Трети конгрес на Съюза на българските контактолози, 4-6 септември, 2009г.

Simpozium_2009 121Съюзът на контактолозите реализира своя трети конгрес, който се състоя от 4 до 6 септември в комплекс Златни пясъци, хотел Болеро. Конгресът бе с международно участие и беше посветен на най-актуалните теми, свързани със съвременната оптична корекция. През втория конгресен ден бе учредена почетна лекция на името на видния български офталмолог професор Константинов. За по-младите участници беше организиран курс по контактна корекция. За активните контактолози имаше две сесии със свободни презентации, свързани с рефракцията и контактната корекция. През втория ден се проведе румънски симпозиум на английски език, в който бяха поканени гости от различни балкански държави.

Контактологията е изключително динамична наука с многообразно клинично приложение. Ето защо целта на организацията на българските контактолози е да помага за продължителна квалификация в тази област в съответствие с международните тенденции и европейските стандарти. За съвременния контактолог е важно да бъде информиран и да може да намери най-доброто решение за всеки пациент. В тази връзка г-жа Групчева, Председател на СБК,  изказва своите благодарности към фирмите спонсори, участвали на този конгрес,  не само за тяхната материална подкрепа, но и за готовността им да предоставят възможности за обучение, използвайки различни форми, както и на всички български контактолози и офталмолози с интерес към контактологията, за готовността им да приемат новостите и да ги прилагат в практиката с цел подобряване на качеството на клиничната работа.
Вече 2 години България е активен член на ECLSO – Европейската асоциация на лекарите контактолози, и за 3-та година Съюза на българските контактолози участва в Европейското проучване за тенденциите в контактологичната практика, ръководено от Филип Морган.
Тази година за първи път конгресът се провежда с участието на водещи контактолози от съседна Румъния и специалното участие на лектор от CooperVision д-р Джон Роджърс, това безспорно ще бъде началото на едно пълноценно сътрудничество.

Спонсори

Генерални спонсори

ЮВИ Юнайтед Вижън
официален представител на CooperVision

Simpozium_2009 005

Ленсоптикал
официален представител на Bausch&Lomb

Simpozium_2009 002
Спонсори
CMI
Официален представител на Sauflon, Ultravision, Cantor+Nissel

Simpozium_2009 009

Частични спонсори
Alcon – България
ОКОЛАБ – България
Santen – България
UNIMEDPHARMA – България

Simpozium_2009 003

Simpozium_2009 004

Simpozium_2009 008

Спонсори-участници:
Carl Zeiss Vision – България

Гости на конгреса

Почетен гост и лектор „Лекция, посветена
на професор Н. Константинов“
Доцент Андрей Андреев

Гости от чужбина
Проф. Адриана Станила – Румъния
Д-р Андрея Ботезан – Румъния
Д-р Адриан Костаче – Румъния
Д-р Диана Миху – Румъния
Д-р Eлена Михай – Румъния
Д-р Йонут Костаче – Румъния
Д-р Симона Раду – Румъния
Д-р Спирос Константакопулус – Гърция
Д-р Джон Роджерс, CooperVision – Великобритания
Д-р Невио Вона – Омисан Фарма, Италия

Гост-лектори на конгреса
Д-р Георги Йорданов – Стара Загора
Д-р Елена Кръстева – София
Д-р Илиан Шандурков – София
Д-р Людмила Диманова – София
Д-р Силвия Белчева – София
Д-р Свилена Пеева – Варна
Д-р Яна Манолова – Варна
Доц. Христина Групчева – Варна

Реклама

Как да купите онлайн контакти лещи

lenses_onlineЗакупуването на контактни лещи онлайн е вече доста разпространено явление и в нашата страна. То е сравнително лесно и бързо, но ще ги получите ли на най-добрата цена и условия? Ето нашите съвети, които ще ви помогнат да решите откъде да ги купите.
Поръчката на контактни лещи онлайн е много удобна: тя става само с няколко щраквания на мишката. Но преди да поръчате онлайн, помислете дали това е наистина най-добрият вариант за вас. Наясно ли сте какво точно искате и търсите? Оптичните магазини и вашият очен лекар продават също контактни лещи.
Ако сте готови да купувате онлайн, първото нещо, което трябва да знаете е, че има не един онлайн магазини за контактни лещи и те са различни. В България само през последната 1 година се появиха около десетина.
Дори когато уебсайта изглежда надежден, понякога е трудно да разбереш кой стои зад него. Интернет магазини за контактни лещи притежават големите компании, както и неизвестни малки продавачи. Въпреки че по-малките търговци могат да разпространяват атрактивни цени на своите интернет страници, те не винаги могат да предлагат услугата и изборът, който търсите. Някои имат малък или никакъв запас и закупуват лещи от вносителя, едва след като направите поръчка. Това е несериозно и понякога води до неудовлетворяване на поръчката, забавяне, несигурност.

