Как се променя зрението с напредване на възрастта

•    Кога настъпват промени в зрението?
•    Основните заболявания, свързани с възрастта.
•    Как стареенето влияе и на останалите структури на очите.
•    Какво може да се направи?

Точно както нашите физически сили намаляват с възрастта, очите ни също отслабват с възрастта, особено след 60 години.
Някои свързани с възрастта промени в очите, като пресбиопия, са напълно нормални и не означават някакъв болестен процес. Докато катарактата например може да се счита, че е свързано с възрастта заболяване. То е изключително често срещано сред възрастните хора, но може лесно в днешни дни да бъде коригирано с операция.
Някои хора обаче развиват свързани с възрастта очни заболявания, които имат голям потенциал да влияят върху качеството на живот, докато остаряват. Това са глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия.
001age
Когато за първи път хората се сблъскат с пресбиопията, засягаща близкото виждане на около 40 годишна възраст, повечето от тях я компенсират чрез отдалечаване на материалите за четене на по-далеч т.н. „синдром на дългите ръце”. Но пресбиопията се влошава с възрастта и нуждата от корекция на зрението настъпва в даден момент.

Кога се появяват свързаните с възрастта промени?

Пресбиопия. След като човек премине на етап 40-годишна възраст ще забележи, че е по-трудно да се съсредоточи върху обекти наблизо поради пресбиопия. Това е напълно нормално и се дължи на загубата на способността за фокусиране поради втвърдяване на лещите вътре в окото.
За известно време тази промяна в способността за фокусиране може да бъде компенсирана само с отдалечаването на материалите за четене по-далеч от очите. Но в крайна сметка ще трябват очила за четене, мултифокални лещи или прогресивни очила. Някои коригиращи пресбиопия хирургични намеси също са опция.
С увеличаването на възрастта и особено след 50-те години, пресбиопията става все по-прогресираща. Може да се забележи необходимост от по-честа промяна в предписанието за очила или контактни лещи. Една рецепта вече не е най-доброто решение за всички зрителни нужди. Като пример може да се наложи един чифт очила за нормални ежедневни задачи и друг, който да е за междинни обхвати за по-удобна работа пред компютъра.
Катаракта. Въпреки че катарактата се счита за свързано със застаряването очно заболяване, то е толкова често срещано сред възрастните хора, че може да бъде класифицирано като нормално състояние на очите при стареене. Според клиника Maйo например, около половината от всички 65-годишни американци имат някаква степен на катаракта. Като се навлезе в 70-те години процентът е дори по-висок. Пресметнато е, че до 2020 година повече от 30 милиона американци ще са с катаракта.
За щастие, съвременната операция на катаракта е изключително безопасна и ефективна, така че 100% от зрителните загуби от катаракта обикновено се възстановяват. Ако се забележат зрителни промени, дължащи се на катаракта не трябва да има колебания да се обсъдят симптомите с очен лекар. По-добре е тези симптоми да се отстранят преди катарактата да стигне твърде далеч развитието си. Също така вече съществуват опции за импланти на мултифокална леща или вътреочни лещи, които потенциално може да възстановят всички диапазони на видимост, като по този начин намаляват нуждата от очила за четене.
002age
Независимо от някои промени в зрението свързани с възрастта, които са неизбежни, очите могат успешно доста често да се запазят здрави за цял живот.

Главните очни заболявания, свързани с възрастта

Макулна дегенерация. Макулната дегенерация е водеща причина за слепота сред повечето възрастни. Според Националния очен институт на САЩ (NEI) дегенерация на макулата засяга повече от 1,75 милиона души в Съединените щати. Населението на САЩ остарява бързо и този брой ще нарасне до почти три милиона до 2020 година. Аналогично това се отнася и за целия свят.
Глаукома. Риска от развитие на глаукома се увеличава на всеки десет години след 40 годишна възраст. От около 1% в 40-те до 12% в 80-те години. Броят на хората с глаукома ще се увеличи с 50% до 2020.
Диабетна ретинопатия. Според NEI за около 10,2 милиона американци на възраст над 40 години се знае, че имат диабет. Много експерти смятат, че до 30 на сто от хората, които имат диабет все още не са диагностицирани. Сред диабетиците на възраст над 40 години, NEI изчислява, че 40% имат някаква степен на диабетна ретинопатия, а един от всеки 12 души с диабет в тази възрастова група е по-застрашен от ретинопатия.

