съществуващия цвят на очите ви. Тези видове цветни лещи обикновено са най-подходящи за хора, които са със светли очи и искат да направят по-интензивен цвета им. Обикновено те са с еднослойно оцветяване. Винаги питайте когато искате за себе си цветни лещи за технологията на оцветяване, за да сте сигурни, че лещите ще са подходящи точно за вашия цвят на очите.
Променящите цвета на окото лещи са с по-дълбоки, непрозрачни нюанси, така че да са в състояние да  променят напълно цвета на очите ви. Ако имате тъмни очи,  ще се нуждаете от този вид цветни контактни лещи, за да промените цвета на очите си. Цветните контактни лещи са в широка гама от цветове,  включително  лешников, зелен, син, виолетов, аква, кафяв и сив цвят или разновидности на тези цветове. Тези лещи са с трислойно или двуслойно оцветяване. Тази технология позволява промяна на естествения цвят на окото. Някои лещи даже имат и ирисов пръстен, оцветен в жълто, за да имитира напълно естествените краски на очите.
Фирмите, които произвеждат цветни контактни лещи се опитват максимално да имитират естествения вид на цветната част на окото, наречена ирис. Тъй като тази област е съставена от цветни фигури и линии, някои цветни контактни лещи са серия от малки цветни точици, за да изглеждат по-естествени в окото.
Но в централната си част лещата е прозрачна, така че да можете да виждате.
life_crazylensТеатралните или крейзи лещите също попадат в категорията на цветните лещи. Широко използвани във филмите, тези специални ефектни контактни лещи  сега са масово достъпни за  употреба. Може временно да се превърнете във вампир или ягуар.

При повечето цветни лещи се използват три отделни слоя, комбинирани върху една леща, за естествено изглеждащи цветове.

3sloqНякои недостатъци на цветните контакти лещи

Въпреки че има различни размери лещи (радиус, диаметър, кривина…) за по-добро напасване и комфорт, ще има някои случаи (като например по време на мигане), когато част от цветните контактни лещи може да покрие малка част от зеницата и това да замъгли зрението.
Също така размерът на зеницата се променя постоянно според различни светлинни условия – така понякога през нощта зеницата може да бъде по-голяма от центъра на лещата. В тези случаи зрението ви може да бъде леко засегнато.
Ако обаче имате постоянен проблем с контактните си лещи , вие обезателно трябва да посетите вашия очен лекар.
Представяме ви едно проучване относно избора на цвят на цветни контактни лещи и причината за предпочитанията към точно определен цвят.

tabl_bg

Споделяне на контактните лещи: лоша идея

Цветните контактни лещи могат да бъдат забавно нещо, но лекарите предупреждават потребителите, да не ги предоставят за носене на приятели.
Контактните лещи са медицински изделия и се напасват към спецификата на очите на всеки индивид. Обмяната на лещи може да предаде вредни бактерии, които могат да доведат до очна инфекция или други потенциални опасности за окото.
Цветните контактни лещи, както другите контактни лещи, трябва да бъдат добре почистени и дезинфекцирани с подходящи продукти за почистване. Попитайте вашия лекар кои почистващи препарати са най-добри за вашите лещи. Ползвайте по-леки, по възможност натурални продукти, както за лещите, така и з очите си. Така ще избегнете всички рискове, особено ако сте с чувствителни очи.

Имате ли нужда от рецепта за цветни лещи?

Не, нямате нужда от рецепта за цветни контактни лещи. Това е нужно само, ако имате проблем със зрението. А ако имате вече рецепта за диоптрични лещи, спокойно можете да ползвате същите диоптрични стойности и за цветните си лещи.
Как да изберете правилния цвят?
Това обикновено е най-трудният въпрос, когато ще ползвате за първи път цветни лещи. И всичко се свежда до това какво искате да постигнете? Помислете…
Искам хората да забележат новия цвят на очите и да ме питат за тях. Ако сте смели, драматични и желаете да сте център на вниманието.
•    Ако кожата, косата и очите са ви в естествени хладни цветове, може да изберете по-топли цветове контактни лещи като светло кафяв.
•    Ако кожата ви е тъмна, може да изберете по-ярки цветни лещи.
•    С грим на очите. Изберете цвят на контактните лещи, който ще се откроява от сянката и цвета на спиралата.
•    Ако вашият естествен цвят на очите е кафяв, може да изберете контактни лещи във виолетово, зелено или синьо.
Искам хората да забележат, че изглеждам различно, но да не знят точно защо. Ако сте срамежлив или просто искате естествен вид, може да бъдете различен с по-фини промени.
•    Единият вариант са подсилващите цвета на окото лещи. Основния цвят е като на очите ви, което ще определи краищата на ириса и задълбочи вашия естествен цвят, но без да го променя драстично.
•    Ако вашият естествен цвят на очите е син, може да изберете контактни лещи в сиво или зелено.
•    Ако вашата кожа, коса и естествен цвят на очите са топли, може да изберете контактни лещи цвят лешник.
Също така ще носите ли цветни контактни лещи всеки ден? Или просто за специални поводи? Ако е последното, може да искате цвят, който е много различен от нормалния цвят на вашите очи.

Хората с кафяви очи по-интелигентни ли са? Вие от кои сте?
Най-отличителна черта на личност с кафяви очи е интелигентността, според проучване на жени на възраст от 16 до 35г. Освен интелигентност (34%) кафявите очи също придават надеждност (16%) и доброта (13%), казват изследователите.
За синеоките хора се смята, че излъчват приветливост (42%), сексапил (21%) и доброта (10%). А зелените очи са свързани определено със сексапил (29%), творчество (25%) и непочтеност (20%).
60% от анкетираните казват, че искат да променят цвета на очите си. 27% избират цвят зелено, аметист (26%) и син (18%). Тюркоаз, сиво, кафяво и мед са следващия избор в този ред.
Помислете за тези неща преди да стигнете до очния кабинет, оптичния или онлайн магазин. Но ако все пак не можете да прецените кои лещи са най-подходящи за вас, не се притеснявайте: специалистите могат да ви помогнат да решите кои цветове са най-подходящи за вашата индивидуалност и външен вид. Не забравяйте, че винаги можете да преминете от един към друг цвят. Просто пробвайте смело. Но не пренебрегвайте и качеството на лещите, търсете цветни лещи не само с подходящи цветове, но и предоставящи комфорт и зрително качество.

Реклама

Изкажете своете мнение