Използването на онлайн магазини за контактни лещи

Можете да сравните цени за контактни лещи с помощта на онлайн сравнение в сайтове като BizRate, MySimon, Shopping.com, Google търсене на продукти и Yahoo! Shopping. Въвеждането на дадена марка, ще изтегли списъците с цени, както и връзки към продавачите. Бъдете внимателни – вижте дали предлаганите продукти наистина са налични, дали предлаганата разфасовка, макар и с ниска цена, наистина ви удовлетворява или цената всъщност е добра, но само при закупуването на голямо количество в опаковка-примерно 3, 6 или даже 10 лещи!
Недостатъци при търсене онлайн: Всички онлайн магазини не могат да бъдат включени в списъците. Може да не се отразяват последните промени в цените, отстъпки или наличност. Също така при покупка на по-голямо количество (като например лещи за една година) ще е по-евтино, от колкото ако поръчвате само за три месеца, а това няма как да се отрази в сравнителните списъци. Трябва да влезнете в самия магазин.
Сравняването на цени на контактни лещи онлайн може да бъде трудно, защото понякога цените включват отстъпки, а понякога не. Също така понякога включват транспортните разходи в цената, а те могат да варират значително между онлайн търговците на контактни лещи. Трябва да преглеждате внимателно условията на магазините. Някои магазини даже не обявяват явно отстъпките, които ще ви предоставят след като поръчате.
Едно от предимствата при сравнение на цените използвайки интернет търсачки е, че те могат да ви посочат продавачи на контактни лещи, които иначе не бихте намерили. Голямо предимство е включването на потребителски мнения, които ви помагат да съдите за непознатите продавачи. Разбира се, при онлайн търсачките, както знаем, за да се класира сайтът на предни позиции се изисква оптимизиране на самия магазин, което означава, че класиралите се на първите места сайтове не винаги са най-добрите магазини, просто са по-добре оптимизирани и индексирани. Вие можете да търсите по име, марка, режим на носене и изобщо по всички критерии.
Форумите също са източник на мнения. Но, както всички знаем, в тях не винаги са изразени обективни разсъждения, доста често има скрита реклама, публикувана от самите сайтове. Най-добре в този случай е да четете мненията на отдавна регистрирали се потребители или такива, които явно не защитават (коментират) само и единствено една марка или магазин, въпреки че всеки наистина си има предпочитания.

Сравнение на онлайн търговците

При сравняване на онлайн магазините за контактни лещи, голямото предлагане на продуктите има значение, поради две причини:
•    Големите продавачи на контактни лещи обикновено ги имат в наличност, така че те могат да ги доставят по-бързо. Също така те предлагат и доста съпътстващи продукти – контейнери за съхранение на лещи, разтвори, капки и овлажнители за лещи и очи.
•    Зад големите магазини за контактни лещи обикновено стоят по-стабилни компании. Вие искате да сте сигурни във фирмата, от която купувате, в случай че трябва да се върне или замени продукт или имате затруднения с транзакция с плащане или просто искате съвет.
Фирмата, от която избирате да си купите контактни лещи не трябва да бъде непременно огромна, най-голямата. Просто се уверете, че правят легален бизнес и то не от вчера. Имайте предвид, че ако имате необичайна рецепта за лещи, примерно торични лещи за корекция на астигматизъм или мултифокални за корекция на пресбиопия, дори и най-големите магазини едва ли подържат на склад вашите лещи. Тъй като контактните лещи са в хиляди комбинации от стойност, кривина и диаметър, не всяка компания може да ги има на склад.
Проверете всеки магазин, от който мислите да поръчвате по следния начин:
1.    Дали приемат поръчки по телефон? Имат ли обявен телефон? Това е показател за един истински онлайн магазин, а не само за един човек с един уеб сайт. Най-вероятно ще ви помолят да направите самата поръчка в магазина, за да се регистрира, но обявеният телефон е знак за откритост и професионализъм.
2.    Ще ми изпълнят ли поръчката най-скоро? Малки компании може да подържат на склад само най-търсените продукти. Ако те трябва да поръчат от друго място вашите лещи, след като вие сте ги поръчали, срокът на доставка може да бъде по-дълъг, отколкото очаквате. По време на процеса на поръчка, продавачът трябва да ви отговори, ако продуктът е на склад и да ви даде дата на доставка с обратен имейл. Преглеждайте пощата си още същия ден за отговор.
3.    Трябва ли да се доверите на онлайн магазина за информацията от кредитната ви карта? Винаги има известен риск при закупуване от компании, с които нямате никакъв опит или никога не сте чували. Старателно изследвайте всяка компания и обмисляйте покупката да е от сайтове, които предоставят задоволителен рейтинг и добри коментари от потребителите.
4.    Има ли готовност за обслужване на клиенти? Ако има проблем с поръчката, тогава е хубаво да знаете, че можете лесно да получите незабавна помощ. Продавачът следва да предостави телефонен номер на уебсайта за обратна връзка. Можете и предварително да се обадите, за да поискате информация.
5.    Каква е политиката за връщане? Ако купите лещи за една година и промените стойностите във времето, се уверете, че компанията ще приеме и замени неотворени кутии. Също така, да поискате рекламация, ако вашата пратка е повредена при транспорт, разбира се след протокол от куриерската компания. Изобщо, доколко ще бъдат удовлетворени вашите искания, разбира се без да се прекалява, ако например сте отворили цветните си лещи, сложили сте си ги и просто не харесвате цвета им.
6.    Има ли в сайта описание за компанията собственик на магазина? Тя трябва да предостави достоверна информация за компанията, име, адрес, телефон, а не просто неясно изявление за начина, по който иска да ви обслужи с голям избор и перфектно отношение.
7.    Имат ли личните ви данни защита? Проверете дали компанията, собственик на магазина е регистрирана в Комисията по защита на личните данни, както трябва да е! Вие попълвате лични данни при регистрация и тази регистрация за компанията, която ги събира е задължителна. Можете да направите запитване до самата Комисия или да потърсите в самия сайт информация.
8.    Има ли достатъчно допълнителна информация в магазина? Има ли достатъчно описание на продуктите, за кой са подходящи?. Допълнителна информация за лещите изобщо, как да се грижите за тях, информация за различните зрителни проблеми, която ще ви помогне да изберете правилния продукт за вас например. Някои онлайн магазини предлагат и форуми или блогове, които са доста полезни и самите вие можете да се включите или да прочетете доста полезна информация в тях. Всичко това прави магазинът по-сериозен, достъпен и доверен. Явно е, че стремежът на екипа е да се помогне на потребителите като те са по-информирани. Оценявайте това.