Как стареенето влияе на други структури на очите

Докато мислим, че остаряването обикновено е свързано с пресбиопия и катаракта, в същото време по-незабележими промени в нашето зрение и очни структури могат да се появят. Тези промени включват:
003age
Не трябва да има колебание да се свържете с очен лекар, ако се забележи внезапна промяна в зрението.
•    Намален размер на зеницата (пупила). С напредване на възрастта мускулите, които контролират пупилния размер и реакция му към светлината губят част от силата. Зеницата става по-малка и по-малко чувствителна към промените в околното осветление.
Поради тези промени хора, които са над 60-те години се нуждаят от три пъти повече светлина за удобно четене от тези на 20 години. Освен това, възрастните хора е по-вероятно да бъдат заслепени от ярка слънчева светлина или отблясъци, когато излизат от слабо осветена сграда като кино или театър. Очила с фотохромични лещи и антирефлексно покритие могат да помогнат за намаляване на този проблем.
•    Сухота в очите. С напредване на възрастта нашите тела произвеждат по-малко сълзи, слъзен секрет. Това важи особено за жените след менопауза. Ако започне да се изпитва парене, смъдене или друг очен дискомфорт, свързани със сухота в очите, трябва да се използват изкуствени сълзи или натурални продукти капки за очи, ако е необходимо през целия ден, за да се повиши комфортът, или може да се наложи консултация с очен лекар за други варианти, като рецептурни лекарства за сухота в окото.
•    Загуба на периферно зрение. Стареенето също причинява загуба на нормалното периферно зрение. Размерът на зрителната (видимата) област намалява с около един до три градуса на десетилетие през живота. По времето, когато достигнете 70-те и 80-те години може да имате периферна загуба на зрителното поле от 20 до 30 градуса.
Заради загубата на зрително поле се увеличава и рискът от автомобилни произшествия. За да се увеличи обхвата на видимост, е препоръчително да се  обърне главата и да се гледа в двете посоки при наближаване на кръстовище например.
•    Намалено цветоусещане. Клетките в ретината, които са отговорни за нормалната цветова чувствителност на зрението намаляват своята активност с напредване на възрастта, което води до влошено възприемането на яркостта и контраста на цветовете. По-специално сините цветове се възприемат като по-бледи. Въпреки че няма лечение за тази нормална свързана с възрастта загуба на възприемане на цветовете, трябва да се отчита като факт, особено, ако дадена професия или дейност го изисква.
•    Отлепяне на стъкловидното тяло. С напредване на възрастта гелоподобното стъкловидно тяло във вътрешността на окото започва да се втечнява и отдалечава от ретината, което води до петна и проблясъци от светлина. Това състояние, наречено отлепяне на стъкловидното тяло, обикновено е безвредно. Но петната и проблясъците от светлина могат да се окажат сигнал за началото на отлепяне на ретината – един сериозен проблем, който може да доведе до слепота, ако не се лекува навреме. При подобни симптоми трябва де потърси помощта на очен лекар.
004age
С напредване на възрастта естествено се губят част от зрителните способности.

Какво може да се направи за свързаните с възрастта промени

Здравословна диета и избягване на тютюнопушенето са мъдър избор като начин на живот. Това са най-добрите и естествените защити срещу загубата на зрението с напредване на възрастта. Също така, разбира се, трябва да се преглеждат редовно очите.
Винаги трябва да се обсъждат с очен лекар всички възникнали проблеми на очите и зрението. Това безспорно ще помогне в съответните препоръки за очното здраве и функционирането му максимално оптимално.

Зрението и възрастта

Възраст

Проблеми с очите

Какво да се направи

40-те години Не може да се избяга от пресбиопията (затруднение с фокусирането на близко).
Повишен риск от сухота в очите и компютърния синдром.

Риск за катаракта, глаукома и макулна дегенерация.

Рутинни очни прегледи най-малко на всеки две години и проучване на възможностите за корекция на зрението.
Приемане на здравословна храна и омега3 мастни киселини и антиоксиданти.
50-те години Пресбиопията става все по-напреднала.
Риска от сухота в очите се увеличава за жените след менопауза.
Рутинни очни прегледи. В повечето случаи необходимост от прогресивни очила.

Споделяне с очния лекар за лекарства (някои могат да предизвикат неблагоприятни зрителни ефекти, включително и сухота в очите).

60-те години Рисковете се увеличават общо с възрастта (вижте 50-те години по-горе).
Способността да се вижда ясно в ниско осветена среда намалява. Възрастови промени на очите, свързани със зрителни нарушения, като например петна и проблясъци.
Освен редовните прегледи на очите, са необходими и годишни прегледи, за да се установят евентуални основни заболявания като диабет, който може да доведе до проблеми с очите.
Използване на ярка светлина при четене. Необходимо е повече време очите да се адаптират към променящата се светлина.
70 & 80-те години Повечето хора в тази възрастова група вече са развили или ще развиват катаракта.
Цветоусещането спада и визуалните граници и полета се стесняват.
Ако се появяват петна внезапно това може да е отлепване на ретината.

