Как да изберете очилата, които най-добре подхождат на вашата личност и начин на живот?

За разлика от новия ви чифт обувки, вашите очила неизбежно ще бъдат забелязани: те са на лицето ви всеки ден. Ако не сте убедени, че очилата могат да ви променят, само погледнете Кларк Кент (“Супермен”). Едни обикновени очила как драстично променят външния вид на Кларк Кент, така че никой не разпознава супергероя зад рамките.

Кой всъщност сте вие?
Щом като този трик работи при супермен, той може да проработи и при вас. Ключът към създаването на образ, който харесвате, се крие в избора на правилните очила, които да подхождат на самите вас и на начина ви на живот. Първата стъпка към това според експертите е да определим различните аспекти от всекидневието си.
„За какво всъщност са ви необходими очилата?” пита г-н Маркс, дизайнер на очила и президент на една от най-големите вериги оптики в Ню Йорк. “В какви мероприятия участвате? Каква точно е работата ви? Спортен тип ли сте?”- това са въпросите, които трябва да си зададете сами.
Повечето хора биха имали нужда от няколко чифта очила. Един чифт обувки не би ви служил еднакво добре на коктейлно парти, на волейболното игрище, на плажа или в офиса. Ако животът ви има една страна и сте ангажирани само с една дейност е по-лесно, защото се нуждаете само от един чифт очила.
Можете да започнете процеса, като първо определите начина си на живот и от какво точно се нуждаете, за да го запълните. Добре е да си зададете въпроса: Как използвам очилата си? С какво се занимавам в работата си? Какви са моите интереси?
От голямо значение е дали сте ангажиран бизнесмен, човек с активен спортен дух, отговорна майка, пенсионер, ученик или творческа личност като художник, архитект или писател. Всеки един от тези профили на хора предпочита различен модел очила, а понякога и няколко чифта, които подхождат на собствените специфични нужди. Ето какво съветват оптичните специалисти относно стила, цвета, материала и размера при различните стилове на живот.

rabotoholik1Очила за консервативния работохолик
Ако спадате към тази категория, добре е да се придържате към стандартните забележими форми – овални, продълговати или с формата на бадемови ядки. За този тип “класически” хора тези непретенциозни, стилни модели на рамки са по-добрият избор в сравнение с новите, шокиращите и предизвикателно необикновени форми и цветове. По отношение на материала препоръчителни са фината пластмаса и металът.
Титаният и неръждаемата стомана също са подходящи, както глазантите (рамките без кръжила, само стъкла) и рамките тип корда (стъклата на определено място са захваните с корда, без кръжило). По отношение на цвета сребристото, металика, кафявото и черното са подходящи за мъже, защото са консервативни, леки тонове. Кафявото, златистото, сребристото, виненочервеното и кафеното са предпочитани от жените в тази категория.

Творческата личност
Модерните форми (геометричните) с по-плътни и по-широки пластмасови рамки са добър избор за всеки творец, въпреки че и металните също могат да бъдат интересно разрешение.
Съвременните модерни очила с широки стъкла са друга възможност. Те привличат с нестандартните си цветове като синьо, зелено, пурпурно, както и комбинации от различни оттенъци, също и детайлите с лазерен ефект.

baba s o4ilaПо-възрастните
Изборът на модерен външен вид, постигнат благодарение на очилата, ви „предпазва” също и  от стареене.
Всеки би искал да изглежда млад и в крак с модата. Препоръчват се рамки с повдигаща очите форма като издължен правоъгълник за мъжете и котешки очи за жените.
Някои цветове могат също така да те направят да изглеждаш даже и по-млад. Такива са тъмният метал, кафявото и виненочервеното за мъжете и всичко светло и лъскаво за жените. Блясъкът придава повече жизненост на женското лице. Тази категория хора също така трябва да избягват сребристото, черното, както и всички тъмни и мрачни цветове.

Ученикът
Освободени от задръжките, които налага консервативната обстановка в един офис, вие имате много по-широк избор от стилове, включително цвят и форма. Оптичните експерти съветват да се възползвате от тази свобода. Необикновени форми, ярки цветове, големи размери и интересни детайли като цветни оттенъци вече са достъпни на различни цени и от различни производители.

Заета майка или татенце
За отговорните майки (татковци), ангажирани с непрекъснатите грижи за децата си и разполагащи с недостатъчно време да се погрижат за гардероба или за очилата си, ще свърши най-добра работа един класически модел очила.
Овалните, продълговатите или котешките форми са едновременно функционални и изглеждат чудесно. В зависимост от вашия личен стил вие можете да решите да засилите модерния елемент при класическите очила с детайли, наподобяващи бижута, като камъни или дори перли.
Интересните цветове като плодовосиньо, тъмночервено, светлозелено и черно също могат да придадат модерен акцент на всяка класическа рамка.

sport1Активната и атлетична личност
Ако спадате към някоя от вече изброените категории, но все пак намирате време за спортни занимания, изборът на подходящи за вас очила се усложнява още повече. Вие се нуждаете от едни очила, за да изпълнявате дневните си задължения и от други, подходящи за спортните ви занимания в свободното време. На пазара има много модели спортни очила, които осигуряват комфорт, функционалност и подобряват представянето ви.

Моделите варират от очила тип маска до такива, които приличат повече на обикновени оптични или слънчеви очила. Важен фактор при спортните модели очила са стъклата: поляризираните могат да предотвратят отражението на светлината от водата, поликарбонатните стъкла и тези от материала трайвекс са нечупливи и са подходящи за спортове в затворени помещения, както и за такива, при които понякога силната светлина се оказва проблем за доброто зрение.

Изборът наистина ви затруднява?
Много хора спадат към повече от една от тези категории. Ако това важи и за вас, може би вече сте решени да си купите няколко чифта очила, които да допълват всеки тоалет от гардероба ви и всеки аспект на живота ви. Клиентите наистина вече често сменят очилата си, съобразявайки се с това къде са – на плажа, на работа, в спортната зала или на вечерна разходка. Новите очила са практичен и лесен начин да осъвремените гардероба си без изцяло да го подменяте!

Реклама

Изкажете своете мнение