Закупуването на контактни лещи онлайн е лесно и достъпно, но се уверете, че сте намерили най-добрият магазин!

Сравняване на цените онлайн

След оценката на онлайн магазините на контактни лещи за надеждност и обслужване на клиентите, вие ще искате да се уверете, че плащате реална цена за вашите лещи. Когато сравнявате цени:
•    Не забравяйте да сравните общите разходи, включително доставка и такси обработка. Може да се наложи да добавите продукта към количката, след това да кликнете на „Поръчка“, за да направите това. Така ще видите общата сума за плащане.
•    Опитайте с цените на по-големи количества (като осем кутии/бройки вместо две) за намаляване или премахване на транспортните разходи. Повечето сайтове ще ви подканят да направите това във всеки случай. Каква е сумата, над която транспортът е безплатен? Това обикновено е обявено.
•    Преди финализирането на онлайн поръчката, проверете сумата на последната страница на пазарската количка. Уверете се, че няма скрити разходи без обяснения в общата сума.
И не на последно място може да сравните цените с традиционните оптични магазини и очни лекарски кабинети.
Като цяло, онлайн търговията ще нализа все повече в нашия живот. Няма нищо по-хубаво наистина в забързаното ежедневие да спестяваш време и пари, купувайки онлайн. Но не забравяйте, че в онлайн пространството може да има всякакви предложения, някои, от които и не толкова добри и безопасни. Трябва да сте сигурни в произхода на продуктите, които закупувате.
Препоръчваме ви също така да купувате вече изпробвани контактни лещи или такива, към които ви е насочил вашият контактолог или ви препоръчат от самия магазин. Разбира се, има марки, на които почти винаги можете да се доверите.

Реклама

Храни и хранителни добавки за добро зрение

Hranene_OchiДобавките могат да ви помогнат да получите достатъчно количество от ценни хранителни вещества, необходими ежедневно за здравословното ви зрение. Но имайте предвид, че като приемате витамини всеки ден, не значи, че може да изоставите здравословната диета или да се отдадете на твърде много нездравословна храна.
Добавките са предназначени да направят това, което подсказва и името им: те допълват една здравословна диета, за да сте уверени, че приемате всички хранителни вещества, от които се нуждаете за добро зрение.

Какво е „Здравословно хранене“ за добро зрение?

•    Препоръчват се плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, без съдържание на мазнини, също и нискомаслено мляко и млечни продукти
•    Включва се месо, птици, риба, боб, яйца и ядки
•    Храни с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол, сол и  захар
Общоизвестен факт е, че повечето хора не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, а предпочитат  висококалорични храни, които могат да бъдат вредни за тялото, включително и очите.
Ежедневното приемане на мултивитамини и минерали може да помогне за попълването на празноти в хранителния режим. Може да помогне да се защитите от дегенеративни заболявания, включително и очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта.

Добавки за намаляване риска от макулна дегенерация

За произтичащото от  възрастта очно заболяване е направено голямо проучване свързано с храненето, проведено през 2000г., спонсорирано от Националния институт по здравеопазване  на САЩ.
То е имало за цел да:
•    Изследва естествения ход и рискови фактори, свързани с възрастовата дегенерация на макулата и катаракта.
•    Оцени ефекта на високи дози антиоксиданти и цинк върху прогресирането на макулната дегенерация и катаракта.
Резултатите от изследването са показали, че комбинацията от високи нива на антиоксидантни витамини А, С и Е (в комбинация с минерала цинк) значително намалява риска от дегенерация на макулата и свързаната с него загуба на зрението.

Режим на хранене, съдържащ изобилие от плодове и зеленчуци може да помогне да се радвате по-дълго през живота си на добро зрение.
Дозите, използвани в проучването са:
•    Витамин С – 250 мг
•    Витамин Е – 400 IU
•    Витамин А (като бета-каротин) – 15 мг
•    Цинк (като цинков оксид) – 80 мг
•    Мед (като меден оксид) – 2 мг
Мед е добавен към формулата, тъй като високите дози цинк са свързани с дефицит на мед.
Въпреки, че същите тези хранителни вещества не са имали значително влияние върху развитието и прогресирането на катаракта, в последните изследвания се предполага, че развитието на катаракта е свързано с оксидативни промени в очите и антиоксидантни витамини наистина могат да помогнат за намаляване на риска от катаракта.
За продължението на това изследване, свързано с възрастовото очно заболяване е осигурен нов мулти-център. Проучването има за цел да оцени ефекта на добавки, съдържащи високи дози лутеин, зеаксантин и / или омега-3 мастни киселини за лечение на макуларна дегенерация и катаракта.
Приблизително 4000 души на възраст между 50 и 85г. участват в продължението на изследването, започнало 2008г. и ще бъдат наблюдавани от пет до шест години.