Операцията на катаракта е единствената възможност за коригиране на катарактата.
Консултации с очен лекар за очила или лещи за увеличаване на контраста. Повишено внимание при шофиране.

Реклама

Избор на очен лекар

ochen lekarИзбор на очен лекар е важно решение за здравеопазването изобщо. В крайна сметка вие се доверявате на вашия очен лекар да защитава ценните ви очи и да ви помага да поддържате максимално добро зрение.

Първата стъпка в решението ви е да разберете, че има няколко основни вида очни специалисти: оптометрист и офталмолог. Също така в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и така важният трети вид „О“:  ОПТИКЪТ. В крайна сметка това е последната най-важна стъпка при изработването на вашите очила. Това е мястото, от което вие можете да получите най-пълна информация за изделията, коригиращи и отнасящи се до  зрението-очила, лещи, слънчеви очила.

Какво е оптометрист?

Оптометристът е очен специалист, който е заслужил степента и е бил обучаван по оптометрия. Оптометристът  определя рефракцията и зрителните нужди и функции на окото при предписване на очила и контактни лещи, чрез използването на различни оптични средства-оптотипи (таблици), лещи, филтри и др. Някои оптометристи осигуряват грижа и разпознават влошено зрение и болестни отклонения. В определени държави оптометристите също така са лицензирани да предписват лечение на определени проблеми и зрителни отклонения. Това е относително ново разширяване на ролята на оптометриста в много държави, у нас това не се практикува. Оптометристите също могат да участват в пред-и постоперативни грижи, ако имате операция на очите. Обхватът на медицинските грижи, предоставени от отделните оптометристи се ограничава от държавния закон и практика и по преценка на конкретния очен лекар. Оптометристите можете да откриете в оптиките, там те обикновено извършват своята дейност.

Какво е офталмолог?

Офталмолог е лекар който, който е специалист по очни болести и грижа за зрението. Офталмолозите са обучени за извършване на очите прегледи, диагноза и лечение на болести, предписват лекарства и изпълняват операции на очите. Те също така предписват рецепти за очила и контактни лещи.

Какво е оптик?

Оптикът не е очен лекар, но оптиците са основна и важна част от вашия екип за очна грижа. Оптиците използват рецептите, предписани от оптометрист или офталмолог, за да изработят очила, предложат контактни лещи или слънчеви очила и други. Много от оптиците са и оптометристи.
Оптикът трябва да премине форма на обучение, за  да бъде лицензиран. В нашата страна това образование все още се извършва в професионални средни гимназии и няма висша степен на обучение (висше образование).

Кой очен специалист трябва  да изберете: Оптометрист или Офталмолог?

Ако очите ви са здрави и не се нуждаят от специално медицинско лечение, видът на очния специалист, който избирате за рутинен преглед на очите е въпрос на лично предпочитание.

Офталмологът изпълнява рутинни прегледи на очите и е обучени за откриване и диагностициране на очни заболявания, които изискват медицинско лечение.
Оптометристът също може да диагностицира зрителната ви способност и нуждата от очила.

Ако вече имате медицински проблем като глаукома, макулна дегенерация и катаракта е важно да се търси помощ от очен лекар, който е високо квалифициран в мониторинга и лечението на състоянието ви. В много случаи това може да означава медицински или хирургични намеси на офталмолога в последователност. В такива случаи оптометристът или общопрактикуващ офталмолог могат да ви насочат към офталмолог, който е специалист по лечение на вашето конкретно състояние.
Много оптометристи са способни на медицинско лечение на често срещани проблеми на окото (като сухота в очите и очни инфекции) и на някои хронични заболявания на очите (като например глаукома), без помощ от офталмолог. Но само офталмолог може да предостави целия обхват на възможностите за лечение, включително и операция на очите за сложни очни заболявания.
Друга възможност за полагане на грижа за здравето на хронични проблеми на окото се нарича съвместен контрол. В съвместния контрол, първоначално грижата поема обикновено оптометристът, който се обръща към специалист (обикновено офталмолог) за окончателна диагноза и план на лечение за очния ви проблем. Офталмологът може да избере да лекува медицинския проблем или да извърши операция на очите или и двете. След като състоянието е контролирано или оперативно лекувано, специалистът ви изпраща обратно към първоначалния ви очен лекар, който продължава да ви наблюдава и да се грижи за вашето състояние или да извършва постоперативни грижи въз основа на препоръките на специалиста.
Съвместния контрол е особено добро решение, ако сте много доволни от качеството на грижата, която получавате от основния ви очен лекар, но имате някакви специфични заболявания на очите, лекувани от опитен специалист.
o4en lekar

Офталмолозите са очни лекари, които са лицензирани за извършване на операция на очите.