Препоръчителни съставки на добавките

Както показаха изследванията, добавките за намаляване на риска от проблеми с очите (а може би и за оптимизирането на зрителната острота при здрави очи), изглежда трябва да допълват вашата диета с дневена доза мултивитамини, които съдържат много, ако не всички, от определени съставки.
Повечето от тези витамини и други хранителни вещества играят ключова роля за намаляване на риска или забавяне на прогресията на дегенеративни заболявания, включително и хронични проблеми с очите.

dobavkiДобавките могат да помогнат за попълване на хранителни пропуски и са по-добрата диета.
•    Витамин А и бета-каротин. Витамин А (и бета-каротин) са необходими за нощно виждане, зарастване на рани и правилното функциониране на имунната система.
•    Витамин Б комплекс (включително витамини В1, В2, B3, B5, В6, В12 фолиева киселина, биотин и холин). Б комплекс витамините могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление и предотвратяване на повишени нива на хомоцистеина в кръвта, които са свързани със съдови проблеми, които засягат ретината. Б витамини също могат да играят роля в намаляването на риска от дегенерация на макулата и в лечението на увеит – честа причина за слепота.
•    Витамин С. Този мощен антиоксидант е свързан с намаляване на риска от катаракта.
•    Витамин D. Последните изследвания показват, че дефицитът на витамин D е широко разпространен, особено през зимните месеци в студен климат. Проучванията показват, че витамин D е свързан с по-нисък риск от дегенерация на макулата.
•   Витамин Е. Витамин Е е свързан с намаляване на риска от катаракта.
•   Лутеин и зеаксантин. Тези каротеноиди и пигменти на макулата могат да намалят риска от макулна дегенерация и катаракта.
•    Фитохимикални антиоксиданти. Растителни екстракти, като тези от гинко билоба и боровинка, съдържат фитохимикали, които осигуряват защита срещу оксидативен стрес в цялото тяло, включително и на очите.
•   Омега-3 мастни киселини. Тези основни хранителни вещества, могат да намалят риска от сухота в очите и могат да имат други ползи за здравето на очите.
•    Биофлавоноиди. Намират се в много плодове и зеленчуци. Биофлавоноидите помогат на организма да абсорбира витамин С  по-продължително, за по-висока ефективност на антиоксиданта.

Съвети при закупуване на добавки

Като цяло ще спестите пари, когато избирате добавки, ако купувате мултивитамини, отколкото всеки витамин или хранително вещество поотделно.
При избора на добавки, не забравяйте да четете етикетите внимателно и следвайте тези указания:
1.    Проверете за срока на годност.
2.    Проверете препоръчителната дневна доза.
3.    Капсулите често се абсорбират по-добре, отколкото твърди таблетки.
4.    Най-добрите добавки съдържат съставки, които имат висока бионаличност, което означава, че тялото ви може да ги абсорбира лесно.
5.    Избягвайте добавки, които съдържат млечни продукти, царевица или пшеница, особено ако имате алергии или непоносимост.
За да сте сигурни, че ще получите по-качествена добавка, изберете популярна марка или се консултирайте с опитен служител, диетолог или здравен специалист.

Предпазни мерки при приема на добавки

Хранителните добавки, включително и тези за очи, обикновено са безопасни и полезни, но трябва да следвате няколко предпазни мерки. Ако сте бременна или кърмите, или приемате антикоагуланти, обърнете се към вашия лекар преди да използвате всякакъв вид хранителни добавки.
Въпреки че добавките са без рецепта, не превишавайте дозата от инструкциите на опаковката, за да се намали риска от токсичност или лекарствени реакции.

Реклама

Лещи за очила с висок индекс на рефракция. Тънки и леки

Публикувано от на декември 23, 2009 · Остави коментар 

Hi_Index_frontПо-тънките и леки лещи с висок индекс на рефракция (nd) от висококачествени материали влияят на очилата по много важен начин. Тънките лещи са привлекателни,  докато дебелите не са. Леките очила са удобни, докато тежките не са. За това не е изненада, че повечето от нас искат възможно най-тънките и леки лещи. Това се отнася особено за тези, чиито диоптри са по-високи.
Повечето потребители на очила са късогледи. Лещите изписвани за корекция на късогледство са с по-дебели ръбове и по-тънки в центъра. Колкото по-високи са стойностите, толкова са по-дебели ръбовете.
Повечето от днешните модни рамки са изработени от пластмаса или метал с по-тънки кръжила, отколкото ръбовете на самата леща. Също така, при популярните глазанти (рамки без къжила о значава, че ръбовете на лещите са напълно непокрити. И в двата случая, краищата на лещата  са много видими. Тези дебели краища може да отвличат вниманието от външния вид на вашите очила и да не изглеждат добре.

По какво се различават лещите с висок индекс от стандартните

Лещите за очила са в състояние да коригират зрението, защото те пречупват светлината, която преминава през лещата. Количеството пречупена светлина, което е необходимо за осигуряване на добро зрение, се определя от  рецептата за очила, предоставена от вашия очен лекар.
За слаби очи, стойността на рецептата е по-висока, и лещите трябва да пречупят светлината повече, за да предоставят ясна визия. Предписанията за късогледи хора започнват със знак минус (-). Ако вашата рецепта е -5,00 диоптъра например, вие сте много късоглед и се нуждаете от по-силна леща, отколкото някой с рецепта -2,00 например.
За да пречупват повече светлина, по-високите минусови лещи притежават по-дебели ръбове от по-ниските стойности на минусовите лещи. Късогледството може да се влошава с течение на времето, което означава ръбовете на лещите ще стават все по-дебели с всяка промяна на рецептата.
За щастие химици са създали редица нови лещи от органични материали, при които пречупването на светлината е  по-ефективно от традиционните органични лещи, използвани за очила. Това означава използването на по-малко материал при лещи с висок индекс на рефракция за коригиране на същите стойности късогледство.

Предимства на лещи с висок индекс

Тънки. Благодарение на способността да се огъват по-ефективно, лещите за късогледство, изработени от висококачествени материали,  с висок индекс са с по-тънки ръбове от същите, направени от традиционните органични материали със същата стойност по рецепта.
Леки. Тънките краищата изискват по-малко материал, което намалява общото тегло на лещите. Органични лещи изработени с висок индекс са по-леки от същите  традиционни органични лещи, така че са по-удобни за носене. Минералните лещи с висок индекс също са с тънки ръбове, но минералният материал е по-тежък като цяло, така че не е толкова голяма разликата при тях, както е при органичните лещи.
Леките лещи са повече от полза при предписания за далекогледство, което може да направи стандартните лещи много тежки. Лещите с най-висок индекс също имат асферичен дизайн, което ги прави по-плоски и намалява уголемяването на окото, което предизвиква стандартната леща при високи диоптри за далекогледство.

Изборът на лещи с висок индекс

Различните варианти на тънки и леки с висок индекс лещи са класифицирани от това колко добре пречупват светлината. Способността да пречупват светлина се контролира от „индекс на рефракция“.Това е съотношението между скоростта на светлината, когато тя пътува по въздуха и скоростта на светлината, когато тя преминава през прозрачен материал. Ако даден материал пропуска повече светлина, скоростта се забавя, което е добре. Така че по-високият коефициент на пречупване на материал притежават изтънените лещи.

Илюстрация на видимата разлика в зависимост от индекса на рефракция на лещите за очила

Hi_IndexЛещите с висок индекс могат да бъдат много по-тънки и по-леки, дори и при висок диоптър. Трите основни типа лещи са: без корекция (например слънчеви очила), при далекогледство и късогледство, разбира се могат да бъдат прогресивни за корекция на пресбиопия.
За стандартните органични лещи индексът е 1.50, за стъкло е 1.52. Всяка леща с индекс на пречупване по-висок от тези се счита за висок индекс. Високо-индексните органични лещи вече са на разположение в широк спектър в диапазона от 1.523 до 1.78. Всяка компания има свои разработки. Световната тенденция е насочена към използване на лещи за очила с висок индекс на рефракция.
Всички други неща са равни, но леща направена с индекс 1.66 има по-тънки ръбове от леща, направена от материал 1.56. Лещи с индекс на пречупване  1.70 или по-висок са обикновено най-малко 50% по-тънки от стандартните органични лещи. Също така най-общо казано, колкото е по-висок индексът, толкова е по-висока и цената на лещите. Но естетиката, зрителното качество и визия, която получавате са несравними.
Вашата рецепта за очила също определя какъв вид материал и индекс е добре да са вашите лещи. Най-висок индекс на материал се използва предимно за най-високи предписания на диоптрите.
Ако искате висок индекс на лещите, не забравяйте да попитате за това. Но разчитайте на вашия очен лекар или оптик за съвети по отношение какъв индекс да изберете и каква марка. Вашият очен лекар или оптик може да ви обясни кой индекс е най-подходящ точно за вашата рецепта. Най-масовите лещи (еднофокусни, бифокални, прогресивни, фотохромични) се предлагат от материали с висок индекс. Но има и изключения, за които вашия лекар или оптик знае и ще ви предложи опции достъпни за вашата рецепта.

Антирефлексни Покрития – идеалният избор за лещи с висок индекс

Всички материали за лещи блокират част от светлината преминаваща през тях. Тази светлина се отразява обратно от повърхността на лещата, като това води до отвличане на вниманието и намалява яснотата при нощно виждане.
Традиционните минерални или органични лещи отразяват около 8% от светлината, която в противен случай ще достига до окото. Високо-индексните лещи отразяват до 50% повече светлина, отколкото традиционните минерални или органични лещи. Когато едно анти-рефлексно покритие (AR покритие) се прилага, лещата с висок индекс пропуска 99,5% от светлината. И като позволява повече светлина да влезе в окото, AR покритията предоставят по-отчетливо нощно виждане с по-малко отблясъци – истински предимство за нощно шофиране и не само – като цяла анти-рефлексните покрития предоставят по-ясно и по-здравословно зрение и по-добра визия.
Анти-рефлексните покрития също елиминират отраженията, това прави лещите с висок индекс да изглеждат дори по-тънки. Това е голям плюс, ако искате да подобрите външния си вид с очила.
В тази област оптичните компании също се отличават доста. Около 3-4 компании в световен мащаб държат първите места по собствени разработки на покрития. Един от световните лидери е японската компания HOYA.

Публикувано в Стъклата за очила · Ключови моменти , , , , ,

Реклама

Цветът на очите – може ли да се предвиди?

Публикувано от на декември 23, 2009 · 20 коментара 

baby Цветът на очите е генетична черта, вълнуваща родителите на повечето бебета докато се развиват. Дали очите на детето ще са черни, кафяви, сини, сиви, зелени, лешник или някаква комбинация от цветове?
Как изглежда едно дете зависи от генетичния материал на  всеки от родителите. Но гените на родителите могат да се смесват по много различни начини. Въздействията на всеки родител не са известни докато детето не се роди!

Как се оформя цветът на очите?

Цветната част на окото се нарича ирис, чиято пигментация определя нашия цвят на очите.
Цветът на очите на човека се формира от три гена, два от които са добре известни. Тези гени допринасят за най-честите цветове – зелено, кафяво и синьо. За другите цветове, като сиво, лешник и множество комбинации няма напълно обяснение до този момент.