Фактори при избора на очен лекар

Когато търсите услугите, които предоставя даден очен лекар, попитайте как реагират в  ситуации, когато е открит проблем, който изисква лечение извън обхвата на лекаря. Дали има връзка с медицински и хирургически специалисти. Кои са тези специалисти, и къде се намират?
Не на последно място, трябва да имате предвид при избора на очен лекар препоръка от друг лекар, от приятели, семейство или колеги. От уста на уста референциите често са най-добрият начин да се намерят приятелски, компетентни  грижи на очен лекар и да се избегнат неприятни изненади, когато отидете да си прегледате очите.

Реклама

Ски очила: наръчник на купувача скиор или сноубордист

Последният път, когато си купих ски очила, влязох в един магазин в планински курорт, погледнах моделите и взех един на случаен принцип.
Това беше наистина не особено умна покупка от моя страна. Защо? 1) Оказа се, че очилата не ми пасват много добре. 2) Цветът на плаките /стъклата на очилата/ е напълно неподходящ за облачни планини, където бях на ски. 3) Не са съвместими с моята каска. 4) Струват твърде много.
Ако искате да избегнете моя опит, прочетете тези съвети за защита на очите, без значение в кой зимен спорт практикувате:
Пазарувайте преди да стигнете до планината. Търсете в добре снабдени магазини за спортни стоки, магазин за ски и сноуборд или специални оптични магазини. Вероятно ще платите по-малко и ще имате повече време да направите точния избор, а ще има и кой да ви посъветва.
001

Yodai, от Adidas, има възможност за монтиране на диоптрични лещи, така че не трябва да носите очила.

Премерете толкова, колкото можете. Изпробвайте ги отвън , за да прецените как виждате на естествена светлина. Ако купувате с прозрачни плаки очила за нощно каране на ски или езда ги изпробвайте в тъмна стая с една лампичка. Убедете се, че няма да има изкривявания и отблясъци, когато гледате в светлини по пътя или препятствия.
Изберете подходящия цвят плаки. Времето, терена и дейността играят роля тук.
•    При слаба светлина и мъгла-жълто. Златно и кехлибар за синя светлина, които подчертават сенките в снега, а и можете да видите натрупванията по-добре. Също така са добри при умерена светлина.
•    Розовите плаки са отлични при слаба светлина в сиви дни.

002

•   Има модели, при които можете да сменяте няколко различни плаки, в зависимост от дейността и условията на осветеност.
При ярка светлина тъмните нюанси (особено зелени) са най-комфортни за очите.
•    Поляризираните лещи отразяват отблясъци от хоризонталната равнина и са страхотни, когато е светло вън. Но те не са подходящи в края на деня, когато се появяват дълги сенки в снега, защото обикновено са направени в по-тъмен нюанс.
•    Огледалните покрития блокират някои, но не всички отблясъци. Те по-скоро са с козметична, отколкото практична функция.
•    За нощна езда и ски каране използвайте само очила с прозрачни плаки.

Настоявайте за защита от ултравиолетова светлина, за да предотвратите UVA и UVB лъчите. Прекаленото излагане на UV в краткосрочен план може да доведе до болезнено слънчево изгаряне на очите, наречено фотокератит. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да увреди очите ви постоянно и да доведе до формирането на катаракта и други очни заболявания. Търсете слънчеви очила, които блокират най-малко 95% от тези лъчи. Имайте в предвид, че отблясъците от сняг в очите въздействат дори и в облачни дни.

Погледнете дали е добро периферното зрение. По-новите, с по-нисък профил стилове пасват по-добре с каска, отколкото традиционните стилове с големи плаки. Ако избирате с нисък профил се уверете, че имате достатъчно периферно зрение.

В идеалния случай би трябвало да можете да виждате 180 градуса наляво-надясно, за да имате възможност да избегнете други скиори и ездачи. Ако предпочитате слънчеви очила, изберете тип маска, най-плътно прилепващата от страни, която можете да намерите.

Уверете се, че очилата ви пасват. Отделете време за коригиране на лентата на главата. Ако лентата е опъната до болка, да се отпусне или ако е деформирана да се коригира и нагласи. Някои видове са по-меки, по-жилави ленти, които не се забиват в скалпа. По-широките са по-удобни, отколкото по-тесните. Дунапренената предпазва от вятър, лед и кал. Тя обаче трябва да бъде достатъчно дебела, за да смекчи удара на лицето при падане, но не много плътна. Продавачът трябва да бъде компетентен и да ви помогне да вземете решение.
Ако носите очила, уверете се, че очилата ще се поберат под ски-очилата. Много оптични магазини, особено тези близо до ски зони ще изпълнят рецептата за очила директно на скиорските, така че няма да има нужда от тях. Другият перфектен вариант е да ползвате лещи, когато спортувате.

Слънчевите очила тип маска и ски очилата не винаги могат да се пригодят за диоптрични поради кривината на рамката. Оптикът ще знае какви рамки са подходящи за целта и може да ви препоръча.

Съвети за закупуване на ски очила:
•    Отделете малко време. Не вземайте прибързано решение, защото погрешно оборудване може да съсипе деня ви на снега.
•    Не пазарувайте в курорта освен, ако не се наложи. Има изключения, но много от курортните магазини имат ограничен избор на завишени цени.
•    Вижте характеристиките на плаките на първо място. Плаките са най-важната част, всичко останало е система за подпомагане. Помислете за цвета, материала, покритията и за периферното зрение, които предоставят.
•    Изпробвайте ги. И отвън, за да прецените как виждате на естествена светлина.
•    Попитайте за гаранция и връщане. Повечето магазини връщат само невредими очила, без каквато и е драскотина по плаките. Някои не приемат връщане изобщо.

•    Не се притеснявайте – задавайте въпроси. Има толкова много различни продукти и характеристики, че е трудно да се избере. Имате нужда от продавач, който е носил и познава очилата. Ако служителят изглежда неинформиран или не желае да отговори на въпросите, опитайте в друг магазин.

Погледнете за анти-замъгляващи покрития. Изберете очила с двойни плаки, които не създават кондензация при формирането на топлия въздух от дъха при контакт със студената леща. Анти-замъгляващото покритие помага вътре в очилата, докато цепнатините по протежение на страните отгоре и отдолу изчистват топлия въздух от вътрешността на очилата.
004

Има анти-замъляващи кърпички, като тези удобни опаковки за еднократна употреба.

Разширените отвори на очилата проветряват по-добре, отколкото тесните или малките вентилационни отвори. Но неудобството на широките отвори е, че лицето ви ще е изложено на студ.

Има и вариант с малък вентилатор, монтиран на очилата, той е отстрана на цепнатините и изпраща въздуха към най-горните отвори. Това е светлина, има две настройки за различни условия, работи с две батерии ААА. Звучи стойностно и си заслужава да опитате, ако замъгляването е голям проблем за вас.

Направете безопасността приоритет. Повечето очила за бързо движещи се екстремни зимни спортове са направени с поликарбонатни плаки.Този материал е много по-устойчив от стандартно стъкло или органика. Също така, се използват и по-гъвкави рамка и стъкла, което е по-малко вероятно да се счупят при лошо падане. Уплътненията са важни във всички точки.
Що се отнася до слънчеви очила, потърсете поликарбонат или друг устойчив материал на рамката, а не метали. Регулируемите каучукови ленти и наносници ще ги държат по-добре, когато се справяте с препятствия и ще са по-удобни, отколкото пластмасовите твърди рамки, които не се адаптирани.
005

006

Горе: Supersonic S с поликарбонатни плаки и отвор в горната страна, с по-нисък профил и съвместими с каска.

Долу: F501M – предлага широко поле на видимост, с пълно периферно вентилиране и съвместимост с каска. И двата модела са с двойни стъкла, с анти-замъгляващо и анти-надраскващи покрития от Uvex Sports.

Какво друго? Устойчивите на надраскване покрития ще помогнат на очилата за продължителност на техния живот, особено по писти, където има много триене или падате по-често. Винаги дръжте очилата си в калъф в случаите, когато не ги ползвате.

Някои ски очила предпазват носа. Проектирани са да задържат топлина и защитават носа в студа. Това може да допринесе за замъгляване и натрупване на сняг по повърхността. Така че помислете преди да купите този тип очила.

Разберете политиката за връщане. Повечето магазини връщат само неповредени очила, така че бъдете сигурни, че не са надраскани плаките още, когато ги купувате. Носете стар чифт със себе си, така че да можете да ги използвате за останалата част от деня, ако не ви харесват новите.
Някои производители ще заменят вашите плаки (обикновено срещу заплащане). Оптичните магазини обикновено също могат да заменят плаките.
Ще се видим по склоновете!

Реклама