Очите могат да бъдат само временно сини. Очите на бебета могат да променят цвета си, ако кафевият пигмент меланин се развива докато те растат.
До сега се смяташе, че кафявото е „доминантно“, а синьото е „пасивно”. Но съвременната наука е показала, че цветът на очите не е толкова просто нещо.
Също така, цветовете на очите не са като смес от цветовете на двамата родители, както е в смесването при боята например. Всяка майка има две двойки от гените на всяка хромозома. Така че съществуват множество възможности, в зависимост от това как „Колелото на късмета“ се завърти.
Повечето бебета се раждат със сини очи, които могат да потъмнеят в първите три години. Помътняване възниква, ако меланинът – кафяв пигмент, обикновено присъстващ при раждането, се развива с възрастта. Децата могат да са с напълно различни цветове на очите, да не са с на никой от техните родители. Но ако и двамата родители са с кафяви очи най-вероятно и техните деца също ще имат кафяви очи.
По-тъмните цветове са склонни да доминират, така кафявото измества зеленото, и зеленото измества синьото. Въпреки това микс от кафяво и синьо при родителите не означава автоматично дете с кафяви очи.
Някои деца се раждат с ириси, които не съвпадат по цвят. Обикновено това е причинено от неправилно развитие на пигмента, местна травма или в утробата, или скоро след раждането, или доброкачествено генетично разстройство. Други причини могат да бъдат възпаление, лунички (дифузен невус) на ириса и синдром на Horner’s.

Ето и повече информация.

baby_mamaКакъв цвят ще бъдат очите на вашето бебе

● Как се наследява цветът на очите е въпрос много по-сложен от това, което се е смятало в миналото, когато се е предполагало, че може да се предскаже цветът на очите на децата въз основа на цвета на очите на родителите.

•    Като цяло обаче е далеч по-голяма вероятността за двама родителите с кафяви очи да имат синеоки деца, отколкото за двама синеоки родители да имат деца с кафяви очи.
•    Двама синеоки родители от друга страна е много по-малко вероятно да имат тъмнооки деца.
•    Все пак поради сложността на генетичните характеристики е напълно възможно за двама синеоки родители да имат  дете с кафяви очи.

Промените в цвета на очите

Ирисът е мускул, който разширява и контролира размера на зеницата. Зеницата се разширява при слабо осветление и се свива при ярко осветление. Тя също така се свива, когато се фокусира върху близки обекти като книга, която четете.
Когато се промени размерът на зеницата, пигменти в ириса се компресират или разпространяват и настъпва лека промяна на цвета на очите. Някои емоции могат да променят както размера на зеницата, така и цвета на ириса. Ето защо някои хора казват, че техните очи променят цвета си, когато са ядосани или влюбени, или на слънце.
Цветът на очите също може да се промени с възрастта. Това се случва при 10-15% от кавказкото население (хора, които по принцип имат по-светли цветове на очите). Така например тъмно кафяви очи са лешник след време, комбинация от кафяво и зелено. Както и някои лешникови очи потъмняват с възрастта.
Имайте предвид, че ако с възрастта промените на цвета на очите са доста резки или ако едното око се промени от кафяво до зелено или от синьо до кафяво (т.нар. хетерохромия), трябва да бъдете прегледан от вашия очен лекар. Промените в цвета на очите може да бъде предупредителен знак на някои болести, като хетерохромичен иридоциклит, синдром на Хорнер или пигментна глаукома.
В крайна сметка, ако не ви харесва цветът на очите, който сте наследил,  винаги можете да го промените с цветни контактни лещи.

Публикувано в Анатомия на окото, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ · Ключови моменти , , ,

Реклама

Цветните контактни лещи

Публикувано от на декември 23, 2009 · Остави коментар 

CvetniС какво ще ви запознаем:

•    Видове цветни контактни лещи
•    Недостатъци
•    Нуждаете ли се от рецепта (Rx)?
•    Как да изберем цвят
Контактните лещи обикновено се предлагат в три варианта: тонирани, подсилващи естествения цвят и променящи изцяло цвета на окото.
Много от съвременните цветни контактни лещи се предлагат и без диоптри в Plano форма, както и във варианти за хора, които са с астигматизъм, нуждаят се от бифокал или искат еднократни еднодневни цветни контактни лещи.
Тонираните лещи обикновено са със светлосин или зелен нюанс добавен към тях, като целта е само  да ви помогне да ги видите по-добре по време на поставяне и изваждане, или ако изпуснете лещата. Тъй като нюансът е много лек не повлиява на цвета на очите. Тези лещи са диоптричните прозрачни лещи, коригиращи зрителни проблеми.
Подсилващите цвета на очите лещи са полупрозрачни, но променят цвета на ириса с един нюанс, подсилват го. Както подсказва името, това е за цел да подобри или подсили съществуващия цвят на очите ви. Тези видове цветни лещи обикновено са най-подходящи за хора, които са със светли очи и искат да направят по-интензивен цвета им. Обикновено те са с еднослойно оцветяване. Винаги питайте когато искате за себе си цветни лещи за технологията на оцветяване, за да сте сигурни, че лещите ще са подходящи точно за вашия цвят на очите.
Променящите цвета на окото лещи са с по-дълбоки, непрозрачни нюанси, така че да са в състояние да  променят напълно цвета на очите ви. Ако имате тъмни очи,  ще се нуждаете от този вид цветни контактни лещи, за да промените цвета на очите си. Цветните контактни лещи са в широка гама от цветове,  включително  лешников, зелен, син, виолетов, аква, кафяв и сив цвят или разновидности на тези цветове. Тези лещи са с трислойно или двуслойно оцветяване. Тази технология позволява промяна на естествения цвят на окото. Някои лещи даже имат и ирисов пръстен, оцветен в жълто, за да имитира напълно естествените краски на очите.
Фирмите, които произвеждат цветни контактни лещи се опитват максимално да имитират естествения вид на цветната част на окото, наречена ирис. Тъй като тази област е съставена от цветни фигури и линии, някои цветни контактни лещи са серия от малки цветни точици, за да изглеждат по-естествени в окото.
Но в централната си част лещата е прозрачна, така че да можете да виждате.
life_crazylensТеатралните или крейзи лещите също попадат в категорията на цветните лещи. Широко използвани във филмите, тези специални ефектни контактни лещи  сега са масово достъпни за  употреба. Може временно да се превърнете във вампир или ягуар.

При повечето цветни лещи се използват три отделни слоя, комбинирани върху една леща, за естествено изглеждащи цветове.

3sloqНякои недостатъци на цветните контакти лещи

Въпреки че има различни размери лещи (радиус, диаметър, кривина…) за по-добро напасване и комфорт, ще има някои случаи (като например по време на мигане), когато част от цветните контактни лещи може да покрие малка част от зеницата и това да замъгли зрението.
Също така размерът на зеницата се променя постоянно според различни светлинни условия – така понякога през нощта зеницата може да бъде по-голяма от центъра на лещата. В тези случаи зрението ви може да бъде леко засегнато.
Ако обаче имате постоянен проблем с контактните си лещи , вие обезателно трябва да посетите вашия очен лекар.
Представяме ви едно проучване относно избора на цвят на цветни контактни лещи и причината за предпочитанията към точно определен цвят.

tabl_bg

Споделяне на контактните лещи: лоша идея

Цветните контактни лещи могат да бъдат забавно нещо, но лекарите предупреждават потребителите, да не ги предоставят за носене на приятели.
Контактните лещи са медицински изделия и се напасват към спецификата на очите на всеки индивид. Обмяната на лещи може да предаде вредни бактерии, които могат да доведат до очна инфекция или други потенциални опасности за окото.
Цветните контактни лещи, както другите контактни лещи, трябва да бъдат добре почистени и дезинфекцирани с подходящи продукти за почистване. Попитайте вашия лекар кои почистващи препарати са най-добри за вашите лещи. Ползвайте по-леки, по възможност натурални продукти, както за лещите, така и з очите си. Така ще избегнете всички рискове, особено ако сте с чувствителни очи.

Имате ли нужда от рецепта за цветни лещи?

Не, нямате нужда от рецепта за цветни контактни лещи. Това е нужно само, ако имате проблем със зрението. А ако имате вече рецепта за диоптрични лещи, спокойно можете да ползвате същите диоптрични стойности и за цветните си лещи.
Как да изберете правилния цвят?
Това обикновено е най-трудният въпрос, когато ще ползвате за първи път цветни лещи. И всичко се свежда до това какво искате да постигнете? Помислете…
Искам хората да забележат новия цвят на очите и да ме питат за тях. Ако сте смели, драматични и желаете да сте център на вниманието.
•    Ако кожата, косата и очите са ви в естествени хладни цветове, може да изберете по-топли цветове контактни лещи като светло кафяв.
•    Ако кожата ви е тъмна, може да изберете по-ярки цветни лещи.
•    С грим на очите. Изберете цвят на контактните лещи, който ще се откроява от сянката и цвета на спиралата.
•    Ако вашият естествен цвят на очите е кафяв, може да изберете контактни лещи във виолетово, зелено или синьо.
Искам хората да забележат, че изглеждам различно, но да не знят точно защо. Ако сте срамежлив или просто искате естествен вид, може да бъдете различен с по-фини промени.
•    Единият вариант са подсилващите цвета на окото лещи. Основния цвят е като на очите ви, което ще определи краищата на ириса и задълбочи вашия естествен цвят, но без да го променя драстично.
•    Ако вашият естествен цвят на очите е син, може да изберете контактни лещи в сиво или зелено.
•    Ако вашата кожа, коса и естествен цвят на очите са топли, може да изберете контактни лещи цвят лешник.
Също така ще носите ли цветни контактни лещи всеки ден? Или просто за специални поводи? Ако е последното, може да искате цвят, който е много различен от нормалния цвят на вашите очи.

Хората с кафяви очи по-интелигентни ли са? Вие от кои сте?
Най-отличителна черта на личност с кафяви очи е интелигентността, според проучване на жени на възраст от 16 до 35г. Освен интелигентност (34%) кафявите очи също придават надеждност (16%) и доброта (13%), казват изследователите.
За синеоките хора се смята, че излъчват приветливост (42%), сексапил (21%) и доброта (10%). А зелените очи са свързани определено със сексапил (29%), творчество (25%) и непочтеност (20%).
60% от анкетираните казват, че искат да променят цвета на очите си. 27% избират цвят зелено, аметист (26%) и син (18%). Тюркоаз, сиво, кафяво и мед са следващия избор в този ред.
Помислете за тези неща преди да стигнете до очния кабинет, оптичния или онлайн магазин. Но ако все пак не можете да прецените кои лещи са най-подходящи за вас, не се притеснявайте: специалистите могат да ви помогнат да решите кои цветове са най-подходящи за вашата индивидуалност и външен вид. Не забравяйте, че винаги можете да преминете от един към друг цвят. Просто пробвайте смело. Но не пренебрегвайте и качеството на лещите, търсете цветни лещи не само с подходящи цветове, но и предоставящи комфорт и зрително качество.

Публикувано в Видове, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ · Ключови моменти , , ,

Реклама

Еднодневните контактни лещи – здраве и комфорт

Публикувано от на декември 23, 2009 · Остави коментар 

1DayЕднократните контактни лещи са за определен период от време най-често еднодневен, след което се изхвърлят след употреба и се заменят с нови. Много потребители, ползващи контактни лещи ги предпочитат заради удобството и здравето на очите си. Този вид лещи са се превърнали в най-предпочитаните в последно време.

Какво представляват еднократните контактни лещи?

Трябва да се разбере терминологията: Тези лещи обикновено се наричат “disposable”  или „разтворими”, защото те се разлагат след определен период на носене.
•    Лещите за еднократна употреба се сменят всеки ден, на всеки две седмици или по-рано
•    Лещите за периодична употреба се  заменят  на 1 или 3 месеца
•    Традиционните лещи за многократна  употреба се сменят на всеки шест месеца или по-дълго
Терминът „еднократна употреба“ се отнася и за двата вида контактни лещи – еднодневни или такива с периодична подмяна.

Период на подмяна и режим на носене

В двете понятия има разлика и не бива да се бъркат:
•    Период на подмяна – означава колко често лещите се изхвърлят и се заменят с нови – това е независимо дали те са за еднократна, периодична или многократна употреба.
•    Режимът на носене – отнася се до това колко често слагате и махате вашите контактни лещи от окото. Ежедневно носене означава, че ги сваляте всяка вечер и слагате сутрин. Удълженото носене означава, че може да спите с тях.
Еднократни контактни лещи могат да бъдат предписани за ежедневно или за удължено носене, в зависимост от вашата очна физиология и потребност.

Защо трябва да подменяме лещите?

Колкото по-често заменяте контактните лещи, толкова по-добре е това за здравето и удобството на очите ви.
Протеини, калций, липиди и други вещества, съдържащи се в естествения състав на сълзите, могат да се натрупат по лещите. Тези наноси по контактните лещи създават дискомфорт, повече отколкото когато те са били нови, а също така правят очите по-податливи на инфекции.

clip_image001Разбира се, лещите могат да се почистват, но това не е 100% ефективно. Някои наноси ще останат и ще се увеличават с времето.

Следвате ли указанията за почистване на вашия очен лекар? Ако не, можете да изберете като най-безопасен вариант еднодневните лещи.

Максимумът в доброто здраве и комфорт:

Еднодневни лещи

Има два начина да се избегнат почти всички досадни грижи за контактните лещи. Единият е да се преспива с лещите, като ги подменяте периодично, това, което могат да ви предложат новите разработки на лещите от силиконов хидрогел. За съжаление преспиването с контактни лещи не е добра идея за всички. Преспиването с контактните лещи леко увеличава риска от проблеми с очите. Другата алтернатива са еднодневните контактни лещи, които изхвърляте всяка вечер и на сутринта ги заменяте с нови. Много професионалисти очни лекари смятат, че този вариант предлага най-доброто решение. Еднодневните лещи са удобни, защото не изискват почистване. По-добри са за здравето, защото няма натрупване на наноси, не съществува повишен риск от проблеми с очите, защото не се преспивате с лещите.

Колко различни са еднократните от ежедневните лещи?

Още преди появата на еднократните лещи е добре известно, че честата подмяна на лещите е по-здравословна. Проблемът беше, че контактните лещи са твърде скъпи, за да се изхвърлят много често – използвани са различни решения за почистване, усъвършенстване и за удължаване живота на лещите. Тогава производителите разработват нови методи за производство на висококачествени лещи в по-голям обем на по-ниска цена. Този напредък доведе до по-ниски цени на лещите, което ги прави достъпни за смяна по-често. Някои от еднократните лещи днес са изработени от същите материали както традиционните лещи. Други лещи за еднократна употреба са изработени от нови материали, разработени специално за тях. И все пак, препоръчваме еднодневните лещи от големите производители на лещи, поради сигурността на материалите, дизайна на ръбчетата, заради комфорта, който предлагат и здравето, което със сигурност ще предложат. Всеки от доказаните производители на лещи има разработен свой материал и дизайн.

Разходите за еднодневни лещи срещу традиционните

Разходите за контактни лещи варират в широки граници, в зависимост от това къде живеете, кой очен лекар и марка ще изберете и колко сложна е вашата рецепта. Допълнителният разход при избор на еднократни (еднодневни) лещи в сравнение с традиционните е много малък и до известна степен се компенсира от липсата на продукти за почистване – разтвори, ензими, таблети, контейнери и др.
Еднодневните лещи са дори по-достъпни, отколкото много хора очакват. За около 2,60 – 4,00 лв на ден спокойно можете да носите 2 броя еднодневни контактни лещи. Също така, ползвайки еднодневните контактни лещи ще избегнете разходите за продуктите за почистване.

Мога ли да нося еднодневни контактни лещи?

На този въпрос очният ви лекар може да ви отговори със сигурност. Ключът е дали вашата конкретна рецепта е изпълнима като еднодневна леща. Днес има доста богат избор на еднодневни лещи, включително цветни, които променят цвета на очите ви. Други са за астигматизъм или могат да са бифокални или мултифокални еднодневни лещи.
Ако вашата рецепта е по-сложна, може да не бъде в състояние да се изпълни за еднодневни лещи, но периодичните лещи могат да бъдат достъпни за вас. При необичайна рецепта или специфичен продукт може да се наложи да носите традиционните лещи. Вашият очен лекар може да ви предложи съвет за това. Добрата новина – ако носите традиционни лещи почистването все пак вече е по-лесно от всякога.

Кой период на подмяна е подходящ за мен?

Това е по-важно и се предполага от спецификата на очите ви, отколкото за самите лещи.
Разбира се, несъмнено лещите са направени да бъдат заменени на определени интервали от време. Но честота на подмяна зависи по-скоро как се чувстват очите ви, докато носите лещи.
При някои  хора очите произвеждат повече протеини и липиди, отколкото при други и техните лещи може да се наложи да бъде заменяни по-често. Ако имате алергии може да откриете, че вашите лещи трябва да се заменят често, особено по време на пикови сезонни алергии. Чувствителните очи също предполагат по-честа подмяна на лещите.
А при задълбочена оценка и преглед от очен специалист може да се определи най-облекчен и подходящ за вас график на подмяна на лещите.

Публикувано в Видове, КОНТАКТНИ ЛЕЩИ · Ключови моменти , , , , ,

Реклама